Új hozzászólás Aktív témák

  • koko1238640

    tag

    Sziasztok!

    Soha nem fektettem még be komolyabban, de most úgy érzem, így 24 évesen itt az ideje. Sok mindennek utána néztem, de vannak kérdések a fejemben. A lehető legbiztosabb hozamra mentem rá. Inkább kisebb hozam, de kockázatmentesebb. Tervezetem a következő:

    -Évente fektetnék be, 3 egységet (nem pár százezres érték, hanem nagyobb volumen)
    -Ebből a 3 egységből 1.5 egység menne S&P 500 vásárlásra, 1.5 egység jelen álláspont szerint Prémium Magyar Állampapírba (4 éves futam idejűekbe).
    -S&P 500-ból konkrétan ezt venném német tőzsdén: iShares Core S&P 500 UCITS ETF (Accumulating)
    -Ezt kizárólag TBSZ számlán keresztül tenném hogy az 5-6. év letelte után (Ugye kérdés mikor lépek be a gyűjtőévbe, év eleje vagy vége) adómentesen enyém legyen a hozam.
    -Állampapírba a hivatalos állampapír oldalon keresztül fektetnék be, nem pedig brókercég által, hogy ingyenes legyen a mindenféle kezelés IS.
    -TBSZ számlát értelemszerűen hogy folyamatos legyen (értsd, legalább évente egyszer betudjam pakolni újra ezt a 1.5 egységet) ugyanannál a szolgáltatónál újat nyitnék 5-6 évig, onnantól kezdve pedig a lejárókat szintén újra nyitnám és visszaforgatnám a kamatot.

    A főbb kérdések a következők:
    -TBSZ számláknál, ha már az újra nyitásnál járok (ergó eltelt 5-6 év). Azt fixen tudom hogy el lehet kerülni ekkor már a gyűjtő évet. Kérdés, hogy ilyenkor ugyanúgy 5 év után lehetséges az adómentes kivétel, vagy onnantól már bármelyik évben kivehető-e adómentesen amikor én épp jónak gondolom?
    -Kérdés továbbá számomra hogy ha jól értem, ily módon ahogy én leírtam, az (S&P 500) ETF után össz-vissz 15% osztalékadót kell fizetnem, mivel ugyebár az Accumulating verzió miatt, az osztalék mindig vissza forgatódik. Annyit tájékozódtam az ügyben, hogy a szolgáltató cég már levonja ezt az adót a nyereségből, így azzal nem kell foglalkozni, viszont adóbevallásnál önként be kell vallani. Ez milyen módon történik pontosan?
    -Az általam itt leírtak szerint, ilyen módon hosszú távon számolva (legalább 10 év) egy éves 8% hozam garantáltnak mondható (Külön az S&P 500-al 8% és az állampapíron is 8%, ergó arra a 3 egységemre lehetséges lenne évi 8%)? Amennyiben így van, és jól számoltam, akkor 10 év alatt 30 egység befektetésével ~65 egységem lehet?

    Bocsánat a hosszú kifejtésért. :F A válasz(t/okat) előre is köszönöm!

Új hozzászólás Aktív témák