-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
fragola.6035
#50562
üzenetére
tény és való, hogy ugyanabból a kávéból ittam már jót és rosszat is a pacificnél. a tendencia mondjuk javuló, de simán lehet, hogy csak úgy jött ki a lépés nekem, olyan sokat azért nem rendeltem tőlük. kapuczinerrel ugyanez volt a gondom. mondjuk tőlük is remek cuccokat ittam a nem annyira bejövősek mellett is. kávékalmár már más árkategória, de a legutóbbi próbámon ivott kávék szuperek voltak.
-
Bazsee jelentkezett, vele rendelünk akkor zöldet a rohkaffétól. senki többet, harmadszor?
-
válasz
soldier2
#50534
üzenetére
igazából némi hely és kényelmesebb logisztika is elég lehetett volna. így egyszerűen lehetetlen volt kezelni a gyűszűnyi kis kosarát, 2 ml-es csepptálcáját, utántöltögetni a tartályát stb. de ja, a termosztátja eléggé megcsapott például, azt jobban kéne ismerni ahhoz, hogy célzottan tudjak magas-alacsony hőfokon csapolni. egész más lesz majd, ha pid kapcsolgatja sokkal gyorsabban, akkor ez a faktor kiesik, tényleg csak az ergonómia állhat az utamba.
a közös event óta egyébként a nagy szent dc csak citromlevet hajlandó főzni...
(hiteltelen így) -
válasz
bajnokpityu
#50518
üzenetére
azt nem mondtam, hogy darálásra alkalmatlan volna. és persze, igazad van, nem mindegy, hogy szar-e a kiindulópont.
-
urak, én ma rendelek a német zöldkávéstól, amiről múltkor szó volt, kerül amibe kerül, mert megelégeltem a szar zöldeket. meg is el is fogytak kb.
akar valaki beszállni? budagyöngyén szerdánként át tudom adni az ő részét, esetleg beviszem a macskakőbe és ott szabadon átvehető nyitvatartási időben. amúgy nem postázok, nem rohangálok.
-
válasz
mdav88
#50500
üzenetére
a kézművességet csak azért kevertem ide, mert tipikusan pozitív tényezőnek szokott elkönyvelődni, az "ipari" termelők meg tipikusan nem a hardcore szcénában. most kizárólag a végtermékről beszélek, a többit hagyjuk. márpedig egy bor lehet kézműves, összetett, komoly, ízgazdag ÉS bántó. de mondhatnám a sláger kontra együttes első számait is, meg még millió példát.
-
válasz
mdav88
#50494
üzenetére
szándékosan erős és nyilván erősen árnyalandó, de semmi kedvem belemenni a témába, példa volt csak. húsz éve borozom, minden lépcsőt végigjárkáltam már, amit a kávéban nem is fogok. a lényeg, hogy attól, hogy egy bor az ultrahardcore szcéna szerint komplex, még lehet qrva kellemetlen nekem vagy neked, és egy másik, kockázatmentes, alap cucc eshet jobban adott pillanatban. nekem is megvoltak az éveim, amikor a leghozzáértőbbekkel szálaztuk az egyre extrémebb tételeket, tudományosan boroztunk. na, ennél ma már, mindezek infók birtokában is jobban szeretem a hedonista megközelítést. ha nem esik jól, lehet felőlem végtelenül komplex is...
2010-ben egyébként jópár brutál savas, "savanyú" bor született (ha példákat akarnék keresni), ahogy 2012-ben meg csomó savszegény, gejl holmi. a rajnai rizling különben tipikusan tud ilyen kellemetlen lenni, pazar fajta, nagyon összetett borokat ad, de egy masszívan savas, esetleg picit zölden szedett tétel szabályosan fáj. itthon könnyebb "savanyú", nehezen fogyasztható rieslingre futni, mint sem.
-
válasz
Bazsee71
#50491
üzenetére
nincs hiteltelenség, ez butaság, de tényleg. nem hiteltelen futó, aki három óra alatt futja a maratont. ha valaki korábban sötétebb pöriket szeretett, most meg nem, akkor hiteltelen, ha utólag elkezdi fikázni a korábbi állapotát. mire következtessen ebből az ember a mostani állítások hosszútávú igazságtartalmára?

ez egy hobbi. senkinek sem az a feladata, hogy úgy igya a kávéját, ahogy az másnak ízlik. a megmondóemberek állításait mindig fenntartásokkal kell magunkra értelmezni, mert hiába nagy a tudása, az ízlése attól még lehet más.
szuper példa egy jó "savanyú" kézműves bor. kottázni lehet a savakat, ízeket, csak épp fáj meginni, kellemetlen, két pohár le sem megy. és bár borbloggeri körökben ciki volna beismerni, de egy jó kis gyümölcsös, reduktív, maradékcukros, friss tétel bizony-bizony jobban esik esténként...
-
válasz
gubabela
#50478
üzenetére
jó, de paljoc ph-zik, simán lehet, hogy a hiteltelen halmazba tartozik
meg milyen mazzered van? ebből is látszik, hogy fogalom nélküli a ph fórum, mert a mazzerek egy része nem egy nagy szám, sőt. kony? robur? az már jó lesz. de minivel, majorral nem érdemes vízre szállni

egyébként meg mindenki elkezdi valahol. akik most a szakma teteje idehaza, ugyanúgy gaggiát újítgattak, tuningoltak, ugyanúgy iberitallal nyomultak, ugyanúgy itták a szénné pörkölt cuccokat az elején. aztán magukba szívták a tudást. utólag lenézni az újoncokat nem bölcs dolog, pláne, hogy talán épp datee írta azt az első időszakban csinált casmós pörköléseikről, hogy ma már nem tartja túl jónak őket. ilyen ez a biznisz, az ember egyre okosabb, egyre többet tud. (aztán jön az alzheimer
) -
most bármit írok, abba bele lehet kötni majd, ezért igyekszem inkább nagyon leegyszerűsítve, ökölszabályként mondani, hogy világosabb pörköléseknél azért nem jellemző nálam a szaggatós, nagyon lassú lefolyás. ha a szélsőértékeket nézem, akkor arányaiban biztosan több az inkább gyorsított, mint az inkább lassított.
-
igazából mindegy, hogy ki mondta, egy komplett fórumot lehozzánemértőzni, lenézni butaság. paljoc beletartozik? fragola outsider, nehogy összeph-sítsa magát? vannak itt kezdőbbek és nem kezdőbbek, mindenki mást vár el egy kávétól stb. nem kell felvenni az ilyet, zárjuk is le.
-
ki szerint nem értetek (értünk) hozzá?
az ilyenekre amúgy ugrom, mint anyatigris a vörös posztóra, de azért nem voltam ott, nem láttam a pontos szóhasználatot, és még ha láttam is volna, akkor sem biztos, hogy pont úgy volt érthető a komment, mint ahogy azt a szerzője szánta (szevasz, datee!
).mindazonáltal nem tekintem bénának magam, meg itt sokakat, mikroszkóp és refraktométer nélkül is meg lehet azért inni egy eszpresszót, elsősorban ízlés, másodsorban az ízlés érzékenysége dönti el, hogy meddig csiszolja az ember az igényeit, skilljeit.
minden tiszteletem a casmós csapaté, konkrétan a szakma csúcsának gondolom őket és magasan az ő kávéjuk ízlik a legjobban, ha találkozom vele valahol. de fenntartom a jogot, hogy tds mérés nélkül is el tudjam dönteni, hogy mikor jó egy kávé...
datee-nak meg majd adok egy kokit és két sallert a kávébár bazáron, ha kijutok
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
(ugyanezt a szakmázást egyszer már végigcsináltam a bornál, a kávénál nem fogom. vállalom, hogy ínyenc vagyok és lusta, fogyasztó. ennek megfelelően bizonyos helyzetekben lemondok a 100%-ról, fontosabb az, hogy az egész élvezetét, szeretét maximalizáljam)
-
na, rendes lefolyással a yirga aricha már tömény citromlé lett

-
hoztam haza egy kis paljoc yirga arichát tegnap. ma nem lett túl jó az első shot, vagy 15 mp kellett, mire megjelent az első csepp. na, a kofi még így is zenélt.
jó kis összetett cucc ez, krémes, ízgazdag, vibráló savakkal. -
urak, köszönjük mindenkinek, aki tegnap eljött és velünk zsúfolódott egy gyűszűnyi helyen, itta a rémesebbnél rémes kávékat a pavoniból, caravelből.
még szerencse, hogy soldier állta a sarat és szállította a fogyasztható shotokat a creminából, no meg hogy volt egy rendes kávégép is a pult mögött ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
a caravel így elsőre, fogalom nélkül természetesen nem zenélt, de nem is volt elvárás, majd valamikor a következő életemben ráfordulok rendesen és akkor úgy is lesz live blogging róla.

-
válasz
bajnokpityu
#50243
üzenetére
én nem vagyok a major nagy híve, hardcore arcoktól jót még igazából nem hallottam róla azon túl, hogy gyors..
-
gyerekek, sötét, kiemelt feketével írta bazsee, hogy privátban írjatok neki a hollétetekről, erre hárman rögtön publikálnak

-
válasz
fragola.6035
#50126
üzenetére
mondjuk ezzel együtt sem szeretem azt a kést
(de lehet, hogy csak az én minim pontatlan, passz) -
na, picit rehabilitálom a bourbon cafét: a costa rica tarrazú megüti már a szintet, 3000 ft/kg áron jó vétel, mert a végeredmény korrekt, savak mellett is harmonikus. a többi zöldjük viszont elég vacak volt.
-
válasz
vendingo
#49880
üzenetére
oké, kirakok pár rohkaffee linket, ami nekem szimpi a listából és amit rendelnék:
- el salvador pacamara
- honduras
- brazília
- cuba
- indonézia sumatrasajnos pont az etiópokkal vagyok gondban, mert drágák és nem frissek (illetve az egyiknél nem lehet tudni). ez és ez a kiszemelt.
még ezen a png sigrin agyalok.
-
válasz
Deadzone41
#49881
üzenetére
ez biztos, hogy így van, de azért a "maradék" terén is biztos, hogy van friss és öreg, jó és rossz. de természetesen szívesen betársulok bárki mellé, hogy jobb minőségű kávéhoz jussak.
-
-
válasz
vendingo
#49864
üzenetére
igazad van, fogalmam sincs a mostani zöldkávéim koráról. szívesen kipróbálok elöregedett, de tutira jó alapanyagot, mert tanulságos volna. amúgy az általad is ajánlott német oldalon például feltüntetik a szüret évét, nem rendeltem még, de tuti, hogy csak a frissekből vennék.
-
na, némi mérleg tízféle zöld kávé pörkölése után:
- amit úgy kaptam, hogy tudtam, hogy jó minőségű, abból mind jó kávé lett (2 fajta)
- amit vettem forgalmazótól (3000 ft/kg-ig áron egyelőre), abból mind rossz kávé lett
közben vadul profiloztam, okosodtam, csiszoltam a pörköléseket, de úgy tűnik, hogy az alaptétel itt is igaz lesz: jó kávé kell, utána a gépen már kevesebb múlik.el tudom képzelni, hogy idővel a drága vasak helyett inkább valami minimálcucc lesz csak, a pénzt pedig alapanyagra költjük majd folyamatosan
(kár, olcsóbb lenne, ha lehetne szarból várat építeni
) -
ez elég izgalmasan hangzik..!
-
válasz
Bazsee71
#49713
üzenetére
nem kell annyit állítani, mert nincs óriási jelentősége, hogy mennyire tömöríted össze az őrleményt, néha picit nyomni kell, máskor alig, de mivel tökéletesen sík és párhuzamos mindig, a lefolyás jó lesz (ha a vízterítő/felsőszűrő/gép nem csapja szét). én azt nem értem, hogy miért kételkedett bárki... nem vagyok kézügyetlen, sőt, ennek ellenére több év kávézás után is nyilvánvaló volt, hogy nem tökéletes minden tömörítés.
-
egyébként
még mindig eladó a mazzer mini elettronicóm, 64 mm-es super jolly késekkel, újszerű állapotban -
na, a kétszersült brazil yellow bourbon tök vállalható. magyarán jó alapanyagból még a legnagyobb abuzálás mellett is jó lesz az eredmény, szarból meg hiába próbálsz építkezni. tanulságos, így az út elején.
-
válasz
vendingo
#49472
üzenetére
nekem is tetszik a gene, de a profilozás azért nem könnyű vele. nyilván sokat kell még tanulnom, de az on-off ingadozó fűtése, a nehéz felfűtése stb. korlátos. ez a quest elég átgondolt cuccnak tűnik.
ezek az amazon coffee roasterek és társai nem tűnnek valami bizalomgerjesztőnek, a gene komolyabb gép (a mennyiség nekem nem olyan kritikus, elég a 250 gramm).
-
home pörizőknek üzenem, hogy quest m3s

-
válasz
vendingo
#49422
üzenetére
múltkor teljesen elrontottam egy minőségi brazil yellow bourbont, szemre pörköltem, tök nyers maradt. jobb híján most ráhúztam még 10 percet.
állatira kíváncsi leszek, mert nyilván ennél jobban elcseszni pörkölést nem lehet. ha így is finomabb lesz viszont, mint a hibátlanra húzott ilyen-olyan cuccok, hát, az tanulságos lesz.a német forrást megnézem majd, már nem emlékeztem. köszi!
-
válasz
tariattila
#49415
üzenetére
hűha! na, az nem semmi! én is eladnám a rossinit

-
válasz
vendingo
#49414
üzenetére
nagyon tetszik a pörkölés!
ami kevésbé tetszik, az egyelőre a zöldek. most úgy érzem, hogy egy jó minőségű zöld akkor is jó kávét ad, ha picit elrontom a pörit. a rosszat meg akárhogy tuningolom, rossz lesz. eddig egyedül egy paljoctól lejmolt honduras volt "úbazze", a brandós és bourbonosok meg nem elég jók, pedig folyamatosan csiszoltam a "profiljukat". a pápua például mindenképp kesernyés, ha világosra húzom, akkor is.
-
válasz
tariattila
#49410
üzenetére
ugye nem gondolod, hogy élni hagyjuk a nikkedet úgy, hogy nem árulod el, hogy mi lesz az utód...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
urak, a dc gőzkazán manométere egyszer csak többet mutat, mint eddig, holott a beállításán nem változtattam. például kikapcsolt állapotában is mutat fél bart.
mi mászhatott el? a nyomásállító vagy a manométer?
-
válasz
gubabela
#49314
üzenetére
miért ne lehetne elképzelni? egy nagy vasgolyó, benne némi vízzel. mondjuk külső fűtőszálas, de más gépeknél belül a vizet fűtöd, a hőt nyilván a levegővel érintkező fém adja le leginkább, logikusan hangzik, hogy a víz a legmelegebb és kifelé haladva egyre hidegebb a fém. nincs a fej és a kazán között valami tömítés? az nem szigetel egy kicsit?
de amúgy akadémikus vita eléggé, mert kb. mindegy, hogy mennyi a különbség...
-
válasz
gubabela
#49290
üzenetére
jobb a hőcserélőnél, mert a formája miatt (hosszú alagút) nem tud keveredni a hideg víz a meleggel. ezért üt akkorát, nem kell 2 liter víznyi közeg vagy +2 kiló fém, simán nagygépes hőstabilitást adhat egy dupla erejéig.
de itt most a fej nyugalmi hőfokáról volt szó, nem kilépő vízhőfokról, nem? biztos figyelmetlen voltam, beteg az egész család, itthon döglünk

Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX RTX 3070Ti 8GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E544 - i5-4GEN I 8GB I 128SSD I 14" HD+ I DP I Cam I W10 I Garancia!
- FELVÁSÁRLÁS A GYŐRÚJBARÁTI BOLTUNKBAN!
- HIBÁTLAN iPhone 13 256GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3428
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i5-8GEN I 8GB I 256GB I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest



![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

(de lehet, hogy csak az én minim pontatlan, passz)



