Új hozzászólás Aktív témák
-
BullSoft
tag
Udv mindenkinek!
Ilyesmi kerdesem lennen nekem is, ezert nem akartam uj topicot nyitni.
Ha az alaplapomon 2 IDE csatorna es 2 SATA port is van, akkor mukodne-e ha egyszerre benn lenne CD-iro, DVD-olvaso, 2x IDE winchester + 1 v. 2 SATA winchester? A 2 db (160 + 40 GB-os) IDE winchester sajnos nem eleg, ugyhogy gondoltam beszerzek 1 SATA winchestert is. Es ha igen, akkor az IDE winchesterek tudnak-e egyutt mukodni a SATA winchester(ekkel) RAID 0-ban? Ugye RAID 0-hoz nem ugyanakkora winchesterek kellenek?
[Szerkesztve] -
wnix
senior tag
válasz
MichaelSD #47 üzenetére
CDt még megnézi bootkor aztán leáll
Hogy áll le ? Lefagy, vagy netán kiirja, hogy az OS hiányzik ?
Próbáltad már egy Boot-CD-vel ?
Ha vinyóról akarsz boot-olni, akkor a BIOS-nak is tudnia kell, hogy csak az alaplapi vezérlőt használja-e vagy egy másikat is.(pl: SCSI-Boot Enabled)
A Loha által belinkeltel (Bővebben: link) kártyából lehet kapni RAID-est és ''simát'' is. A kártya vezérlő-chipje (SIL0680) garantáltan ATAPI-vezérlő. -
MichaelSD
őstag
Érdekes tények akik hasonló problémával küzdenek Bővebben: link
A lényeg angolul:
Could I connect CDROM or CDRW to the HPT370/372 IDE controller?
The 1.11.0512 version driver of HPT370 card and later version driver will no longer support ATAPI devices. The 1.11.0402 version BIOS of HPT370 card and later version BIOS will no longer support ATAPI devices. All other P-ATA HPT controller will not support ATAPI device. -
ati05
aktív tag
nekem koumwell kw-571b kártyám van és azon működik az optikai meghajtó is, csak nem tudok bootolni róla
-
VogrOn
csendes tag
hy!
IDE Y elosztó kábel lkátezik? -
MichaelSD
őstag
Igy van. A SATA-n van 2 vinyo. Es szeretnek meg ket eszkozt (CD írot és DVD olvasot) rakotni a gepre. A ZIP drive maradjon egyedul a kabelen, es a masik kabelen mar van egy DVD es CD iro. Ez 5 eszkoz es 4 hely van, illetve 3 ha a ZIP egyedul marad (ami egyedul marad mert nincs kedvem kiimadkozni a hazbol).
Igy hianyzik 12 hely... -
MichaelSD
őstag
válasz
MichaelSD #27 üzenetére
Na nem megy ezzel a kártyával sem.
Részletesebben a probléma. Van egy A7N8X-E alaplap egy nem tuningolt AMD XP 2500-tel. Van benne egy USB kártya (4 USB csatival rajta), egy Hercules Radeon 9600. 2 SATA Samsung HDD, egy 750-es ZIP drive az egyik on-borad IDEn és egy Pioneer DVD egy Plextor íróval a másik IDEn.
Ha berakom bármelyik ATA kártyát, akkor észrevesz mindent, de a SATA HDDk észelelése után nem megy tovább a boot.
Valami ötlet? -
Loha
veterán
válasz
MichaelSD #24 üzenetére
Nekem van egy ST Lab ATA133-as vezérlőm RAID-es, de ez nincs összefüggésben azzal, hogy látja-e az optikai driveokat.
Szóval ezzel a karival menni fog szerintem az összes optikai cumó, egy baja van, hogy a BOOT-nál sokat tököl a felismeréssel, de utána olyan mintha az alaplapi csatira dugtad volan...
Ja meg ezek a kártyák csak a primary master driveról tudnak BOOT-olni...
Tessék a link, de biztos van máshol is
Bővebben: link
[Szerkesztve] -
neduddki
nagyúr
válasz
MichaelSD #19 üzenetére
HI!
veszel egy cmd649 es csipes ata kartyat /hasznalt/, esetleg a kellybol kouwell KW571A. KW571B-t es mar latjak is.
a leadtek cmd649/es nem tud butulni cd-rol, a kouwellekkel meg meg nem probaltam...
udv
neduddki
mod: bocsana
t elnesztem akerdest... hat akkor maraad az a variacio, hogy doglottek a kartyaid, hogy mitol??? mittom en????:- ))) de a javalatom aakkor is all
mod2: esetleg/e veletlnule-e a virnyok nem-e nagyobbak 120G-nel, meg esetleg jok azok avirnyok???
[Szerkesztve] -
MichaelSD
őstag
UP! Senki?
-
Bazsesz
őstag
A RAID nem fontos nekem. Köszönöm a felvilágosítást. Tehát veszek egy egyszerű PCI IDE vezérlőt, és kész.
Mégegyszer THX!
Üdv: Balu -
dzsoni
senior tag
A legegyszerübb megoldás a már többiek által is emlitett ide vezérlő kártya. Van is egy felesleges darabom, egy ABIT HA-66 -os. HPT-366-os chip van rajta, 4db IDE cuccot kezel, a legfrisebb bios van rajta, látja a nagyobb vinyókat is, és a nevéből adódóan ATA-66-os. A windows SCSI kártyaként látja, és SCSI eszközökként használja a drájvokat.
-
Divi
aktív tag
RAID0: A sebesség
1. Veszel 2 db 60 Gigás HDDt.
2. Rákötöd őket a RAID kártyára
3. Állítgatsz egy keveset
4. És a vindóz nem 2 db 60 gigás vinyót fog látni hanem 1 db 120 gigás monstrumot.
- Összeadja a különálló HDDk tárkapacítását
- Megduplázza mind az olvasási mind az írási sebességet.
- Ha valamelyik vinyó tönkremegy akkor buktad az összes adatot...
% A RAID vezérlő az adatokat bitenként külön külön HDDre küldi
1 bit ide
1 bit oda
Így bármilyen I/O művelet sebessége megduplázódik.
RAID1: A biztonság
a 3. pontig tök ua. mint a RAID0
- És a vindóz nem 2 db. 60 gigás vinyót fog látni hanem 1et.
- Byte-ra pontosan tükrözi a 2 HDD tartalmát
- Megduplázza az olvasási sebességet
- Ha valamelyik vinyó tönkremegy ott a másik
% A RAID vezérlő az adatokat mindkét vinyóra kiküldi, így az írási sebesség ugyanaz marad. De az olvasási sebesség az RAID0-hoz hasonlóan megduplázódik.
RAID3-RAID5 : az már komolyabb téma, és szerverekben szokás alkalmazni. -
Bazsesz
őstag
Sajna nem olyan lapról van szó, ami kezeli a SATA-t. Azért lenne szükségem rá, mert új ház vétel után szeretnék még 1-2 IDE eszközt venni a gépembe, és szűkösen vagyok így is.
-
kiskegyed
aktív tag
A kérdés jó!
A 4 IDE eszközt kevesled amit 2 kábelre tudsz kötni, vagy a 8-at amit 4 kábelre tudsz kötni.
Az első esetben az a válasz, hogy nyugodtan vegyél egy PCI-os IDE kártyát. Én egy RAID-est használtam korábban. A vinyókat még a DOS is látta rajta keresztül, csak az optikai eszközökkel voltak gondok, de azok elfértek az alaplapi cuccon.
A második esetben azt hiszem a PC architektúra határára értünk, de lehet SATA/USB2.0/FireWire/SCSI cuccokkal bővíteni.
Mindenképpen olcsóbb, és nem rosszabb egy workstationbe IDE oldalon bővíteni, mint SCSI. -
FluID
tag
Kevés a srácnak a 4 IDE csatorna.
Hogy jön ide a raid? -
crab
senior tag
A raidről egy jó kis olvasmány:
http://prohardver.hu/rios3_content.php?mod=20&id=48 -
nygma
addikt
természetesen ilyenkor plusz annyi ide-eszközt tudsz csatlakoztatni, amennyit a kártya elbír.
-
Bazsesz
őstag
Ahoj belétek!
Nem tudom, hanyadik topic ez, ezért szives elnézésüket kérem mindenkitől.
Problémám egyszerű, sztem már mindenki találkozott vele:
Kevésnek tűnik nekem a 4 IDE. Ha veszek egy PCI-IDE vezértlőt, és rákötöm a cuccokat, akkorWindows alól tudok velük valamit kezdeni? Vagy ha nem IDE, akkor SCSI-zak?
Valakinek valami étkézláb ötlete van?
Köszönöm!
Üdv: Balu
Új hozzászólás Aktív témák
- HP EliteBook 820 G2 i5-6300U 8GB 256GB SSD 12.5" 1 év garancia
- iPhone 13 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3113
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
- HIBÁTLAN Apple Watch Ultra 2 Natural Titanium 49mm -1 ÉV GARANCIA - 100% Akkumulátor, MS3221
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest