Új hozzászólás Aktív témák

  • RM1

    aktív tag

    válasz Tapsi #42482 üzenetére

    A pesti helyzet azt gondolom ideiglenes állapot. Lehet, hogy most sok a kiadatlan albérlet, már csak a sok hazaköltöző egyetemista miatt is, de ahhoz nagyon el kell romolnia a helyzetnek, hogy ez őszig ne álljon helyre (esély persze van rá). Albérletárakban lehet visszaesés ideiglenesen, ami nem is lenne rossz, de hosszabb távon nem hiszem, hogy tartósan olcsóbb lenne, ahogy a környező országok hasonló nagyvárosaiban sem.
    Ingatlannál az indok mellette-ellene mértéke is abszolút érthető, sok 20-25 éves ember nem tudja még hol/mit akar csinálni, és többségében 30-35 körül érkeznek az ingatlanvásárláshoz, de mindig van kivétel, és pont emiatt azt is érdemes számításba venni bizonyos embereknél ezt az opciót, én hasonlóan pénzügyi szempontból tudatosnak tűnni akaró fiatal voltam, mint az eredeti kérdező. Anno kérdeztem is az akkori főnököm, hogy beszálljak-e 3000-nél az OTP-be, mivel ő már aktívan tőzsdézett. Nem javasolta, ezt utólag tudjuk, hogy nem volt jó javaslat. A történet persze más úton, de folytatódott, és a tőke persze nem veszett el, ráadásul utólag visszagondolva sem gondolnám bukásnak, hogy végül némi mozgatás után ingatlanba került. Én vásárláskor 25 voltam, barátaim többsége 30 körül, de van, aki indulásnak kapott lakást már ennél fiatalabban is, azt mindenesetre nem sorolnám ide, hiszen legalább részben sem saját erőből történt a "befektetés". Nálunk helyben, főleg a tanult, helyi kötődésű fiataloknál nagyon gyakori, hogy az első nagyobb befektetés az ingatlan (többieknél a 330i , lehetőleg M kittel :)) ).
    A pesti ingatlanpiacot én mindenesetre azért sem írnám le, mert az árakat nem csak a helyi "befektetők" határozzák meg, mint ahogy felénk is sok külföldi vásárol, úgy ott is nagyon erős a külföldi befektetők jelenléte. Emiatt a visszaesés mértéke, és hossza úgy sejtem nem fog extrém szinteket elérni. Igaz a paneleket valószínűleg ők sem keresik (max munkásszállónak tudnám elképzelni, ahogy nálunk is csinálják). 20-30 milliós hitel, 20-30 éves futamidő felelőtlenség, de amennyire tudom a hitelbírálat jóval szigorúbb, mint 10-15 éve, és bár biztosan lesz bedőlt hitel, de igény mindig lesz az ilyen lakásokra, akár az egyetemisták miatt is, ha a szülők olyan helyzetben vannak. Felénk nem ritka, hogy az egyetemi képzés mellé saját lakást kap a tehetősebb szülő gyereke, mert kollégiumot kapni elég nehéz.
    (Tavaly egyik kínai kollégámmal beszéltünk hosszabban a hasonló külső tényezőkről. Hong Kong-ban olyan magasak az ingatlanárak, hogy nagyon sok ember áttelepült Shenzhen-be, emiatt a kínai bérből szinte lehetetlen saját lakáshoz jutni, mindegy, hogy mennyit keresnek helyben, vagy hogy mik a lehetőségek.)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák