Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #51023 üzenetére

    Hosszú éveken át lakásszervizes voltam. Amolyan mindenes egyszemélyben. Nem sorolom, de szerintem nem tudnál olyan tételt, amit én nem vállaltam (még szauna kályhát is építettem szibériai recept alapján).
    Nos, ehhez hozzátartozott mindenféle hideg és melegburkolás, amihez ugye hozzá tartozott az aljzat kiegyenlítés.
    Aljzatkiegyenlítő sokféle van. Direkt a Padlopont írtam, mint egyet a sok közül. Azért, mert ez magas elvárásoknak felelt meg. (Ez talán a piacon a legdrágább önterülő beton.) Egyebek között az önterülésben is kiemelkedik a hatalmas kínálatból. De azért az nem úgy van, hogy leöntöm, és elszaladok. Kicsi helyiségeknél (3-4 m²), és vastag rétegben (>=5mm) megengedhető vele egyébként akár ez is. Nagyon feltakarított, (jóféle porszívóval) portalanított aljzat az alap, ami meg van itatva elég jól vízzel, de már sehol nincs tócsa.
    Ha ez megvan, akkor:
    1 - előkészítesz a kezed ügyébe minden szerszámot (Jó, ha van egy segítséged, aki keveri a következő zsákot, amíg te dolgozol), mert igen gyorsan kell dolgoznod.
    2 - aranytiszta legyen induláskor is, és munka közben is minden szerszám
    3 - megtervezed a bejárási/kiöntési útvonalat, még mielőtt anyagot kevernél, mert könnyen csapdába ejtheted magad - sarokban kezdesz, kijáratnál végzesz
    4 - indul a munka, a tervezett sarokban kezdesz - kiöntesz, teríted.

    Most itt megállok, és ezt a részét szájbarágósabban:
    A sarkoknál, széleknél kőműves kanállal falhoz kényszeríted a betont. (A kőműves kanalat én a combomra akasztottam, hogy az bárhol vagyok, kéznél legyen.) Annyit öntesz, amennyit még elérsz úgy, hogy nem lépsz bele. Ekkor - és jöjjön most egy fénykép

    egy ún tüskés hengerrel (nyilván egy nyelessel (hosszú nyéltoldással) messzebbre beérsz) te magad egyenlíted ki kézzel. Lassan tolod, határozottan, de nyugisan. Ha sietsz, buborékos leszel, ami nem jó. Mindenhol tolva legyen oda is, vissza is. Amikor végiggurigáltál, akkor nem kiveszed a betonból, hanem kigurítod belőle. Megjegyzed, hogy hol, mert ott fogod a következő öntést kezdeni. Amíg ezt csinálod, addig a segítséged kever. Amikor öntesz, akkor a segítséged leghamarabb a tüskés hengert mossa aranytisztára, majd a többi szerszámot. Figyelitek egymást, a harmadik zsáktól már félszavakkal is megy. Most kiöntöttél, és dolgozol a szerszámaiddal, míg a társad a vödröt mossa aranytisztára. Ez nagyon fontos, mert az anyag időre köt, mindegy neki, hogy vizes-e, vagy szárad. Ha nem mosol vödröt-szerszámot, már a harmadik keveréssel akkora gubók lesznek a frissen kevert (és drága) padloponodban, hogy azzal már nem lehet szépen dolgozni tovább. Ekkor vagy kiöntöd az árokba, és veszel egy új zsákot, vagy itt b@sztál el mindent 3-5 ezer forint miatt. Olyanok ezek a gubók, mint hamarimari Bözsinéninek a tejbegrízben, ha nem kever simára. Ha rosszul adagolt, keverheti élethosszig, az sima már nem lesz. Neked nem rosszul kell ehhez adagolnod, hanem elég, ha nem mosod ki a vödröt, meg a szerszámot. Minden keverés után azonnal.

    Nekem sose került segítségem. Mindent egyedül csináltam mindig, ami ugye 3-4-szer annyi idő, mint párban dolgozni. Ha egyedül vagy, kimódolod már előre, hogy miután mit kell tenned. (Csurogni fog ám a víz a shegged partján, sietned kell nagyon, mert a padlopon piszok gyorsan köt.) És például, ugye ki kell menned a tiszta munkaterületről valahova porba, sárba keverni újat. Ekkor cipőt, papucsot lerugod, mert azt végképp nem lesz időd takarítani. Mosogatsz, keversz, cipő vissza, folytatod az öntést. Jó kis tesióra.

    Amikor végre kifaroltál a bejáraton, kiegyenesedhetsz. Ha mindent jól csináltál, tökéletes síkod lesz, amin fél nap után már sétálhatsz, burkolhatsz. Amikor már stabilra kötött (legjobb, ha este csinálod, úgy reggel már stabil), lemérheted az eredményed, ha kiöntesz egy fél vödör tiszta vizet a padlóra, és végigsepred mindenhol. Ha jól dolgoztál, sehol nem lesz tócsa, te csak toligálod a vizet innen-oda. Végül nyilván ronggyal | szivaccsal szárazra törlöd.

    Jó ez a padlopon. Méltán drága.
    Hogy érzékeltessem, egyszer munka után hazavittem a szerszámokat elmosni. (200 méterre volt csak) A vödörben már jó kemény lett 200 méter alatt is a maradék. Vagy fél liternyi friss, már nem folyós, hanem sűrű, de még kenhető massza. Ezt kikentem az öcsém garázsa elé egy kb két tenyérnyi kisebb, szűk 2 mm mély lyukba, pontosabban mélyedésbe. Majd 20 éve történt. Azon jár a kocsi ki-be minden nap. És most is pont olyan, mint ha tegnap kentem volna oda. Ez azért magáért beszél.

    Dolgoztam én Mapei-vel is (abból is van többféle). Meg lehet azzal is csinálni nagyon szép síkra, az eredmény mégis más. Nincs akkora kötőereje, és kicsit műanyag érzetű felületet hagy maga után, amikor kész. Nem is terül a gyári beállításokkal olyan szépen, mint a padlopon, pedig nem éreztem sűrűbbnek. Nagyobb a viszkozitása talán.

    Minden gyártó megadja az öntéshez a minimum vastagságot. Ezt érdemes betartani, sőt, ha lehet, fölé menni. (mert nagyon nehéz mm pontosan megtalálni a max szintkülönbséget) A Padlopon is. Ám a Padloponnal, ha alámégy, akkor is remek a tapadás még mindig - lásd öcsémgarázsos példa.

    Két embernek egy 6x5 m-es helyiség úgy 40 perc, és kész. A konkrét munka az első keveréstől számítva.
    (No, itt azért nagyon érezhető, hogy egy barkács fúrógéppel, tecsógazdaságos kis picsányi keverőszárral, vagy egy erre kihegyezett komolyabb keverőgéppel dolgozol.)

    A pogácsás eljárás teljesen jól működik aljzatkiegyenlítés nélkül, ha az, aki csinálja, tudja, mit csinál. Pontos vízmérték, jó szerszám és pontos szaki kell hozzá csak.
    Tudod, hányszor összetalálkoztam én már azzal, hogy nem fizeti ki a megrendelő a tízezer forintos felárat a pogácsás eljárásért, és fizet később harmincezret a Mapei-ért? Vagy áll egy tócsa a padlóján, ha elromlott, és kipisil a mosógép?

    Mégvalamit:
    Azért senki ne hasonlítsa a folyékony beton viszkozitását a tiszta vízéhez. Butaság lenne ezt várni. De jól csinálva meglesz a víz síkja.

    Éjfél lett, én már nem ellenőrzöm a helyesírást. Ha van, akkor bocsi, ha sok van, akkor nagyon bocsi.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák