Új hozzászólás Aktív témák

  • Mathiask

    senior tag

    válasz OPiiPO #2480 üzenetére

    A linkelt DAC nem szerepelt le, sőt.
    Attól hogy a mérésen rosszul szerepel valami, még lehet szeretni. Nincs azzal baj. Szerintem csak a fejekben kell a falakat lebontani.
    Gondolok itt arra a hifis beidegződésre amit már nagyon korán felszed magára a kezdő hifis is, miszerint fő prioritás lesz a "azt akarom hallani torzítatlanul ami a felvételen van".
    Egyrészt nem tudjuk mi van a felvételen, így marad az amit annak gondolunk hogy rajta kéne lennie. Csak 10 ember 10-féleképpen gondolja. Innentől meg a 10 rendszer 10-féleképpen fog szólni, de mindegyikük azt fogja mondani hogy az ő rendszere nem torzít, nem tesz hozzá nem vesz el, csak "átereszt". (De ez másik téma, milliószor volt róla szó már és még lesz is :) )
    Másrészt ezzel a beidegződéssel nagyon nehéz elfogadni, hogy ha valamiről kiderül mérésen, hogy torzít. Mert hát hogy fér össze az hogy "torzítatlanul akarom hallani ami a felvételen van" meg az hogy a készülék torzít(most mindegy hogy hogy, lehet kiemel itt-ott, vagy rossz a jel zaj viszonya). Elég frusztráló ezt a két ellentétes dolgot összeegyeztetni az agynak, így valamelyiknek mennie kell hogy ne bolonduljon meg. És rendszerint inkább a méréseket egyszerűbb ignorálni azzal, hogy "az hibás mérés", "különben sem az számít", "de én hallom hogy nem torzít", stb.
    Pedig szerintem célszerű lenne elfogadni azt hogy
    1. önerőből nem tudunk "torzítatlan" rendszert építeni. Így ha kiderül a mérésből, hogy torzít akkor bizony azt a "hitet", meggyőződést kell felülbírálni hogy a rendszerem "csak átereszt".
    2. igazából nem is kell, nem is kéne a "csak azt akarom torzítatlanul hallani ami a felvételen van" elvet követni, mert mint beszéltünk róla nem is lehet. Csak azt lehet követni hogy "számomra ez az ami a felvételen van, ennek kéne lennie". Elfogadva azt hogy ez csak számomra torzítatlan, mert az én fejemben ez a kép él. De másnak meg lehet más. Nem feltétlen az a jó rendszer számomra ami abszolút értékben nem torzít, hanem az amelyik az én prekoncepcióm(mi van a felvételen) szerint nem torzít.
    Innentől mindegy mi a mérés, ha nekem tetszik akkor jó.
    Ha mégis az abszolút jót akarom akkor meg ott a mérés és aszerint kell választani. És esetleg elfogadni ha nem tetszik, hogy bizony ez van a felvételen, nem az amit gondoltam.

Új hozzászólás Aktív témák