Új hozzászólás Aktív témák

  • gyulaipal

    tag

    válasz Ájvé #45480 üzenetére

    > Nem tudom hogy csinálják, elvileg ez az ALPD 3.0 technológia miatt van, majd te leírod mit jelent.

    OK, megnéztem.

    Úgy tűnik, hogy az Appotronic nevű cég fejleszti a lézer-foszfor fényforrásokat, amelyeket azután a projektor gyártók megvesznek és beépítenek a gépeikbe.

    A vicc az, hogy a Barco neve is ott van az egyik slide tetején, magyarul a Barco is ezt a Appotronics lézer-foszfor fényforrást használja. Ha igen, akkor a 2.0 változatot, ahol egy kék lézer gerjeszt sárga foszfort. Az újabb (3.0, 4.0) verziókban már több színű lézerek vannak használatban.

    Ezek a fényforrások nagyon jók (végre, valahára) "lenyomják" az UHP lámpákat, azaz több fényt tudnak "áttolni" egy kisebb felületen és kisebb (átlagos- és maximális) szögben az optikai tengelyhez képest (jobb etendue). A másik előnyük, hogy az etendue nem függ a vetített órák számától (az UHP lámpában sajnos az elektródák kopása miatt igen, azaz folyamatosan romlik).

    Hogy az arányokkal mindenki tisztában legyen: a Barco Balder és az én F35-öm műszeres összehasonlítása alapján kb. 2,5x fényesebb a lézer-foszfor fényforrás. Ez jó hír! Ennek a hatása kb. olyan, mintha ennyiszer jobb kontraszt-állandójú DLP chip lenne a gépben!

    Viszont ez sokkal kevésbé jó hír annak a fényében, hogy egy 0,95"-es FullHD DLP chip kontraszt-állandója kb. 7x jobb egy modern, de pici 0,45"-es 4K chip-hez képest. Magyarul a (mai) legjobb fényforrás is csak töredékét képes kompenzálni a pici chip-ek borzalmas technológiai hátrányának. Ez egy tényszerű lépés a jó irányban, de ettől még nem lesz megoldva a pici chip-ek problémaköre.

    Szerintem igazán nagyot ezek a modern fényforrások a nagy chip-es DLP gépekben fognak "durranni". Ezek az első generációs JVC-k natív on/off kontrasztját fogják közelíteni ilyen fényforrással ... vagyis nem csak fogják, hanem pl. a Balder már most is pontosan ezt csinálja. Tegnap megint láttam a Balder képét és elgondolkoztam, hogy ha egy ilyen gép otthon lógna a mozi előtti folyosó plafonján, akkor az meddig maradna ott, mielőtt egyszer majd végül lecserélném? 5 évig? 10évig? 20évig? Igazából ennek a gépnek a képébe én már csak egyetlen ponton tudok belekötni: a szivárványnál. Minden más gyakorlatilag tökéletes a vásznon. Ennél tényszerűen jobb paraméterekkel rendelkező képet kb. csak egy OLED tv ad, de az (nekem) sosem fog helyettesíteni egy projektort. Csak ne kerülne egy Balder kb. 15 millióba... :-(

    Mivel a Balder és az én F35-öm között az egyetlen (számomra) fontos különbség a fényforrás, szóval ha sikerül ezeket a modern fényforrásokat beépíteni a régebbi nagygépekbe házilag, akkor páran nagyon szélesen fogunk vigyorogni esténként. Én mindenképpen ... :-)

    Ja, és a "nagygép" nem a gépház fizikai méretét, hanem a DLP chip méretét jelenti a fentiekben. Egy picike Barco Quantum ugyanolyan képet fog vetíteni egy ilyen fényforrással, mint egy nagyobb, kétlámpás gép. A lényeg nem a ház mérete, hanem a chip felülete...

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák