Új hozzászólás Aktív témák

  • vnorbi

    aktív tag

    válasz Ixion77 #60023 üzenetére

    A többiek rosszul tudják a PMÁP-os részt, a teljes kamatperiódusra felszámolják az adót, aminek a kamatfizetése a TBSZ lejáratán kívül esik. Ebben a hozott esetben, a TBSZ-ed megszűnik 2021.12.31-én, a róla kikerülő PMÁP-od a normál számládon lejár 2022. májusában, az adót pedig levonják a teljes utolsó egy évre, arra a részre is, amit még TBSZ-en töltött, bármennyire is logikátlannak tűnik.

    Volt ilyen esetem idén, be is írtam itt a fórumba, mert nem akartam elhinni, hogy ez tényleg ilyen, de miután itt nem váltott ki reakciót senkiből, nem erőltettem tovább.

    OTP-nél tettem erre panaszt írásban, és szerintük ennek így kell lennie. Megnéztem az Államkincstár üzletszabályzatát, és ott is az szerepel, hogy ha a TBSZ lejárta után kikerül valami papír a normál számlára, az úgy viselkedik onnantól kezdve, mintha mindig a normál számlán lett volna.

    Az az ok, hogy az SZJA törvény csak a betéti kamatról és az árfolyamnyereségről rendelkezik ezen a téren. Ezeknél figyelembe kell venni a TBSZ lejáratkori állapotot, és eszerint kezelni a kikerült állományt, viszont az állampapír nem esik bele ezekbe a kategóriákba, így ott nem vehető figyelembe, hogy a TBSZ megszűntekor volt-e felhalmozott kamat, amire aztán adómentességet lehetne adni.

Új hozzászólás Aktív témák