Új hozzászólás Aktív témák

  • Penge_4

    veterán

    válasz Dave™ #8600 üzenetére

    Torrenttel semmi baj nálam, pedig én is a b3206-ról upgradeltem. Bár nekem maga a fájltípust is automatikusan a uTorrent nyitja, nem pedig a dialógusablak (mivel az a bugos). Képmentésnél tényleg lefagy, de pótmegoldásnak ott van, hogy kimásolod az URL-t és a letöltéskezelő (Ctrl+Alt+T) quick download formjával töltöd le.

  • cousin333

    addikt

    válasz h_143570 #8598 üzenetére

    Valószínűleg akkor kezdték el írni a cikket. Legalábbis blog.hu-n is az az idő szerepel, amikor először elmentetted, nem az, amikor publikálod.

    "We spared no expense"

  • Penge_4

    veterán

    válasz cousin333 #8602 üzenetére

    Ellene szól, hogy 11 órakor még nem volt feltéve a build szerverre sem. Ergo, amíg nem forgatták le, addig nem is igazán lehetett volna ilyen részletes known issues-t összeállítani.

  • Dave™

    nagyúr

    válasz Penge_4 #8601 üzenetére

    akkor azt még áruld el kérlek, hogyan csinálod, hogy nem dobja fel a dialógus ablakot, mert:

    -beállításoknál ott van, hogy alapértelmezett alkalmazással nyissa meg (utorrent)
    -opera:config-ban bittorent résznél az enable mellől kiszedtem a pipát

    mégis dialógus ablak van, és a jegyezd meg a beállítást négyzet is inaktív. Nem tudom miért csinálja, de idegesítő.

  • Penge_4

    veterán

    válasz Dave™ #8604 üzenetére

    Az elérési útvonal is így van megadva? "C:\Program Files\uTorrent\uTorrent.exe" "%s"

  • Dave™

    nagyúr

    válasz Penge_4 #8605 üzenetére

    program files (x86) van a 64 bites win 7 miatt, de egyébként így, igen

  • Sir Psycho

    aktív tag

    Volna egy kis problémám. Youtube videok lejátszása nem megy. Minden videora ezt írja:
    "An error occured, please try again later." , ha viszont a flasplayer jobb felső sarkában az új ablakban megnyitásra megyek lejátsza (opera 10.10 1893 minden alapon). IE8-ban teljesen jól mennek. Flash-Shockwave player elméletileg frissítve. :F

  • Penge_4

    veterán

    válasz Sir Psycho #8607 üzenetére

    Passz, én ezzel csak akkor találkoztam, mikor automatikus lejátszási listán lépett a következő videóra. Írd be a címsorba: opera:plugins

    A shockwave flash csak egyszer legyen ott.
    Ha háromszor van, akkor töröld az Opera\plugins könyvtárból és indítsd újra az Operát. A lényeg, hogy elég ha egyszer van és az az egy legyen a system32, amit minden Windows-os cucc ismer és ott keresi a Flash-t.

  • Dave™

    nagyúr

    válasz Penge_4 #8610 üzenetére

    Kösz :) Rengeteg értelme volt kiadni a szombatit, ha már akkor tudtak róla... Sebaj, itt az új :)

  • Dave™

    nagyúr

    válasz Penge_4 #8613 üzenetére

    Na ebben most meg az új ikonok... a bezárt fülek nagyon béna lett, jó lenne, ha most már csak előre haladnának :)

  • Dave™

    nagyúr

    válasz Dave™ #8614 üzenetére

    Hihetetlen, de sikerült az autoscrollt ismét elrontani. Ezt már tényleg nem értem...

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    Hali!

    Tudtok valami arról, hogy lesz-e végre Operában is ilyen alapértelmezett összeomlásokat is eltűrő funkció, hogy ne kelljen a Jegyzetekhez gépelgetni a cuccokat, ha nem szeretném, hogy összeomláskor minden elvesszen? Egy igen hosszú hsz.-t írogattam múltkor, és igencsak ideges voltam, amikor megnyitottam új fülön közben egy oldalt, amitől összeomlott az Opera, és persze írhattam mindent újra, akkor már óvatosabb voltam, és jegyzetek közé írtam.
    Ha Chrome-ban és FF-ban már ezer éve megcsinálták, miért képtelenek erre az Operánál? :W Az ilyen alapdolgokat, mint ez az összeomlások elleni védelem, fülek új process-ben való futtatása, automatikus kiegészítés, stb., miért képtelenek évek óta megcsinálni, amikor az Opera az újításairól híres? :( Még véletlenül sem akarják annak a látszatát kelteni, hogy másról lemásoltak egy hasznos ötletet? Ez már a vicces kategória.

    Más:

    ez az oldal nálatok is folyton összeomlik? Vagy ez a 64 bites Windows 7-tel való inkompatibilitás eredménye?

    Másmás:

    Elég sajnálkozva vettem tudomásul, hogy Operában nem működik az oldalon belüli hivatkozás (ugrás), ha ékezetek szerepelnek az adott HTML-tag azonosítójában (id).
    Korábban azt hittem, nálam van a gebasz, de rá kellett jönnöm, hogy ez bizony az Opera hülyesége. (újabb számomra érthetetlen dolog...)
    Példa:
    <a href="#akármi_ékezetekkel">Hivatkozás</a>
    ...
    <div id="akármi_ékezetekkel">Blablabla...</div>

    Erre ugye az oldalon belül a "Hivatkozás" szóra kattintva ugornia kellene az "akármi_ékezetekkel" azonosítójú div-re. De nem teszi.
    Chrome-ban és egyéb böngészőkben természetesen megint csak működik, Opera már megint a deviáns kivétel...és már megint a negatív értelemben.

    [ Szerkesztve ]

    Sk8erPeter

  • brd

    nagyúr

    válasz Sk8erPeter #8617 üzenetére

    :F Még te ajánlottad nekem, nem is olyan régen. Egyetlen baja van, hogy a cookie-kban úgy tárolja a szöveget, hogy az oldalspecifikus, ezért, ha az adott oldalon más box-ba is írsz szöveget, akkor a korábbi elvész.

    The only real valuable thing is intuition.

  • Penge_4

    veterán

    válasz Sk8erPeter #8617 üzenetére

    "Ha Chrome-ban és FF-ban már ezer éve megcsinálták, miért képtelenek erre az Operánál?"

    Már IE8-ban is megcsinálták. :D
    Egyébként én sem értem, wishlisten is fent van.

    "Az ilyen alapdolgokat, mint ez az összeomlások elleni védelem, fülek új process-ben való futtatása, automatikus kiegészítés, stb., miért képtelenek évek óta megcsinálni, amikor az Opera az újításairól híres?"

    A multiprocess tabs azért nem alap dolog, hanem a forráskód komoly részét át kell írni hozzá. Operában pedig mivel több platformra is dolgozik nem mondhatják, hogy "Vazze, vegyél Core2Quad-ot és 8 giga ramot, szinte ingyen van (az USA-ban, USA-i fizetésből...)", mint a már jól ismert Mozilla és M$ mentalitás. :D

    És megint csak halkan megjegyzem, eddig a bikestore.hu oldalt ismertem, ami összeomlasztotta az egész böngészőt. Általában az a jellemző, hogy nem oldalak omlasztják össze. Az ellen meg a Chrome sem véd, ha éppen 100+ megnyitott oldalból valamelyik úgy gondolja, hogy neki kell egymagának 500 mega ram és így 1,7 gigát zabál a böngésző a 2 gigából és a Windows előbb-utóbb kilövi szálastól, ha nem vagy elég gyors és az ilyenkor 10 másodperces rendszerválaszidővel el sikerül indítanod egy Task Managert és sikerül kilőnöd.

    Olyan szempontból biztos jó, hogy lehet menőzni, hogy Gizike ki tudja pakolni a Gmail-t és a Google Docs-t 1-1 ikonra az asztalra, így úgy használja őket, mintha desktop alkalmazások lennének, de sajnos ha éppen a fő böngésző úgy gondolja, hogy most szoftverbug következtében omlik össze, akkor ezeket az alkalmazásként indított dolgokat is viszi magával egy "Whoa" kíséretében.

    "Még véletlenül sem akarják annak a látszatát kelteni, hogy másról lemásoltak egy hasznos ötletet?"

    Ugyan már. Ezek szerint még nem láttad, hogy a 10.5-ben átnevezték a Lock Tab funkciót "Pin Tab"-ra. :DD
    Na ez a vicces kategória. Mellesleg ha már az eszköztáraknál tartunk, átvették a címsortabokat, átvették a neveket, átvették az úsztatott tabhúzogatást, átvették a tabokra kattintáskor történő váltást, ezzel elérve 0,3ms gyorsulást, a két legfontosabbat pedig kihagyták:
    1: A címsortabok csak akkor érnek valamit, ha mikor teljesen feltolom az egeret és csak horizontális pályán mozgatom, tudok válogatni.
    2: Close tabs to the Right: Ez is hasznos lenne. Ha meg túl sok a menü, akkor szedjék ki a Create Follower tab-ot, annak úgysincs semmi értelme, ahol a középsőklikk nem működik (JS linkek) ott ez is csak JS linkeket fog megnyitni, nem az oldalt.

    "ez az oldal nálatok is folyton összeomlik? Vagy ez a 64 bites Windows 7-tel való inkompatibilitás eredménye?"

    Nálam is 64 bites Win 7 és nem omlik össze sem 10.5-ben (b3222), sem portable 10.10-ben.

    "Korábban azt hittem, nálam van a gebasz, de rá kellett jönnöm, hogy ez bizony az Opera hülyesége."

    Arról vitatkozhatnánk, hogy URL-ben, vagy forráskód részében ékezetet alkalmazni kinek a hülyesége. ;]

    Nem egy Windowsos probléma is volt már abból, mikor illető úgy gondolta, hogy felhasználónévnek szerencsés ékezetes karaktersort megadni és ezáltal néhány szoftver nem úgy viselkedett, ahogy kellett volna neki.
    Nem beszélve, mikor jelszóban / jelet alkalmazott, ezzel megfektetve egy egész adatbázist (ez persze már az adatbázis hibája volt, mert legalább le lehetett volna tiltani az adott karaktert :D)

    "Opera már megint a deviáns kivétel...és már megint a negatív értelemben."

    Na igen, ahogy a Theora vs. H264 esetében is. Persze azóta már kezdem belátni, hogy igazuk van. Tegyék bele a szintén open source x264 támogatást, a h264-gyel pedig ne foglalkozzanak. Akik úgy gondolják, hogy őket évi 5 millió dollár illet egy szaros licenszért, azoknak nem pénz járna, hanem pár hónap só, vagy uránbánya.
    Én pedig mindenféle ékezetet elítélek akár domainekben, akár felhasználónevekben, akár jelszavakban és minden kényes helyen. Az hátrányok túlmutatnak az előnyökön (van neki egyáltalán olyan?)

    brd: Amit Sk8erPeter írt az 1696 karakter volt. Plusz adj hozzá 2-2 karaktert szmájliknál és 10-10 karaktert BBCode-ok, illetve HTML kódok beszúrásánál, ha például azzal linkelsz valamit az adott helyre. Egy hosszabb kommentnél nem is olyan ritka a 4096 karakter. Főleg, ha még azt sem felejted el, hogy a szóban forgó userjs a szóközt, ami egyetlen karakter, három karakterben tárolja, mint %20
    Ugyanígy az ékezetes betűket is.
    Egyszerűen nem megbízható.

  • erdoke

    titán

    Feltettem a legutolsó 10.50 alfát a 10.10 mellé. Hogyan tudom beállítani, hogy a 10.10 maradjon az alapértelmezett böngésző? Jelenleg a 10.50 az, hiába klikkeltem a "Nem"-re, amikor telepítésnél kérdezte. A Win7 alapértelmezett fájl típus listánál szürkék a pipák, amik a legfontosabb típusokat (pl. htm és html) állítanák, bármelyik Opera beállításaiból nézem. Úgy tűnik, a két böngésző megnevezése ugyanaz, és ez kavarhat be.

    A legjobb aláírás a héten

  • h_143570

    addikt

    válasz erdoke #8621 üzenetére

    A 10.10ben meg kellene ismetelni a tarsitast a Programok haldo bealitasoknal, vagy ujra felrakni a 10.10-et.

  • h_143570

    addikt

    Erdekes olyan mintha ebben a verzioban, mintha mar nem lenne benne a beagyazott tartalmaknal a click to activate.

  • Penge_4

    veterán

    válasz h_143570 #8623 üzenetére

    De benne van a beágyazott videóknál: http://itcafe.hu/hir/google_earth_fold_bombazas.html
    Csak gondolom a YouTube a saját oldalán ezek szerint valami szerveroldali megoldást alkalmaz ellene.

    [ Szerkesztve ]

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz Penge_4 #8620 üzenetére

    "A multiprocess tabs azért nem alap dolog"
    Ez mondjuk való igaz, tényleg sok mindent kéne átírni hozzá. :K
    De az azutáni példád szerintem kicsit elrugaszkodott, ha egy oldal önmagában már 500 megát kér, és már összességében így is 1,7 gigát emészt fel a böngésző,az össz. fizikai memória pedig 2 GB a gépben, és még ráadásul a virtuális memória is túl kicsi, és lassan összeomlik az egész program szálastól, akkor lényegében mondhatjuk, hogy már úgyis mindegy. Azért ennyire extrém helyzetek igen ritkán állnak elő.
    Nálam Chrome alatt igen idegesítő például, hogy a Flash-es oldalak gyakran összeomlanak. Nem vágom, miért, lehet, hogy nálam van a gáz, ha azt mondod, nálad nincsenek parák Win 7 64 bit alatt, de az én rendszerem nem túl régen lett telepítve, még nincs telerakva mindenféle szirszarral, és mégis számos program esetén produkál összeomlásokat. Ja, és kérdéseket megelőzendő, teljesen legális MSDNAA-s oprendszerről van szó, nem egy Buhera Marci-féle gány fosról.
    Na mindegy, a lényegre térve Chrome alatt gyakran tapasztalok összeomlásokat Flash-es oldalaknál, és ilyenkor igen idegesítő lenne, ha az egész böngésző omolna, és nem csak az adott fül/process. Olyan extrém helyzetek, amiket példának írtál, nálam ritkán fordulnak elő. :D

    "átvették az úsztatott tabhúzogatást"
    Úsztatott? Én magamnál legalábbis csak a régi öreg "felemelem a fület, annak az ikonját tudom húzni a nekem tetsző irányba, és a megfelelő fül mellett megjelenik egy kis nyilacska, hogy épp hova készülök berakni"-jelenséget látom fülpakolászásnál. Vagy nem kapcsoltam be valamit? :F Nem úgy látom, mint pl. Chrome-ban, ahol szerintem a fülpakolászást nagyon jól oldották meg. Ráadásul egy fület akármikor "kidobhatok" egy új ablakba, ha elhúzom a fület, vagy berakhatom egy már megnyitott ablak meglévő füle(i) mellé. (Gondolom vágod, miről beszélek, még ha kicsit kacifántosan is fogalmaztam. :D)

    "átvették a tabokra kattintáskor történő váltást"
    Ezt most nem értem. Hogyhogy a tabra kattintáskor történő váltást? Miért, mit kéne csinálnia, ha a fülre kattintasz? Most ezt nem vágom. :D

    "Nálam is 64 bites Win 7 és nem omlik össze sem 10.5-ben (b3222), sem portable 10.10-ben."
    Fura. Csak akkor nem nagyon értem, nálam mi lehet a probléma oka.
    Lehet, hogy lezúzom a Flash-t, és felrakom újra.
    Amúgy azért gondoltam arra, hogy a 64 bittel való inkompatibilitás az oka, mert a Flash 64 bites verziójával pl. Linux alatt is gondok vannak (én konkrétan Ubuntu alatt tapasztaltam a parát), és ezt a PH-s fórumon többen is jelezték, szóval nem user errorról van szó. :D Állítólag az Adobe trehánysága, hogy leszarják a 64 bites Linuxos verziót. Shame on them.

    "Arról vitatkozhatnánk, hogy URL-ben, vagy forráskód részében ékezetet alkalmazni kinek a hülyesége. ;]"
    Jó, akkor elmagyarázom, hogy Te is megértsd, és ne nézz már hülyének... :(((
    Arról van szó, hogy egy honlap admin részét fejlesztgetem, és a HTML-kód nagy részét adatbázisból, PHP segítségével generálom. Az egyik menüpontnál bizonyos kategórianevek szerint lehet az oldalon belül ugrálni, hogy a navigáció gyorsabb legyen, ne kelljen annyit görgetni. A kategóriák neveit pedig adatbázisból szedem, és eszerint adom meg az adott HTML-elem azonosítóját, valamint az oldalon belüli hivatkozás href részét. Hogy ne legyenek problémák az esetleges idézőjelekkel és speciális karakterekkel, a PHP htmlspecialchars() függvényét használom, ami konvertálja a speciális karaktereket, pl. a macskakörömszerű idézőjelből (") készít egy &quot;-ot, és hasonlók - így tehát a különleges nevek (ami akár lehet teledobálva idézőjelekkel és egyebekkel is) sem okozhatnak problémákat a forráskódban.
    A névben nyilván előfordulhatnak ékezetek is, és ez más böngészőkben (IE8 (!! még itt is), FF, Chrome) lazán, gond nélkül működnek, kizárólag Opera alatt nem. Szerinted ez normális? :W Szerintem nem. Én sem vagyok az ékezetek híve, de talán egy pöcsölést ezzel el lehetett volna kerülni, ha nem csak az Opera tartja fenn magának a jogot ismét, hogy egy ilyen szánalmas hiba forduljon elő benne.
    Ezt követően kipróbáltam a htmlentities() függvényt, ami MINDEN karaktert HTML-kóddá konvertál, vagyis az ékezetes karaktereket is ilyen totál idióta formátumúra alakítja át, és EZ IS működött a többi böngészőben, CSAK Operában nem.
    Úgyhogy inkább úgy döntöttem, írok az Opera kedvéért egy olyan függvényt, ami a névben található speciális (ékezetes és egyéb) karaktereket átalakítja Opera számára is elfogadhatóvá... :U
    A hivatkozásoknál azért ragaszkodtam a névhez, mert így a felhasználó számára is könnyebb átlátni, mi történik. Kattintáskor most is a cím mögé kerül a kategória neve, csak ékezet nélkül.
    Így sem gáz, de talán ez elkerülhető lett volna, ha Operában nincs ez a hiba. Mert ez hiba, nem kell alátámasztani különböző érvekkel, hogy az Opera miért nem engedi az ékezetes hivatkozásneveket.
    Egyébként meg talán abba is gondolj bele, hogy a forráskódban nagyon sokszor ELKERÜLHETETLENEK az ékezetes karakterek. Ráadásul nem mindig érdemes átalakítani HTML-kóddá, mert egyébként működik minden böngészőben (még Opera alatt is, meglepő módon), kivéve az említett oldalon belüli hivatkozásokat.
    Egy nagyon egyszerű példa:
    -adott gombnak a felirata tetszőleges lehet, vegyük példának az alábbit:
    <input type="submit" value="Ennek a gombnak a felirata bizony ékezetes karaktereket tartalmaz, úgyhogy tessék: éáűúóüö" />
    és ez akár hiszed, akár nem, helyesen jelenik meg minden böngészőben, és nem a programozó/sitebuilder volt a "hülye", hogy ezt a nevet adta a gombnak.
    A value részbe bármi kerülhet, csak az idézőjelet és ehhez hasonlókat kell konvertálni HTML-kóddá.
    Úgyhogy az kicsit erős állítás, hogy az a programozó "hülyesége", ha ékezetek találhatók a kódban...

    "Nem egy Windowsos probléma is volt már abból, mikor illető úgy gondolta, hogy felhasználónévnek szerencsés ékezetes karaktersort megadni és ezáltal néhány szoftver nem úgy viselkedett, ahogy kellett volna neki."
    Ez a programnak a hülyesége, nem a felhasználóé.
    Nem mindig a felhasználót kell hülyének nézni.
    Jelen esetben pont a programozót.

    "Nem beszélve, mikor jelszóban / jelet alkalmazott, ezzel megfektetve egy egész adatbázist (ez persze már az adatbázis hibája volt, mert legalább le lehetett volna tiltani az adott karaktert :D)"
    Ismét a programozó hülyesége.
    Nehogy már egy váratlan karakter megfektessen egy adatbázist, ez olyan alapvető hiba, amiért egy jó nagy tockost megérdemelne, aki megírta azt az adatbázist feltöltő programot.
    Ott van PHP-ben a mysql_real_escape_string() és/vagy az addslashes() és ehhez hasonló függvények egész sora, emiatt nem kell letiltani karaktereket. Ha már le kell tiltani karaktereket, akkor régen rossz. Oldja meg, aki feltölti az adatbázist, hogy elfogadható legyen a felhasználó által beírt karaktersorozat.
    Adatbázis-feltöltő szkriptek esetén lehetőség szerint a legszélsőségesebb helyzeteket is tesztelni kell, mielőtt élesben futtatjuk. Különben egy vérpistike kezdő hekker is simán megfektet egy oldalt.

    "Én pedig mindenféle ékezetet elítélek akár domainekben, akár felhasználónevekben, akár jelszavakban és minden kényes helyen."
    Ezt a felhasználók nagy többsége magasról leszarja. Itt nem a hozzártő, hanem az átlag felhasználó fejével kell gondolkodni, és ahhoz alkalmazkodni. Nem elsősorban profikra kell szabni egy oldalt, hanem úgy kell megalkotni, hogy a kezdők is gond nélkül használhassák. Lehet hülyézni a júzereket, attól a helyzet nem lesz jobb, sem könnyebb.
    Ráadásul senki sem születik úgy, hogy mindent tud.
    Ilyenkor mindenki gondolkozzon el azon, milyen volt az az időszak, amikor életében először hallott egyáltalán böngészőről. És ennek megfelelően ítélje el a felhasználókat.

    Sk8erPeter

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz brd #8618 üzenetére

    Igen, egyrészt az a baja, hogy két oldalon megnyitott hsz.-ek cuccait már nem igazán tárolja, másrészt épp nem volt fenn ez a cucc, úgyhogy mérgelődhettem, amikor összeomlott a böngésző. :D

    (#8619) vv5204: akkor már ehelyett jobb megoldás a jegyzetek használata Operában. :) De végül is ez is célravezető. Én is van, amikor sima Notepadben írom meg inkább a hsz.-t. Vagy Chrome-ot használok. :D

    Sk8erPeter

  • h_143570

    addikt

    válasz Sk8erPeter #8625 üzenetére

    Windowsra meg nincsen 64 bites flash, a linuxos betahoz meg mar lassan egy 1eve nem nyultak a fejlesztok. Bar Debian alatt egesz jol mukodik a 64 bites wrapperes megoldas.

    A fagyasok uj telepites eseteben inkabb valamelyik biztonsagi programra utalnak. Szinte mindnek elege huladek a 64bites tamogatasa, foleg a halozati forgalom figyelo kodban.

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz h_143570 #8628 üzenetére

    "A fagyasok uj telepites eseteben inkabb valamelyik biztonsagi programra utalnak."
    Vírusirtóból a NOD32 (legális) 64 bites változatát használom. Ezért sem értem a fagyások okát.
    Vagy inkább a Flash vs. 64 bitnél kellene keresni a bajok okát? Az viszont azért nem stimmel, mert Penge_4 azt írja, nála nincsenek gondok ezzel, pedig ő is 64 bites Windows 7-et használ.
    Amúgy tényleg nagyon sok programfagyásom, -összeomlásom van, mióta a 64 bites változatot használom, olyan programok is fagynak, ami XP 32 bit alatt (Windows 7 32 bites változatot még nem használtam, lehet, hogy azalatt nem lenne para) legalábbis atomstabilak voltak - pl. a VLC Playerrel soha nem volt gondom korábban, most meg szinte minden második filmindításra crash-t kapok, a szokásos Windows-os hibabejelentő üzenettel. 32 bites konvertáló programok és a TC is rendszeresen omlik, így feltételezem, hogy nálam van a hiba, de akkor meg fogalmam sincs, hogy mi lehet a forrása. Sosem szoktam összegányolni a rendszeremet, meg rendszeresen takarítgatok registry-t is, így kicsit furcsállom ezeket a fagyásokat. :F Opera is lefagyott a korábban linkelt oldaltól.

    Sk8erPeter

  • Penge_4

    veterán

    válasz Sk8erPeter #8625 üzenetére

    "Na mindegy, a lényegre térve Chrome alatt gyakran tapasztalok összeomlásokat Flash-es oldalaknál, és ilyenkor igen idegesítő lenne, ha az egész böngésző omolna, és nem csak az adott fül/process."

    Opera alatt még a pre-alfa snapshotoknál is ritkán tapasztalok összeomlásokat összességében.
    Chrome alatt (bár már nagyon ritkán használom, mióta belassult az indulási sebessége azóta inkább IE8-at indítok az Open With menüből)

    "Vagy nem kapcsoltam be valamit?"

    10.5-ről beszélek. Itt már olyan, mint Chrome-ban.

    "Ráadásul egy fület akármikor "kidobhatok" egy új ablakba, ha elhúzom a fület"

    Ezt már nagyon régóta Operából is megteheted, csak itt a címsorba kell felhúzni, vagy le a tálcára. Ha kis méretben kell, akkor utána nyomsz egy Win+Le kombót, tekintve, hogy Win 7-et használsz.

    "vagy berakhatom egy már megnyitott ablak meglévő füle(i) mellé."

    F4->Windows panel és itt azt húzol és oda húzod, ahova akarod.

    A Privát módot pedig az Operában még jobban oldották meg, mint a Chrome-ban, itt ugyanis nyithasz külön privát tabokat is, nem csak külön ablakban. A Chrome privát ablakaiban pedig még a Ctrl+Shift+T sem működik (nem mintha nem akkor törölne mindent, mikor az egész ablakot bezárod...)

    "Ezt most nem értem. Hogyhogy a tabra kattintáskor történő váltást? Miért, mit kéne csinálnia, ha a fülre kattintasz? Most ezt nem vágom."

    A Chrome-ban azért volt gyorsabb mikor átváltottál egy másik tabra, mert az egér bal gombjának a lenyomása pillanatában vált át új tabra, nem úgy, mint a többi böngésző, ahol a felengedés pillanatában történik meg a váltás.

    10.5-től már Operában is. Itt viszont gondoltak mindenre, tehát mostantól ha gyorshívóra akarod dobni az egyik tabot, akkor bal helyett a jobb gombbal kell megfogni a fület és húzni.

    Annyi hátránya még itt is van, hogy már nem lehet azt, hogy megnyitok 50 tabot aztán ide-oda húzokatok inaktív tabokat, mert itt nem működik a jobbklikk, a ballal pedig átváltok rá.

    "Lehet, hogy lezúzom a Flash-t, és felrakom újra."

    Én nemrég raktam újra, mert kipróbáltam a béta Flash 11-et, az még tényleg béta. A kedvencem az volt, mikor kiléptem az Operából a YouTube videó pedig ott maradt. :D
    Windowsra pedig még csak 32 bites Flash van, vagy lemaradtam valamiről?

    "A kategóriák neveit pedig adatbázisból szedem, és eszerint adom meg az adott HTML-elem azonosítóját, valamint az oldalon belüli hivatkozás href részét."

    És miért nem úgy adod meg, hogy #anchor1, #anchor2 és így tovább?

    "a macskakörömszerű idézőjelből (") készít egy &quot;-ot, és hasonlók"

    Azokkal én is szívtam. Tudtad, hogy ha ' karakter van egy linkben (tehát még nem is mondanám speciálisnak, mert az angol nyelvben napi szinten használják, akkor nem működik?

    "A névben nyilván előfordulhatnak ékezetek is, és ez más böngészőkben (IE8 (!! még itt is), FF, Chrome) lazán, gond nélkül működnek, kizárólag Opera alatt nem."

    Próbáltad az ékezeteket linkbaráttá tenni? Például időjárás szó helyett: id%C5%91j%C3%A1r%C3%A1s

    Nálam például a wikipédia.org címre valami E-commerce izét nyit meg minden böngésző.
    Az IE8 és a Chrome pedig ilyet csinál belőle: http://xn--wikipdia-f1a.org/

    Pedig úgy emlékszem régen ez működött.

    "n sem vagyok az ékezetek híve, de talán egy pöcsölést ezzel el lehetett volna kerülni, ha nem csak az Opera tartja fenn magának a jogot ismét, hogy egy ilyen szánalmas hiba forduljon elő benne."

    Mint mondtam, ez szerintem nem hiba, kétlem, hogy implementálták volna a W3C ajánlások közé. Vagy te mit szólnál, ha holnaptól egy amúgy angol nyelven is elérhető oldalon a kínai anchorokat nem tudnád lekattintani, mert nincs kínai karakterkészlet az OS-edben?

    Hogy az IE nem támogatja az <object embed>-et, na az viszont hiba. Szívok is miatta...

    "A hivatkozásoknál azért ragaszkodtam a névhez, mert így a felhasználó számára is könnyebb átlátni, mi történik."

    Akkor például időjárás helyett legyen az anchor #idojaras. Szerintem ha ezt látja az URL mezőben, tudja majd értelmezni...

    "A value részbe bármi kerülhet, csak az idézőjelet és ehhez hasonlókat kell konvertálni HTML-kóddá."

    A Value részbe igen, ahogy a title-be és a <a href="http://valami.hu">IDE</a> is, de vannak helyek, ahova nem.

    Mellesleg például fogj egy olyan userJS-t, amiben van @include paraméter. Nevezz át egy value értéket olyan ékezetes szövegre ami tartalmaz ő vagy ű betűt.
    Utána mentsd el. Nem fogod tudni, kéri majd, hogy konvertáld át UTF-8-ba. Konvertáld át és mentsd el így. Nézd meg ezután fogja-e tudni a böngésző értelmezni az @include vagy @exclude paraméterben kapott információt.
    Ha pedig ANSI-ba mented, akkor az ő-ből o az ű-ből pedig u betűt csinál.

    Amíg ilyen durva összeférhetetlenségek vannak, addig továbbra sem javaslom az ékezetet, ha nem muszáj. :D

    "Ez a programnak a hülyesége, nem a felhasználóé."

    Valóban. Ha pedig leteszed a padra a pénztárcádat, benne a neveddel és lakcímeddel és egy húszezressel és másnap nem csönget be vele egy öreg néni, hogy ő a becsületes megtaláló, az pedig a társadalom hibája, mert az iskolában azt tanítják, hogy ilyen esetben vissza kell juttatni.
    Ettől még nem kevésbé elővigyázatlan a szenvedő alany.

    Én például nem egy olyan szoftvert ismerek, amiben csak angol billentyűzetkiosztással lehet néhány parancsot elérni.

    A legnépszerűbb példa a magyar nyelvű MS Office 2007 Excel-je, ahol nem tudsz a cellába AltGr+F kombinációval kezdő kapcsos zárójelet írni. Az AltGr+G működik.

    Még szerencse, hogy ezt egy Alt+Shift-el lehet orvosolni, szemben a fent említettel, amihez újra kell húzni a Windows-t.

    "Ezt a felhasználók nagy többsége magasról leszarja. Itt nem a hozzártő, hanem az átlag felhasználó fejével kell gondolkodni, és ahhoz alkalmazkodni."

    Freemail-en például minimum 6, de max 8 karakter lehet a jelszó és ha nincs benne legalább egy speciális karakter, akkor nem fogadja el, mondván: túl könnyű. Mégis ezt a szolgáltatót használja a magyar felhasználók legtöbbje.

    Ha kiírja neki, hogy az ékezet nem megengedett a felhasználónevekben, akkor nem tud mit kezdeni. Jobb a hibalehetőségeket kizárni.

    A RIOS ilyen szempontból jó, most a topicot végignézve például Dave™ tudott ezzel a névvel regisztrálni.
    Próbálj meg random 10 oldalra regisztrálni, 8 ki fogja írni, hogy a ™ karakter nem megengedett a felhasználónévben. Itt ezek szerint engedi.

    Én már olyannal is találkoztam, ami a felhasználónevemben lévő _ karakterrel is problémázott. A kedvencem az volt, mikor még a régi mailcímemet nem fogadta el azért, mert _ karakter volt benne, pedig a mailcím élő volt. :D
    Azóta már abban sem használok ilyen karaktert.

    Vagy nem tudom tudod-e, a Gmailnél vannak olyan alias-ok.

    Na a + karaktert is sok helyen nem fogadják el mailcímben, ezért nem is foglalkoztam nagyon vele...

    "Ráadásul senki sem születik úgy, hogy mindent tud."

    Pont ezért egyszerűbb mindenkinek, ha alapból tiltva van, mintha engedélyezve van, de kap egy 2 oldalas magyarázatot a web történelméről ilyen alkalmakkor, amiben le van írva, hogy miket okozhat és nem árt ha tisztában van ezzel és ezzel és felsorolva pár példa, hogy hol lehet gebasz.

    Én sem vagyok híve ennek, de sajnos ez a mentalitás. Mindenki túlzottan el van kényelmesedve és anélkül akar használni mindent, hogy bármi fogalma lenne a működéséről.
    Én az a típus vagyok, (mindig is az voltam, ezzel mentem anyámék agyára :D) hogy ha tiltanak, akkor mindig keresem a válaszokat mi miért van. Az emberek többsége viszont ha látja, hogy tiltott az ékezet, akkor nem kérdez, nem néz utána miért, hanem elfogadja.

    h_143570: Nem is lenne baj, ha az a rohadt noclicktoactivate.js működne 10.5 alatt. De mivel a Carakan már elvileg kész (hamarosan itt a béta, abban a fázisban pedig már nem nyúlnak a motorhoz) igazán átírhatná valaki, hogy működjön.

    Van egy patch is, de az 10.5-ben szintén nem működik, meg .dll fájlokat nem szívesen bizgerálok, ha csak nem crackelni kell valamit. :D

    [ Szerkesztve ]

  • Penge_4

    veterán

    válasz Sk8erPeter #8629 üzenetére

    "meg rendszeresen takarítgatok registry-t is"

    Lehet, hogy ez lesz a baj. Főleg ha valamilyen "univerzális" programmal csinálod, mint CCleaner és társai. ;]

  • cousin333

    addikt

    válasz Sk8erPeter #8625 üzenetére

    "Úsztatott? Én magamnál legalábbis csak a régi öreg "felemelem a fület, annak az ikonját tudom húzni a nekem tetsző irányba, és a megfelelő fül mellett megjelenik egy kis nyilacska, hogy épp hova készülök berakni"-jelenséget látom fülpakolászásnál."

    Melyik Operát használod? A 10.5-ben bizony már úsztatva működik. Esetleg ez lehet kikapcsolva nálad:

    opera:config#UserPrefs|Specialeffects

    "Ráadásul egy fület akármikor "kidobhatok" egy új ablakba"

    Ez is régebb óta megvan Operában.

    "vagy berakhatom egy már megnyitott ablak meglévő füle(i) mellé"

    Azt hiszem a 10-es verzió óta, de ez is benne van. Annyi a különbség, hogy az utolsó fület odébb húzva nem záródik be az üressé vált ablak.

    "Hogyhogy a tabra kattintáskor történő váltást?"

    A régi ügymenet:

    1. rákattintsz a fülre
    2. felengeded az egérgombot
    3. átvált a fülre

    A mostani verzióban - a Chrome-hoz hasonlóan - a 2. pont kiesik a folyamatból.

    "We spared no expense"

  • cousin333

    addikt

    válasz Penge_4 #8631 üzenetére

    Én is régóta azt használom, és semmi bajom nem volt belőle...

    "We spared no expense"

  • h_143570

    addikt

    válasz Penge_4 #8630 üzenetére

    Kulonosebben nem zavar a dolog, csak azt hittem, hogy nativan is mukodik mar a dolog.

  • h_143570

    addikt

    válasz Sk8erPeter #8629 üzenetére

    A registry takaritokat sajnos meg nem nagyon keszitettek fel, hogy figyelembe vegyek a 64 bites registryket is. Eddig csak a jv16 power tools eseten lattam, kezdemenyeket a 64bites reszek rendes kezelesere.

    Mivel lassan 2.5 eve attertem 64 bitre igy egy virusirto eseten sem kapcsolom be a netes forgalom figyelo reszet, mert ala vag a rendszer stabilitasanak. Igaz, hogy nalam 64 bites Avira van fent.

  • Penge_4

    veterán

    válasz cousin333 #8633 üzenetére

    A registry része az esetek többségében ártalmatlan, ennél fogva sokat nem is ér.
    A feleslegesen törölt "unused" r00-r99 kiterjesztés úgyis újra létre lesz hozva, az eltávolított szoftverek utáni mocskot pedig nem takarítja el.
    Viszont egy Temp ürítés után kellemetlen meglepetésben lehet részed, ha utána 1-2 hónap, vagy akár fél év (mikor már nem is emlékszel rá mitől van) uninstallálni akarsz bizonyos szoftvereket.

    h_143570: "Mivel lassan 2.5 eve attertem 64 bitre igy egy virusirto eseten sem kapcsolom be a netes forgalom figyelo reszet, mert ala vag a rendszer stabilitasanak."

    Nálam az MSSE remélhetőleg nem vág oda neki. :DDD

  • h_143570

    addikt

    válasz Penge_4 #8636 üzenetére

    Ha WFP-t hasznalja akkor kis esely vanra, bar nem tul eros benne a virus irto.

    [ Szerkesztve ]

  • erdoke

    titán

    válasz h_143570 #8622 üzenetére

    Bármelyik verzió haladó beállításaiból nézem, szürkék a gyakoribb webes fájltípusok előtt a pipák...
    Nem igazán vágom, hogy gondolták Operáéknál a 10.50-est mint fő böngészőt. :F

    A legjobb aláírás a héten

  • Penge_4

    veterán

    válasz h_143570 #8637 üzenetére

    "bar nem tul eros benne a virus irto."
    Forefront motor van benne, szóval a legjobbak között van.
    A legbiztosabb megoldás viszont a virustotal.com

    erdoke: "Nem igazán vágom, hogy gondolták Operáéknál a 10.50-est mint fő böngészőt."

    Nem ők gondolták így. Direkt külön könyvtárba is települ, a többi már a Windows sara.
    Már ha telepítésnél kivetted a pipát az első indításnál pedig beleraktad a pipát, hogy ne kérdezze és a Nem-re klikkeltél.

    [ Szerkesztve ]

  • h_143570

    addikt

    válasz erdoke #8638 üzenetére

    Akkor marad a 10.10 ujra telepitese. Valamiert az utolsonak felrakott lett az elsodleges.

  • erdoke

    titán

    válasz Penge_4 #8639 üzenetére

    Persze, figyeltem, hogy ne az alfa legyen az alapértelmezett.
    A 10.10 újratelepítése persze megoldotta, kösz mindenkinek.

    A legjobb aláírás a héten

  • brd

    nagyúr

    válasz cousin333 #8632 üzenetére

    A mostani verzióban - a Chrome-hoz hasonlóan - a 2. pont kiesik a folyamatból.

    Ezt ugye ki lehet benne kapcsolni? Ill. visszaállítani a régi módra. Nem szívesen válnék meg az Operától, de ha ez így marad, az lesz.

    The only real valuable thing is intuition.

  • Penge_4

    veterán

    válasz brd #8644 üzenetére

    Üdv a klubban.
    Nekem mióta használom (9.0x) már legalább 10 kedvenc fícsörömet ölték meg, amiből kb. a fele visszaállítható, a többi megsemmisült.
    1: régi billentyűparancsok (visszaállítható)
    2: gombok húzogatása shift nélkül (maradandó)
    3: jobbklikkes almenü az eszköztárakon (visszaállítható)
    4: középsőklikk az eszköztárakra helyezett gombokon (maradandó)
    5: betöltésjelző szín helyett pötty (másik skinnel visszaállítható)
    6: navigációs mód (mikor még nem töltötte újra az oldalt visszalépésnél) (visszaállítható)
    7: detach window (maradandó)
    Jutott a 10.5-re is:
    8: (bár ezt nem használtam gyakran, éppen ezért zavar picit): új widgetmotor: Nem szeretem mikor ilyen apró kis izék telegányolják a registryt és úgy alapból az vinyómon mappákat hoznak létre különböző helyeken. Az volt benne a jó, hogy éppen kellett egy vonalzó, telepítettem 2 másodperc alatt és ott pihent a Widgets menüben, majd ha nem kellett tovább, akkor repült, nem hagyott szemetet maga után.
    +1: Pin tab: Azért a Chrome majmolásnak is van egy határa. Miért nem volt jó a Lock Tab elnevezés? Most meg még az ikont is kicserélik?

    Ezek jutottak most hirtelen eszembe. Jó lenne tudni amúgy, hogy melyik ötlet mely dolgozóktól jött. Aztán mivel Operáék úgyis szeretik az ilyen-olyan vetélkedőket és szavazásokat írnék is egyet a wishlistre. Minden verzióváltáskor a felhasználók szavaznak. Aki a legtöbb negatív szavazatot kapja az általa javasolt funkciók ismeretében az repül a cégtől. :DDD

    A legdühítőbb, hogy még mindig túl jó ahhoz, hogy megváljak tőle. :DDD

  • fatal`

    titán

    válasz Penge_4 #8645 üzenetére

    A 4es engem is érzékenyen érint. :( Egyedül a személyes sávon működik ugye, de az meg nem áthelyezhető a címsor alá...

  • vv5204

    senior tag

    válasz Penge_4 #8645 üzenetére

    Nem is olyan rég mondtad, hogy keresel .css reklám blokkolókat.
    Ha sikerült találni valami olyat ami szokott frissülni, akkor érdekelne! :K

  • brd

    nagyúr

    válasz Penge_4 #8645 üzenetére

    ;) Úgy-úgy, ezek közül engem is érzékenyen érint a legtöbb, amit vissza lehet, azt mindig visszaállítottam, pl. kb. a 8-as óta fix a billkiosztásom, a skinem, a tabokon a jobbgombos menüim (persze az új funkciókat is hozzáveszem, de a régieknek ott, és olyan sorrendben kell lennie, ahogyan én szeretem), ezekből nem fogok engedni; ha ezek megszűnnek, erős Opera-fikázó lesz belőlem. Csúnya szavak következnek, az érzékeny lelkűek kérem ne olvassanak tovább!
    Amúgy kezd már kurvára bosszantani a faszságuk, a legutóbbi húzásuk pl. nagyon felbosszantott: a 10.10 óta valami érthetetlen okból a navigációs gombok körül megjelenik valami baszott keret (az általam használt skinnel legalábbis, holott nincs benne ilyen megadva), az oldalak töltése közben, és sehogy nem lehet eltüntetni. A detach window-t hogy érted? Hogy eltűnt a menüből? Azt szerencsére vissza lehet tenni, de vagy negyedórát ezzel is elvettek az életemből, amikor kerestem. Szerk.: Ja, reklámblokkolás: nem tudom, melyik agyasnak jutott eszébe, és milyen oldalakat nézett, de akkor gondolkodtam el először, hogy lehet, az Opera sem lesz tökéletes nekem, amikor az addig jól működő (a Block Content alatt), aldomaint is tiltó megoldás helyét felváltotta a konkrét elem tiltásának a gyakorlata (azóta szerencsére kijavították). Egyszerűen nem értem őket. Mi a töknek butítják a programot az átlaguser szintjére (vagy valami más oka van, hogy egyre hülyébb a kezelőfelülete bizonyos dolgokban?)? Pont azért használok Operát, mert szét lehet skinelni/konfigurálni, és ettől nem lesz instabil/szar, mint pl. a Firefox. Ha az átlagusert akarják megfogni, akkor inkább azt kellene megoldaniuk, hogy legalább ugyanúgy kezelje a szar weboldalakat, mint a Firefox. Egyszerűen nem értem őket, minden norvég ilyen keményfejű vajon?
    Az utolsó mondatoddal is tökéletesen egyetértek, még mindig idegrángásom lesz (persze nem komolyan, de kényelmetlenül érzem magam), ha mondjuk Firefox-ot, vagy Explorert kell használnom valahol... :)

    [ Szerkesztve ]

    The only real valuable thing is intuition.

  • Penge_4

    veterán

    válasz brd #8649 üzenetére

    A keretet el lehet tüntetni skin.ini-ben kell valamit szerkeszteni hozzá. Ez a legkevesebb, szerencsére kevés szabad kezet adtak Hicks-nek, különben még napocskás zsiráfok is lennének az alap Opera skinben. :D
    Persze nincs vele bajom, attól, hogy nem az én stílusom az általa képviselt "művészi" irányzat, de talán az Opera jobbat érdemelt volna egy önjelölt Picasso-nál. Például Zhunusov Ruslan-t. :D

    A detach window már nem működik jól, az MDI-ben bütyköltek valamit, így már egyszer megcsinálod és utána azt veszed észre, hogy a következő indításnál eszköztárak nélkül indul az Opera, mert a legutóbbi beállítást jegyzi meg.

    A reklámblokkolás rövid ideig volt olyan és gondolom az is azért volt. Ugyanis Pistike ráklikkelt egy bannerre, ami a képekkel egy könyvtárban volt, aztán eltűnt az oldalról minden kép és ikon és az Operát anyázta. :D
    Amúgy itt sem ártana már egy fehérlista.

    "Mi a töknek butítják a programot az átlaguser szintjére (vagy valami más oka van, hogy egyre hülyébb a kezelőfelülete bizonyos dolgokban?"

    És a legjobban akkor durran el az agyam, mikor egy átlaguser megkérdezi itt vagy a My Opera blogon, hogy például hogyan tud egy tabot egy eszköztárra húzni, vagy hogyan tudja szerkeszteni az eszköztárat, vagy miért nem működik nála az általunk emlegedett Ctrl+B billentyűparancs, hogy ezeknek a változtatásoknak mi értelme volt.

    Az IT történelem már bebizonyította ezerszer, hogy az átlagembereknek nem:
    - Funkciók
    - Minimalizmus
    - Megbízhatóság
    - Megbízhatatlanság
    - Biztonság
    - Alacsony erőforrásigény
    - Magas erőforrásigény
    - Testreszabhatóság
    - Gyorsaság
    - Lassúság
    kell. Ezek csak címszavak. Ezekből válassz ki tetszőleges mennyiségűt, adj hozzá 90% marketinget és megkapod a végeredményt.

    Tanulságos elolvasni a Chrome-os cikkek hozzászólásait is.
    Most azok a fanboyok, akik pár éve még arra élveztek, hogy a Firefoxba Winampot, kávéfőzőt és turmixgépet is lehet integrálni és az Opera azért szar, mert nem lehet, most arra élveznek, hogy a Chrome mekkora király, mert nem kell fícsör (még normális Adblock sem) csak sebesség és ő böngészni akar és lecserélte a lassú bugos Firefoxot.

    Az Opera is ott hibázik állandóan. Még így, néhány bugos oldallal is tudna érvényesülni. Ott van a probléma, hogy ők oktatni akarják a usereket, hogy mennyire fontosak a szabványok. A userek ezeket leszarják. Azt kell elérni, hogy tetsszen nekik. Nem számít, hogy tudnak-e egyáltalán egy Hello World!-öt írni HTML-ben, az számít, hogy fújják a szöveget, még ha nem is tudják, hogy mit jelent.

    Ahogy fújták anno az open source-ot (amire a leggyakoribb érv az volt, hogy azért király, mert ingyenes)
    Fújták a testreszabhatóságot (amire az volt a válasz, hogy korlátlanul bővítheted addonokkal, a bővebb válasz pedig, hogy ő max csak adblockot használ).
    Most fújják a minimalizmust, meg a multiprocess-tabs-t: Amire az a leggyakoribb válasz, hogy mert kevésbé omlik össze (aki ilyet állít az vagy nem használt még elméletben megírt szoftvert a gyakorlatban különböző szoftverkörnyezetekben, vagy hazudik), csak nem vették számításba a program összeomlást és a programbugot.
    Plusz a jelenlegi brutál CPU-val és RAM-mal felszerelt gépeknél még mindig keményen megdolgoztatja az erőforrásokat, még úgy is, hogy igazából nem többszálú teljesen, mert nyiss meg középsőklikkel egy odalról 50 másik oldalt, aztán intézd el, hogy az 50 közül valamelyiken feküdjön meg a Flash plugin. Az összes adott lapról megnyitott lapon meg fog, ergo, mindet újra kell tölteni. Így tényleg sok értelme van. Mintha építenének egy sugárhajtású, fénysebességközeli sebességgel haladó járművet, aztán a végén jönnek rá, hogy hoppá, annyi benzint zabál, hogy évente csak háromszor lehet megkerülni vele a Földet, mert több kőolajat nem tudnak kibányászni hozzá és majd talán pár év múlva megoldódik. :D

    "Egyszerűen nem értem őket, minden norvég ilyen keményfejű vajon?"

    Passz. De úgy látszik a vezetőváltás sem segített, mert most megint kiadják a 10.5-öt márciusra a ballot screen miatt hardveres VEGA nélkül.
    1: Aki még mindig IE-t használ az aligha fog váltani. Ezt tudja a Google is ezért támadja inkább a Firefoxot. Ott vannak a marketinggel könnyen megnyerhető userek.
    2: A ballot screen csak az EU-ban lesz. Ennek két hátulütője is van.
    1: Főleg az USA-ban kéne piaci részesedést növelni, mert Internet = USA, tehát globális statisztikák = USA-i statisztikák.
    2: Számold ki hány európainak van kényszerből beállítva az USA-i területi identitás, amiatt, hogy tudja használni ezt vagy azt a neten (ami még nem IP-hez kötött).

    Mindenesetre csodálkoznék ha ettől a 2% felkúszna akár 4-re, főleg ha ebben az állapotban kiadják a 10.5-öt HW VEGA és még egy rakás apróság (autofill, egyebek) nélkül.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák