Új hozzászólás Aktív témák

  • Szten Márs

    nagyúr

    válasz tzimash #3154 üzenetére

    Ha leszámítjuk a szóródási kör megengedett maximális méretét, azaz a képérzékelők méretének ezen aspektusát (ez ugyanis a többi DOF-ra gyakorolt hatáshoz képest igencsak marginális), akkor a DOF 3 dologtól függ:

    - A tárgytávolságtól: minél közelebb vagy a fényképezni kívánt tárgyhoz, annál kisebb lesz a mélységélesség. Ha adva van egy látószöged, akkor ugyanolyan makró-leképzéshez ugyanolyan tárgytávolság kell, akár tükrös gépet használsz, akár kompaktot, ezen nem fogsz nyerni.

    - A blende rekeszértékétől: minél tágabb a rekesz (minél kisebb az F melletti szám), annál kisebb lesz a mélységélesség. Igazából itt sem nyersz túl sokat, egy normálisabb kompakttal is lehet rekeszelgetni, egy DSLR-rel is. És ha nem kitobit veszel, hanem komolyabb obit, azzal meg pláne nem nyersz itt, hiszen azoknál tágabbra lehet nyitni a rekeszt, szűkebbre venni a kitobinál is szépen lehet. Figyelembe kell venni mindazonáltal a záridő növekedését rekeszeléskor, meg egy szint után a diffrakciót is.

    - A valós gyújtótávolságtól. Minél nagyobb a valós gyújtótávolság, annál kisebb a mélységélesség. Tükrös gépek esetében a valós gyújtótáv megegyezik az objektívra írttal, kompaktoknél viszont nem ritkán akár 6x kisebb szám, pl. a specifikációban írt 36mm gyújtótávolság valójában 6mm gyújtótávolság. Ez egyszerűen azért van, mert az ún. kisfilm-ekvivalens gyújtótávolságot szokták megadni kompakt gépeknél, és igen gyakran átszámoljuk a tükrös gépek objektívjeinél is a gyújtótávolságokat kisfilm-ekvivalens gyújtotávolságokká. A valós fizikai gyújtótávolság csak a szenzorméret pontos ismeretében adná meg ugyanis a látószöget, a kisfilm-ekvivalens gyújtótávolság azonban egyértelműen és minden gépnél megfeleltethető egy bizonyos látószögnek. Maradva a példánál: 36mm ekvivalens gyújtótávolság, azaz azonos látószög esetében egy kompaktnál mondjuk 6mm a valós gyújtótávolság, egy Olympus tükrösnél 18mm, egy DX formátumú Nikon tükrösnél pedig 24mm. Látható, hogy minél nagyobb szenzormérettel rendelkezik egy fényképezőgép, azonos látószögekhez annál nagyobb valós gyújtótávolságok tartoznak, így azonos beállítások mellett a nagyobb érzékelőméretű gépnek kisebb lesz a mélységélessége, kompakt - tükrös váltásnál ráadásul jelentősen.

    Még egy kiegészítés: gondolhatná az ember, hogy hűdejó, vesz mondjuk egy DX-es Nikont, és makróobjektívet hozzá, de nem 150mm-eset, csak mondjuk 50mm-eset, mert jelentősen kisebb a gyújtótávolsága, az pedig növeli a mélységélességet. Ez önmagában igaz, de azonos makróleképzés esetében kisebb gyújtótávolságú objektív használatakor közelebb kell menni a témához, magyarán csökkentjük a tárgytávolságot, ezzel pedig pont, hogy csökken a mélységélesség. 50mm-es valós gyújtótávolság felett a két hatás gyakorlatilag teljesen kiegyenlíti egymást, +-1%-os határon belül, de 50mm alatt is eléggé kioltják egymást. Gyakran ezért úgy fogalmaznak, hogy a DOF függ a leképzési aránytól. (Én mondjuk ezt a megfogalmazást nem szeretem, mert csupán közelítőleg igaz.)

    A makrózás nem a nagy DOF-ról szól. Ha mégis nagyobb DOF-t akarsz és makrózásra akarod használni a géped, lehet valami komolyabb bridge + DCR-250 lenne a megfelelő.

Új hozzászólás Aktív témák