Új hozzászólás Aktív témák

  • Naturalist

    tag

    válasz MrChris #2201 üzenetére

    Jó látom az a felére esés 23%?

    Nem jól látod. Ez a teljes energia felhasználást mutatja, amibe beletartozik például az épületek gázzal fűtése meg a közlekedés benzin, dízel használata is. Az elektromos áram része az 1990-es 1450 Mt co2 szintről lement 840 Mt-re 2021-re, és újabb rekord alacsony szintre 2023-ban. Ha pontos és részletes adatokra vagy kíváncsi töltsd le az "EU energy in figures" statisztikai kiadványt [link]

    Ebben nincs benne az utóbbi pár év németországi atomerőművi leállítások és azok branaszénnel és LNG gázerőművekkel való pótlása.

    Miért ne lenne benne ez a statisztikákban? Ennek semmi értelme amit írtál. Egyébként az atomerőmű kivezetés ellenére folyamatosan csökken a német elektromos áram Co2 intenzitása. Ami nem csoda hiszen mostanra a felére esett a szénerőművek által termelt áram 2000-hez képest amikor még az atomerőművek is üzemeltek.

    Amit még sikerült elérni az az energia instabilitás, erről azt írják a szakik, hogy a legtöbb helyen kb 1/3-t érhetik el a megújulók, mert felette kiszolgáltatottá válik a gazdaság.

    Akkor Dánia, Németország, Írország, Görögország, Spanyolország, Horvátország, Olaszország, Lettország, Hollandia, Ausztria, Portugália, Románia, Finnország, Svédország és Szlovénia mind instabil ország mivel már elérte vagy bőven meghaladja az 1/3-ot a megújuló energiaforrások aránya az elektromos hálózatban. Vagy azok a szakemberek akiket idézel tévednek. Tartok tőle az utóbbiról van szó mivel a megújuló energia forradalma előtt még a 10% elérését is kizártnak tartották az akkori komoly szakemberek. És azóta kiderült hogy tévedtek.

    Az instabilitásról még annyit hogy 2022-ben az orosz gáz eltűnése és a francia atomerőmű flotta pocsék teljesítménye ellenére amikor csak 50% teljesítménnyel mentek te csont nélkül, áramkimaradások nélkül tudtad élni az életedet az 1970-es évek utáni legnagyobb energiaválsága közepette. Pedig ennél jobb alkalom nem volt hogy bebizonyosodjon, hogy a megújulókra nem lehet támaszkodni.

    Egy példát írnék hogyan visznek félre a karbonszámításokkal. A biodízel is beleszámít a csökkentésbe, mert az is megújuló, 'fenntartható'. Viszont ezt a biodízelt távol-keleten, meg dél-Amerikában állítják elő az esőerdők kivágásával, mert így éri meg, maga a termelés is külön környezeti terhelés.

    Ezt nem igazán értem, hogy jön ide. Az egyes fenntartható forrásoknak is különböző szintű a környezeti terhelése, ezt mindenki tudja. Rengeteg LCA számítás készült a biomassza felhasználása körében is. Az EU-ban a megtermelt elektromos áram kevesebb mint 10% származik biológia forrásból. Tehát ez újabb érv a többi szektor elektromos áramra állása mellett, mert akkor az erdőirtások veszélye sokkal kisebb.

Új hozzászólás Aktív témák