Új hozzászólás Aktív témák

  • den89

    tag

    válasz kelly416 #8980 üzenetére

    Ezt a havi elszámolást (ami egyébként uniós irányelv) az fogja legjobban megszívni, aki jóval nagyobb mennyiségű napelemet rakatott a házára, mint a szükséges, és pl. nyáron sokkal többet termel, mint, amit 1 hónap alatt el tud fogyasztani.

    Mi 3 éve építkeztünk, direkt nem akartunk napelemet (na meg nem is volt rá felesleges 2,5-3 misink). Akkoriban kettőnknek 5 eFt volt a villanyszámla, de még most is, hogy már 3-an vagyunk, 8 eFt. Viszont tavaly gondoltunk egyet, és miért ne alapon (na meg ugye jött a rezsiválság, bár már előtte gondolkodtunk benne) kihasználtuk a 3+3-as támogatást, így a 2,3 milliós 4 kW napelem közel fele annyiból volt meg. De még így is, hogy közel fele áron volt, 8-10 év alatt fog megtérülni, ha mondjuk 1,5-2x ennyi fogyasztással számolok, mint a jelenlegi.

    Szoktam nézegetni a házakat, mennyi napelem van rajtuk, hát szerintem inkább valószínűleg az a jellemző, hogy mindenki bőven fölé lőtt. Fölé is kell lőni, de nem mindegy mennyivel. Nyilván nem tudhatom, ki mennyit fogyaszt. De azért az gyanús, hogy a többség 2-3x annyit rakatott a hasonló méretű/állapotú házára, mint a miénk.

    Barátaink 8 kW-t rakattak fel tavaly, ami éves szinten nagyjából a 2x-esét megtermeli a fogyasztásuknak, megvették már a hőszivattyút is, mert hú de jó lesz, hogy ingyen lesz a fűtés is. Aztán most fogják a fejüket, hogy havi elszámolás lesz…

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák