Új hozzászólás Aktív témák

  • aAron_

    őstag

    Aki saját környezetében adott már pénzügyi tanácsot pl. közeli hozzátartozójának, volt, hogy megbánta vagy minimum értelmetlen volt?

    1. eset: Unit linked ügynökös beszélgetés után kikérték az én véleményemet is. Elmagyaráztam, hogy ez milyen költséges, évek alatt ennek milyen kumulatív hatása van, ügyfél egyáltalán nem jár jól, hasonló konstrukciót minimális munkával sokkal olcsóbban össze lehet hozni. Csináltunk egy kockázatvállalási tesztet, megbeszéltünk egy ideális portfólió összetételt a célokhoz, megnéztük a múltbeli és várható hozamokat, stb.. Abban maradtunk, hogy majd még beszélünk, szívesen segítek. Ezt követően pár hónappal később megtudtam, hogy szerződött inkább az ügynökkel.

    2. eset: "Nem bízom meg a magyar államban, mibe fektessek?" Részben hosszabb távon is, pl. nyugdíj céllal (~15 év). Több órás beszélgetés után kitaláltunk közösen valamit, egy rendes lusta portfóliót személyre szabva. Erre most kapom a hívást 2 évvel később, hogyha eladom az X terméket (TBSZ-en), akkor azon mennyi veszteségem lenne, kéne a pénz (semmi vis major nem történt).

    3. eset: Kb. évente előjön a téma, hogy mit kéne csinálni, szabad-e most venni? De a pénz még mindig főképp folyószámlán van vagy kockázatmentes eszközökben. Erre már csak annyit mondok, hogy ugyan úgy látom, mint X éve, annál többet nem tudok már ehhez hozzátenni. (Egy rendkívül kockázatkerülő, 85% fix income, 15% részvény allokáció kialakításáról van szó.)

    Konklúzióm, hogy nem érdemes ilyenekbe belemenni, esetleg lehet pár könyvet ajánlani (amit aztán úgysem fog senki elolvasni). Legsikeresebb story eddig a DKJ, PMÁP működésének elmagyarázása volt. Ami ennél komplexebb, azzal csak a baj van.

    [ Szerkesztve ]

    What is your ikigai?

Új hozzászólás Aktív témák