Új hozzászólás Aktív témák

  • stingy2

    senior tag

    válasz avl #87200 üzenetére

    Elolvastam - na jó, átfutottam - ezt a Concorde-os cikket, és ismét W.B. örökérvényű mondása ugrott be: “A gazdasági előrejelzések sokat elárulnak az előrejelző gondolkodásáról, de semmit a jövőről.”
    Nem pontosan ide vág, de majdnem: múltbéli analógiaák.
    Ok, nyilván valamilyen szinten mindenki a múltbéli adatokból indul ki - mivel a jövőből keveseknek van adatsoruk - de azt ne felejtsük el egyetlen valódi pénzzel megjátszott ötletnél sem, hogy spekuláció v befektetés során nem sok dologra van ráhatásunk. Jobban is megfogalmazták ezt már nálam:
    "100%-ban te határozhatod meg, milyen költségek mellett fektetsz be. A te kezedben van, mikor kezded a befektetői karrieredet. Most azonnal, vagy halogatsz még néhány évet, évtizedet. Szintén teljes kontrollod van afelett, mekkora kockázatot vállalsz. Bármennyire is hihetetlen, ez a három tényező együttesen nagyobb hatással lesz a befektetői karrieredre, mint bármi más. Nem fog igazán számítani, milyen allokációt választasz, az alapkezelő személye, a hírek naprakész követése. Lényegtelenné válik egy csomó olyan tevékenység, ami elviszi a legtöbb kisbefektető idejét.
    Másik oldalról el kell tudnod fogadni, hogy a befektetéseid bizonyos jellemzői felett nincs kontrollod. Ide tartoznak a hozamok. Bármilyen alaposan tervezed meg portfóliód, nincs hatásod a monetáris politikára, mások hangulatára, tevékenységére. Mindig lesznek kiszámíthatatlan faktorok, amelyek váratlan volatilitást okoznak. Azzal is tisztában kell lenned, hogyha magasabb hozamra célzol, az automatikusan magasabb volatilitást, kiszámíthatatlanabb végeredményt hoz magával. Nincs befolyásod arra, milyen irányba tart a piac a következő években, milyen extrém árazások alakulnak ki. Az általad választott portfóliómix garantáltan nem a legjobb választás a következő évekre. Nincs optimális portfólió, ezeket csak utólag gyártják papíron."
    Ezért is szoktam ezt is idézgetni:
    "Hagyjon fel azzal a tevékenységgel, hogy megjövendölje a tőzsdei árfolyamok irányát, a gazdaság vagy a kamatlábak alakulását, vagy éppen az aktuális választások kimenetelét."
    Tök felesleges ezekkel foglalkozni, úgy sincs ráhatásunk.
    Ha vki ezt megérti, már előrébb jár, mint a tőzsdei játékosok 95%-a. (na jó, ez a szám csak tipp) :)

    INTJ

Új hozzászólás Aktív témák