Új hozzászólás Aktív témák

  • Mathiask

    senior tag

    válasz Kiskokó #73202 üzenetére

    "Arra 85w-ot írtak... Mellé a Yamaha erősítő ami volt a szettben 2x100/140w-ot tudott...
    Ennek ellenére ti itt 50W-okról beszéltek... "

    A hangfal max terhelhetőségének és az erősítő max teljesítményének nem kell feltétlen megegyeznie. Ez visz téged félre.
    Azért nem kell feltétlen megegyeznie, mert normál körülmények között az otthoni hifiben még hangos hangerő mellett se érjük el se a hangfal max terhelhetőségét, se az erősítő max teljesítményének a végét se. Ezek a maximum értékek amiket képesek elviselni.
    Teljesen mindegy hogy ha a hangfal 85W-tal terhelhető és az erősítő 100W max teljesítményű ha már 2*5W-tal zenét hallgatva kimész a világból olyan hangos. Az 5W kevesebb mint a 85W-os max hangfal terhelhetőség, tehát ez ok, mint ahogy az erősítő is ok, mert 5W-ot ad le, de bírna 100-ig többet is. Mint ahogy az is mindegy hogy a hangfal max 200W-al terhelhető és az erősítő 80W-ot tud. Mert ha 5W-al hallgatod akkor az mind a kettő határértékébe bőven belefér.
    Ezek az általános esetek amibe a felhasználók 90%-a belefér.
    Menjünk tovább.
    Ott van a hangfalak érzékenysége, ami azt mondja meg hogy 1W teljesítményre mekkora hangnyomást képes leadni. Vegyük azt hogy 90dB-el szeretnél zenét hallgatni, ami azért elég hangos. Ha 90dB érzékenységű hangfalad van akkor erre 1W teljesítményre van szükséged. (ha 100W-os az erősítőd a maradék 99W kihasználatlan marad) Mivel 3dB-el több hangnyomás növeléséhez kétszer akkora teljesítmény kell, ezért ha szeretnél 93dB-el zenét hallgatni akkor ahhoz 2W teljesítmény kell a 90dBes érzékenységű hangfalhoz.
    Ha mondjuk csak 84dB érzékenységű a hangfalad és szeretnél 93dB-el zenét hallgatni ahhoz 8W teljesítmény kell.
    Szerintem a Wattokat azoknak érdemes néznie akik tudják hogy határhelyzetben szeretnék használni a hifi-t. Pl alacsony érzékenységű hangfalat tudatosan extrém hangosan akarnak hallgatni. Akkor esetleg kellhet 150W, amúgy nem valószínű hogy otthon hangosan hallgatva is kb 30-50W felé menne az ember. Tehát mindegy hogy 85W vagy 200W van-e ráírva a készülékekre, mert soha nem éred el azt a teljesítményt,

Új hozzászólás Aktív témák