Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz thomgrande #6426 üzenetére

    Üdvözöllek thomgrande!

    "szerintem mindenki másra gondol."

    Ja! Ez így igaz.
    Ezt a témát mdk01 régebbi hozzászólása indította, amikoris a Hammer (Felder) Egyszer használatos késhez kialakított rendszeréről szólt. Tudni kell, h ominózus gépek 3-400-as kombigyalugépek, és rendelhetők mind hagyományos (élezhető), mind egyszer használatos HM késhengerrel.
    Márton111 valószínűleg elértette, idekeverte a cserelapkás marókést. Kijavítottuk, h másról volt szó.
    Te belinkelted a Barke váltólapkás vevőcsalogatóját. Ugyan nem néztem meg alaposabban a cég kínálatát (nem tartom arra érdemesnek), de a linkelt oldalon a fotón egy kézi gyalugép kése virít. Amit ez az oldal hirdet, annak a negyede sem igaz:
    1 - Veszélyes dolognak tartom ezt a minden tengelybe beilleszthető dumát. Ha valaki nem megfelelő kést, késtartót (ékléc), csavart tesz a gyalugépjébe, lehet ugyan szerencséje, de válhat nagyon szerencsétlenné is.
    2 - Olcsóbb, mint az élezés, vagy az élezhető kések? Ez egy gátlástalan szemedbehazudozás az üzlet érdekében. Nekem 10 Ft/cm-ért (nettó) élezik a késemet meg. A 310-es késpárt tehát 620+ÁFA áron. Nos, ha 620 Ft-nál olcsóbban ad nekem egy késpárt, azonnal át fogok állni erre a rendszerre.

    A valóság más:
    A Felder hagyományos késének (vegyünk egy 300-ast alapul) az ára br 25 rugó körül alakul. Ugyanez az egyszer használatosból cca br 7500 pénz. (ez az élezés árának a 8-10 szerese)
    Ám ha valaki vesz mondjuk egy 3-4 késes hengert 400-asból, annak bizony 2-3 m3 fa gyalulása után el kell költenie 20 ezer forintot egy új késkollekcióra.

    A Vídialapkás kés megint egy teljesen más kategória. Az én metebómba egy 310-es vídiás késpár kb 80 ezer pénz. Számolgatni kell, hogy kinek, milyen esetben térül meg az ára.

    A tisztítómaróddal szerencsés vagy. Vagy pedig én vagyok szerencsétlen, de a héten az öcsémnek akartam ajándékozni egy marókést, és adtam neki oda, h ezt alig használtam, mire ő visszaadta, h alig ki is van szépen csorbulva. Pedig bútorlapot még sosem martam, és semmiféle szeges deszka nincs beengedve a műhelybe.

    Ennek a fiúnak pedig imádom minden alkotását. Az igaz, h nem ipari termelésre lettek alkotva a cégépei, de kivétel nélkül tizedpontosak. Ezt tapasztalatom szerint egyedül a FESTOL tudja produkálni - s természetesen a CNC kategória, ami egy asztalos számára még álomnak is túl merész.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák