Új hozzászólás Aktív témák

  • bitfarkas

    őstag

    válasz Terapeuta #1133 üzenetére

    Az obik különböző beállításában felvett kép részletgazdagsága tekintetében javasolok egy próbát, én is csak véletlen döbbentem rá, igaz, két különböző obi esetében.
    Nemrég került végre a birtokomba egy Canon 70-200 F:4 L obi. Igazán élesben még nem volt módomban kipróbálni, ezért az autókiállítás után, a vásár területén csak úgy ellőttem 200-as beállításban egy képet. Letöltésnél megdöbbenten látom, hogy a képek között van egy 4,6 MB méretű kép is. Eddig még egy képem sem volt nagyobb 4 MB-nél, de inkább a 2,5 a jellemző. Mondanom sem kell az új obival készített kép volt az.
    Erre itthon azonos képkivágással megcsináltam ugyanazt a képet egy Canon 80-200 f:4-5,6 II., és a már előbb említett obival 80, és 200 mm-es fókusszal, 8-as rekesszel, azonos záridővel.
    Az eredmény figyelemre méltó. Az L-es obi fájlmérete 200 mm-nél 27,5 %-kal, 80 mm-nél 13,7 %-kal volt nagyobb, mint a kistestvéré azonos tömörítési beállítások mellett. Azaz, az L-es obi jelentősen több részletet vetített az érzékelőre, különösen a tele állásban volt ez érzékelhető. (Persze a két obi között négyszeres az árviszony)
    Hogyan lehet ezt a saját gépedre alkalmazni?
    Ha van aperturúra prioritási, vagy kézi beállítási mód, ahol a rekesz értéket Te tudod szabályozni (a gép meg adagolja hozzá a zársebességet), azonos fókusz mellett, csinálj azonos képkivágással képet a legnagyobb nyílással, meg két fényerővel kisebbel, és nézd meg a fájlméreteket. Célszerű ehhez a legnagyobb képméretet és a legkisebb tömörítési beállítást választani.
    Az azonos képbeállításban pedig vagy állvány, vagy a kép egyik sarkába célzott kisméretű tárgy segíthet. Azután nézd meg a két képet színek tekintetében a monitoron egymás mellé rakva. Kíváncsi leszek az eredményre.

    [Szerkesztve]

Új hozzászólás Aktív témák