Új hozzászólás Aktív témák

  • PredatorZoli

    Topikgazda

    válasz Kukipapa_rr #62442 üzenetére

    Ilyen amit te írsz, egy market cap ETF-nél gyakorlatilag sosem történhet meg. Ilyen gond csak olyan alapoknál fordulhat elő (és ott is csak kicsi valószínűséggel), ami olyan papírokat tartalmaz, aminek alacsony a likviditása. Például egy small cap ETF-nél elméletileg előfordulhat, hogy ha mindenki egyszerre akarná eladni az ETF-ét, akkor a kis papíroknál likviditási gond miatt elválna az ETF árfolyama a mögöttes terméktől(mert ha többen adnák el az ETF-et mint amennyien vennék, akkor az alapkezelőnek a mögöttes papírokat el kell adnia, de nem biztos hogy el tudja mert alacsony a piaci likviditása az adott papíroknak). Ez is csak akkor gond ha te is ki akarsz szállni de miért tennéd. (Armageddon közepedte nem szokták bezárni az alapokat, nem érdeke az alapkezelőnek se hogy belenyúljon a kakiba.)
    Egy market cap weighted alapnál a pénz java hatalmas, nagy likviditású cégek papírjaiban van,. és csak kevés van kisebbekben (hisz kapitalizáció súlyozott), így itt ilyen gond nincs.

    Tehát kérdésedre válaszolva, egy alap megszűnésekor csak az újravásárlás költsége a veszteséged, és ha nem TBSZ-en tartod akkor adózási kötelezettség merül fel(ezért is húsbavágó TBSZ-en tartani az etf-eket, hisz így a fund closure kockázat megszűnik). Alapok megszűkése általában tervezett úton valósul meg és nem katasztrofális tönkremenetel formájában, ilyen esetben pedig még az alacsonyabb likviditású papírokkal se lesz gond mert megtervezik az ütemezését.
    Így aztán nem szükséges ugyanolyan jellegű ETF-ből két félét tartani.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák