Új hozzászólás Aktív témák

  • Taci

    addikt

    Sziasztok!

    Fotós kérdés (is), de offtopikba teszem, mert inkább jogász/vállalkozós. Viszont inkább ide írom, mert köztetek vannak, aki egyéni vállalkozásban űzik az ipart, mint (frissen, nyár végén kezdtem) én is.

    A problémám az, hogy eddig abban a hitben voltam, hogy állíthatok ki nyugtát a fotózásról, nem kell számlát adnom (átalányadózás), és majd amikor a könyvelő szól, és bekéri az adatokat, leadom a nyugtákat, és ő intézi a többit. Legalábbis ezzel az információval lettem utamra engedve.

    Most az óvodai fotózások után gondoltam, rákérdezek még egyszer, hogy akkor így kell-e, elég-e a nyugta. És most azt a választ kaptam, hogy én nem állíthatok ki nyugtát, számlaadási kötelezettségem van.
    A problémám ezzel az, hogy ez óvodai fotózás, amivel el kell számolnom, viszont ezt nem számlázhatom az óvoda felé, hiszen az óvodának ez nem volt kiadás, mert a szülők fizették - így maradna az, hogy minden szülőnek egyesével számlát állítok ki. És már ott vagyok egyből, hogy ez kb. 300 számla, és még csak most kezdtem...

    Szóval oké, ha ez a törvényes és helyes út, akkor rászánom az időt - viszont nem értem, miért nem adhatok nyugtát. Miért nem elég, hogy kiadok az óvoda nevére 1 db nyugtát, az az én oldalamon mint bevétel úgyis megjelenik. Bár ugye meg akkor megintcsak az óvoda nevén lesz a kiadás...
    Akkor tényleg marad az, hogy minden szülőnek egyesével le kell számláznom a fotózást? Ti is így csináljátok? Ha 300 szülő 300+ gyereke, akkor tényleg mindig ennyi számla? Ez eszméletlen sok... Ti hogyan csináljátok, mi a helyes út? Nem akarok semmivel sem trükközni még véletlenül sem, csakis helyesen és szabályosan, meg hát mivel átalányadózó vagyok (mellékállásban), így bőven "határon belül vagyok", szóval ebből semmit sem kell adóznom. Csak hát na, 300 számla... És ez csak egy negyed év... Jövőre akkor számolhatok 1200 számlával alsó hangon? És akkor most minden szülőtől be kell kérnem minden adatot a számlához?

    Na így ennyi kérdés után már nem biztos, hogy ez a jó (jobb) topik hozzá, de itt van, aki ugyanígy fotóz (ugyanígy óvodáknak is), nagyobb eséllyel kapom itt meg a jó választ, mint a jogász topikban, ahol inkább jogászok vannak, és nem fotósok. (De ha itt nincs válasz, persze, megyek akkor oda. Meg holnap a könyvelőhöz. De előtte szerettem volna más fotós álláspontját is kikérni.)

    Köszönöm.

  • Jahno

    őstag

    válasz Taci #34251 üzenetére

    "Ti is így csináljátok?"

    Én nagyon kicsiben nyomom ezeket, de ha igen, akkor:

    1. nem adok számlát, megy okosban :DD
    2. igen, ha úgy adja ki, akkor ógyis egyenként megy a megrendelés, fotózás 1 alkalom, dátum, megjegyzés rovatba meg a nyomatok száma....

    Én általában szarul állok a papírmunkával, de ha így nekilódulok, akkor teljesen szépen rendben van minden, meg hülye majom vagyok, ott a szülő mailcíme, tudom hány éves a gyerek, úgyis aláírja, hogy a jövőben ezzel meg azzal megkeressem és számlák alapján darabra tudom ki mennyi pénzt hagyott nálam és később meg lehet csipogni egy emaillal, hogy nahát, nahát, nem kell-e fotós éppen most.

    Másrészt azért adok számlát, mert teljesen kényelmes az utalás, ha ennyi ügyfél lenne akkor meg bevezetném a kártyás fizetést is.

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz Taci #34251 üzenetére

    Nyugta vagy számla: [link]
    Arra figyelj hogy az sem baj, ha van szerződésed, hozzájárulás a személyes adatok kezeléséhez, erről szabályzat, tájékoztató az érintett jogairól.

  • ph_5.5

    aktív tag

    válasz Taci #34251 üzenetére

    Első lépés az hogy válts könyvelőt. Aki a vállalkozás elindításakor nem tájékoztat arról hogy mit hogyan csinálj, attól sok jóra nem számíthatsz.
    A gáz az pluszban hogy a nyugtatömböd is szigorú számadású.. így ha ott már kiírtad az összegeket, akkor ha most utólag leszámlázod a szülők felé, akkor duplán adózol. Ráadásul értelmetlenül.
    Két dolgot tehetsz. Felhívod a NAV-t (elvben mivel kezdő vállalkozó vagy, talán még mentor programban is részt veszel automatice... ott tudsz rá helyes választ kérni hogy ebből hogy jössz ki legolcsóbban. Egy ismerősnek ez most pár millájába került mert hiába számlázott, az nem pont úgy tette ahogy a jogszabály leírta... de ezt nem akarom most idekeverni. Szóval NAV-hoz telefon, és segítenek.
    A másik gázos rész az hogy a könyvelővel való szerződések sokszor tartalmaznak egy olyan részt hogy a havi díjazásuk X db számla könyvelését biztosítják. Ha te most havi szinten a mondjuk 20 számla helyett 300db-t küdesz nekik, akkor a pl 15ezres havidíjad kb 50.000-re emelkedik.
    Olyat viszont ne tégy, hogy más nevére számlázol mint aki a megrendelőd volt... tehát az Óvodának még véletlenül sem, hisz nem ők kapják a fotókat, nem ők fizetnek.
    Jelen esetben ez bizony 300 ügyfélnél 300db számlát jelent. Ha ezt menet közben telefonon/lapotopon a helyszínen intézed, akkor időben nem lett volna akkora plusz. Utólag... hát fejtörős, mert a nygtára nem írtál semmit csak kb az összeget.

  • Lassú Víz

    őstag

    válasz lugosi #34253 üzenetére

    Valahogy így. Persze általában nem a fotós szedi össze a pénzt, hanem valamelyik óvodai alkalmazott, ezért a fotós nem is tud nyugtát adni. Legfeljebb a nevében a beépített ember egy alkalmazotti (vagy megbízási?) jogviszony alapján. Nyilván szükség esetén neki ki kell tudni állítani számlát is. Szerencsére erre már van jó okostelefonos megoldás, mint ahogy e-nyugtára is.

    Az óvoda hivatalosan biztosan ki akar ebből maradni, tehát az óvoda felé egy számla (nyugta semmiképp) út valószínűleg nem járható.

    A szerződés egy érdekes kérdés. Amennyire visszaemlékszem óvodában nem volt jellemző, hogy szóltak előre. Egyszer csak az orrunk alá dugták a képet, hogy ezt csinálták a gyerekről, ha kérjük ennyibe kerül 1 db. kép. Ez jogszerűen valahogy úgy nézne ki, hogy kedden jön a fotós, itt egy 357 oldalas ÁSZF, meg egy 72 oldalas adatvédelmi tájékoztató, kedves szülő itt írd alá, hogy elolvastad, megértetted, kéred a szolgáltatást, vagy kedden ne is hozd ide a gyereket? Háát értem is meg nem is...

    Szerk: Apropó, magánszemély részére miért ne állíthatna ki nyugtát?

    [ Szerkesztve ]

    A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

  • Taci

    addikt

    válasz ph_5.5 #34255 üzenetére

    Köszönöm a részletes választ.
    Se nyugtát se számlát nem adtam még ki, mert a pénzt csak most fogom kézhez kapni. A könyvelő díjában igazad lehet, nyilván neki is rengeteg plusz munka lenne/lesz 300 db számla. Mindenképp magánszemély(ek)nek fogok számlázni, a kérdés csak az, mennyinek. Mert az is eszembe jutott, hogy esetleg a szülői munkaközösségnek, pontosabban annak a vezetőjének, mint magánszemélynek 1 db számlát kiállítok, mint megrendelőnek, aki az összes többi szülő nevében megrendelte a fotózást. Vagy a vezető óvónőnek, akivel a SZMK vezetője kapcsolatban áll, akin keresztül jöttem én fotózni, és akin keresztül ment az elszámolás.
    Merthogy nem a szülők hozták a gyerekeket egyesével, így esélyem sem lett volna akkor egyesével mindenkinek számlázgatni - nem is életszerű. A gyerekek jöttek szépen sorban, letudtam a fotózást, aztán a kidolgozást, aztán a nyomtatást, és átadtam a fotókat. Még ekkor sem tudhattam, melyik szülő melyik képet veszi meg. Ezt az óvónők intézték csoportokon belül, az elszámolás pedig a vezető (vagy az ezzel házon belül megbízott) óvónőhöz kerül, akivel holnap találkozok - ott fogom megtudni, hogy mennyi fotót vettek meg ténylegesen. Arról az összegről tudok majd számlát adni - csak kérdés, kinek. Ahogy írtátok is, az óvodának nyilván nem, hiszen nem az óvoda fizette. A szülők fizették, viszont ők sem egyesével, hanem összeszedték a pénzt, mindenki amennyi képet kért, az alapján.
    Szóval talán az a járható út, hogy mindenképp magánszemélynek számlázok, mégpedig vagy a SZMK vezetőjének, vagy a vezető óvónőnek (szintén magánszemélyként). Mindketten lehetnek azok a személyek, akiket a szülők megbíztak ennek a kontrollálásával. (De amúgy olyan fura, hogy még nekem van rossz érzésem, mert szeretném becsületesen számlázni nyilván a teljes összeget, ez részemről akkor is be lesz vallva 100%-ra, ha 1 db számlán szerepel a teljes összeg, vagy ha 300 számlából tevődik össze.)

    Amúgy pedig nem várhattam volna el a könyvelőtől, hogy előre lássa ezeket a dolgokat, hiszen én sem tudtam, mi-hogyan fog zajlani (első ilyen fotózásom). Most már tudom, van tapasztalatom, így a jó kérdéseket tudom feltenni - ő pedig remélhetőleg a jó válaszokat megadni.
    Veszve még nincs semmi, hiszen kifizetve még nem vagyok, így egyelőre nincs is bevétel, amiről számlát/nyugtát kellene adnom. Plusz ebben az évben azt hiszem kb. 2,5M Ft-ig adómentes vagyok (szeptemberben kezdtem, azt hiszem), szóval ha dupla számlázás lett volna valamiért, akkor is bőven adómentesség keretén belől maradtam volna. (De mivel még amúgy sem számláztam semmit - nem volt mit még -, így ez nem is téma.)

    Olyat viszont ne tégy, hogy más nevére számlázol mint aki a megrendelőd volt...
    Ebben a helyzetben ki a megrendelőm? Mármint hivatalosan. Mert lehetne azt mondani, 300 megrendelőm volt, minden szülő egyesével. De mi definiálja a megrendelőt? Szerződés nem volt - írásbeli legalábbis nem. Csak szóbeli. Én adom a fotókat a gyerekeikről, ők kifizetik. De ezeket az összegeket nem külön-külön kaptam szülőként, hanem az SZMK vezetője összegyűjtötte, és átadta az óvoda vezetőjének/óvónőjének, akit ezzel megbízott az SZMK, hogy számoljon el vele(m). De az sem hivatalos szerződés, hanem szóbeli megállapodás. Szóval szóbeli megállapodás alapján adjak 300 db számlát, vagy szintén szóbeli megállapodás alapján adjak 1 db számlát a teljes összegről?

    Nem is igazán értem ezt a helyzetet - mármint nem látom, hogyan lehetett volna ezt másképp csinálni, hogy ne most kelljen a jó megoldáson agyalni.
    Előre nem tudok számlázni, a fotózás pillanatában még nincs meg, melyik szülő miből mennyit fog kérni, kér-e utánrendelést stb.
    Nekem kellene megbízási szerződést adni az egyik óvónőnek magánszemélyként, hogy szedje össze a pénzt nekem, és én neki számlázok? Mert én nem találkozok a szülőkkel, és nagyon nem életszerű az, hogy 1-2 hétig én bejárok minden nap az óvodába 2-3 órákra, hogy mikor-melyik szülő jön be, és melyik képet veszi meg, és az alapján ott helyben számlát állítok ki. Hát ennyi vesződést az egész nem ér.

    [ Szerkesztve ]

  • Lassú Víz

    őstag

    válasz Taci #34257 üzenetére

    Nem nagyon értem, hogy miért vagy ennyire a számlára rákattanva. Ezek teljes egészében magánszemélyek felé bonyolított készpénzes ügyletek, és a korábban linkelt cikk alapján a fotózás nem online nyugtaadásra kötelezett tevékenység. Veszel pár nyugtatömböt, végigbélyegzed, és aki szedi a pénzt a pénz átvételekor kiállítja a nyugtát. Persze, ha valaki számlát kér, akkor nem nyugtát kap, hanem számlát, de hányan lesznek? És ez is biztosan megoldható pl. a vezető óvonőnél elhelyezett számlatömbbel, de méginkább egy a projekt idejére adott ideiglenes hozzáféréssel pl. a szamlazz.hu-n keresztül, és akkor még a négy napon belüli online jelentési kötelezettséggel sem kell vesződni.

    Neked valójában a gazdasági eseményt kell bizonylatolnod. Amikor átadod a képeket, a szülő meg kifizeti készpénzzel esetleg kártyával, ha erre biztosítasz lehetőséget, akkor kell nyugtát vagy kérésre számlát kiállítanod. Csak az egyiket. Hogy ezt te csinálod vagy valaki aki neked dolgozik pl. SZMK, az mindegy. Ha teljesen támadhatatlan akarsz lenni, akkor kötsz egy 0 Ft-os megbízási szerződést az SZMK-s szülővel. Ha meg fizetsz neki, akkor majd a könyvelőd megmondja az ebből fakadó TB, SZJA levonási és befizetési, valamint Szochó befizetési, és járulékbevallási kötelezettségeket.

    [ Szerkesztve ]

    A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

  • ph_5.5

    aktív tag

    válasz Taci #34257 üzenetére

    A magyar jogrendben a szóbeli szerződés pont olyan érvényű mint az írásbeli.
    Pl egy gépjármű adásvételi szerződés is ha csak szóban köttetne, akkor is pont ugyanúgy tulajdonos váltást eredményezne- de azért kell írásban rögzíteni, mert hatósági nyilvántartásban le kell tudniuk fűzni a szerződést.

    A megrendő az akivel megállapodsz. Ha az szm anyuka bízott meg a fotózással, ő szedi össze a zsé-t, akkor a nevére is kiállíthatod a számlát, függetlenül attól hogy neki ki dobja össze a pénzt. Persze legálisan nem lehet csak úgy kp-t adni egy "idegennek" (szülő- szm anyuka) de ez jogilag nem aggályos, mert a NAV számára az a fontos hogy te elvégeztél egy szolgáltatást amiről
    - kiállítod a számlát
    - adózol utána (persze főállás mellett, vagy más jogszabály miatt van "adómentes" sáv)
    - a számlán lévő adatok pedig a valóságot fedik... tehát a pénzt a kezedbe adó nevére szól, és tartalmilag az van feltüntetve ami a valóságban történt. Pár éve amikor még végzettséghez volt kötve a fotózás, sminkes "fotós" csaj sminkről adott számlát a megrendelőnek. Mert az volt a tevékenységi körében.

    Mivel nem adtál nyugtát és még nem kaptál pénzt, így még semmi nem történt adóügyileg. Beszéld meg a könyvelővel hogy neki az 1db számla megfelel-e. Ha azt mondja ez a bevett szokás nála, akkor nyertél. Ha nagyon NAV megfelelési kényszere van, akkor viszont pont aza helyzet mint egy sarki kisboltban... aki oda bemegy s kér egy kiflit, az kap egy pénztári bizonylatot. Ha "Áfa-s számlát" kér az 1db kifliről... akkor bizony személyenként ki kell állítani. Ez az óvodás dolog addig könnyű, amig a konkurencia nem akarja átvenni a terepet. Mert mindig akad egy jóindulatú fotós aki nem örül hogy neki már nem hoz zsé-t az az ovi...

  • vihartigris

    őstag

    válasz Taci #34257 üzenetére

    Az adózással kapcsolatos dolgokat részletesen át kellene olvasnod, mert nagy szarba léphetsz.
    A büntetést nem a könyvelőd fogja fizetni, hanem Te.

    bármi reciproka a semmi

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz Taci #34257 üzenetére

    “A könyvelő díjában igazad lehet, nyilván neki is rengeteg plusz munka lenne/lesz 300 db számla.”

    Dehogy is. Nehogy kézzel kezdjél már számlázni ha arra kerül majd a sor hogy számlát állítasz ki. Van a billingo, a szamlazz.hu és hasonlók (utóbbi pl ingyenesben is tud számlát kiállítani, de az éves 12-15e Ft-os előfizetés se megfizethetetlen), onnan minden hónapban lehet exportálni a kimenő számlákat mind Excel, mind olyan formátumban, amit a könyvelőprogram közvetlenül importál, és kb ennyi a 300 db számla “lekönyvelése”. Szóval ezzel a módszerrel egy export nálad és egy import a könyvelőnél.

  • Lassú Víz

    őstag

    válasz lugosi #34261 üzenetére

    Ezt nem szívesen ismerik el vagy látják be. Neki 300 számla lesz amikor az árról alkudoztok. Majd megkapod, hogy keress mást, esetleg csináld magad, mert 20 millió alatt vagy, és nem kötelező mérlegképes könyvelő igénybevétele.

    A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

  • Timer

    veterán

    válasz Taci #34257 üzenetére

    Legközelebb rakd az egészet online platformra, pixieset például, ott el is tudod adni a képet direktben. Számlázásra meg Bizexpert, Billiongo, ízlés szerint.

  • Jahno

    őstag

    válasz lugosi #34261 üzenetére

    Mondjuk importálós megoldással dolgozó könyvelőt még nem láttam, de biztos van. Mármint így kicsiben.

  • Taci

    addikt

    Először is nagyon szépen köszönöm mindenkinek ezt a rengeteg részletes, segítő szándékú választ! :R

    Nem akartam a véletlenre bízni, így felhívtam a NAV-ot (1819), ahol elmondtam A-tól Z-ig a teljes történetet, és azt a választ kaptam, ha minden feltétel teljesül:

    - nem kér számlát a szülő, (de aki kér, akkor annak nyilván számlát kell kiállítani)
    - 900e Ft alatt van az összeg,
    - a teljesítés pillanatában megtörténjen a kifizetés is (amikor adom a képet, ki is fizetik egyből),

    akkor elég csak nyugtát adni a teljes összegről egyben.
    Nyilván ha 10-en mondjuk számlát kérnek, akkor nekik számla, és utána a maradékról 1 db nyugta.

    Nagyon alapos, segítőkész volt az ügyintéző, TEÁOR szám alapján végignézett mindent, így kaptam ezt a megnyugtató (és nagyon részletesen végigvezetett) választ.

    Szóval még egyszer köszönöm mindenkinek a segítséget! És remélem, ez az információ így hasznos lehet másnak is! :R

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz Jahno #34264 üzenetére

    Akkor rossz helyeken nézed. A környezetemben már csak ilyenekkel dolgoznak, kivételes ha valakit nem lehet rávenni a gépi számlakibocsátásra és még mindig kézzel írja a számlákat. Náluk mondjuk meg is értem, ha elkérik az árát a könyvelők.

  • ph_5.5

    aktív tag

    válasz lugosi #34261 üzenetére

    Jópár éve ugyanaz a könyvelőnk. Amióta létezik az online számlázás - úgy számlázom.
    A könyvelőnek jogosultságot adsz a számlázó fiókban, nem kell küldeni külön a számlákat.
    De... a könyvelés nem csak abból áll hogy megjelenik nála a 300db számla és semmi dolga nincs vele, így a közöttünk lévő szerződés alapján X db számla kiadás és feldolgozás fér bele az irodájuk melójába. Amikor túlléptem (évi 130-150 számlát állítok ki kb) a havi Y db-os megállapodást, akkor 1-2 ezressel többet fizetek. Mert tényleg több a melójuk ilyenkor. Ha egy ügyfélnél elnézné- akkor a 150-200 cégnél ez már jelentős többlet lenne számára, az alkalmazottak irányába. ellenben nem kér pl pénzt ha adóügyi kérdésem van és havont amehetek konzultálni a kérdés merül fel. Pl a KATA váltásnál leültünk és kiszámoltuk mi éri meg mostantól, mert a melóink 90%-a céges.

    #34265Taci A NAV-os elmondta hogy mi a jogszabály. A könyvelő pedig azt hogy Ő nem fogja tudni feldolgozni a 300db nyugtádat, mert erre nincs kapacitása... Mindkettőnek igaza van- de te vagy középen.
    A számlázó felületek össze vannak kötve a NAV rendszerével. Ha cégnek számlázom, a rendszer azonnal küldi a NAV felé is a számlát. A könyvelőnél pedig minen számla megjelenik. (NAV-t nem érdekli a magánszemély felé menő számla) Szóval nem ennyire fekete-fehér sajnos hogy téped a nyugtát mint a kürtőskalácsos... hacsak nem magad oldod majd meg a számlázást és a NAV felé való lejelentést.

  • Jahno

    őstag

    válasz lugosi #34266 üzenetére

    Nem a gépi számlára mondtam, hanem az exportimportra. Jómagam 25+ éve géppel számlázok, aztán mire végre emailban is befogadták a számlákat akkor nekiláttam leépíteni az egész vállalkozósdit a fenébe. Tavaly éppen más okból kértem ajánlatot könyvelésre, ott sem nagyon erőltette ezt senki, még azok sem akiknek irodájuk sincs és mindent elektromosan dolgoznak fel. Dolgozom pár könyvelőirodának, meg éppen nagyban (ott vannak imporexportok gazdagon, de főleg a helyi rendszerek, bér, szabis felületek meg a fizetéshez kimenő CSV-k miatt) is toszogatok dolgokat csak nem érdemes összekavarni a kettő melót :-)

    Egy könyvelő szólt nekem, hogy online lekérdezte és X cégtől iszonyatos mennyiségű számlát lát a NAV odalán, de ezek nincsenek könyvelve. Mondtam, hogy csak a cég nevét használjuk a lehetőséghez és kedvezményhez, aztán ennyi, ne foglalkozzon vele ha bukunk akkor megmondjuk az igazat és kész, nekem bajom nem sok lehet belőle.

  • Jahno

    őstag

    válasz ph_5.5 #34267 üzenetére

    És nem csak a magánszemélyes nem jelenik meg, de nem mindenki olyan egyszerű, hogy csak adott szolgáltatás van és magánszemélynek számláz, valamint bejövő bizonylatok is vannak ilyen-olyan futamidővel, különböző valutákban fizetek és érkezik, van saját eszközöm és raktárkészlet, eladás, visszáru, folyamatos szolgáltatás, aminek nagy része benne lenne az exportban. Meg nyilván nem véletlenül van a progikban import lehetőség, csak előtte pipálj be 37 mezőt és opciót, aztán etesd meg a kívánt formátumú adathalmazzal, aminél max. azt mondja, hogy error :-D

    Meg sem merem kérdezni az irodát, mert végén még kiderül, hogy jó ötlet és ez is nálam köt ki. Éppen elég volt ennyi bérért meg szirszarért felelősséget vállalnom, amit eddig csináltam és nehezen kavarodtam ki belőle.

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz ph_5.5 #34267 üzenetére

    "A könyvelőnek jogosultságot adsz a számlázó fiókban, nem kell küldeni külön a számlákat."

    Ezt már nem is akartam mondani, ez külön egy nagyon jó megoldás, és beállítható, hogy mi legyen a jogosultsága.
    "De... a könyvelés nem csak abból áll hogy megjelenik nála a 300db számla és semmi dolga nincs vele, így a közöttünk lévő szerződés alapján X db számla kiadás és feldolgozás fér bele az irodájuk melójába. Amikor túlléptem (évi 130-150 számlát állítok ki kb) a havi Y db-os megállapodást, akkor 1-2 ezressel többet fizetek. Mert tényleg több a melójuk ilyenkor."

    Hát, akkor a te könyvelőd ügyesen adta el magát.

  • Jahno

    őstag

    válasz lugosi #34270 üzenetére

    Még nekem is lehet jobbat ajánlani, időnként nem árt és akkor nem neten keresgetek, bár erre pont vannak egész jó és hatékony gyűjtő oldalak. Tavaly majdnem 30 könyvelővel dumáltam, mind hasonló módszertannal szerette volna eladni magát kibe darabszámokkal. Volt aki nem részletezte, majd csak 2. körben lett volna róla szó, de mivel első körben ugyanarra a feltételrendszerre és adathalmazra támaszkodva 14szeres árat mondott, így még azt sem tudtam belegondolni, hogy az olcsóbb az nagyon szar lesz. Lehet ez sem mindegy, hogy egyik fogad X pénzért 357 bizonylatot, másik meg 14szer annyiért akár 500at vagy korlátlant is (:-

  • Taci

    addikt

    válasz ph_5.5 #34267 üzenetére

    A könyvelő annyit mondott látatlanban (nem volt még fotós ügyfele), hogy nem adhatok nyugtát, mert számlaadási kötelezettségem van. Ezután estem pánikba, ekkor írtam a tegnapi első bejegyzést ebben a témában. (A 300-as számot neki nem is említettem még.)
    De ma felhívtam, elmondtam neki, mit mondott a NAV, és azt mondta, ő sem tudhat mindent (és ez szerintem is így van - bár eggyel lehetett volna precízebb, vagy legalább odaszúrja, hogy amúgy nem 100%-ig biztos ebben, na de már mindegy), és ő is őket szokta hívni, ha nem tud valamit, és most mind a ketten tanultunk valamit.
    Nyilván cégnek csak számlát állíthatnék ki, de itt magánszemélyekről beszélünk, cég a közelben sincs (óvoda csak a helyet adta). És ha már a NAV azt mondja (a teljes történet és részletek ismeretében), hogy elég 1 db nyugta a teljes összegről (számlát nem kért senki), akkor így fogok tenni.

    téped a nyugtát mint a kürtőskalácsos Ezen jót mosolyogtam. :D

    Amúgy ha jól értem, akkor kellene számlát adni magánszemélynek (amellett persze, ha bármikor kér), ha nem a teljesítés (fotók átadása) pillanatában történik meg a kifizetés. Tehát ha mondjuk jön egy család karácsonyi fotózásra, és ott már a fotózás előtt a megbeszélt (szerződött) összeget kifizetik előre (pl. 8 db kidolgozott, retusált fotó mondjuk 40e Ft - csak pár random szám a példa kedvéért), de a képeket később kapják, hiszen nyilván idő azokat gépre tenni, kidolgozni, retusálni majd átadni. Itt (a NAV-os információk alapján) nem lehetne nyugta, mert teljesítés még nem volt, számla kellene mindenképp, ha előre kell fizetni. Viszont ha valamiért utólag, a képek átadásakor kérnéd csak a fizetést, akkor oda megint elég lenne a nyugta. (Ha jól értem. Bár itt meg talán a szerződés megléte változtathat a dolgon, ha van. Na de ez egy másik téma.)

    hacsak nem magad oldod majd meg a számlázást és a NAV felé való lejelentést.
    Le kell majd adnom a könyvelőnek a kiadott nyugtákat (valamelyik oldalát, narancssárga, passz, gondolom, még tényleg nem állítottam ki egyet sem soha - lehet, az egész tömböt, és fénymásol, szkennel, nem tudom), és majd ő intézi a többit.

    Amúgy van szamlazz.hu-fiók, amihez neki is hozzáférése van, ezt már a regisztrációkor kérte/mondta, hogy csináljuk meg. Ugyanúgy persze az ügyfélkapuhoz is, szóval (elvileg) intéz mindent helyettem - ezért is ő a könyvelő, nem?

    Na de tényleg nem szeretném tovább szétoffolni a topikot ezzel a témával.
    Örülök a válasznak, köszönöm a sok tippet és segítő szándékot, és hát maga a NAV válasza úgy gondolom, pontot tesz ennek a kérdéskörnek a végére (ebben az 1 témában), hiszen ebben ők a legilletékesebbek. (Persze ettől még simán lehet félretájékoztatás, emberek vagyunk, tévedhetünk - de eléggé egyértelmű és határozott válaszokat kaptam).

    Köszönöm még egyszer! :R

    [ Szerkesztve ]

  • Jahno

    őstag

    válasz Taci #34272 üzenetére

    " (elvileg) intéz mindent helyettem "

    Ezt azért ellenőrizd. Sajátom mindent intéz, néha az ügyfélkapu jelszavát sem tudom és esetleg más beérkezőről is szól, ami nem Rá tartozik, de ez rendes jó arc, önjáró, bekéri amit kell és kész, határidők előtt szól.

    Másik meg elfelejtette a cégbírósághoz beküldeni a bevallást, most fél év után homlokomra csaptam, hogy nahát ez nincs meg és éppen napokban várom a levelet, amiben megkapom és nekem kell feltölteni. Előtte a NAVos cuccok sem mentek be, de erre is rá kellett kérdeznem, akkor megkaptam XMLben és oldjam meg magamnak. Szóval vannak különbségek, de hát lehet ezért van kettőjük közt árban kb. 10x szorzó is. Gyárban meg helyben van 135 könyvelő, plusz irgalmatlan sok partnercég és amikor azok partnercégeihez küldenek, hogy találjam ki amihez semmi közöm, az megint jó, szóval láttam én már mindent.

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz Taci #34272 üzenetére

    "Amúgy van szamlazz.hu-fiók, amihez neki is hozzáférése van, ezt már a regisztrációkor kérte/mondta, hogy csináljuk meg."

    Ez tök jó, így viszont a számlatömb nem szükséges, legfeljebb ha nyugta, vagy bevételi pénztárbizonylat kell. Inkább a szamlazz.hu felületen állítsd ki a számláidat (akár papír alapú, akár e-számla), gyakorlati oldalról mondom, hogy sokkal kevesebb idő, és sokkal kevesebb rontott számla elírás miatt.

    "Ugyanúgy persze az ügyfélkapuhoz is"

    Ezt soha, semmilyen körülmények között NE! Leírhatnám miért ne könyvelési oldalról (nem a saját neve alatt, meghatalmazottként fognak bemenni a bevallásaid, hanem a te adataiddal belépve - ez nem kell, hogy így legyen, bejelentitek őt meghatalmazottként és onnantól az ő neve alatt a saját belépési adataival mennek be a dolgaid), meg általános oldalról is (ha megvan az ügyfélkapus bejelentkezésed neki, akkor onnantól majdnem mindent megtehet a nevedben (kvázi odaadod bianco üres papírokon az aláírásodat, példa kedvéért a jövő évtől elektronikus úton zajlik majd az ingatlan-adásvétel is, elektronikus aláírással - AVDH - szerződést írhat alá a nevedben). Ezt a leghatározottabban ajánlom neked, hogy szüntesd meg, és változtasd meg az ügyfélkapus jelszavad (könyvelőirodákban gyakorlat, hogy az ügyfélkapus azonosítókat és a hozzá tartozó jelszavakat egy excel táblázatban vezetik, az iroda minden alkalmazottja hozzáfér, ha véletlen valaki elmegy, egy pendrive-val elviszi, sose derül ki hogy ki mókolt a nevedben), és válts át Ügyfélkapu+-ra. Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy ezt mennyire nagyon ajánlom.

  • Roxx

    tag

    Sziasztok.Canon 80D hez szeretnék távirányítót.Vezetékes vagy vezetéknélkülit válasszak?Melyik a megbízhatóbb?Köszönöm

  • Jahno

    őstag

    válasz Roxx #34275 üzenetére

    Vezetékes jó, mert nem kell hozzá elem, kiakasztod és tud sorozatot, vezeték nélküli meg alapban késleltetéseket, jóféle B időt kicsit távolabbról is, meg hát időzítős és programozhatós....

    Nekem pont ezért van mindenféle, szerencsére a 80D is ha jól tudom sima jackes, az műxik mindennel is.

    Ez az alap, legtöbbet használom [link] van vagy négy darab, hogy minden esetre.

    Ilyen YouProm van: [link] és megvettem minden vezetéket az összes létező géphez, amit most kezdek felszámolni, mert haveri kör gépparkja egyre homogénebb. Ráadásul ez tud vezetékes is lenni, nem kötelező a vevőt használni.

    Meg ilyen, aminél egy kattintással tudsz sorozat, nem sorozat közt kapcsolgatni: [link]

  • Taci

    addikt

    Sziasztok!

    Szeretnék kimenni tájfotózni, makrózni - da majd csak ha esett a hó.
    Azt szeretném kérdezni, (ez így érdekesen fog hangozni :D, de) hogyan kell bejönni hidegről melegre? (Én mondtam... :D ) A váz és objektív lehül, így amikor bejövök a fűtött házba, nedves, párás lesz, ami egyik eszköznek sem tesz jót. Elég, ha csak áttörlöm őket, vagy figyeljek másra is? (Nincs szárazszekrényem.) Rakjam egy zárt táskába, és akkor kisebb ütemben fog felmelegedni bent, nem olyan hirtelen, így nem is fog annyira bepárálni? (Bár simán lehet, annyira nem is lesz nedves/párás, csak valamiért pl. a telefonról az rémlik, hogy kintről be érve teljesen párás volt.
    Szigetelt váz és objektívek, de inkább figyelek rá pluszban, mintsem hogy később a gombásodás miatt aggódjak.

    Köszönöm.

  • csacsi77

    senior tag

    válasz Taci #34278 üzenetére

    Amikor jösz vissza, akkor a zárt fotóstáskádat hagyd az előszobában/előtérben vagy bárhol, ahol átmeneti hőmérséklet van. A vázat+objektívet semmiképpen se vedd ki a táskából!
    Legyen ott pár órát aztán behozhatod melegebb helyre, de még ott se nyisd ki. Így lassan melegszik fel a motyó és a pára is inkább a táskán kívül képződik.

    [ Szerkesztve ]

    Öreg fater megoldja!!!!

  • Lassú Víz

    őstag

    válasz Taci #34278 üzenetére

    A lényeg, hogy a benti meleg és párásabb levegőtől kell elszigetelni a lehűlt, nedvességre érzékeny dolgokat, amíg ki nem egyenlítődik a hőmérséklet.

    Pl. egy nylon zacskóba beteszed kint a hidegben és úgy viszed be. A hideg levegő relatív páratartalma csökken ahogy melegszik, onnan nem lesz páralecsapódás. A benti nedvesség meg a zacskó külső oldalára csapódik ki.

    A fotós táskás módszer is jó, csak lassabb, mert a szivacs párna jobban szigetel mint egy zacskó.

    [ Szerkesztve ]

    A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

  • Jahno

    őstag

    válasz Taci #34278 üzenetére

    "Rakjam egy zárt táskába, és akkor kisebb ütemben fog felmelegedni bent, nem olyan hirtelen, így nem is fog annyira bepárálni? "

    Pont így. Akkor is, ha nem így csinálom és nem kímélem a cuccot :-D

  • Timer

    veterán

    Én is a táskás módszert használom évek óta, bár szerintem tök mindegy, ennyi erővel egy laptop is bedöglene, azt akár bekapcsolva is mozgatom a külső és belső terek között.

  • Freeman007

    aktív tag

    Sziasztok.

    Elég érdekes és bosszantó problémába futottam bele, talán van tippetek mi/mitől lehet...

    Adott egy nikon d5600 gép. Tegnap délután használtam utoljára, utolsó kép száma 2392.
    Ma délelőtt is kattintgattam párat, vissza is néztem a képeket a fényképező gépen. Később le akartam menteni a mem kártyáról és nem volt rajta.
    Mem kártya vissza gépbe, képek sehol. Próbakép készítése oké (2431), törlés.
    Getdataback telepítés, mem kártya ellenőrzés - törölt fájlok kb 1,5 hónapra visszamenőleg láthatóak.
    A délelőtti kattintgatásokat kb 30 db-ra becsültem.
    A tegnapi utolsó kép (2392) és a mai próbakép (2431) között kicsit több exposzám van, de kb stimmel. A köztes számú képeket a getdataback sehol nem jelzi.

    A gépnek el kellett mentenie a képeket a mem kártyára hogy vissza tudjam nézni. Aztán mintha a kikapcsoláskor törölte volna - illetve nem törölhette mert azt a getdataback jelezné. Eltűnt az éterben a 2392-2431 közötti képem.

    Ötlet?

    "A mai ember azon a pénzen, amellyel nem rendelkezik, megvesz egy sor olyan dolgot, amire nincs szüksége, hogy iriggyé tegyen vele olyan embereket, akiket nem szeret."

  • Timer

    veterán

    válasz Freeman007 #34285 üzenetére

    Gondolom, döglődik a kártya. Ha már leszedtél róla minden értékest, formázd meg próbaképp, és úgy nézz rá a getdata-val, hátha. Arra figyelj, hogy gyorsformázást használj a gépen!

  • Taci

    addikt

    válasz Freeman007 #34285 üzenetére

    A 2392-es kép után kivetted a memóriakártyát? Mert ugye azt írtad, a 2392-es kép még oké volt, aztán csináltál kb. 30 képet, kivetted a kártyát, hogy lementsd őket, de nem voltak meg, ezért újra visszaraktad, csináltál egy új képet (2431), majd ha jól értem, memóriakártya újra a gépbe, így nézted meg, hogy ez az utolsó kép is jó lett.
    Szóval ebből úgy látom, esetleg az a munkamenet nem volt jó valamiért, vagy "rosszul" lett a memóriakártya behelyezve (de ugye hogyan is lehetne azt rosszul betenni...), vagy esetleg pont akkor valamiért maga a memóriakártya nem működött megfelően, vagy maga a gép rendszere nem mentette a képeket megfelelően.
    Az a baj, ezt így elég nehéz lesz megfogni, mert ki tudja, hogy ebben a jelenlegi felállásban (ezzel a kártyával) mikor jönne elő újra elő ilyen hiba.
    Én kapásból kártyát cserélnék, mert nagyobb eséllyel megy tönkre a kártya, mint a váz. De ez sajnos nem segít azon a 30 képen...
    Hátha másnak több/jobb ötlete lesz.

  • Freeman007

    aktív tag

    válasz Timer #34286 üzenetére

    Nincs egy éves a mem kártya, kb 12-13000 kép (jpeg és nef = 24-26000 fájl) írása történt. Törlés többnyire 3/4-ed telítettségnél, formázás ritkán 2-3szor talán. (32GB-os sandisk SDHC UHS-I, class 10, 120 mb/s)

    #34287 Taci :
    Így van ahogy írod.
    2392es után kivettem a mem kártyát, meg ahogy írtad is azt elég nehéz rosszul visszatenni.

    Nem ez a 30-40 kép a fontos, hanem hogy mitől/miért, és elkerülni a jövőbeni fontosabb képek elvesztését.

    Jelen pillantban getdataback mélyebb szintű ellenőrzése fut, később többet tudok..

    "A mai ember azon a pénzen, amellyel nem rendelkezik, megvesz egy sor olyan dolgot, amire nincs szüksége, hogy iriggyé tegyen vele olyan embereket, akiket nem szeret."

  • Timer

    veterán

    Óóóóóó, hogy én mennyire imádom az AiDenoise funkció optimalizáltságát a CameraRaw-ban... Gyakorlatilag alszik a GPU, de legalább 50-60 perc lesz, mire végez ennyi képpel. Az egyetlen szerencséje, hogy tényleg jó a hatásfoka.

    [ Szerkesztve ]

  • FerNandor

    őstag

    Sziasztok,
    ma jött meg a CEWE fotórendelés. Fényes papír 10x15-ös képek. 200db, aminek majdnem a fele dupla (2 nagyszülőnek megy). Lényeg az, hogy az összes kép sötétebb, mint kéne. A képek Nikon D7200-as és Z6 gépekkel készültek. Lightroomban szerkesztettem őket. Van köztük 1-2 mobilos kép is, szintén LR-ben szerkesztve (minden, a mobilos is RAW).

    A képeket egy T430-as lenovon szerkesztettem nagyrészt a saját kijelzőjén, de volt, hogy a Dell mittudoménmilyen céges elég jó monitorra dugtam rá.
    1-2 képnél van csak a színekkel egy kis baj, de nem ez a legfőbb gond, hanem hogy mindegyik kép jóval sötétebb a kelleténél, sokszor részletek is elvesznek.

    Ez vajon mi lehet? CEWE nyomtatási hiba vagy nálam van a gond?

    Sok képet mobilon is néztünk, pl messengeren megosztva és úgy is jó volt a világosság. Ami sötétnek bizonyult, azt még akkor kicsit feljebb húztam utána LR-ben, de azt tapasztaltam, hogy ahogy megszerkesztem LR-ben, az úgy jó, ahogy nekem tetszik. Sőt, van pl 1 kép, ami 40x50-es vászonra lett nyomva a fotoplusnál ás benne van ebben a nyomatban is és az sem sötétebb..

    A rendeléskor kikapcsoltam a fotóoptimalizálásukat minden képre.

    [ Szerkesztve ]

    "A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."

  • Taci

    addikt

    válasz FerNandor #34290 üzenetére

    Simán benne lehet, hogy a nyomtatóval volt valami akkor, amikor a te fotóidat nyomtatták. Ez nálam is előfordult már nyomdánál, sok a megrendelés, nem néznek meg minden képet nyilván, sajnos megeshet. Keresd őket, szerintem megkapod újra, jó minőségben a képeket.

  • Timer

    veterán

    válasz FerNandor #34290 üzenetére

    Én naptárat rendeltem most tőlük. A világosság érdemben nem változott, talán nagyon picit lett sötétebb, illetve az árnyalatok valamelyest sárgásabbak, de nem vészes. Úgy tudom, eleve kicsit rá kell húzni az expóra, ha nyomtatásba küldesz valamit, én ezt nem tettem meg, így igazából reálisnak tűnik, amit kaptam. SRGB-be mentetted ki? Ha ott csúszik el valami, akkor a kontraszt nagyon el tud szállni. Én abban küldtem el, mivel sehol nem láttam, hogy miben kérik, így gondoltam, hogy ez lesz a legjobb, hiába inkább a cmyk tűnik nyomtatásban logikusnak.

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz Timer #34292 üzenetére

    “Úgy tudom, eleve kicsit rá kell húzni az expóra, ha nyomtatásba küldesz valamit”

    Ha jól van beállítva a monitor (kalibrált) és ismert a kimenet profilja akkor nem. Szerintem se lett volna szabad hogy az történjen a fórumtárssal ami történt.

  • Jahno

    őstag

    válasz FerNandor #34290 üzenetére

    No és mi más opciók voltak még bepipálva exportnál? SRGB, miazmás?


    Meg eleve papírt kijelzőhöz mérni végképp érdekes. Majd jövőre mondom én is csináltattam pár naptárat meg Sootersnél is, de nem néztem meg a végeredményt.

  • Jahno

    őstag

    válasz lugosi #34293 üzenetére

    Én meg nem tudom mi történt, mert ehhez látni kellene, hogy bármit mondjunk.

  • FerNandor

    őstag

    válasz Jahno #34294 üzenetére

    Jpg quality 100%
    sRGB
    240ppi
    output sharpening nincs

    amúgy a képek természetes direkt fényben, mintha "életre kelnének"... nem tudom, milyen varázslat ez ;]

    -----

    Pécsen/Baranya megyében csinál amúgy valaki monitor kalibrálást? Fotoplust felhívtam, szerintem a csaj azt se tudta, mit kérdezek.

    [ Szerkesztve ]

    "A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."

  • Timer

    veterán

    válasz lugosi #34293 üzenetére

    Ez így szerintem nem igaz. Nálam kalibrálva van a monitor, de amikor az OKJ-s portfoliót készítettük, az oktató mondta, hogy legalább fél fényértéket tegyünk rá minden képre, ami monitoron rendben van, és igaza lett. PSD-ben küldtem az anyagot ráadásul, mert úgy kérte a nyomda.

    Fernandor: inkább csináld meg magadnak, a kalibrálás amúgy sem egyszeri történet, félévente legalább újra kellene csinálni, mert nem kell ahhoz hardveres változás, hogy csússzanak a színek, egy új driver elég hozzá. VGA cseréről már nem is beszélek. Monitorok színe is változik, bár amióta nem CCFL csöves technikát használunk, ez már nem akkora tényező. Vegyél egy Spyder X Pro-t, tök amatőröknek készült a szoftver mellé, végigvezet a folyamaton, elcseszni lehetetlen. Nyilván az ára nem két gombóc fagyi, de jófogáson is látok néha, és kábé egyszer kell majd megvenni. Maximum csinálsz másoknak is kalibrálást, és bejön az ára hamar.

    [ Szerkesztve ]

  • FerNandor

    őstag

    válasz Timer #34297 üzenetére

    Köszi a tippet. Ráírok azért 1-2 fotósra itt helyben, hátha csinálnak ilyet. Azt gondolnám, a nevesebbek csak megoldják valahogy anélkül, hogy Budapestre utazgassanak..

    Amúgy azt kéne kitalálnom, hogy mi a valósághű fényerő, amit szerkesztéskor szem előtt kell tartanom, illetve milyen monitor fényerőn nézzem, hogy a valóságot kapjam. Mert amúgy a színekkel nincs bajom. De kb az van, amit írsz te is, ha nem is 0.5, de kb 0.4 fényértéket tuti kéne kapniuk a képeknek, ahogy én gondolom.

    De amúgy talán valamelyik fotós labor is tud nyomtatni valami kalibráló színkártyát, amit szemre lehetne használni otthoni beállításhoz. De akkor is ott van még a fényerő..

    "A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."

  • Lassú Víz

    őstag

    válasz FerNandor #34290 üzenetére

    Általában kalibrálási gond. Túl van tolva a monitorok fényereje. Ha a monitor mellé teszel egy fehér papírt, rögtön fogod látni a különbséget.

    #34291Taci: Ez a legkevésbé valószínű eset. Annyi minőségellenőrzésnek kell lennie, hogy megfogja a műszaki hibás eszközt. Azt könnyebben el tudom képzelni, hogy a reklamáció hatására valaki beavatkozott, majd a loginod mellé eltettek egy profilt. :)

    A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

  • FerNandor

    őstag

    Köszi Lassú Víz.

    Az jutott még eszembe, ha esetleg valakinek van kalibrált monitora és hajlandó, akkor tudnék küldeni egy raw képet szerkesztésre privátban, hogy úgy hogyan nézne ki a kép, addig amíg nem lesz itthon fejlemény, ez is segíthetne talán..

    "A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."

Új hozzászólás Aktív témák