Aktív témák

  • Frigetrus

    senior tag

    válasz kugyu21 #15842 üzenetére

    Nem semmi meghibásodás nincs, egyszerűen tisztában kéne lenni alapvető dolgokkal. Expozíció, záridő, blende, vakuhasználat, vaku fényének mennyiségi csökkenése a fényforrástól távolodva, stb...
    Olvass könyveket, vagy az interneten cikkeket.
    Amit te akarsz, (hogy a háttér is jól legyen megvilágítva) ahhoz viszonylag hosszú záridő kell, hogy ki legyen exponálva a háttér, vagy magasabb iso (de ekkor természetesen kisebb vakufényerő), a blendét pedig úgy kéne megválasztani, hogy a vaku kulcsszáma és a blende hányadosa kiadja méterben a megvilágítani kívánt személy távolságát.
    Ha blendeprioritást használsz, és a vakut is TTL-ben használod, akkor beállíthatod a hátsó redőny szinkront, ekkor a gép egy kellően hosszú záridőt fog kiválasztani a háttérhez remélhetőleg, de ha nem, akkor kompenzálni kell.
    Ilyenkor arra is kell figyelni, hogy ne az alanyra mérjen hosszabb záridőt, mert akkor a hosszú záridő, és végül a vaku villantása kiégett részleteket fog adni az alanyon. Szóval arra kell törekedni, hogy a háttér legyen jól kiexponálva, a személy megvilágítását a vaku adja.
    Próbálhatod úgy is, hogy a háttérre mérsz fényt, megjegyzed a használt értékeket, visszaforgatod a gépet az alanyra, beállítod az értékeket, és lősz.

    Gyakorlás, gyakorlás... :) ;)

Aktív témák