Új hozzászólás Aktív témák

  • petakpa1

    őstag

    Napelem telepítés - Eső & Kisebb villámlás - Fi Relé lemegy!?

    Szerdán voltak nálunk napelemet telepíteni. Ha jól értem az alábbi eszközök lettek beszerelve ebben a sorrendben:
    Napelemek -> DC kábelek -> DC túlfesz védelem -> Inverter (alján kapcsolóval) -> C16 kismegszakító -> AC túlfesz védelem -> AC leválasztó kapcsoló -> AC kábelek melyek a lakásban a bejárati ajtó mellett elhelyezett biztosítéktáblába futnak be.

    Szerelő egy teszt erejéig kipróbálta, minimális termelés volt, mert nagyon felhős volt az ég épp akkor, és még valami teszteket (talán érintésvédelmi) is végzett műszerrel. Azt mondta minden rendben, és lekapcsolta az (1) invertert, majd a (2) C16-ot majd (3) AC leválasztót, és azt mondta, nem is kapcsolhatom vissza addig amíg ELMŰ le nem cseréli a villanyórámat egy visszafelé mérősre, ami kb 1 hónap lesz.

    Azóta én hozzá sem nyúltam semmihez, minden le van kapcsolva ahogy a szerelő hagyta.

    Ellenben ma kora du-n erősen esett, és lehet kisebb villámok is voltak, míg nem voltunk itthon.

    Mikor hazaértünk a szomszéd szól a kapunál, hogy rövid áramszünet volt, de már ismét van áram, ellenben a lift nem megy, így séta lesz fel nekünk a negyedikre. Hurrá...

    (Áramszünet után egyébként sokszor ez van, hogy a lift nem indul el...)

    Felérve a negyedikre a mi lakásunkban sincs áram, lement a Fi-Relé.

    Kérdésem: Lehetséges, hogy a napelem szerelés miatt ment le a Fi-Relé? Netán mi miattunk volt áramszünet az egész házban?

    Mivel (1)-(3) nálunk mind le volt kapcsolva, nekem nagyon nem tűnik logikusnak, hogy a napelem rendszerünknek köze van ehhez, de nem vagyok szakember. Valaki meg tudna nyugtatni ebben?

    Esetleg azt is meg tudná valaki mondani, hogyha akár a mi épületünkben, akár az egész tömbben van egy átmeneti áramszünet, akkor normális az, hogy nálunk a lakásban levág a Fi-Relé?

    [ Szerkesztve ]

    "... Feltalálom a hidegfúziót oszt reszeltek az amcsiknak...":)))

Új hozzászólás Aktív témák