Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz looser #5841 üzenetére

    Általában amiket nézek receptek azok ugyanezek, hogy két evőkanál + 1 liter víz, szóval olyan nagy gond nem lehet vele.

    Próbáld ki egy vízforralón, azon látni fogod, hogy mennyire használ. Ami még érdekes lehet az a hőmérséklet, mert ha forró a sav, akkor nagyon meg tud gyorsulni a korrózió. Nekem pl volt régi rezes vízforralóm, és ha azt forrón eceteztem, akkor rendesen kék lett tőle a víz a kioldódott réztől. Hidegen lassabb volt a vízkőtelenítés, de a fémet sem marta meg annyira. Ennek esetleg akkor van jelentősége, ha programozható ez a része a gépnek, és alacsonyabbra tudod állítani a hőfokot hosszabb átmosási idővel. Én koncentrációban és hőmérsékletben is lemennék a minimumra, ami még leszedi a vízkövet. [link] [link]

    Néztem közben tovább a táblázatokat, és úgy néz ki, hogy itt bonyolultabb a kémiai része a dolognak, mert a vajsav még rosszabb, mint az ecetsav, méretben meg a tejsav a kettő között van, és az meg jobb, mint az ecetsav. Szóval a plusz hidroxil csoportnak komoly jelentősége van, ahogy gondolom a citromsavon is a plusz hidroxil és sav csoportoknak. A konklúzió mondjuk ugyanaz, a háztartási szerek közül a citromsav a legjobb a tömítéseknek, az ecet meg felejtős. Jó, hogy ez kiderült, mert simán kieceteztem volna a gépet a következő alkalommal.

    Azt hiszem már volt szó róla régebben, hogy meg lehet közelíteni ezt a másik irányból is, hogy vízlágyító ioncserélő gyantát teszel fel. A DeLonghinál nálam pl lehet venni is a gyártótól ilyen gyantás szűrőt, a gyantát pedig ha nátriumos, akkor lehet tömény sóoldattal regenerálni. Az alu szempontjából ez lenne a legjobb megoldás, mert ritkábban kéne vízkövezni. Van hidrogénes ioncserélő is, ami nincs olyan hatással az ízre, mint a sós, de azt nem tudod házilag regenerálni.

Új hozzászólás Aktív témák