Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz priti #29260 üzenetére

    "Értem, hogy te egy gyakorlati alkalmazásáról írsz egy grafikonnak, ami szerinted információt ad arról, hogy a hallható hangok közül mely hangok nincsenek digitálisan kódolva és származnak pl. a membrán tehetetlenségéből vagy bármilyen olyan fizikai rezgésből, amit elektronikus formában a hangrögzítés során nem tároltak el,..." Így van, kb. erről van szó. És hogy ezt általában, többé-kevésbé halljuk is a készülék hangminőségében.
    "Nekem büdös nagy semmit nem mond a mérőjeltől való eltérés,..." Dehogynem, dehogynem. Tapasztalat, kísérletezés kérdése. Ha figyelmesen, összehasonlítva tapasztalsz, egy idő után bizonyos hangminőségbeli tulajdonságok alapján felidéződhet benned az adott hangképre egy olyan vízesés diagram képe, amit leellenőrizve esetleg erősen hasonló lehet a valóban mért vízesés diagramhoz. És fordítva, ha sok vízesés diagramot látsz, hozzátársítva a készülék meghallgatását, egy vízesésdiagramból már elég jó eséllyel következtetni fogsz a készülék bizonyos hallható hangminőségbeli tulajdonságaira - itt persze megjelenhet a placebo-hatás is. Természetesen nem kell ilyen mélységben foglalkozni ezzel, de vannak sokan, akiket érdekel ennyire a hifi, és azoknak egy vízesés diagram kulcsfontosságú információk tárháza. Vannak, akik nem csak hallgatják a lehetőleg szerencsésen kiválasztott készülékeiket, hanem bele is mélyednek a hifibe, mint hobbiba. Ez is egy szép és érdekes hobbi. (A matematikája pedig eléggé valószínűségi matematika. :) )
    "...ha valahogy lehetséges lenne jelölni rajta, hogy mi esik a érzékelési határ alá belőle, de ez tök megfoghatatlan." Igen, ez valóban elég megfoghatatlan, ilyen határokat nehéz felállítani, bár vannak rá elméletek, de ezek sokszor elbuknak a valóság próbáján.
    Szép estét.

Új hozzászólás Aktív témák