Új hozzászólás Aktív témák

  • user12

    őstag

    válasz Cs1csó #22448 üzenetére

    Köszi :)
    Még nem szedtem szét, mióta nálam van, csak akkut cseréltem.
    Szerintem nincs rossz helye, bent van lakásban, télen 18 foknál nincs hidegebb, nyáron meg max 30 fok van bent. Szellőzni is bőven tud, van körülötte hely.
    Egyébként ilyet néztem volna ha oda kerül a sor, hogy cseréljem. Annyi lenne a lényeg, hogy USB-n kommunikáljon a nassal és némítani lehessen (éjszaka nem szeretnék az üvöltésre ébredni; nap közben meg fölöslegesen visít mert nem vagyunk otthon). De ha már cserélem akkor schuko-s legyen, mert csak olyan fogyasztók vannak rajta.

    Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen

  • user12

    őstag

    válasz cinemazealot #22450 üzenetére

    Köszi Neked is! :)
    Akkor szerintem az lesz, hogy leállítom, szétszedem, átnézem és kap egy új akkut.

    Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen

  • D-LAN|FuRioN

    aktív tag

    Sziasztok!

    Van esetleg valaki aki tudna tanácsot adni? Adott egy UPS (FSP Custos 9X+ 2kVA online szünetmentes) Nekem ez a gép egy 19" rackben van, 3 portját használom 2db rack hosszabbító és 1db porton szerelhető dugalj van amiből kiálltam egy különálló lakás elosztóba. Ebbe a lakáselosztóba a normál hálózattól teljesen független vezetékek jönnek be az egyes szobákból. Minden szobába került 1db piros jelölésü 230-as aljzat, a kazán van rajta és a világítás kör, plusz egy megszakítón a karos fogyasztásmérőm. Csatolok képet az elosztóról. Itt lett egy SI osztályos FI relé, ami felül megkapja a betápot ami az UPS-től jön. majd innen szépen meghajtottam a megszakítókat alsó fázis betáppal, 0 ment a sínre a FI-ből és a 0 vezetők bekötve a sínbe. Ami érdekesség, pl normál állapotban amikor van betáp csinálok egy 0 - föld zárlatot akkor azonnal leoldanak a FI-relék, egyik ami itt van a szünetmentes után másik pedig a lakáselosztóban ahonnan a szünetmentes kapja a betápot is. Viszont ami érdekesség, hogy amikor megszűnik az eon által a betáp akkor a képen is látható FI-relé 0-föld zárra nem csinál semmit. Előtte megnéztem fázis cerkával 0 vezetőn nem világít fázis vezetőn igen. UPS módban amikor megszűnik a betáp a fáziscerka a 0 vezetőn is világít és a fázis vezetőn is. Ez mitől van? Néztem külföldi videókat ilyen építéséről és ott is így kötöttek annyi különbséggel ,hogy beraktak a FI-relé elé még egy 2 polusú MCB-t. Mivel itt több helyem nincs még esetleg egy kombi fi-relét tehetnék a helyére, de ettől még nem értem, hogy miért nem működik. Ilyen rendszer esetén, hogyan működik az érintésvédelem? Vagy valamit kihagytam? Köszi előre is! :R

    \'\'Sebességmámor, mindenki ezzel vádol, a kilóméteróra is csak lehunyt szemmel számol, a gumi lángol, az autó szinte táncol...\'\'

  • user12

    őstag

    válasz D-LAN|FuRioN #22453 üzenetére

    Szia
    Ha leválasztod a betápot, teszt gombra leold az UPS utáni fi relé?

    Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen

  • D-LAN|FuRioN

    aktív tag

    válasz user12 #22454 üzenetére

    Úgy gondolod, hogy lenyomom a kinti FI-t, vagy teljesen leválasztom az ups betápot? megnézem amúgy, mintha próbáltam volna, de ezt nem a mostani körben. Megnézem nemsokára azt a felállást, hogy kihúzom az ups-t a 230-ból. teljes áramtalanítást csak kicsit később tudok, mert asszony mos. :DDD Úgy szakad a földelés alapban, de ezt áthidaltam azzal, hogy ebbe az elosztó táblába a benti elosztóból ami mellette van áthúztam egy 2,5-es zöldsárgát a sorkapocsról, szóval ha kihúzom az upst akkor is van földem.

    [ Szerkesztve ]

    \'\'Sebességmámor, mindenki ezzel vádol, a kilóméteróra is csak lehunyt szemmel számol, a gumi lángol, az autó szinte táncol...\'\'

  • cinemazealot

    addikt

    válasz D-LAN|FuRioN #22453 üzenetére

    A nulla-föld vezetők összeérintése esetén azért kapcsol le a FI-relé, mert a működő fogyasztók árama a nulla vezeték ellenállásán feszültségesést hoznak létre, így a földdel összeérintve ez a(z egyébként icipici) feszültségesés okozza a leoldáshoz szükséges (relatíve nagy) kioldó áramot. Ha nincsenek bekapcsolt fogyasztók, azaz a nulla vezetéken pillanatnyilag egyáltalán nem folyik áram, akkor hiába a nulla-föld zárlat, a FI-relé nem fog leoldani, hiszen nincs meg az a feszültség, amit ilyenkor rövidre zárnánk, ergo nincs kioldó áram sem.

    Első kérdésem tehát az lehetne, hogy amikor UPS módban tesztelted a szekunder oldalon ezt a nulla-föld zárlatot, akkor volt-e bármi is bekapcsolva a UPS fogyasztói oldalán? A továbbiakban viszont azt fejtegetem, hogy ennek igazából lehet, nincs is semmi jelentősége. :)

    A fázisceruza úgy működik, hogy a benne lévő glimmlámpa a fázis és a testünk által biztosított föld közé kapcsolva éppen annyi áramot kap, ami a lámpa derengéséhez elegendő, de még bőven nem életveszélyes (max. néhány száz mikroamperről beszélünk).

    Normál állapotban a nulla vezeték valahol a hálózati csatlakozás környékén össze van kötve a földdel (lásd nullázás), így a nulla és a föld között (bent a lakásban) legfeljebb a fent említett néhány voltos feszültségesés lesz mérhető (amit a bekapcsolt fogyasztók árama hoz létre a nulla vezetőn), ami a glimmlámpa felvillanásához bőven nem elegendő. Ezért sem világít a fázisceruza a nulla vezetékhez érintve.

    Lekapcsolt hálózat és a UPS akkumulátoros üzeme esetén viszont a UPS csak annyit tud, hogy a szekunder oldali kapcsai közé 230 V-ot kell csiholnia. De hogy ezt mihez képest kéne tennie, ahhoz úgy tűnik, nincsenek instrukciói. Ez a 230 V tehát pont úgy "lebeg", mint egy kézben tartott ceruzaelem, "nincs nullázva", tehát nincs dedikálva, hogy ennek a 230 V-nak melyik kapcsa a nulla és melyik kapcsa a fázis (azaz melyik kapcsa van valahol "közösítve" a földdel)*. Pl. az én fázisceruzám az akkumulátoros üzemű UPS fogyasztói oldalán félgőzzel világít, bármelyik kapocshoz is érintem hozzá. Feltételezem, ez is max. valamilyen kapacitív szivárgó áram hatására lehet. Viszont mivel lebeg, tehát egyik pólusnak sincs galvanikus kapcsolata a földdel, ezért bármelyiket is kötöd a földhöz, semmi mást nem teszel, mint abban a pillanatban nullázod az éppen kiválasztott, de egyébként tökéletesen csereszabatos pólust.

    * Fontosnak tartom megjegyezni, hogy nem csodálkozom azon, hogy egy dugvillás UPS-ben nincs dedikált fázis/nulla hozzárendelés (a földhöz képest). Hiszen míg online UPS esetén a fogyasztói oldal folyamatosan az inverterről üzemel, azaz folyamatosan "lebeg", addig offline UPS esetén normál üzemben a fogyasztói oldal kapcsai egy-az-egyben megfelelnek a hálózati kapcsoknak (egy relé egy-az-egyben átvezeti őket). Mivel viszont a konnektorba dughatom a szünetmentes dugóját így és úgy is (180°-kal elforgatva), a fogyasztó oldali "fázis" és "nulla" bármikor felcserélődhet. Így a UPS-en belüli "fix nullázás" gyakorlatilag lehetetlen. Ellenkező esetben 50% esélyt adnánk a potenciális fázis zárlat lehetőségére.

    A UPS fogyasztó oldali érintésvédelme miatt viszont nem aggódnék. Az érintésvédelem ugyanis alapvetően arról szól, hogy megakadályozza azt, hogy egy esetlegesen meghibásodott készülék burkolatára áramütést okozó potenciál jusson a többnyire földpotenciálon lévő emberi testhez képest. Ez a potenciál különbség egyfelől a lebegés miatt ki sem alakulhat. Másfelől még mindig ott a FI-relé, ami meg azt figyeli, hogy a fogyasztókba bejutó áram és az azoktól visszaérkező áram egyezik-e, azaz biztos, hogy nincs szivárgás. Ha valahogy mégis képes lenne elszivárogni valamilyen áram a UPS-re kötött fogyasztóból, azt a FI-relé azonnal érzékelné és leoldana.

    frpeter, ugye nem írtam hülyeséget a UPS fogyasztó oldali lebegésével kapcsolatban? :B

    [ Szerkesztve ]

  • D-LAN|FuRioN

    aktív tag

    válasz cinemazealot #22456 üzenetére

    Köszönöm a részletes leírást! :R Leteszteltem most, teszt gombra tökéletesen kapcsol a FI akkor is ha lehúzom az ups betápot. Fáziscerkával igazad lehet, mert most pont azt próbáltam ki, hogy a FI volt csak felkapcsolva a körök pedig le voltak nyomva akkor a 0-ra nem mutatott semmit a fáziscerka, ahogy elkezdtem felkapcsolni a fogyasztókat úgy világított halványabban mint a fázis, de láthatóan. Tesztelni a 0-föld zárat úgy is teszteltem, hogy az egyik konnektorba bedugtam egy porszívót, áramos topicban leteszteltették velem anno. Akartam venni egy hibaáram generáló ilyen kis konnektoros készüléket, talán parkside volt, youtube-on láttam egy videóban anno, de azóta meg nem találom. Elvileg ott azt csinálta, hogy bedugtad a konnektorba és gombra hibaáramot generált és lehetett vizsgálni, hogy old e a FI. Egy olyat még mindig be akarok majd szerválni. Esetleg a FI relét lecseréljem egy Kombi-ra a biztonság kedvéért? Youtube rajzokban szerepelt még az is. Illetve akkor ez így, hogy old teszt gombra a relé akkor rendben van?

    "fogyasztó oldali "fázis" és "nulla" bármikor felcserélődhet. Így a UPS-en belüli "fix nullázás" gyakorlatilag lehetetlen. Ellenkező esetben 50% esélyt adnánk a potenciális fázis zárlat lehetőségére."

    Ebbe belefutottam, normál fogyasztó esetén gondolom nincs belőle gond, így viszont, hogy lakás elosztóba hoztam a cuccot gázabb kicsit. Fél évig szívtam egy hibával, jelelnség az volt, hogy a kinti FI teljesen random lekapcsolt 3-4 hetente egyszer. Mindig akkor amikor semmi nem ment itthon csak az ups hálózat, persze ettől függetlenül bárhol lehetett volna. Már mindent próbáltam, de úgy hibákat nem találtam, véletlen jutott eszembe, hogy egy ideje ECO módban használom és nem nyúl bele az ups addig amig nem megy a hálózati fesz 243 felé azt hiszem. Felette átkapcsol. Itt jött viszont a probléma, mert balos fázisra volt kötve a konnektor amiből a szünetmentes megy. Anno mikor csináltam a ház villamosságát kérdeztem a villanyszerelőket, hogy bal, vagy jobbra tegyem a fázist? Válasz mindig az volt, hogy teljesen m1. Közben később olvastam egy ökölszabályt, hogy jobbosba tesszük bár ez nincs szabványban. Jó mondom akkor átkötök mindent jobbosba, jobb a békesség. Fogtam, áramtalanítottam a házat illetve a szünetmentes elosztóban lekapcsolgattam a megszakítókat a FI-t kivéve. Mondom megnézem a konnektorokat azért fáziscerkával, meglepetésemre volt fázis az aljzatokban. :DDD Visszamegyek ránézek a 0 vezetősínre és ott a fázis. Fogom felnyomtam a hálózatot ups visszaváltott normál hálózatra, 0 sínről eltűnt a fázis és megjelent a helyén. Meg kellett fordítanom ott is az irányt. Azóta megszűntek a random 3-4 hetes leoldások.

    \'\'Sebességmámor, mindenki ezzel vádol, a kilóméteróra is csak lehunyt szemmel számol, a gumi lángol, az autó szinte táncol...\'\'

  • cinemazealot

    addikt

    válasz D-LAN|FuRioN #22457 üzenetére

    "Esetleg a FI relét lecseréljem egy Kombi-ra a biztonság kedvéért?"

    Mit tud ez a kombi, amit a normál FI-relé és mellette (mögötte) a sor normál kismegszakító nem? :D

    "Illetve akkor ez így, hogy old teszt gombra a relé akkor rendben van?"

    Persze, ennek pont ez a lényege.

    "...áramtalanítottam a házat illetve a szünetmentes elosztóban lekapcsolgattam a megszakítókat a FI-t kivéve. Mondom megnézem a konnektorokat azért fáziscerkával, meglepetésemre volt fázis az aljzatokban. :DDD Visszamegyek ránézek a 0 vezetősínre és ott a fázis."

    Ezt nem értem. Pontosan mi volt bekapcsolva és mi volt kioldva? :F És hogy a jó égbe került vissza a lakás nullosztójára fázis?

    [ Szerkesztve ]

  • D-LAN|FuRioN

    aktív tag

    válasz cinemazealot #22458 üzenetére

    Elvileg azért gondolkoztam csak rajta, hogy 1db ilyen 10A megszakító/FI és akkor utána a körönkénti szakítások, vagy ez így rövidzár esetén is véd? csak a kör maga old le ahol a rövidzár volt?

    Köszi! :R

    Hülyén fogalmaztam. UPS bedugva a konnektorba, normál értékek mellett eco módban simán a normál hálózatba kapcsolja a fogyasztókat (ha jól gondolom) Ebben az esetben az ups után lévő elosztó dobozban a nulla és a fázis a megfelelő helyen érkezik meg az ottani FI relé 0 és fázis betáp pontjára. Amikor viszont az UPS átkapcsol converter módba akkor ezt megcserélte és ebbe az ups utáni elosztóba a fi relé betáp pontjainál a 0 helyére fázis került a fázis helyére pedig a nulla. És a hálózati fesz ingadozások függvényében kapcsolgatta a két módot ide-oda. Aminek az lett az eredménye, hogy néha leoldott a fő fi relé a kinti óraszekrényben. Erre volt a megoldás az, hogy az ups ahonnan vételezi az áramot 230-as aljzat, ott balról jobbra raktam a fázist. Ez megoldotta a problémát és normál hálózat üzemben is helyesen érkezik meg a fázis és a 0 a fi relé betáp oldalára illetve ha átkapcsol converter módba az ups akkor szintén jó helyre érkezik a fázis és a 0 fi relébe. Valami itt kavarhatott be az tuti amikor oda vissza kapcsolgatott, mert ezt megcsináltam és azóta soha nem oldott le a kinti relé.

    \'\'Sebességmámor, mindenki ezzel vádol, a kilóméteróra is csak lehunyt szemmel számol, a gumi lángol, az autó szinte táncol...\'\'

  • cinemazealot

    addikt

    válasz D-LAN|FuRioN #22459 üzenetére

    "Elvileg azért gondolkoztam csak rajta, hogy 1db ilyen 10A megszakító/FI és akkor utána a körönkénti szakítások, vagy ez így rövidzár esetén is véd? csak a kör maga old le ahol a rövidzár volt?"

    Ha úgy nagyobb biztonságban érzed magad, akárhány kismegszakítót sorba köthetsz, rövidzárlat esetén egy vagy több biztos le fog oldani. Csak ez szimpla pazarlás. :D

    Bájdövéj, most olvasom az FSP Custos 9X+ leírásában, hogy ECO módban nem is online, hanem line-interaktív módban üzemel a cucc, azaz átengedi magán a hálózatot. Így viszont tényleg nem árt, ha minden fogyasztó ugyanolyan fázis/nulla sorrendben van bekötve, különösen a fix bekötésű eszközöket (pl. világítást).

  • user12

    őstag

    válasz cinemazealot #22460 üzenetére

    Esetleg még a jutott eszembe, hogy olyan nem-e lehet, hogy azért nem old le az UPS utáni FI relé, mert akkus üzemben kompenzálja a nullavezetőn a feszültségesést
    Nem tudom ilyen létezik-e

    Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen

  • cinemazealot

    addikt

    válasz user12 #22461 üzenetére

    A FI-relé a fázis és nulla vezetéken folyó áramok különbségét figyeli. Ha a fázison be- és a nullán kifolyó áram különbsége eléri a FI-relé kioldási határértékét (pl. 30 mA), akkor ott valami a fogyasztói oldalon elszivárgott (pl. egy ember testén keresztül), ezért le kell oldani. Olyan nincs, hogy valami hálózati oldalról (tehát a FI-relé előttről) majd megpróbál kompenzálni valamit és a FI-relé ezért majd nem old le. :N

  • D-LAN|FuRioN

    aktív tag

    válasz cinemazealot #22460 üzenetére

    Innen puskáztam, itt így kötötték azért gondolkoztam még rajta, hogy esetleg 2P MCB-t akkor berakok elé, csak nincs helyem, így maradna a kombi fi. Viszont ha nincs értelme nem szórakázok vele. :DDD

    Igen akkor valószínű tényleg ez volt a hiba abban az esetben. Levettem ECO módra, mert annyira nem gáz itt a hálózat azért és ahhoz meg sokat pörkölgetett el feleslegesen a villanyórán, hogy csak úgy menjen. kb 100-120W -ot evett 24/7-ben. Mást egyelőre nem tervezek rátenni, külön rajta van a kazán az egyik biztin, 2db szoba + nappali mindegyik egy-egy biztin, most tettem rá a shelly fővezetékre kötött karos mérőjét plusz komplett világítás kört, két világítás köröm volt eredetileg, de összefogtam őket egy körre, mert annyira minimál a ház világítás fogyasztása (kb 260-300W ha kint is meg bent is megy minden maxon), plusz minden izzóm ikeás okosizzó és philips hue izzó kint is bent is, nem szeretném ha bajuk lenne. Van a rackben egy szerverem ez vezérel mindent. UPS-be vettem snmp modult és írkáltam scripteket ami vizsgáljla a szünetmentes állapotát (minden ups konnektor vagy fogyasztó mögött van szintén shelly plugs wifis relé) és áramszünet esetén ahogy merül az akksi úgy szépen fokozatonként kapcsolja le a fogyasztókat, hogy növelje az áthidalási időt. Ha meg visszajött az áram és x százalék felé töltötte már magát az UPS akkor pedig elkezdi a fokozatokat visszakapcsolni. Így jelenleg 1,5 órás az áthidalásom max 2. Viszont hálózat fejlesztések vannak itt éppen egész napos áramszünetekkel ezért úgy döntöttem, hogy kialakítok egy aggregátorozási pontot is a szünetmentesnek. Csak ez még kialakítás alatt van. Tervem szerint ha a gépházból kifúrok akkor hátra felszerelek egy ip védett 230-as aljzatot, csinálok egy kábelt a dugalj meg az aggregátor közé ilyen esetre, fal túloldalán egy fogadó megszakító szekrény Fi+1db biztosíték, abból kiállok egy 230-as aljzatba és akkor egymás mellett lesz a normál hálózati aljzata az upsnek meg az aggregátoros. aztán ha nincs villany és kell az aggregátor töltés, mert merül az ups akkor csak kihúzom az egyik konnektorból és átdugom a másikba. Tervem szerint... :D DIN sines forgó 1-0-2 váltókapcsolóval akartam megoldani, de veszett drágák és mivel így is úgy is manuális közbeavatkozást igényel, így inkább elengedtem. :D

    [ Szerkesztve ]

    \'\'Sebességmámor, mindenki ezzel vádol, a kilóméteróra is csak lehunyt szemmel számol, a gumi lángol, az autó szinte táncol...\'\'

  • user12

    őstag

    válasz cinemazealot #22462 üzenetére

    Igazad van.
    Csak más magyarázatot nagyon nem találtam az esetre :)

    Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen

  • PROTRON

    addikt

    válasz D-LAN|FuRioN #22463 üzenetére

    Bennem még felmerült az is hogy az "SI" osztályú Fi reléd annyival "okosabb" a dugaljakra kötelezően előírt "legalább A osztály"-únál, hogy egyszerűen ezen hibajelenségre nem old le amíg nem rakod bele a kezedet az áramkörbe...mivel ugye életet akar védeni, miközben meg akar kímélni a felesleges leoldásoktól....ezért kerül ez 80K hufba, míg a másik meg 12-be...céges kedvezménnyel. :D
    Ha van esetleg másik elosztódban "A" osztályú, tesztelhetnéd hogy kicseréled hogy UPS-t kihúzva a konnektorból, a rákötött elosztóban, "A" osztályú Fi relével, meg persze megterhelve egy kis 500-1000W-os terheléssel, összekötni a nullát.földdel.

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

  • D-LAN|FuRioN

    aktív tag

    válasz PROTRON #22465 üzenetére

    Nem tudom, hogy mennyire okos ez a cucc. :DDD Nekem a regisztrált szerelő AC típust rakott be, amikor kerestem ezt a random leoldós hibát akkor vettem A osztályút, mert úgy olvastam , hogy jobb, meg mindenki mondta, hogy tuti bef*sott a FI relé és csak szimplán hibásan működik. Aztán az A osztályúval is ezt csinálta, akkor már sejtettem, h más a hiba viszont találtam véletlen fb marketplace-n ilyen Acti9-es SI osztályút 11k/db áron bontatnaul. :DDD Valami maradék volt építkezésről talán, de tényleg novi csentók voltak én bontottam ki őket. Szóval most 3db ilyen van a házban 1db a fő táblánál, mert azt is kicseréltem 1db itt az ups utáni hálózaton, meg egy a kültéri világítás kinti elosztótáblájában. Persze nem ideális abból a szempontból, hogy egymás után vannak, szóval ha kültéren csinálok valamit akkor sorban leold mindhárom, most, hogy a világítás kör is az ups mögé került a héten. Ennek ellenére amikor még nem volt mögötte ups a nyár végén takarítottam a 2,5 méteres lámpaoszlopokat és teljesen abban a hitben voltam, hogy lenyomtam a fi relét mielőtt elkezdtem és áramatalanítottam a hálózatot és kivételesen a szokásomtól eltérőn nem ellenőriztem vissza magam. Mivel okosizzók így természetesen nem világított semmi. Fogtam takarítgattam aztán bele esett az egyik E27 foglalatba egy bogár amiért belenyúltam, hogy kipiszkáljam. Volt meglepetés... :DDD 2db volt a rendszerben egyik sem oldott le. Mondjuk nem tudom mennyi ment át rajtam lehet a 30mA -t nem érte el. Nem fájt meg nem zsibbadtam csak egy enyhe rázást éreztem elvettem a kezem és kész, lemásztam a létráról és lenyomtam a kört. 25W-os E27 foglalat egyébként. a lámpa alsó szegmensében van megkötve, sztem van vagy 0,5-ös vezeték ami felmegy a 3db izzóhoz az aljából. Én meg végig ástam az udvaron a 3x1,5-es tömör erőátviteli rézkábelt lépésálló gégecsőben. :(((

    [ Szerkesztve ]

    \'\'Sebességmámor, mindenki ezzel vádol, a kilóméteróra is csak lehunyt szemmel számol, a gumi lángol, az autó szinte táncol...\'\'

  • PROTRON

    addikt

    válasz D-LAN|FuRioN #22466 üzenetére

    Sokan elfelejtik hogy a Fi relé leoldásához az is kell hogy a testeden keresztül a föld irányába záródjon az áramkör. Ha szigetelt lábbeliben, egy fal létrán állva belenyúlsz, akkor ugyan belekerültél az áramkörbe, rajtad át tud haladni az áram, de nem zártad a föld felé, nem tud abba az irányba elindulni, nem "lép" ki a fázis-nulla körből.

    Ez nagyon fontos, még kezdő OKKJ-t végzett villanyszerelők is elfelejtik hogy ha védett lábbeliben megfogja egy dugalj kör fázisát egyik kezével meg nulláját másik kezével, a felső testrészén keresztül záródik az áramkör, mivel "nem lép ki az áram" a föld irányába, ezért nem véd meg a Fi relé. Legalább is "A" osztály esetén ez egy ökölszabály.

    Az "okos" megfogalmazást úgy értettem, hogy az egyes osztályok egyre "okosabb" analóg megoldást alkalmaznak hogy az életvédelem szempontjából "nem lényeges" zavarok esetén engedjék működni a hálózatokat, ne legyenek felesleges leoldások, pl egy egyszerű kuplungos sebesség ugrás miatt ne oldjon le egy motorikus fogyasztót védő Fi relé, mert motorikus fogyasztók azt nem szeretik.

    Az "SI" okosabb mint az "A", jobb zavarvédelemmel van ellátva.

    Ha eredetileg az "A" típus folyton leoldott, akkor az "Si" típus alkalmazásával sikerült elfedned a problémát, de valahol még mindig szivárgott az áram. Ez az elfedés most teljesedik ki, hogy nem minden fontos esetben old le a FI relé.

    Ezek szerint van otthon nálad "A" típusú, na arra cseréld ki ebben az elosztóban az "Si"-t, hátha utána a szokásos ellenőrzés során leold.
    De lehet hogy megint tapasztalsz majd felesleges leoldást, hisz a korábbi hibajelenséget nem oldottad meg.

    Meg persze kérdés hogy a szünetmentes alhálózatodat leszámítva vannak-e egyéb "különleges" fogyasztói berendezéseid.

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

  • D-LAN|FuRioN

    aktív tag

    válasz PROTRON #22467 üzenetére

    Ez igaz, bár fém létrán álltam, de vastag gumitalpú cipőben voltam. Én ugyan nem vagyok villanyász, rengeteg elektrotechnika meg gyakorlati órám volt anno, de törpefesszel dolgoztam nem 230-al. Persze ez 17 éve volt, szóval megkopott már ez, de szívesen foglalkozok ilyesmivel meg tanulom az újakat. Másik ami anno a bajom volt, h nem találtam erre senkit. Bárkinek akinek elmondtam, hogy mit akarok széttárta a kezét, hogy nem ért hozzá,így kénytelen voltam én utána menni és megcsinálni. Ugyanez volt a T2-es túlfesz levezetővel ami a kinti óraszekrénybe lett betéve. Végül az eOn-os szerelő megcsinálta, de együtt totóztuk ki, hogy kell bekötni, mert ő se látott ilyet. Most nyomtam pl újra az összes érvéghüvelyt a 10-es fővezetékeken, mert kicsavartam, hogy elvezessem máshogy kicsit, mert útba volt, nézem mondom, de fura mintha ez nem látott volna prést. :DDD Fogtam és kézzel lehúztam róla... Még jó, hogy pár napja vettem egy zacskó 10-est csak, hogy legyen hátha egyszer kell valamire... :D Meg persze az is szerencse volt, hogy a cégtől hoztam érvéghüvely prést és pont jó még 10mm2-re.

    AC,A és az SI is leoldott ugyanúgy, az a hiba szerintem meglett, amit fent írtam az ups fázis-nulla csereberéje okozhatta, mert azóta, hogy rendbe raktam nem volt leoldásom. Vettem most egy aljzat tesztert majd végig nézem az összes konnektort vele, ez tesztel FI-t, generál 30 ma-es hibaáramot, amúgy is végig akartam nézni a konnektorokat.

    Különleges fogyasztóm nincs, normál háztartási gépek vannak. Sütő, elektromos főzőlap, mosógép,mosogatógép,szárítógép,hűtő,fagyasztó. Másunk nincs. Van még egy szivattyú a fúrt kútnál, de az nem is volt bekötve anno amikor ez a hiba előjött.

    \'\'Sebességmámor, mindenki ezzel vádol, a kilóméteróra is csak lehunyt szemmel számol, a gumi lángol, az autó szinte táncol...\'\'

  • PROTRON

    addikt

    válasz D-LAN|FuRioN #22468 üzenetére

    Jaa így már látom a helyzetet.
    Igen eléggé vicces manapság hogy mekkora különbség van szerelők között.
    De ugye tudod hogy ha nem vettél volna érvéghüvelyt, akkor meg lett volna préselve anno, de így hogy most vettél érvéghüvelyt, bevonzottad a szakmaiatlan kivitelezést..."idővisszahatás" nagyon működik építőiparban. :D
    Ha nem nézed meg, nincs is valójában hiba. :D

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

  • D-LAN|FuRioN

    aktív tag

    válasz PROTRON #22469 üzenetére

    :DDDDDD Na igen. :D Ha nem nyúlok hozzá nincs is hiba. Áram van? van... akkor meg? :D :D :D Múltkor ismerősöméknél jártam úgy, hogy a konvektoros fűtést upgradelték gázkazánra, mondta, hogy segítsünk már neki összerakni a rendszert. Apuval megcsinálták a radiátorokat meg a kazánt vetettem velük anyagot, felkerült egy 4-es elosztó doboz, A-s fi és 2db bizti, mondtam, hogy azt a dobozt összerakom, hogy ne kelljen a villanyszerelőnek vele dolgozni, így spórolhat kicsit meg persze a kazán műszaki rajza szerint bekötöttük azt is, de betáp még nem volt akkor. Mondtam, hogy ha jön a villanyszerelője mutassa meg neki nézze meg, bár nem hiszem ,h lesz vele baja, de nézze át ő is. Hív pár nap múlva, hogy valami nem jó. Mert ha felkapcsolja a termosztát biztijét akkor lecseszi a FI relét fent a lakás elosztóban. És mondom a lenti Fi leold? Az nem, egyszer sem. Teszt gombra? Hát ha megnyomja lent a FI-n a teszt gombot akkor lent semmi nem történik, ellenben a fenti leold. Mondom a lenti tesztgombjára? IGEN. És mondom a villanyszerelő mit mondott? Hát már elment... :DDD Átmegyek, mert nem értettem mit csináltak. lemegyek nézem van bejövő fázis király, teszt gomb lenyom, fent levágta a FI-t. Újra fázis cekra, Te mondom fent lenyomta a relét akkor itt mégis mit keres most fázis? Felmegyek ránézek 6-os sodort réz betáp, érvéghüvely nuku szálak jobbra balra állnak, fi relénél alul beállva a fázis nulla, majd alul el is van sorolva a fázis a megszakítósorra. felül a fi relénél a fázis üresen nulla meg lehozva a 0 sínre szintén úgy szőrén szintén. :DDD A fázissín meg úgy volt bedugva, hogy a FI-nél volt meghúzva úgy-ahogy meg az utolsó biztinél is közte lötyögött. Há ez mondom mi bánat? Ezt csinálta a villanyszerelő? Ja nem ő csak a kinti szekrényt csinálta és elment, a benti lakáselosztót ráhagyta. Jó és mit csinált a szerelő? Hát betette a fővezeték elosztókat kintre és elment. :DDD Mormogtam egy kört aztán összeraktam neki normálisan érvéghüvellyel meg a helyére raktam minden, de mondtam, hogy ettől ez a rendszer még nem lett jó szerintem. Mivel kint van 1db 16A-es eon oldalon az óránál, onnan fővezeték osztóval még ott 3 felé lett szedve, 1db bejön a lakás elosztóba 2db meg belemegy 1-1 ezer éves rommá sárgult16A -es biztibe és megy tovább valahova. Ez mondom mi? Hát a ház első része meg a hátsó része. És mondom a lakás elosztó? Hát onnan még semmi sem megy, csak a pincében a kazán amit csináltam. Majd egyszer oda lesz bekötve a sütő pl. :D 2db 16A-os biztibe bekötve a jobb esetben 2,5 körüli aluvezeték, de lehet 1,5-es volt csak és kitudja milyen állapotban, mert nem most került oda. Ezen van a 3,5kW-os sütő meg úgy az összes konnektor, világítás stb... :DDD FI nélkül, mert mondtam neki, hogy ugye tudod, hogy ami ott van bent FI az nem védi ezeket az áramköröket. Plusz az új lakáselosztóba amiből még semmi nem megy, de megvett bele mindent, ott pl a legkisebb bizti C16-os meg 25-ös, nem tudom ,hogy miket akarnak oda bekötni és főleg milyen vezeték keresztmetszettel. :DDD És erre az emberre is 3+ hetet vártak. :(

    \'\'Sebességmámor, mindenki ezzel vádol, a kilóméteróra is csak lehunyt szemmel számol, a gumi lángol, az autó szinte táncol...\'\'

  • qad

    senior tag

    Sziasztok, mit ajánlotok 300-350W-os (ebben benne van a monitor is) teljesítményű pc biztonságos működtetéséhez? Főleg a monitoromnál látom, hogy amióta elhalálozott a régi szünetmentes tápegységem azóta bevillan villog néha. A konfigom a leírásban. 40 000 Ft körüli 1200VA-es elég lehet?

  • Cs1csó

    félisten

    válasz qad #22471 üzenetére

    Szia, nem szükséges oda 1200VA-es és 40k HUF alatt nem is nagy a választék. Egy 800-1000VA körüli UPS már megfelelő:
    Eaton 5E900UD 900VA 32k HUF-tól

    PowerWalker VI 850 LCD 32k HUF-tól

    Egy kis minőségi ugrás:
    CyberPower VP1000ELCD 60,4k HUF-tól

    CyberPower VP1000EILCD 1000VA 53k HUF-tól

    A leírás szerint a drágább normál konnektoros (schuko) a másik IEC csatis bár érdemes rákérdezni.

  • D-LAN|FuRioN

    aktív tag

    Na kipróbáltam a teszterrel amit vettem. Kép a teszterről:

    UPS bedugva a 230-ba. 1,2 zölden világít, teszt gombra old mind a két FI relé. Az is ami az ups után van és a kinti óraszekrényben lévő is. Viszont visszabattyogok felnyomom csak az UPS utáni FI relét visszjövök bedugom újra a tesztert és már csak az 1-es világít zölden ami a rajz szerint PE szakadás. UPS még mindig bedugva a konnektorba, de ha kihúzom is ua. Plusz a két elosztó tábla között egyébként is behúztam egy 2,5-es zöldsárgát, mert az ups-en nincs külön sarus vagy bármilyen földelési pont, így ha kihúzom pl a dugaljból akkor biztos nincs védőföld, de így, hogy ki se húzom kéne lennie. Megnéztem azt is, hogy nem e az elosztóban vagy a szerelhető dugaljban kötöttem e el valamit(ami az ups hátúljába megy), ezért a tesztert a rack szekrényben lévő gyári dugaljsorba dugtam be, ott is ua. Sőt igazából elég lenyomnom a 16A-es megszakítót amin az ups van, ahogy lenyomom a teszteren egyből PE szakadást jelez ahogy átvált akksi módba még a gyári dugalj soron is. Na ez most mitől?

    \'\'Sebességmámor, mindenki ezzel vádol, a kilóméteróra is csak lehunyt szemmel számol, a gumi lángol, az autó szinte táncol...\'\'

  • cinemazealot

    addikt

    válasz D-LAN|FuRioN #22474 üzenetére

    Ha a UPS-ed ECO módban üzemel, érthető, hogy lemegy mindkét FI-relé. Online módban valószínűleg csak a UPS utáni old le.

    Amikor az első FI-relé leold, vagy bármilyen esetben, amikor a UPS átvált akkumulátoros üzemmódba, a UPS fogyasztó oldala "lebegni" kezd. Ekkor a(z egyébként meghatározhatatlan) "nullának" nincs sehol galvanikus kapcsolata a földdel, ezért a teszter jogosan mondja azt, hogy föld szakadás van. Még ha van is földed a 2,5-es zöldsárgából, a teszternek nincs viszonyítási alapja, ami alapján azt mondhatná, hogy "oké, kisgazdám, a földelésed rendben van", hiszen ő maga is csak annyit érzékel, hogy ott van a 230 V, de mivel a UPS-ben nincs nullázásod, fingja nincs arról, hogy ez mi fán terem és mi köze a földhöz. :)

  • D-LAN|FuRioN

    aktív tag

    válasz cinemazealot #22475 üzenetére

    Kipróbáltam ECO és Online módban is, vagyis kikapcsoltam az ECO módot akkor a bemeneten változó feszültség volt 240 körül, kimenet stabil 230. Abban az esetben is a teszterrel oldotta a kintit és a bentit is. Szóval alapjában véve működik, kivéve abban az esetben ha akksi üzemmód van és nincs bemeneti fesz, mert pl a kinti relével leáramtalanítom a házat. Na ebben az esetben nem tudom leoldatni sehogy az ups utáni FI relét. Kipróbáltam a rövidzárlatot is, L-N Rövidzár esetén az ups-ig megy, azonnal oldja az összes kimenetet és leválaszotta a bemenetet, ez a védelmi rész működik benne tökéletesen, kb 15 másodperc után adja vissza a kimenetre a kraftot.

    \'\'Sebességmámor, mindenki ezzel vádol, a kilóméteróra is csak lehunyt szemmel számol, a gumi lángol, az autó szinte táncol...\'\'

  • PROTRON

    addikt

    válasz D-LAN|FuRioN #22476 üzenetére

    Most nem akarok visszakeresni, bocsi, lustaság.
    Megerősítenéd még1x hogy a mérőórától érkező, betápláló vezetékek közül a PEN vezető szétválasztása nulla és PE-re még a Fi relé előtt megtörtént ÉS hogy külön a földelő szondától érkezik földelő vezeték a főelosztó földelő sínjére?

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

  • D-LAN|FuRioN

    aktív tag

    válasz PROTRON #22477 üzenetére

    No para, leírom, szerintem ez így minden pontban nem is volt részletezve. A kinti óraszekrényben van a közösítés a FI előtt ha jól emlékszem. Innen jön a benti lakás elosztóba 1 fekete 10mm2, egy kék 10mm2 és egy zöldságra 10mm2. FI relé itt már nincsen csak a köröknek a megszakítói. Max csinálok róluk képet, bár a kintit én nem bontottam le csak amikor a FI-t kicseréltem anno. De lehet mindjárt lefotózom inkább.

    \'\'Sebességmámor, mindenki ezzel vádol, a kilóméteróra is csak lehunyt szemmel számol, a gumi lángol, az autó szinte táncol...\'\'

  • D-LAN|FuRioN

    aktív tag

    válasz PROTRON #22477 üzenetére

    Kicsit mórickás most ennyire futott hírtelen. :DDD Remélem kivehető azért amit akartam, így néz ki a kinti szekrényt. Bent meg már semmi extra nincs csak N sín, Földelő sín meg megszakítók.

    \'\'Sebességmámor, mindenki ezzel vádol, a kilóméteróra is csak lehunyt szemmel számol, a gumi lángol, az autó szinte táncol...\'\'

  • PROTRON

    addikt

    válasz D-LAN|FuRioN #22479 üzenetére

    Biztos hogy van földelőszonda az épületen?

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

  • D-LAN|FuRioN

    aktív tag

    válasz PROTRON #22480 üzenetére

    igen és be is van kötve. 2019-ben lett csinálva akkor kezdtük a ház felújítását, regisztrált szerelővel le lett cseréltetve az egész szekrénybelső és új földelőszonta lett leütve, a régi kötődoboza ott van a szekrény alatt, az meg lett szüntetve. Az új meg be lett kötve. Az viszont tuti be van kötve, mert amikor a T2-es túlfesz levezetőt bekötötte az eonos ismerősöm akkor új kábelt is húztunk a szondához, mert a szondával az bal oldalra állt csak be a szekrénybe ami a vezérelt óra és a bojler van rajta, viszont a túlfesz levezetőbe direktbe kellett bekötni a szondát és onnan leállni az osztó sínre. Azért került bele a fővezeték osztó is, mert 16 mm2-es a túlfeszlevezető gyári kábele, de a sínbe csak 10-es vezetékeket lehetett bekötni. (ugyan kék és nem zöldsárga, mert csak olyan volt a srácnál),

    [ Szerkesztve ]

    \'\'Sebességmámor, mindenki ezzel vádol, a kilóméteróra is csak lehunyt szemmel számol, a gumi lángol, az autó szinte táncol...\'\'

  • PROTRON

    addikt

    válasz D-LAN|FuRioN #22481 üzenetére

    Elég fura, mert a tesztered alapján ha a külső Fi relé le van oldva, akkor meg van szakadva a földelés.
    Az meg akkor lehet, ha a Fi relé után megint közösítve lett a nulla és a PE.
    De azt írod, hogy a szünetmentes elosztónak adtál saját dedikált föld vezetéket, olyan földelő sínről ami szintén dedikáltan, külön vezetékkel van összekötve a földelő szondával.

    Lehet hogy valahol a falban van "földelő kapocs" szakadás? tehát valamilyen kötésnél nincs bekötve...?

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

  • D-LAN|FuRioN

    aktív tag

    Ha a FI után közösítek újra földet nullával akkor levágná a fi relét alapjáraton nem? Pl teszem azt fel, világítás kör fogom és egy wagoba bedugom a kéket meg a zöldsárgát és visszakapcsolom a fi relét akkor le kéne oldjon egyből, nem? Ha nem old le rá és feltűnés nélkül meg tud bújni egy ilyen hiba akkor az egyetlen hely ahol ilyen lehet az a világítás körei. Vagyis köre, mert összefogtam őket egyre. Mindenhova máshova majdhogynem különálló vezeték megy. Viszont ha ilyen lenne a világítás körben akkor sírva is fakadok, mert eszméletlen sok wago-s kötés van benne. 44db izzó van bent 21db kint. És a kintiek azok ip68-as T osztóval mennek elásva lent a földben. Na ha a kintiben lenne valami akkor nem csak sírva fakadok de bömbölőrohamot is kapok. :DDDD kb 14-15 kötés van a föld alatt. De pont ezért amikor kint dolgoztam mindent háromszor visszanéztem, hogy jó helyen legyen.

    \'\'Sebességmámor, mindenki ezzel vádol, a kilóméteróra is csak lehunyt szemmel számol, a gumi lángol, az autó szinte táncol...\'\'

  • Qtya123

    őstag

    Sziasztok!

    Adott egy FSP 600VA iFP 600 típusú szünetmentes.
    Egy NAS (1 fiókos), egy router és a Digi ONT eszköz van rákötve. A NAS úgy van beállítva, hogy áramszünet esetén ne üzemeljen róla végig, hanem ha 2 perc elteltével nem jön vissza az áram, akkor állítsa le magát, majd ha visszajött az áram, akkor a szünetmentes USB-n jelzi a NAS felé és az elindul.

    A kérdésem az lenne, hogy ebben a formában, hogy a NAS lekapcsol, a routert és az ONT eszközt kb meddig tudná működtetni áramszünet esetén ez a 600-as szünetmentes?

    [ Szerkesztve ]

  • cinemazealot

    addikt

    válasz D-LAN|FuRioN #22484 üzenetére

    "Ha a FI után közösítek újra földet nullával akkor levágná a fi relét alapjáraton nem?"

    #22453 D-LAN|FuRioN
    "...normál állapotban amikor van betáp csinálok egy 0 - föld zárlatot akkor azonnal leoldanak a FI-relék..."

    Tehát ilyen nyilvánvalóan nem akarsz csinálni. :U

    De beszéltünk arról is, hogy ha ECO módban használod a UPS-t, amit egyszer véletlenül fordítva dugsz be a konnektorba, akkor nem a nullát kötöd össze a földdel, hanem a fázist.

    Ne akarj újra nullázni a hálózati betáplálásod után! Ha meg akarod tudni, mi az oka annak, hogy a tesztered nem látja a földet, miközben Te magad 2,5-es zöldsárgával már odavitted a lakás minden pontjába, akkor

    1. tudd meg, hogyan működik a tesztered (vö. #22483-ban felvetett kérdésemmel),

    2. hétköznapi, de jó hosszú vezetékkel megtoldott szakadásvizsgálóval mérd ki, hogy van-e galvanikus kapcsolat a földelő szondád és a vizsgált helyen lévő föld kapocs között és felejtsd el, mit hazudik a tesztered egy jól láthatóan általa kezelni nem képes helyzetben (gondolok itt a UPS által vélhetően kialakított földfüggetlen fogyasztói oldalra)!

  • cinemazealot

    addikt

    válasz Qtya123 #22485 üzenetére

    Ez az eszközeid teljesítmény felvételétől (ezekről nem írtál semmit) és a szünetmentesben lévő akkumulátor aktuális töltöttségétől függ.

    Ha a klasszikus 7 Ah-ás 12 V-os aksi van benne, akkor az 84 VAh-nyi energia, amiből már jókora adagot kiharapott a 2 percig működtetett NAS és a UPS saját fogyasztása. Azaz az egyszerűség kedvéért számoljunk fele ennyivel, ~40 VAh-val. Ez ideális esetben 40 VA-es fogyasztást 1 óráig képes ellátni, de tudjuk jól, hogy ez sosem igaz. Anno egy FSP Nano 600-zal végeztem nem túl pontos áthidalási idő teszteket, fusd át, talán érdekes lehet.

    Szerintem a routert és a NAS-t együtt még max. fél óráig lesz képes működtetni a UPS, mire teljesen lemerül benne az aksi.

  • Qtya123

    őstag

    válasz cinemazealot #22487 üzenetére

    Köszi az infókat.

    A router egy TP-Link Archer C6 AC1200 az ONT pedig egy Huawei HG8147X6 típusú eszköz. Fogalmam sincs, hogy mennyi az áramfelvételük, a TP-Link néhány wifi eszközt szolgál ki (amelyek nyilván áramszünet esetén nem kommunikálnának), az ONT meg bridge módban van. Gondolom az is van pár watt, hogy a leállított NAS-t USB-n "figyeli" a szünetmentes, hogy mikor küldheti neki a jelet, hogy itt van újra az áram, indulj már el... :DDD

    A tesztedben olvastam ezt:
    "- ~48 Wattos terhelés mellett (CRT monitor) 33 percig üzemelt, aztán elkezdett másodpercenként sípolni."

    Gondolom a fenti állapotban a rendszerem lényegesen kevesebb áramot vesz fel, mint 48 Watt, tehát ez lehet egy kiindulási alap. Viszont, ahogy Te is írtad, a 2 percig szünetmentesről üzemeltetett NAS már vesz ki bőven energiát a leállításig. Ezt amúgy egyszer teszteltem, a 100%-ra feltöltött akku a NAS lekapcsolásáig 75%-ra csökkent.
    Akkor nagyon nagy hasra ütéssel számolok 30-45 percet a kérdéses időtartamra.

  • cinemazealot

    addikt

    válasz Qtya123 #22488 üzenetére

    Szándékosan írtam, hogy a 8 évvel ezelőtti (úristen! :D) mérésem pontatlan volt, hiszen egy 48 W hatásos teljesítményt zabáló CRT monitor jó eséllyel erősen induktív jellegű, tehát látszólagos teljesítményben már lehet, hogy megvolt a 60...70 VA teljesítmény felvétel is, ezt azonban akkor figyelmen kívül hagytam. Márpedig a UPS aksiját ez utóbbi meríti, nem a hatásos teljesítmény. Így ha akkor 33 percem volt, a Te kisebb étvágyú eszközeid akár egy órát is kibírhatnak.

    De szerintem a legjobban akkor jársz, ha egyszer két füldugóval a füledben kirúgod a sámlit a UPS alól és figyeled, mikor áll le. ;) Az eredményeidet pedig utólag megosztod velünk. :R

  • Cs1csó

    félisten

    válasz Qtya123 #22488 üzenetére

    +1 a tesztre. Főleg, hogy az áram "elvétele" után 2 percig még a NAS is fut és utána lesz csak még kisebb a terhelés.
    Amúgy percekről beszélünk. Jellemzően kétféle áramszünet van:
    1. a pillanatnyi, ezt kb. minden UPS képes áthidalni
    2. tartós ennél meg mindegy, hogy áramszünet után 3, 5 vagy 10 percig tartja a rá kötött eszközöket

    A 3. opció ritka: amikor csak percekre megy el.

  • Qtya123

    őstag

    válasz cinemazealot #22489 üzenetére

    Kitesztelem, de mindenképp hétköznap. Iszonyat erős a hangjelzése, szerintem simán áthallatszik a szomszédokhoz, nem akarom őket terhelni hétvégén. :DDD

  • PROTRON

    addikt

    válasz Qtya123 #22491 üzenetére

    Ne már hogy nem szolgáltatsz zenét a műsoros vacsorához. :D

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

  • Qtya123

    őstag

    válasz PROTRON #22492 üzenetére

    Egyébként nem is értem, hogy miért nem lehet ezeken nyugtázni a riasztást és megszüntetni az éktelen visítást.

  • cinemazealot

    addikt

    válasz Qtya123 #22493 üzenetére

    Valószínűleg azért, mert ezek a készülékek nem arra vannak kitalálva, hogy huzamosabb ideig áthidaljanak egy áramszünetet, hanem azért, hogy amint áramszünet van, lődd le a gépedet és a UPS-t is... esetleg indítsd be az aggregátort. Nyilván ami ennél okosabb, az már drágább is, és ebben a kategóriában ez nem feltétlenül cél.

  • Jorus

    nagyúr

    válasz Qtya123 #22493 üzenetére

    A legtöbb UPS-en van erre általában fizikai gomb, vagy akár szoftverből is beállítható, hogy kérsz-e hangos riasztást, ha igen, milyen idősávokban, stb.

    ''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow

  • D-LAN|FuRioN

    aktív tag

    válasz cinemazealot #22486 üzenetére

    Tehát ilyen nyilvánvalóan nem akarsz csinálni. :U

    Igen azért is írtam, hogy elméletben ha FI után van bárhol 0 -föld közösítés újra, akkor le kell dobálja.

    Ja nem, nem szeretnék nullázni sehol. Teszternek megpróbálok utána járni, de van egy sejtésem, hogy mit találok... :DDD Tracon 9 ezres dugalj teszter. Azért nem egy drága műszer, de megpróbálom. Köszi a mérést megkísérlem majd szerintem, ha szereztem műszert. :))

    Mindenesetre a hétvégén szétkaptam minden aljzatot és átnéztem őket, újra is csavaroztam őket és ellenőriztem a wagokat is. Mindegyik jó volt, nem volt félrekötés és laza csatlakozás sem. Normál és ups aljzatokat is szétkaptam mindet. Egyedül a világítás körét nem szedtem szét, de annak egyelőre nem állok neki mert az önmagában sztem több mint egy napos meló.

    \'\'Sebességmámor, mindenki ezzel vádol, a kilóméteróra is csak lehunyt szemmel számol, a gumi lángol, az autó szinte táncol...\'\'

  • csuzda

    aktív tag

    válasz csuzda #20448 üzenetére

    Sziasztok! Korábban kérdeztem, hogy SPS SH600-hoz autó akkut lehet-e használni pincében. Felmerült bennem pár kérdés:
    1. Ha az akksik zárt, gondozásmentesek akkor miért kell, hogy jól szellőző helység legyen?
    2. Érinti az akku élettartamát hátrányosan a folyamatos max töltöttség?
    3. Ha az autó akku és az UPS akku is 12 voltos, akkor gondolom mindkettő ólomsavas nemde? Akkor mi a kettő között az érdemi különbség?

  • markussandor

    senior tag

    válasz csuzda #22497 üzenetére

    3. Ha az autó akku és az UPS akku is 12 voltos, akkor gondolom mindkettő ólomsavas nemde? Akkor mi a kettő között az érdemi különbség?
    a különbség a felépítésükben található, mivel mindkettőt más más célra találták ki

  • user12

    őstag

    válasz csuzda #22497 üzenetére

    Szia

    1. hidrogén szabadul fel az ólom-sav akkuk töltése során, ezért előírás a megfelelő szellőzés és/vagy rendelkezésre álló megfelelő légtér a robbanás/tűzveszély megelőzés miatt
    2. igen, de a lemerült állapot se használ neki. Úgy alapvetően bármilyen töltöttségi állapotban degradálódik a benne lévő szilárd/ folyékony anyag elekton tároló képessége
    3. alapvetően a felépítésük, de már vannak litium technológiás ups akkuk is

    Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen

  • PROTRON

    addikt

    válasz csuzda #22497 üzenetére

    1. Ha az akksik zárt, gondozásmentesek akkor miért kell, hogy jól szellőző helység legyen?
    Szerintem legfőképpen az, hogy az autó akkuk nem tökéletesen "zártak", míg a UPS akkuk már közelebb állnak hozzá, de azok sem 100000%-osan, csak jobban mint az autóakkuk.
    Szóval az autoakkuk eléggé "nem tökéletesek" ahhoz hogy a kollégák által írtak miatt hiába "zártnak" nevezik, akkor is biztonságosabb a szellőzéses kialakítás.

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák