Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz HSM #60448 üzenetére

    Mihez képest olcsóbb?
    Ez a körülmények és viszonyítási alap függvénye.

    Ha Abu számaival kalkulálunk, hogy 7x drágább az N5, vagyis $35000 vs $5000 az N5 és N6 wafer ára, akkor relatív kevés N5 megspórolása is sokat számít.
    Viszont ezeket az árakat semmilyen más forrású pletyka nem erősítette meg. Megkockáztatom, hogy ilyen N5 waferár mellett talán a zen4 se kerülhetne annyiba, amennyiért árulják. Hiszen olcsóbb a Raphael, mint a zen3 volt hasonló korában, amelyről szűkösséget ugyan igen, de $35000-es waferárat sose mondott senki.

    Lehetséges, hogy 1-2 éve, amikor még fullra pörgött a gyár, meg a kapacitás lefoglalás előfordult olyan helyzet, hogy kurrens licit ár ennyi volt. De a mai 70%-os kihasználtság mellett kétlem, hogy a fölös kapacitások még mindig ennyiért mennének.(ezzel arra utalok, hogy az se biztos, hogy egy cég wafer ára egységes, lehet, hogy vannak eltérő időben ektérő áron lefoglalt kapacitások)

    Szóval.
    Ha az N5 ára mérsékeltebb, akkor az azon nyert árelőny is mérsékeltebb, hogy a lapka egy része nem N5-ön készülni.

    És akkor mi a viszonyítási alap?
    Ha a navi31 versenyképes lenne az 500mm2-es ad102-vel, akkor valóban nagy előnyt jelentene a chipletezés. Kár, hogy nem pörög annyit a frekvencia, vagy nem segít a v-cache, vagy talán megérte volna egy 400mm2-es GCD-vel próbálkozni. (Ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy a 4090 vágott!)
    De mondjuk egy AD103-hoz képest, amivel versengeni tud, és ami 70mm2-rel nagyobb N5 lapkát jelent. Hogy valóban költségmegtakarítást jelent-e az a -70mm2 N5 +180mm2 N6 + csomagolás?
    Hááááát. Én kétlem.

    Ha ahhoz viszonyítjuk, hogy mekkora lenne ez monolitikus N5-ön, akkor kivonhatnánk 6x2x5mm2 kapkaterüketet (60mm2), ami így 420mm2-re jönne ki és nem lenne csomagolási költség. Talán sűrűbb lenne az MCD rész, legyen inkább 400mm2
    Annyi előnye biztosan lenne, hogy az infinity cache hasznosulása nem lenne limitálva az chiplet interconnect sávszélessége által és talán némi késleltetést is spórolnának. Talán lenne annyival gyorsabb, mint amennyivel nagyobb az AD103-tól.

    Cserébe 1/3-dal nagyobb lapka lenne. Valamivel rosszabb kihozatal. Ha abban a kapacitáskorlátos időszakban lennénk, mint amire feltehetőleg számítottak, akkor ez pont eggyel több eladott gpu lenne minden harmadik után. De "sajnos" jelenleg nincs kapacitáskorlát. Ha annyival drágább lenne az N5, mint ahogy Abu mondta, akkor ez valóban komoly költségmegtakarítást jelentene. De valószínűleg nincs akkora difi.

    Én nem látom, hogy ez jelen körülmények között akkora előnyt jelentene - mint mondjuk a Naples volt egy 700-800mm2-es szerverlapkával szemben.

    Szerintem ezt elkalkulálták.
    Bízzunk benne, hogy jó tanulás volt és sokat lendített előre a multigpu irányba. Merthogy a chipletezés másik jelentősége ott lehet, hogy nagyobb lapkát tudsz összelegózni, mint monolitikusan legyártani. De ez meg még nem az a generáció.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák