Új hozzászólás Aktív témák

  • Mathiask

    senior tag

    válasz #71562240 #1593 üzenetére

    1. Jó dolog valóban ha ajánlasz zenéket másoknak, hogy hátha ők is kedvelik azokat, csak még nem tudnak róla. Ez tök jó. De attól mert te meg vagy győződve arról, hogy ez a jó zene, minden más meg rossz zene nem biztos hogy így van. Más meg az ellenkezőjéről van meggyőződve. Lehet úgy is ajánlani, hogy közben más műfajba nem rúgunk bele. Az ilyen irányú kijelentéseid azt tükrözik, hogy te minden kétséget kizáróan meg vagy győződve hogy igazad van egy igazság létezik és helye nincs más véleménynek. Ami akár lehetne is, de nem biztos hogy így kéne ennek hangot adni. Én ennél toleránsabb vagyok, illetve ilyen témákban, melyek azért szubjektívek(igen, nem sikerült meggyőznöd az ellenkezőjéről :) ) el tudom fogadni, hogy nem feltétlen az én meggyőződésem az egyetlen út.
    2.: Az előző ilyen témájú hozzászólásomban már írtam hogy nem szerencsés konkrét "műveket", művészeket" összemosni műfajokkal. Tehát továbbra is tartom, hogy mondjuk Lagzi Lajcsit és "művészetét" kritizálhatjuk konkrét dolgokkal, de egy egész műfajt konkrétumok nélkül nem szerencsés szidni. Mert nem lesz jó vége. Konkrétan valakinél úgy is kiüti a biztosítékot és akkor napokig "helyzet" lesz a topicban, mint már volt párszor. Persze ha ez a cél... Ha nem ez a cél, akkor bizony érdemes megfontolni hogy bekerüljön valami "Illendő.." kezdetű mondat még az első hozzászólásba. Még ha "tanítási" szándékkal is próbálod leszólni a műfajokat, lehet ezt másképp is.
    3.: "Zenében is így van, annak is van magasművészeti és populáris ága-boga bőven.... A művek többsége besorolható "komolyzenei" vagy "popzenei" kategóriákba vagy a két főkategória közti határterületek kategóriáiba."
    Szerintem itt rossz a párhuzam a két mondat között. Én ezt ferdítésnek érzem. Szerintem úgy van hogy minden műfajban lehet eredeti, kreatív, igényes, művészi terméket létrehozni és minden műfajban lehet tucat vagy még annál is rosszabb gagyi terméket létrehozni. A komolyzenében is van eredeti művészi, jó termék és a popzenében is lehet és lehet értéktelen termék a komolyzenében és a popzenében is. És itt megemlíteném, hogy attól, mert mondjuk egy adott műfajban jelenleg milyen termékek kerülnek ki általában nem jelenti azt hogy más időben ugyanolyan termékek kerültek ki. Ezért se célszerű komplett műfajokat lenézni. (komolyzenére gondolva se a kortárs művek jutnak eszünkbe először) Lehet pl a popzene korábban több érdemi terméket állított elő, vagy fog, ki tudja. Nem jó ilyen párhuzamot létrehozni, hogy magasművészeti-komolyzene, popzene-gagyi. Kb ezt hívják sznobizmusnak.
    4.: Utalnod kellet rá valóban, de szerencsésebb úgy utalni rá hogy például : "komolyzenéről van szó". És nem úgy hogy közben minden más műfajba belerúgsz. Szerintem. Mint ahogy jó hogy ajánlod a komolyzenét. Én is támogatom. Szerintem a támogatás az hogy valamit kiemelünk ha úgy tetszik feljebb tolunk az nem támogatás hogy minden mást lehúzunk. Persze a különbség ugyanúgy meglesz, csak nem elegáns. (valamit kiemelünk versus, minden mást lenyomunk)

Új hozzászólás Aktív témák