Új hozzászólás Aktív témák
-
hevepapa
senior tag
válasz spidersoft #32450 üzenetére
Ha úgy tűnik, hogy az app a bugos, akkor érdemes lehet tenni egy próbát valamelyik régebbi verzióval. Itt van egy halom 2018 óta. https://provisioncam2.en.aptoide.com/app
A "Versions" fülnél. -
hevepapa
senior tag
válasz BLUE TORNADO #32443 üzenetére
Találkoztam már olyan olcsó wifis kamerával amit úgy lehetett resetelni, hogy az SD kártya foglalalt mellett volt egy kis lyuk. Be kellett dugni egy valamit oda (pl. gémkapocs) és 15 másodpercig benyomva tartani. De láttam olyat is, aminél egy lengő csatlakozó végén volt egy kis gombszerű valami. Megnyomva újraindult a kamera, 10-15 másodpercig nyomvatartva meg resetelődött. A konkrét típus ismerete nélkül csak ilyen tippjeim vannak.
-
hevepapa
senior tag
válasz sujgojo #32389 üzenetére
A PC-imben csak Noctua ventik vannak. Nem mondom, hogy olcsó gyártó - sőt a legdrágábbak közt van, de rendkívül jó minőségűek és csendesek a ventillátoraik. Van olyan CPU hűtőm (NH-U14S) ami már megy vagy 10 éve és semmi hangja sincs. NF-A15 venti van rajta. Itt utalnék vissza egy tegnapi témára: náluk nincs olcsó, de necces minőségű termékvonal - nincs állandó akciózás... A Noctua az Noctua és pont. Hiába na... ezek makacs osztrákok A 6 év garancia se rossz.
-
hevepapa
senior tag
válasz sujgojo #32372 üzenetére
Gyakorlatilag csak a ventillátorcsere segít rajta. Itt egy videó a komplett műveletről. https://www.youtube.com/watch?v=lwDjARqEhCk A 2db Noctua ventillátor kb. 13 ezerbe kerül. DE: ha garis az NVR akkor nem biztos hogy célszerű a csere mert a videóból kiderül, hogy az eredeti mikiegér ventillátornak nem standard a csatlakozója és le kell vágni róla a vezetéket.
Majd eldöntöd. Arra figyelj oda, hogy mivel a videó már pár éves, ezért a barkácsolás előtt feltétlenül ellenőrizni kell a gyári ventik méretét. -
hevepapa
senior tag
válasz jézusom #32363 üzenetére
Azért ezzel nem teljesen értek egyet. Ha egy gyártó saját márkanéven ad el valamit akkor illik, hogy ugyanazt a minőséget nyújtsa mint egy másik termékvonala! Különben elég "user lehúzó cég" illata van a dolognak...
Más iparág, de analóg: ha az Adidas cipő tuti jó minőségű, de az Adidas néven drágán eladott melegítőjük 2 mosás után kilyukad, akkor az Adidas cég korrekt vagy átveri a vásárlóit? Egy márka attól márka, ha valamira az a név van ráírva, akkor tudod milyen minőségre számíthatsz. Az más kérdés, hogy most már elég sok cég az olcsósítás jegyében a minőségen spórol és az 5-10 évvel ezelőtti minőségének a hírnevéből él.
Az nekem eléggé red flag, ha egy cég állandóan akciós árakkal csábítja a vevőket... évi pár akció OK, de ahol állandóan akciózás van, ott az kissé büdös. -
hevepapa
senior tag
válasz Victoryus #32316 üzenetére
Mindenkinek a saját döntése milyen adattárolót rak a biztonsági rendszerébe.
Nekem nem lesz se jobb, se rosszabb, ha valaki 5ezerért vesz az alin 32 TB-s SSD az NVR-jébe...
Én csak leírtam a dolog technikai hátterért amit nem én találtam ki, hanem a témához nálam 100x hozzáértőbb emberek. -
hevepapa
senior tag
válasz Victoryus #32295 üzenetére
"Azért olyan sokszor nem fogja teleírni, 200TWB-meg bír az ssd is."
Nem csak arról van szó hogy mennyi írást bír ki az adathordozó, hanem főleg arról, hogy az NVR 24/7-ben ír rá folyamatosan - több forrásból valós időben. Olvasd már el azt a pcx-es cikket amit belinkeltem és abban érthetően leírják mi, merre, meddig - és főleg: miért.
Az meg hogy mennyire szeretnéd biztonságban tudni a kameráid felvételét - az már a te döntésed. -
hevepapa
senior tag
válasz Victoryus #32295 üzenetére
Nem véletlen hogy 5400-es általában az NVR-be való HDD. Csodálkozol, hogy zörög, zúg, rezed ha leharcolt 7200-es PC-s HDDt raksz bele? Nem kell csodálkozni. Érdekes módon az új 5400-es WD Purple nem zörög, nem zúg és az NVR sem rezeg tőle.
Hogy sok vagy kevés egy komplett rendszerért 80ezer? Annyiért nagy csodát nem szabad várni.
Miért nem raknak optolkai zoomot az olcsó kamerákba? Azért mert sok vásárló az anyja veséjét is eladná hogy spóroljon a kamera árán 5 dollárt. -
hevepapa
senior tag
válasz szimla65 #32281 üzenetére
Az adatlapján sehol nem jelzik, hogy POE képes kamera lenne.
https://static-website.imoulife.com/a40fdd7b-e723-439c-93aa-2a47930134b8.pdf -
hevepapa
senior tag
válasz jézusom #32276 üzenetére
Ha valakinek olvasási sebesség problémája volt, ott nem a HDD sebességével volt a probléma hanem mással
Ugyanis: az NVR-eken általában 100 mbps port van. Azon meg max. 12,5 MByte/s adat megy át. Annál meg a HDD is sokkal-sokal gyorsabb.
Hang: ha valami régi típusú NVR-t használ valaki amiben pár centis kis filléres Mikiegér ventillátor vinnyog - az tényleg hangos lehet. Praktikus módon ki kell cserélni a ventit egy rendes Noctua-ra és már sokkal halkabb lesz az egész.
Egyébként itt egy érthető leírás a WD HDD színkódjairól és hogy melyik milyen célra van optimalizálva. Mint a cikkből is kiderül: aki a Red sorozatot preferálja NVR-be, "kicsit" tévúton jár vele. https://www.pcx.hu/western-digital-szinkodok -
hevepapa
senior tag
válasz jézusom #32268 üzenetére
Azt kell tudni, hogy a PC-ben és az NVR-ben teljesen más jellegű igénybevétele van az SSD-nek.
PC -> kevés írás, sok olvasás
NVR -> folyamatos írás, kevés olvasás
Természetesen jó megoldásnak tűnhet a PC-ből lecserélt HDD / SSD-t újrahasznosítani az NVR-ben, de az adatbiztonság szempontjából mégis ez eléggé necces. Az talán nem véletlen, hogy a gyártók komoly pénzeket elköltenek az ilyen eszközökhöz ajánlott adathordozók fejlesztésére.
Az meg szerintem elég fura hozzáállás, hogy a "fő a biztonság" jegyében százezreket költenek az emberek a kamerarendszereikre, és közben azon filléreskednek, hogy ezek a rögzített adatok biztonságban legyenek. Aztán majd lesz a fogaknak csikorgatása, ha pechesebb esetben az aliról 2 perecért vett SSD vezérlőelektronikája 2 év után pont akkor döglik meg amikor legjobban kéne a felvétel. Az már csak mellékszál, hogy egy hibás HDD-ről van némi esély lementeni valamennyi adatot, hibás SSD-ről ez szinte esélytelen.OK, OK! Tisztában vagyok azzal, hogy az itt fórumozóknál ez elképzelhetetlen és minden normál PC-s SSD és HDD alsó hangon 100 évig működik hiba nélkül.
[ Szerkesztve ]
-
hevepapa
senior tag
válasz kunberci #32255 üzenetére
TP Link VIGI NVR + WD Purple:
Gyakorlatilag hangtalan. Talán a HDD hangját lehet picit hallani ha nagyon-nagyon ráfülelek. De 1-2 méterről már semmi zaj sem hallatszik.
Esélyes, hogy a passzív NVR burkolata is úgy van kialakítva belülről, hogy csökkentse a zajt, de ez ne menjen a szellőzés rovására. Már nem rémlik vannak-e a burkolaton belülről ilyen kis apró akusztikai trükközések.[ Szerkesztve ]
-
hevepapa
senior tag
Nincs sok kedvem vitázni erről, de a H265+ sem tömörít annyira (a H264-hez képest), hogy felismerhetetlen lenne ki van a képen. Persze ez függ a távolságtól, fényviszonyoktól is. Nappal átlag fényviszonyok mellett 4 MP-s képen simán elolvasható a rendszám is 20-30 méterről kicsit belenagyítva. Persze digitális zoom használattal vannak korlátok ami után már nagyon pixeles és már felismerhetetlen a kép.
Ha TP Link VIGI rendszereid (kamerák+NVR) lennének, akkor elég egyszerű lenne a dolgod, mert egy otthoni PC-n, egy programban tudnád látni az összes telephelyed és az otthoni kameráid képét valós időben. Szerintem a Hikvisionnak is van hasonló funkciójú távfelügyeleti szoftvere - ha már ilyen kameráid vannak. Az otthoni PC képét meg már egyszerű kirakni az LG tévére. -
hevepapa
senior tag
válasz herrká #32243 üzenetére
A Reolinknél nem lehet beállítani, hogy csak a kép kijelölt területein érzékelje a mozgást, a többit meg hagyja figyelmen kívül?
Azt csak halkan jegyzem meg, hogy a hatályos GDPR jogszabályok szerint közterületet (járda, út) tilos kamerával megfigyelni/rögzíteni. Pontosabban, csak az érintett területek kimaszkolásával szabályos. OK, OK.. tudom, hogy más a gyakorlat és más az elmélet, de nem baj ha tudod, hogy az utca megfigyelése elég vékony jég... -
hevepapa
senior tag
válasz Marci112233 #32235 üzenetére
Nálam úgy van beállítva az NVR, hogy automatikusan az internetről szinkronizálja a pontos ídőt meg átvált az téli/nyárira. De azt nem tudom melyik időszerverről dolgozik és milyen gyakran, csak ennyit köt az orromra a TP Link: "Get from Internet"
Persze lehet manuálisan, meg a PC-ről is, de lusta vagyok: csinálja ahogy akarja - dolgozzon meg az áramért amit kap.[ Szerkesztve ]
-
hevepapa
senior tag
válasz Marci112233 #32235 üzenetére
Ja.. félreérthetően fogalmaztam: nem az óraállításra gondoltam, hanem arra hogy nyáron még este 8-kor is színes felvétel van, most meg már 5-kor bőven az IR megy.
Egyébként most én is meglepődtem amikor megnéztem mennyi van rögzítve. Nyáron néztem utoljára akkor volt annyi amennyit írtam. De ahogy írtad is: alapvetően a 2 hét is bőven elég.[ Szerkesztve ]
-
hevepapa
senior tag
válasz Marci112233 #32230 üzenetére
Gondolom nálad is van pár nap eltérés a téli és a nyári időszak közt. Nálam most kb 32 nap, de nyáron ha jól rémlik inkább csak 21-23 nap. Ennyi számít szerintem, hogy naponta 5-6 (akármennyi) órával több a IR fekete-fehér felvétel, mint nyáron.
-
hevepapa
senior tag
Érdekes amit írsz :) Látszik, hogy nincs NVR-ed.
Nekem a 2 TB-s HDD-re bőven több fér fel mint 8 nap :) 3 db 4 MP-s kamera, max felbontás max bitráta (VBR) H265+ tömörítés, 25 fps. Megnéztem. november 1 délutánig megvan visszamenőleg minden :)
Van még két olyan körülmény amiről esélyesen nem tudsz:
ha kevés a mozgás a felvételen akkor összességében kevesebb hely kell neki, mert kevés a különbség 2 kulcskocka között. A másik: mivel télen hosszabb az IR felvétel - azaz fekete-fehér a kép, ezért annak is kevesebb hely kell mint a színesnek, mivel kevesebb szín információ kerül rogzítésre.[ Szerkesztve ]
-
hevepapa
senior tag
A 3 db 4 MP-s kamerát megúsztad volna 100-ból hasonló minőségben. 150e NVR? 50 e HDD? Gondolom csak az indulat beszél belőled, mert egy 4 POE csatornás jobbacska NVR + 2 TB WD Purple kijön 75 ezerből. 3 db 4 MP-s kamerához bőven elég a 2 TB. Ez folyamatos felvétellel legjobb minőségben kb 3 hét anyagot tud rögzíteni.
-
hevepapa
senior tag
válasz kicsi kecske #32161 üzenetére
Ez elég furcsa: a router az eszköz MAC címe alapján tud fix IP-t kiosztani. Újraindítod a routert és DHCP-ben kiosztja azt amit beállítottál. Nem nézi ki az, mi az: MAC cím stimmel -> megkapja az IP-t. Az NVR-nek meg totál mindegy alapesetben, hogy DHCP-ben az első szabadot pl. 192.168.1.20-at kap, vagy fixen 192.168.1.100-at
-
hevepapa
senior tag
Van jó wifis kamerája minden ismert gyártónak. Csak hát... nem 9000-ért. De ez már csak ilyen játék. Nem alap nélküli az a vélemény, hogy célszerű azonos gyártótól venni mindent. Olyankor saját protokollon keresztül megy az eszközök közt a kommunikáció és minden leírt funkció biztos működni is fog. Az ONVIF egy általános protokoll és azért abban is megy a kavarás a különböző profilok miatt. Ezért hiába kompatibilisek, néhány spéci funkció lehet hogy nem fog működni a kamerában. https://biztonsagabc.hu/hirek/kerdesek-es-valaszok-az-onvif-szabvanyrol-
-
hevepapa
senior tag
válasz kicsi kecske #32140 üzenetére
Azért ez gáz. Nálam a VIGI NVR is meg külön a kamera is simán engedi hogy fix IP-t állítsak be. De az a lényeg hogy találtál rá megoldást.
-
hevepapa
senior tag
válasz kicsi kecske #32133 üzenetére
És mi van akkor ha az NVR-t is berakod mondjuk 192.168.1.100-ra? A kameráknak meg adsz fix IP-t: 192.168.1.101, 192.168.1.102 stb
-
hevepapa
senior tag
válasz bigrock #32092 üzenetére
Akkor talán ez? YALE DDV 5800 Auto Imaging
Azt írják: "A videófelvétel az ajtó előtti mozgás érzékelését követően azonnal elkezdődik." Igaz ez kicsivel 50 felett van már. Új: 51 290 Ft, Felbontott: 43 590 Ft -
hevepapa
senior tag
válasz Jack72 #32091 üzenetére
Sajnos teljesen igazad van. Azt pl. kb. minden épebb eszű ember tudja, hogy a trafikokban van minimum 3-5 kamera, de attól még éjszaka betörnek, nappal kirabolják. De általában pár óra alatt kattan is a bilincs Láttam egyszer egy ilyen helyszínelést. A nyomozó srác (baromi jó fej) a külső kameraképen amikor feltűnt egy ember a járdán azt mondta, hogy tuti ő lesz az és mondta a nevét is. Pár perc múlva elindult a rablási kísérlet, az volt akit tippelt a srác. Telefonált valakinek és mire végeztek a papírmunkával már megvolt a madár A pénzből párszáz ft, a cigiből meg 1 doboznyi hiányzott. Minden más meglett. Ha jól rémlik 2 év sittet kapott a manőverért.
-
hevepapa
senior tag
válasz Marci112233 #32082 üzenetére
Ennek semmi köze ahhoz, hogy a kamera milyen módon tud kommunikálni!
A PoE (Power over Ethernet) csak azt jelenti, hogy a kamera tápellátása ethernet kábelen keresztül történik. Nagyon lesarkítva és egyszerűsítve: attól még hogy a fűnyíró is benzinnel megy, nem fog 130-al hasítani az autópályán mint egy autó.
Arra, hogy ez a limitáció miért van - hardveres, szoftveres vagy marketing ok - a gyártó tudna válaszolni. Minden gyártónak vannak olyan húzásai ami a laikusoknak érthetetlen lehet. Kitolás lenne a vásárlóval? Nem hiszem. Ki van írva feltűnő helyen, hogy az olcsó szett kamerái csak az NVR-rel működnek. Aztán, hogy az user a gyártónak hisz vagy szakmai jellegű fórumon valakinek aki azt mondja hogy "PoE képes tehát ha el tudod úgy látni akkor menni fog mással is max ami miatt javasolják az az hogy ha nem saját NVR-el használod" - ez már az user döntése.[ Szerkesztve ]
-
hevepapa
senior tag
válasz Marci112233 #32080 üzenetére
Azért az kicsit fura, hogy ilyen határozottan kijelented, hogy baromság.
Talán nem ok nélkül írják a Reolink hivatalos lapján a következő kiemelt megjegyzést:
"Note: The cameras of the kit cannot work without the NVR."
Nem bántásként mondom, de elég nehezen tudom elhinni, hogy jobban ismered az adott Reolink kamera hardverének és szoftverének minden részletét mint aki gyártja. -
hevepapa
senior tag
Megfagyni nem fog, mert azért a folyamatos működés miatt csak van némi hőtermelése. Csak a pára lecsapódás a necces. Ahogy írtad hogy a garázsban a mínuszból viszonylag gyorsan lesz +20 is akár - hát nem is tudom. A hidegebb falon/sarkokban közben nincs kis pára lecsapódás? Te látod a környezetet.
-
hevepapa
senior tag
válasz kunberci #32049 üzenetére
Az a fő probléma, hogy 1 évvel ezelőttihez képest kb. 50 forinttal drágább a dollár. Szóval majdnem mindegy itthon vagy az alin veszel valamit többet kell fizetni érte mint 1 éve.
Én a 4 POE csatornás VIGI NVR-t tavaly még 32 ezerért vettem. Most ugyanez 50 ezer a legolcsóbb helyen. -
hevepapa
senior tag
Az NVR-nek pont az a lényege, hogy folyamatosan rögzít és nem csak akkor amikor mozgás van. Azaz: soha sincs üresjárata.
Tudsz olyan rendszert venni, nem kérdés. Csak akkor 1db 4 MP-s kamera nem 20-30 ezerbe fog fájni, hanem 6-7 számjegyű összegbe.
Pl. VIVOTEK IP rendszámfelismerő kamera (IB9387-LPR-W) 762 890 Ft. 5 MP-s.[ Szerkesztve ]
-
hevepapa
senior tag
Konkrét típus ajánlás nélkül csak úgy általánosságban:
Lesznek még idén akciók erre-arra, az tuti. A BF csak a bemelegítés volt
Arra azért figyelj oda, hogy ha egy árajánlat annyira jó, hogy szinte hihetetlen, akkor ott valami nem kerek a háttérben. Láttam már olyan (ma már elavultnak számító) 2MP-s analóg rendszer hirdetéseket, ahol a bullshit szöveg alapján hiper-szuper a cucc, de a tech. spec alapján... 2 perecért se kéne. Az olcsó hús és a híg leve mondás ebben a témakörben is érvényes!
Mozgás érzékelés: a legtöbb rendszerben lehet állítgatni az érzékenységet. A nagy testű kutyát azért sokszor embernek nézi. Amikor a szél jobban fúj és mozognak az ágak, bokrok, fű akkor a mozgásérzékelés legtöbbször kapitulál. Érthető, hiszen a képkockák közti eltérést érzékeli. A legtöbb kameránál ki lehet jelölni milyen területeket ne figyeljen, szóval bokrot és fát meg lehet oldani. A köd már kemény dió. Az minden kamerát megfektet
NVR vs SD kártya. Ha belefér a költségvetésbe akkor csakis NVR - csak hát HDD-vel együtt az több tízezres kiadás. HDD-ből nagyon ajánlott speciálisan erre a célre kifejlesztettet használni (pl. WD Purple) és nem a normál PC-set. Egyszerű az oka: a normál HDD-n használat közben néha van írás, néha olvasás, de sokszor csak üresjárat. Az NVR-es HDD meg 24/7-ben folyamatos írás van, ritkán olvasás, üresjárat gyakorlatilag semmi.A 15-20 évig nem kell nagyon hozzányúlni csak irónia volt gondolom Egy normálisabb minőségű rendszert, ha jól van összerakva, igazából nem nagyon kell piszkálgatni, működik, ennyi. Max annyi piszmogás van vele, hogy ha van firmware frissítés akkor azt ajánlott telepíteni. Pár évig tuti elvan, de meddig? Hát ezt senki sem tudja előre
Lehet hogy 5 év múlva nagyságrendekkel jobb, okosabb kamera rendszerek lesznek pár petákért.[ Szerkesztve ]
-
hevepapa
senior tag
válasz Vackor1 #32036 üzenetére
Ahogy írtam: kamera <--> utp kábel <--> POE switch <--> utp kábel <--> router.
DE: nem normál, hanem POE switch kell. NVR nem kell, ha nem akarsz. Rögzít SD kártyára is.
De nézd át a gyári adatlapot és ott találsz minden kérdésedre választ.
https://www.tp-link.com/hu/business-networking/vigi-network-camera/vigi-c240i/ -
hevepapa
senior tag
válasz Vackor1 #32030 üzenetére
Nem olvastad amit írtam?
"De egyszerűbb utp kábellel összekötni egy POE switchhel, azt bekötni a routeredbe és utána mobilon bárhonnan tudod nézni a Vigi app segítségével"
Értesítést biztos küld, de én nem használom a Vigi kameráimnál ezt. Az első ködösebb időben te is ki fogod kapcsolni az tuti
Bár a te döntésed mi a szimpatikus, de én nem igazán ajánlanám a dóm kamera kivitelt mert a búra sok esetben bekavar. Valaki írta régebben, hogy nála az IR tükrözödött eléggé. -
hevepapa
senior tag
válasz Marci112233 #32031 üzenetére
Nekem jobban tetszett ez a megoldás, mintha valami bumszli kötődobozt raktam volna fel a csatlakozók miatt. Minden csatlakozás a padlástérben van = nedvesség és UV védelem pipa. Kicsit ugyan macerás hozzáférni, de nem vészes. 1x kellett összerakni, azóta elvan ott. Van az utp-n ráhagyva vagy 3 méter plusz, szóval ha kell a 25-ös lyukon keresztül leér a földig.
-
hevepapa
senior tag
válasz avena71 #32022 üzenetére
EZVIZ Smart Wi-Fi HP4
Bár azt hiszen nem ONVIF-es, de a célnak megfelelő. -
hevepapa
senior tag
válasz Vackor1 #32024 üzenetére
Ez a kamera nem wifis!
Nem teljesen világos mire gondolsz az Type C "meghajtással".... valami powerbankos megoldásra? Mivel a kamera 12V DC (max 5W) táppal is megy - vagy POE - ha van olyan powerbankod ami lead ennyi áramot és össze tudod hozni a szükséges 5.5mm Coaxial Power Plug kimenettel, akkor elvileg működhet.
De egyszerűbb utp kábellel összekötni egy POE switchhel, azt bekötni a routeredbe és utána mobilon bárhonnan tudod nézni a Vigi app segítségével. -
hevepapa
senior tag
válasz Marci112233 #32017 üzenetére
Én nem vacakoltam dobozokkal. 25-ös lyuk a deszkába, a vezeték fel a padlásra, a kamera 4 csavarral rögzítve a deszkához. Eső, napfény nem éri közvetlenül, stabil.
[ Szerkesztve ]
-
hevepapa
senior tag
-
hevepapa
senior tag
Teljesen korrekt és higgadt válasz volt.
Érdekes dolog egyébként, hogy nagyon sokan egy vitát azonosnak tartanak egy veszekedéssel. Itt néha van vita 1-1 témában, de ez nem hogy nem baj, hanem jó is! Így több szemszögből is körbe lehet járni egy adott témát és nem kell hogy mindenkinek azonos legyen a véleménye. -
-
hevepapa
senior tag
válasz Marci112233 #31988 üzenetére
Kábelteszterrel nézted?
-
hevepapa
senior tag
Nálam 98 m2-re (családi ház) van 1 router (TP Link Archer C80). Azon lóg minden biszbasz 3 wifi hálózatra (normál, vendég, IoT) szétrakva. kb. 15-18 eszköz van wifin, pár meg dróton. Minden fix IP-n. Az udvaron is van még annyi wifi jel amennyi kell. A kert végébe meg kell a fenének Igaz nem a standard 1-es csatornát használom, hanem a 11-et 20MHz-en, mert minden szomszéd az 1-en hagyta. Így interferenciám sincs. Én spec. az 5 GHz-et ki is kapcsoltam, mert szinte minden eszközöm csak 2,4-en megy, a telefonom ugyan menne az 5Ghz-en, de: különösebben nem izgat hogy 2,4-en lassabb és egyébként is a routertől lépésről lépésre távolodva úgy esik a jel erősség 5 GHz-en mint a forint. Szóval legyen inkább lassabb de stabil a kapcsolat.
[ Szerkesztve ]
-
hevepapa
senior tag
Ha régebbi hardver verziós a kamerád akkor lehet, hogy ezért vannak az eltérések.
A C310-nek 5, a C320WS-nek 6, a C520WS-nek 4 hardver verziója van. Van amihez több firmware frissítés is van, van amihez nincs publikus új, csak amit a megjelenéskor kapott.
Szóval sok oka lehet az eltéréseknek. -
hevepapa
senior tag
Én ezt a problémát a Vigiknél úgy zártam ki, hogy a routerben MAC alapján a kamerának van fix IP, de a kamera beállításoknál is beállítottam ugyanezt az IP-t. Így bármelyik eszköz akar "önállósodni", akkor is tudom milyen IP-n keressem ha kell
Azt már régen megtanultam, hogy egy hálózatban simán előfordul, hogy minden jól van beállítva, működik is, de néha elborulnak a dolgok.Aztán helyreállnak. -
hevepapa
senior tag
Szerintem a 2,4 / 5 közti automatikus váltás lesz a probléma. Átvált 5 GHz-re, a kamera lekapcsolódik. Elolvastad egyáltalán amit írtam?
Wireless Connectivity: IEEE 802.11b/g/n, 2.4 GHz Wi-Fi
A felhőről: írják, hogy előfizetéses.
Cloud Storage: Tapo Care Cloud Storage Services (Subscription required)De amit kérdeztem: TP Link ID-d van a Tapo apphoz?
[ Szerkesztve ]
-
hevepapa
senior tag
Ha a TP Link ID-den keresztül használod a Tapo appban a kamerákat akkor nem kell felhőre előfizetned és mented SD kártyára a felvételt. Legalábbis így tudom.
Egybként egyre inkább az a gyakorlat, hogy minden cég egyre jobban leszűkíti az ingyenes felhő használatot és tolják az usereket a fizetős megoldások felé.
Ja és egy tipp: nem lehetséges hogy a Mesh valamiért a 2,4-ről átteszi 5 GHz-es részre a kamerákat? És mert azt nem támogatja a kamera, offline lesz.
[ Szerkesztve ]
-
hevepapa
senior tag
válasz jézusom #31944 üzenetére
Nem biztos, hogy száraz tech. adatokkal kell érvelni, mert sok esetben az összefüggések alaposabb ismerete nélkül elég nehéz megérteni még nekünk is ezeket - pedig az itteni törzsgárda érdeklődik ezek után is. Őszintén szólva van olyan VIGI kamera finom beállítás amit nem nagyon értek én sem, pedig azt használok
Célszerűbb talán leegyszerűsítve elmondani mi az analóg és az IP rendszer közti alapvető különbség és hangsúlyozni az újabb rendszerek idő és értékállóságát és több lehetőségét. Esetleg olyan példákon keresztül ami az átlag vásárlónak is kézzelfogható. És persze nem elhallgatni, hogy vannak olcsóbb IP rendszerek is, de azoknál milyen kompromisszumok miatt van olcsóság.
Esélyesen kivívom az Annke tulajok haragját (előre is bocs srácok), de én elég károsnak tartom az elterjedt érvelést, hogy az Annke = Hikvision. Az egy dolog, hogy volt/van némi együttműködés akár gyártásban, akár szoftverben a 2 cég közt, de attól még független cégekről van szó, független termékvonallal! Halkan jegyzem meg, hogy nevett gaykorlat az IT cégeknél, hogy azokat az alkatrészeket amik nem felelnek meg a saját brand minőségi előírásainak, kiadják/eladják OEM gyártóknak akik saját márkanéven legyártják. Ezek az alkatrészek NEM hibásak, csak nem az a minőség ami kell XX brand termékéhez- viszont kukába kidobni meg túl jók.Az alaplapgyártóknél volt ilyen régen amikor az ASUS megcsinálta az AsRock céget. Nagyrészt ASUS alkatrészekből gyártottak, sokkal olcsóbban, de akadt néha probléma ezekkel És közben kipróbáltak sok olyan, néha vad fejlesztést ami nem fért bele az ASUS névbe. Ha bejött átvette az anyacég. Volt Asrock deszkám. Összességében nem volt rossz, de azért örültem amikor eladtam
-
hevepapa
senior tag
válasz kunberci #31939 üzenetére
Nekem az a tapasztalatom, hogy mivel sajnos egyre több régióban növekszik a vagyon elleni bűncselekmények száma ezért egyre nagyobb a kereslet a kamerás rendszerekre. DE: mert elég általános a társadalomban a gyenge anyagi helyzet ezért a vásárlásnál elsődleges szempont az ár - bármi áron. Bár az internet penetráció már elég magas, de az alapszintű IT tudás általában nagyon hiányos. Az nem nevezhető tudásnak, ha valaki tud posztolni a fészbukra vagy a tiktokra...
Az átlag usernek gyakorlatilag szinte megugorhatatlan feladat egy kamerarendszer aktiválása, függetlenül attól, hogy összedugni sem lehet rosszul és ha valaki tud magyarul olvasni akkor egy NVR+kamerák alapszintű aktiválása is 2-3 kattintás...
Hab a tortán, hogy nagyon sokaknak egyszerűen értelmezhetetlen az olyan alap fogalom, mint lencsetávolság, fps érték, POE stb. A szükséges firmware frissítés misztikumáról már ne is beszéljünk. Mert jajj elromlik valami...
A kevésbé lelkiismeretes kameratelepítők/cégek meg ezt jól kihasználják és borsos áron rásóznak olyan rendszereket a laikus vásárlókra amik már 2024-ben sajna elavultnak számítanak és sokkal jobb, megbízhatóbb rendszert lehet venni olcsóbban.
Nem tudom mennyire lövök mellé, de szerintem 50-ből 1 vásárló tájékozódik alaposabban a vásárlás előtt. Inkább az van, hogy a szomszéd utcából a Józsit megkeresi mert ő "ért hozzá, mert már többet is felrakott a faluban". Józsi meg nem a konkrét helyi igényt és a 2024-ben elterjedt megoldásokat veszi figyelembe hanem van neki egy valamilyen saját analóg cucca régről és mert mást nem ismer: olyat rak fel másoknak is - jó vastagon fogó ceruzával. Kuponnal megveszi az aliról és elpasszolja olyan áron, mintha a kiskerben vette volna. Aztán amikor pár hónap múlva jönnek a problémák akkor megy a csodálkozás és kiderül hogy az olcsónak hitt (de valójában drága) rendszer helyett azonos árban sokkal jobb is lehetett volna. Olcsó hús és a leve...de itt még a hús is drága volt.[ Szerkesztve ]
-
hevepapa
senior tag
válasz Marci112233 #31924 üzenetére
Mindenki azt vesz és használ ami neki a legszimpatikusabb.
Nekem kb. mindegy ki mit és hogyan használ. -
hevepapa
senior tag
válasz motrola #31922 üzenetére
Jogos.Ebben tévedtem! Valóban nem tudják 12 MP-n 4000 × 3000-ban csak a 20 fps-t 4:3 képaránnyal. 4K-ban (4096 × 2160) megy a 30 fps 16:9 aránnyal.
Nem nagyon keresgettem, ebbe botlottam. Hikvision DS-2CD55C5G0-IZHS
A 12 MP-s kameráknál valóban 20 fps a max. a legnagyobb felbontáson. De azért az mégsem 10
De a 4-8 MP 25/30 fps attól még stimmel Az tuti![ Szerkesztve ]
-
hevepapa
senior tag
válasz Victoryus94 #31918 üzenetére
Annke kamerád van?
Csak mert azon kívül az összes ismertebb gyártó 4-8-12 MP-s kamerája tud 25-öt alapból.[ Szerkesztve ]
-
hevepapa
senior tag
válasz Victoryus94 #31909 üzenetére
Miért lenne ez fps huszárkodás? Az emberi szem másodpercenként 25 képkockát érzékel folyamatos mozgásnak. A mozifilm 24 képkockája más történet és off topic.
Ha a videó másodpercenként 10-12,5 fps sebességű akkor nem lesz folyamatos mozgás hanem értelemszerűen szaggatott/darabos hiszen fele annyi képet látsz azonos idő alatt. Ez nagyon zavaró lehet olyan videónál ahol mozgás van. Slideshow drágán... Valójában a képélesség is gyengébb lesz, hiszen a H264/H265 veszteséges tömörítés és minél több képinformáció áll rendelkezésre (fps) annál kisebb a veszteség a képminőségben. Ez elég száraz szakmai téma, ha érdekel a neten van erről elég sok infó.
Természetesen nem ördögtől való a kevés fps sem! Sok olyan felhasználási terület van ahol jobb a 10 fps mint a 25. Pl. statikus tereknél ahol minimális mozgás van. Pl. egy raktár helyiség ahol csak az a lényeges infó hogy ki lép be és mikor. Ide még 5 fps is elég. Ebben az is pozitívum, hogy sokkal kevesebb tárhely kell azonos időtartamra.
Sok, jobbacska rendszernél akár 1 fps is beállítható - de 25 is. Tehát megvan a rugalmasság a felhasználási területekhez.DE: ha már 2024-et írunk amikor a TV-n 60 fps megy, a PC-n 100+ fps, és még egy jobbacska telefon kijelzője is 120 Hz-es akkor ha valaki vesz magának egy kamera rendszer 100-150+ ezer forintért, akkor ne legyen már leszólandó elvárása, hogy ne 10-12 fps-sel menjen egy kamera felvétele csak azért mert XX név van rászitázva az eszközre - miközben a középszarnál jobb alis kamera is tudja a 25 fps-t gombokért...
A képminőség meg (egyszer már írtam erről) a legszubjektívebb kategória:
lehet a legminőségibb kamerád, ha a képét olcsó VA paneles, nem hardveresen kalibrált színhelyes monitoron nézed. És könnyen lehet, hogy egy olcsó kamera képe sokkal jobban néz ki az előző példánál, egy jó és színhelyesre kalibrált monitoron.
És akkor még nem beszéltünk a kamera finomhangolásról: színtelítettség, fényerő, kontraszt, élesség és egyéb képjavító eljárások használatáról. -
hevepapa
senior tag
válasz jézusom #31904 üzenetére
Egyébként a kameratelepítős szakik időnként elég érdekes dolgokat javasolnak. Pedig céges szakik...
Amikor terveztem hogy kéne valami, egy ismerősömnek szóltam hogy kérdezzen rá egy haverjánál akinek ilyen cége van. Kaptam olyan Hikvision árajánlatot amire azt mondtam teljesen laikusként, hogy ne nézz madárnak haver... 2 MP-s Dahua PT-s kamera: 1 db 230 ezer. De ez jó mert a Dahua mennyire minőségi blabla.
Aztán a Vigi rendszerem 3 db 4 MP-s PT kamera + NVR + WD Purple 2 TB kijött 150e-ből. -
hevepapa
senior tag
válasz jézusom #31904 üzenetére
Te írtad, hogy "Meg ha valakinek mondom, hogy hikvision, akkor jobban hangzik."
Mivel a köztudatban épp az ilyen miatt az Annke = Hikvision, erre a mondatodra reflektáltam.
Nem kell, hogy konkrétan wifis kamerát ajánlj bárkinek, mert ha valakinek azt mondod (mert jobban hangzik) az Annke cuccokra hogy de hát az Hikvision, akkor könnyen bemennek az erdőbe és veszek valami wifiset mert bennük az van hogy azonosak. Egyébként simán lehet olyan helyzet amikor ésszerű és jó választás a wifis kamera is! Nem véletlen, hogy sok cégnél a beltéri kamerák szinte mindegyike csak wifis.
Kültérinél 2 nagy csapdahelyzet lehet:
1; telefonon még éppen-éppen van wifi vétel és azt hiszik az jó lesz a kamerának is.
2; mivel nincs a közelben a tápnak 220, ezért olyan tápkábel hosszabbítón viszik a kamerához az áramot. A kamera nem kap elég áramot - illetve csak annyit hogy éppen-éppen működik, de amikor forgatják vagy bekapcsol az IR akkor behal, vagy ha kicsit gyengébb a wifi jel azonnal eldobja a kapcsolatot.Remélem az ügyfeleidnek azt is elmondod előre hogy max 10-12,5 fps képkocka sebességű videót tudnak nézni.... Ha nem és utólag meg panaszkodik az ügyfél, hogy nem folyamatos a mozgás akkor mivel rázod le?
[ Szerkesztve ]
-
hevepapa
senior tag
válasz Remiel #31902 üzenetére
Ez jónak tűnik: Ezviz HP4
https://www.ezviz.com/product/hp4/48540
30 ezer körül láttam az Alzán. -
hevepapa
senior tag
válasz jézusom #31900 üzenetére
Ez a logika mentén lehetne javasolni bármelyik alis "dzsunka-balra" noname kamerát is mert azok gombokért vannak és alapvetően működnek is és 1,5-2x annyit vehetsz belőle mint az Annke kamerákból. Azzal is lehet nézelődni....
Sőt... némelyik meglepően jó. Párszor már írtam hogy régebben kaptam egy annyira noname IP kamerát aminek a dobozán még fantázia márkanév sem volt. 4 MP, PT, ONVIF. 2 kattintással fel lehetett rakni NVR-re és egész korrekt képminősége van. Ja... 25 fps. Persze nem ez a jellemző azokra a filléres kamerákraPersze jobban hangzik a Hikvision név, de valahol ez becsapás. Persze lehet hogy kompatibilis a Hik szoftverével és sokak szerint vannak Hik OEM kameráik, de mint kiderült: nem minden Annke néven forgalmazott cucc Hikvision OEM. Aztán ha valakinek mondod, hogy Hikvision = Annke és befürdik egy pl. wifis szettel, akkor akaratlanul is de átverted a javaslatoddal.
[ Szerkesztve ]
-
hevepapa
senior tag
Nem piszkálásként mondom, de a te eseted elég pontosan demonstrálja azt, hogy miért nem érdemes egy kamerarendszer vásárlásakor fő szempontnak az olcsóságot tenni. Azért az is tény, hogy a nagyon akciós árral sokszor az egyébként valamilyen ok miatt a teljes árban nem annyira kelendő portékát sózzák rá a vásárlóra.
-
hevepapa
senior tag
válasz Victoryus94 #31811 üzenetére
A VIGI széria jó, de azt tudnod kell, hogy kaputelefon, bébiőr stb megoldás nincs ebben a brandban. Ezek elsősorban kültéri kamerák. Mind megy önállóan is meg NVR-rel. Praktikus módon saját márkás NVR az ajánlott. A PC-s program és mobilos app teljesen használható és jó. A kamerák rögzítenek SD kártyára is, de van arra lehetőség, hogy közvetlenül PC-re is tud rögzíteni - bár azt azért nem ajánlanám annyira...
A rendszám felismerésről nem tudok mit mondani - nem érintett. Mintha a VMS szoftverben lenne, de azért erre nem vennék mérget. -
hevepapa
senior tag
válasz kunberci #31797 üzenetére
2024-ben IE mód. Hihetetlen...
Valahol talán itt is beigazolódik, hogy az olcsóságnak ára van. Itt a szoftveres háttér gyengécske. Gyanítom, hogy a szorftver még az IE virágkorában készült és azóta az van tákolgatva és nem újraírva a jelenlegi standardoknak megfelelőre.[ Szerkesztve ]
-
hevepapa
senior tag
válasz Williamgrant #31783 üzenetére
"Tehát akinek a kamera QR kódja megvan vagy valaha egyszer felvette a kamerát az applikációba, az bármikor nézheti a kamera képét."
Ez eléggé meredek biztonsági szempontból. Még ha relatív kicsi is rá az esély, de ha a lehetősége megvan, akkor az bizony nagy gáz.
-
hevepapa
senior tag
válasz wolfman #31768 üzenetére
Az a webáruház vagy jó vagy nem. Gyakorlatilag semmi érdemleges infó vag yvalódi vásárlói visszajelzés nincs róluk a neten a saját lapjukon kívül. A facebook oldalukon van 115 követő... Az ottani posztokhoz nulla komment van. Én nem vennék tőlük semmit. Főleg nem több tízezerért... De ahogy mondani szoktam: "te tudod, a te döntésed, a te pénzed".
-
hevepapa
senior tag
válasz kicsi kecske #31733 üzenetére
Attól függ, hol van használva a kamera. Egy statikusabb raktár vagy udvar megfigyelésénél ha nincs jelentősebb mozgás a képen, akkor általában elég a 10-12,5 fps. Ahol több a mozgás (forgalom, ember, háziállat, stb) és lényegesebb szempont a mozgás ellenőrzése ott a 25 fps ajánlott a folyamatos mozgás miatt. Az emberi szem a másodpercenként 25 képkockát folyamatosnak látja (lásd régi analóg TV adás....).
Az, hogy a mozifilmek miért 24 fps-sel készülnek, más történet.
Természetesen a 12,5 fps videó kb. 50%-kal kevesebb helyet foglal az adathordozón, mint a 25 fps. -
hevepapa
senior tag
válasz Jack72 #31712 üzenetére
Aki beállított (push, email stb) bármilyen értesítést a kameráján, az ilyen ködös időben szerintem erősen elgondolkodik azon, hogy kell-e neki percenként 100 emailt kapni?
Nálunk nincs túl nagy köd, de a kamerákon az udvar gyakorlatilag csak nyomokban látszik a kavargó köd szemcsék miatt -
hevepapa
senior tag
válasz Marci112233 #31703 üzenetére
A HDD-t ismerem. Nekem is pont ugyanilyen ketyeg az NVR-ben. Tök csendes, teszi a dolgát. Én beregisztráltam a WD-hez is. Bár magyar a gari, de sose baj ha a WD-nél is fel van jegyezve. A bruttó ára is OK szerintem. Nettóban meg végképp.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Yettel topik
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Xbox tulajok OFF topicja
- Filmvilág
- Path of Exile 2
- War Thunder - MMO Combat Game
- TCL LCD és LED TV-k
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás: TerraTech
- További aktív témák...
- Dell Latitude 5480 laptop (14FHD/I5-G7/8GB/256SSD/MagyarVilágítós/AkkuX)
- PS5 Lemezes 825GB - használt -
- Xbox 360 játékok,akár 1000ft-tól(részletek a leírásban)
- Playstation 3 játékok,akár 1000ft-tól(részletek a leírásban)
- GAMER félgép - GIGABYTE B760M H DDR4 + Intel I5 13400F + Corsair VENGEANCE LPX 2x16GB DDR4 3200MHz
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest