Aktív témák

  • Dualon

    tag

    válasz Gordiann #1287 üzenetére

    A helyes válasz az ''egyik sem''.

    De szerintem rossz irányból közelíted meg a kérdést. Mire szeretnéd használni a gépet? A lehetséges ''mindenre'' egy kicsit tág fogalom. Van elképzelésed arról, hogy a fotográfia mely területei érdekelnek? Ha nincs, először érdemes lenne megfelelő számú nagy alkotó munkásságával megismerkedni, hogy tisztázd a saját viszonyaid (meg segít az embernek önmagával szemben is igényesnek lenni, nehezebben csúszhatsz bele a képontók hibájába). Úgyis változni fog a szemléleted, de legalább valami kezdeti koncepciód legyen.

    Szerintem így érdemes gépet venni:
    1. Ki kell találni, mire használná az ember. Street photography-ra 18-70 pöpec (fényerő jönne jól rá, dehát középszintről beszélünk), vadra menni meg a 18-135 is kevés.
    2. Ki kell találni, mik az igények a vázzal szemben. Időjárásálló legyen-e? Kell-e bírnia a teveköpést?
    3. A fenti két pont alapján ki kell választani az _összes_ szóba jöhető márka lehetséges vázait ÉS objektívjeit. Nem két napra veszed a cuccot, tanácsos körbejárni a piacot, lehetőleg kialakítani egy hozzávetőleges, jövőbeni utat.
    4. A lehetséges jelölteket meg kell nézni. Kézbe kell venni, bele kell szeretni! Világszemléleted kiterjesztését :) vásárolod, nem egy baltát a sufniba. (Ilyentájt egyébként már pontosan látszik, mit szeretne az ember fia.)
    5. Meg kell venni. Határozottan. Akkor. A tökölésből jó nem sül ki.

    Az összes evangelista hazudik, ne higyj nekik. :) Nincs über-gép, csak olyan, ami kategóriájában kicsit jobb a többinél. A D80 például ilyen. :)

    D70(s) vs D80
    A különbségek leordítják a hajat a fejedről. A D70 nagyon jó gép, szvsz a D80-nal szemben azonban egyetlen előnye a kiváló fogása marad.
    Olvasd el a tech. specifikációkat, nézz bele a keresőbe... és kész.

    18-70 vs 18-135
    A 18-70-es nagylátón eléggé vignettál és masszívan CA-zik, 35 felett szépen kiegyensúlyozott lencsévé válik. Valós SWM és kiváló építési minőség jellemzi, nagyon szerethető objektív.
    A 18-135 kiváló feloldású majd' teljes fókusztávon, ugyanakkor torzít rettenetesen, vignettál, 70 mm-en már f5.6, nem valós SWM (hiába AF-S, a kettő nem ugyanaz!), és sokkal inkább műanyag érzetű, mint a 18-70. A fókuszállító gyűrű kifejezetten vékony, kellemetlen használni, és alapjáraton lötyögős. A 18-135 (ekv 27-200mm) viszont kényelmes all-around tartomány.

    Én egyértelműen D80 + 18-70-et vennék.

    e-Arc.hu

Aktív témák