Új hozzászólás Aktív témák

  • PredatorZoli

    Topikgazda

    válasz Veron #57257 üzenetére

    Én azt gondolom, hogy ha az időtáv 5 és 10 év közötti, akkor a válasz a fentebb szólók által írtnál összetettebb. Ezen az időintervallumon van valahol a váltópont ugyanis. Az azomban hogy hol van ez, nem az dönti el, hogy mit saccolunk az aktuális piaci helyzetről, mert az kb hasracsapár kategória lenne.
    Itt a te saját egyedi helyzetedet kell megvizsgálni és ez alapján kell korrigálni hogy a te esetedben hol van a váltópont. Egyrész számít, hogy mi ez a cél, amire 5 év múlva szükség lesz. Ez nagyon gyakori esetben lakás/ház szokott lenni. Itt azt kell megérteni, hogy akár egyik, akár másik megoldást választod, marha nagy kockázatot vállalsz, ha tetszik ha nem. Ha állampapírt választasz, akkor azt kockáztatod hogy kiárazódsz, a pénzed elinflálódik a reáleszköz árakhoz mérten, ha pedig ETF, akkor azt kockáztatod, hogy akkortájt amikor kelleni fog, bekorrigál a piac és minuszban leszel. Itt azt kellene átgondolni, a te számaiddal, a te matekoddal és helyzeteddel hogy melyik érintene rosszabbul. Vedd figyelembe, hogy ha lakásárakról van szó akkor van valamennyi korreláció is a részvénypiac és az ingatlanpiac közt mert mindkettő reáleszköz. Ez az etf befektetés mellett szól és adott esetben már 5 éves távon is indokolttá teheti az ETF-nek a választását.
    További szempont, hogy az 5 éves időtáv mennyire kőbevésett, ha minden kötél szakad és nagyon tré a szitu tud e még várni a dolog adott esetben pár évet. ha tud, akkor megint az ETF felé billen a mérleg, ha fix az időtáv és rugalmatlan, akkor az állampapír felé.
    Ezen felül számít, hogy mennyire vagy bevállalós.
    Én ezeket gondolnám végig, piaci spekulációba nem bocsátkoznék mert nem sok értelme van, van aki már 4-5 éve világvégét vár és láttuk mi lett, a jövőben is gyakorlatilag bármi lehet szó szerint jó és rossz értelemben is.

Új hozzászólás Aktív témák