Új hozzászólás Aktív témák

  • attiati

    veterán

    válasz julius666 #89685 üzenetére

    Bocs, igazad van, nem kamatos kamat. Így a PMÁP legyen 30-32%.
    2023-ra hasonló inflációval számolnék, mint 2022-ben*, csak fordított lefutású pályával. Párat kell aludni és kiderül a 2022-es infláció és a pmáp idei kamata (16-16,5% körül lehet).

    HUF vs részvénypiacok:
    Egy hosszabb okfejtés, aztán persze spekuláció az egész, nem tudom merre mennek a piacok. Kíváncsi vagyok a véleményekre. Azért írom le, mert az egész befektetés kapcsán annyira hangsúlyos lett a HUF láb szerepe az elmúlt évben, mint a rv. piacoké**
    Két évet nézve pedig még hangsúlyosabb a HUF láb.

    Huf árfolyamot inkább risk on/off-ból vezetném le:
    (Szerintem nem a hazai inflációs pálya fogja meghatározni a forint sorsát.)
    A) RISK ON verzió: ezt várjuk és részvénypiaci emelkedést, elvégre ezért súlyozunk át rv-be.
    Azt jelentené, hogy egy csomó mögöttes globális gond elkezd megoldódni (infla, recesszió, geoplitika). Ez csökkenő huf kamatfelárat jelentene, csökkenő importált inflációt, huf felültejesítést (kivéve, ha még durvábban toljuk az országspecifikus politikai harcot). Új eurhuf csúcshoz szerintem új geo/politikai feszültség kellene (háború további eszkalációja, eu-s kilépési retorika erősödése).

    Ritkán van olyan, mint az elmúlt időszakban, hogy 20+%-ot esnek a piacok és a forintban mért teljesítmény pluszban van (huf alulteljesítése miatt mindennel szemben). Ebből szerintem valamennyit vissza kellene adni risk on hangulatban.
    80-as PLNHUF-ra visszaerősödés jó kiindulási alap lenne.

    Minek kell ahhoz történni, hogy SP500 kimegy új csúcsra és az eurhuf is... (?)
    Vannak szélsőséges ötleteim, de olyan piaci hangulat mellett egy csomó gond megoldódott és a huf mégis szenved? Jelentős alultejesítést követően is...

    B) Globális RISK OFF verzió:
    Ezt külön bontanám.
    1. háborús eszkaláció miatt / vagy újabb sokszerű esemény. Ekkor baj van, mert válogatás nélkül adnak mindent, a régiónkat főleg. Lehet, hogy többet gyengülne a forint, mint a részvénypiacok. Tenni nem tud ellene a jegybank és a kormány, ilyenkor hagynak lökni egyet a forint árfolyamon, az elmúlt 3 év tapasztalata alapján.
    = devizás részvény befektetés nyer
    2. globális reálkamatok emelkedése és globális recesszió miatt. Ez esetben nem számítanék új eurhuf csúcsra, de ez inkább majd a jegybank, gazdaságpolitika döntése lesz.
    Így nem tudom, hogy pmáp nyer e.

    "lehet a 15-16% már nem lesz meg idénre. Vagy ha igen, akkor a forint romlása mellett, ami a matekodat ugyanúgy rontja."
    Forint gyengülés egy része átmegy inflációba. 8% forint gyengüléssel számoltam, ami magasan ragadó inflációt jelentene.
    Lejjebb hozva akkor a hozamokat:
    PMÁP 32% vs. SP500 23% (régi csúcspont) és 8% forint gyengülés. Itt van egálban a két teljesítmény.

    "kormánynak/jegybanknak meg számtalan eszköze van gyengíteni a forintot ha az áll épp érdekében."
    Ebben igazad van. Risk on hangulatban is hozzányúlhatnak ezekhez az eszközökhöz. De szerintem a 425-ös eurhufnál összetojta magát a jegybank (lásd péntek hajnali Virág Barnabás bejelentkezés az USA-ból és új monetáris eszköz bejelentése.... persze az is lehet, hogy csak a gyengülés sebessége zavarta őket, nem a gyengülés ténye)

    *
    jan 7,9%
    feb 8,3%
    már 8,5%
    ápr 9,5%
    máj 10,7%
    jún 11,7%
    júl 13,7%
    aug 15,6%
    sze 20,1%
    okt 21,1%
    nov 22,5%
    dec? 25%?

    **

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák