Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz aprokaroka87 #15042 üzenetére

    Ezzel nincs is semmi baj, én is a 64 bit nagy támogatója és a 32 bit nagy ellenzője vagyok. DE!!! Nagyon sok olyan játék és zárt forráskódú progi, driver van még, ami csak 32 bites, mivel nem nyílt a forráskódja, nem is lesz soha lefordítva 64 bitesre. Főleg a Wine, Steam, GOG, stb. alatt futó szoftverek, játékok érintettek. Ezekhez KELL a multilib csomagkínálat. Ha már van egy csomó ilyen 32 bites alkalmazás, amit használnának az emberek, és a proci és a kernel natívan tudja futtatni a 32 bites kódot, akkor azért érdemes ezt a lehetőséget fenntartani.

    A multilib nem azt jelenti, hogy az összes 64 bites csomagnak van 32 bites párja, hanem csak a fontosabbaknak, glibc, mesa, gcc, alsa, stb. alap dolgok, amik sok 32 bites proginak függőségei. Tehát a 32 bites multilib támogatás nem jelent 32 bites támogatást. Pl. a Steam gondoskodik a játékokhoz a 32 bites libekről, a disztrónak csak egy nagyon minimális lib32/i386/i686 csomagot kell biztosítani ahhoz, hogy a Steam-kliens elinduljon. Ugyanez van Wine-nél is.

    Azzal egyetértek, hogy ne legyen 32 bites iso, meg ne legyen minden csomagból 32 bites, felejtsük el a 32 bitet, ahol lehet, halljon ki. De a legacy progikhoz meg kell tartani néhány 32 bites csomagot. Ez Archon teljesen kulturáltan meg van oldva, az Arch sokkal régebb óta dobta a 32 bit támogatását, de 32 bites multilib van, abban igaz nincs sok csomag, de az a kevés elég, hogy a 32 bites legacy programok futtathatók maradjanak.

    A Canonical viszont nem az embereknek fejleszti az Ubuntut, tojik a felhasználókra. Ők Marknak, a tulajnak fejlesztenek szájíz szerint, ezen az alapon hozzák meg a döntéseket, ezért vezették be a Mirt, Unity-t, most hirtelen elfingva magukat a 32 bitet is TELJESEN dobják. Ők azt hiszik magukról, hogy milyen modernek, közben meg csak a felhasználói tábort űzik el, terelik más disztrók felé, a Mint is ennek köszönheti a létét.

    De épp ezért üzent most hadat nekik a Wine-csapat, a Steam, és még csatlakozni fognak sokan mások.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák