Új hozzászólás Aktív témák

  • SeniorTilla

    veterán

    válasz Elk_hound #45136 üzenetére

    Bár nem autós topic, de azért nem árt tisztában lenni néhány dologgal.

    Az ólomsavas akkuk (és minden másé is) ellensége a hő, nem akarom részletesen leírni, aki kíváncsi rá, gugliban megtalálja ezer helyen, miért és hogyan működik ennek a fizikája és kémiája. Nem csak a párolgással van gond egy forró akkuban.

    Ezért tesz pl. a VW hővédő burkolatot rájuk: ha már a motortérben van, legalább kicsit mérsékeljék a melegedést. Egy Audiban pl. hátul van. A motor 2.0 ott is és egy Passatban is, vagy a Sharanban, de az A6-ban nem a motortérben van az akksi, mert az káros hőügyileg és súlyelosztás tekintetében is. A Passat és Sharan árába (a kisebbekről nem is beszélve) nem fér bele a plusz kábelezés stb, az A6-éba belefér, mert prémium. Nem azért alkalmaznak az olcsóbb gyártók motortérben lévő akksit mert ott jó neki, hanem mert ez a legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás. Melegszik (nem egyformán, hanem a motor felőli oldala nagyon, a másik meg mondjuk 30-40 fokkal hidegebb télen), nagyon magasan van a kívánatos alacsony súlyponthoz képest, és az amúgy is orrnehéz autókat még jobban orrnehézzé teszi. De alig kell hozzá kábel, és ez a legolcsóbb megoldás.

    Nagyon jó ellenpélda a régi Citroen Xsara Picasso, itt a beltérben, az ülések alatt van az akku. Pedig simán elférne a motortérben is.

    De a legjobb példa a BMW. Kettő is van a családban, négyhengeres és hathengeres is. Plusz baráti körben X3, X5. Na az X-ekben aztán lenne bőven hely a motortérben, de a 4 hengeres 5er-ben is. Mégis hátul van a csomagtartóban.

    A Sharanban az első 4 évben kétszer (!) cseréltek akksit. Az BMW-ben 8 év alatt egyszer sem, még most is tökéletes (a VW és a BMW is start-stopos). Faterom Xsara Picassójában 10 éves volt az akksi amikor cserélni kellett. Mindenki levonhatja ezekből a következtetést.

    [ Szerkesztve ]

    HP notebookok és ALL-IN-ONE PC-k kedvező áron, gyártói garanciával, számlával. ÚJ gépek a HP RENEW programból, hivatalosan forgalmazva.

Új hozzászólás Aktív témák