Új hozzászólás Aktív témák

  • p_adam

    addikt

    válasz krmcz #20538 üzenetére

    Azért nehéz megfogalmazni, mert régebben ez csak arra vonatkozott, hogy milyen az optikai tervezés és pl. a Zeiss Leica M bajonettes objektívjeinél így is van. Sok helyen van erre vonatkozó történelmi kitekintés, most hirtelen ezt találtam (igen, más márkák mint a Nikon is ezekre alapoztam). Vagy találtam mégegyet itt, ami jobban idevág.

    Ma viszont a pl. Sony E-mount objektívek tekintetében más részben egy marketing-elemmé vált (a Vario-Tessar pl. inkább csak azt jelenti hogy egy "olcsóbb" zoom, a Vario-Sonnar elvileg "prémiumabb"), a Batis szimplán egy márkanév (a Zeiss AF-es FE bajonettes objektívjeinek gyűjtőneve) és utána jön hogy most Sonnar, Distagon vagy másféle, amik utalnak a kialakításra. Nagyobb látószög általában Distagon (retrofókuszos) vagy Biogon (szimmetrikus), a standard és afelett pedig Sonnar vagy Planar (kivétel az RX1, ami elvileg Sonnar)
    Kivétel pl. a Zeiss Otus 55mm ami egy standard látószög, de mégis Distagon (amit eddig nagyobb látószögekre alkalmaztak), mert ezzel tudták maximalizálni a képminőséget.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák