-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bl4ze
veterán
tampert + kv-t is bátran rendelj kvzzz webáruházából, kezdésnek a géphez ezt ajánlanám :
LOLLO CAFFÉ ESPRESSO ORO SZEMES KÁVÉ 1000G
vagy
PACIFICAFFE ROME ESPRESSO SZEMES KÁVÉ 1000Gezek igazi "élmény" kávék, ezekkel bátran kisérletezhetsz a gépeddel, és nem 5-6 ezres kávékkal játszol
.:. bl4ze .:.
-
_MrB_
csendes tag
Van rá másik jelző is... Annyira hogy is mondjam.... hazai...
De elég jól mutatja a hazai vendéglátó helyek (nem kávézók) kávé iránti hozzáállását is...Lévén a többi kiállítónak is illet volna felszólalnia miatta... Mert ha így halad, jövőre a Moderneonszínüételeketcsinálunk Kft lesz a főszponzor, aztán ők sem lesznek ott többé...
[ Szerkesztve ]
-
adpeter
tag
-
bl4ze
veterán
Ne vegyél Pellini-t kezdésnek.
Lehet elmenne a kedved a kávézástól.Nem tudom hol nézelődsz, de ha van akkor már inkább Kimbo vagy hasonló.
Ha be tudsz jutni Szegedre akkor Dokk kávézóban (Kárász utca) van friss szemes kávé : a Dokk keverék elég jó, szerintem ilyen élmény kávé, azaz bolondbiztos
.:. bl4ze .:.
-
ronin s8
senior tag
Nos hát a ristretto az olasz felfogás szerint finomabbra őrölt, egészen lassú lefolyású (csöpögős-nyúlós) esszenciális kávé, ami akár még hosszabb ideig is folyhat, mint az espresso (45-50 mp). A mennyisége az, ami kevesebb (25 ml), mint egy espresso (30-35 ml). A gyengébb/erősebb értelmezhetetlen fogalmak a hagyományos jelentésben. Lehet erősebb ízű, aromájú, de lehet gyengébb is. Vannak kávék, amiknek használ (jól áll), és vannak, amik espresso-nak jobbak.
Tulképp ez a legkomolyabb variációja az olasz kávénak.Ugyanakkor létezik próbálkozás (újhullámos vonalról) a tényleg rövidre vett espresso irányában is.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Toobee
veterán
Szerintem próbálkozz világosabb kávékkal és dupla szűrővel. Azért a 30 ml-t, egy mérleg segítségével nem túl nagy kihívás meghatározni. Továbbá jó lenne látni egy videót a lefolyásról is. WDT-t is használj, sokat segít az olcsó darálók betegségein. Mielőtt jönne a kérdés, jelöld ki, majd kerestess rá a Google-lel.
Adapter: szépek az új nyelek!
[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
-
ronin s8
senior tag
Ezt az "erős" kifejezést vegyük ki a rendszerből, jó? értelmezhetetlen, emiatt könnyen félrevihet mindent. A keserű, tömény, intenzív maradhat. Egyelőre a koffeint se feszegessük. Majd később.
Korlátozódjunk a lefolyásra, és a "tetszik" mértékegységre."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
A hőfokot jelen esetben kis mértékben, de ami nagyobb baj, hogy csak esetlegesen tudod befolyásolni. Viszont nagy mértékben bele tud szólni az ízbe. Mondok egy példát: ha szinte eldugítod a kávét, akkor lehűl, előfordulhat, hogy túlhűl, és lapos, kesernyés íze lesz. Ugyanazon az elméleti hőfokon átszaladósra főzve a kávé égetően forró lesz. Két teljesen más ízt kapsz.
Amit írsz, hogy több a mennyiség: ne legyen! Muszály megtanulni először a jó lefolyást. Utána tudsz finomítani a hővel is.
Jól írod: daráló állítás, tömörítés. Esetleg az őrlemény mennyiség finom módosítása. Ezekkel lehet variálni a lefolyást.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
And06
aktív tag
a 30ml-t legkönnyebben mérlegen méred ki mércés pohár nélkül (1ml = 1g vizből)
crema! crema! crema!
a tömörités erejét egy szobamérlegen tudod ellenőrizni, a lényeg, hogy kb 15-20kg-al nyomd le. az hogy mennyi pontosan, az mind1, csak gyakorold be, hogy mindig ugyanakkor erővel nyomd le. ezek után lefixáltad a mennyiséget, az erőt, már csak az őrlőt kell belőni.
[ Szerkesztve ]
-
bl4ze
veterán
Crema. Könyörgöm : C R E M A
Nekem jelezted, de a többiek itt nem tudják, és a Segafredo kávé nem tudjuk mennyire lehet friss, illetve a Crema sem a kávék csúcsa, hogy finom legyek és udvarias
Vacak, döglött alapanyagból nehéz jó eredményt kihozni, tudod....
.:. bl4ze .:.
-
bl4ze
veterán
akkor az biztosan nem egy friss Segafredo Mit látsz lejáratot rajta ráütve ?
Hol vettél lejárat előtti december 9-i pörkölésű AVX kávét???
A szegedi Kárász utcai Dock-ot ajánlottam.... csak nem OTT??? Nem ismerem az AVX kávékat, de ha 6 hónap a szavatosság akkor tényleg a lejárat előtt vetted meg. ...ettől még lehet nagyon jó!Tanácsom: menj rá az AVX kávéra. kezd el inni, próbálni - a Segafredonál gyanítom SOKKAL jobb lesz + a crema is lehet vastagabb, szebb, olajosabb....
Ha Szegeden jársz talán direktben is megkeresheted az AVX Café-t, guglizd ki hol vannak, vedd fel a kapcsolatot a főnökkel mint hódmezővásárhelyi kávés neked ez van a legközelebb. (Gajdán Béla)[ Szerkesztve ]
.:. bl4ze .:.
-
bl4ze
veterán
Nem tudom, legtöbb cég a lejáratot rakja rá, nem a pörkölési dátumot. Sega-ban nem vagyok otthon. (szerencsére?)
De ha az a pörkölési dátum akkor is közel 9 hónapos.... MHD nem tudom mi lehet, de nem friss.
Ha lejárat akkor gáz, mert lassan 3/4 éve lejárt....[ Szerkesztve ]
.:. bl4ze .:.
-
-
ronin s8
senior tag
Nem tudhattad, bár állandóan ez itt a téma.
Az olasz gyárak profi csomagolásai, pörkölései érthetetlen módon sokszor egy évig is élvezhetően eltartják a kávét. Ha tudsz venni pár hónapos pörölést, az még jó. Az újhullámos pörkölések pár hétig jók. A csomagolásokról nincs igazán tapasztalat, mert ezek a kávék általában nem érik meg a több hónapot.
Minél frissebb kávét érdemes keresni.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
Nem tudom, lehet. Minden esetre először a lefolyásokat állítsd be stabilra, a hőfokkal most ne foglalkozz (még).
Gondolj bele, hogy abban az esetben a legmagasabb a hőfok, ha csak átszalad a víz a karon. Ilyekor majdnem a bojler hőfokot hordozza (persze picit kevesebbet). Ha viszont csak egy csepp jelenik meg a kifolyón, az lehűl (már a pogácsában).
E két szélső érték között változik egy adott hőfokú bojlerből kilépő víz hőmérséklete.Ha eddig csak gyorsan átfolyó kávékat húztál, azok tutti, hogy túl forrók voltak...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
And06
aktív tag
már irták egy párszor, de újra csak azt tudom tanácsolni, hogy duplával tanulj/gyakorolj! a dupla sokszor jobb eredményt hoz, ha tökéletes a szimpla akkor is. nem emlékszem milyen géped van, de 8grammból kb csak az LM szimpla szűrővel lehet kávét főzni, és ott is 9 az a 8. a "hagyományos" szimpla szűrők 10g alatt nem müködtek nálam.
-
t-bali3
senior tag
-
ronin s8
senior tag
À brávo! Nagyon jó! Akkor tudod gyakorolni a lefolyásokat (duplát is szimplát is), és mire veszel valami ihatót is, egészen belejössz, mint kiskutya az ugatásba.
Viccet félretéve, az ihatatlan, mint ahogy mindegyik Segafredo.
Javaslom bármelyik Paljoc-kávèt, azok nagyon jók.
Alternatívaként Kvzzz webáruházából valamit vagy a Kapuczinertől esetleg.
Kezdésnek ezek.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
adpeter
tag
Eszedbe ne jusson kipróbálni a Geishát addig, amíg nem gyakoroltad be az alapokat! Még kevesebb sikerélményed lesz vele. Nem egyszerű kávé. Persze, nem tudom ezt honnan vetted, ha sötét akkor mehet.
Bár sötétre pörkölni egy Geishat olyan mint világoskékre festetni egy Ferrarit!
De valaki erre esküszik."-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
And06
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Apple iPhone 13 - hízott, de jól áll neki!
- Proxmox VE
- Autós topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen