Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz #01758976 #7749 üzenetére

    Ugyanígy gondolom én is.. jó lenne, ha nem lenne pejoratív. Említett példánál maradva, hogy jön ide valaki "külsős" és benéz, mi zajlik, ő ugye saját maga szemében már örülhetünk, hogy "hifista", mert amennyi ember áldoz "minőségi" sztereóra otthon, a JBL csipogók helyett manapság.. (siralmasan kevesen).. szóval.. örülni kell a hifista dolognak, hifizni jó és szerintem tök felesleges továbbmenni és fokozni ezt "audiofil" meg "high end" jelzőkkel.

    E kettőből is főleg az "audiofil"-el van bajom, mert a high-end feltételez némi technológiai és/vagy (ezzel végülis szorosan összefüggő) design bravúrt, valami olyat, ahonnan "nincs tovább". Persze tudjuk, hogy mindig van, csak itt és most "nincs", kb.

    De az audiofil az olyan hülye szó világszerte szerintem és pont arra jó, hogy a "hifista" pejoratív legyen. Holott a hifi maga, mint high fidelity, most Google translate szerint: "nagy hűség". Amit persze lemagyarosítva lehetne hívni magas minőségnek, vagy valami hasonlónak. Ez pont elég arra, hogy lefedje azt, az embernek nagyjából mije lehet otthon. Szomorú, hogy mára - beleértve az elmúlt ~40 évet - olyan műszaki megoldások tömkelege megkapta a Hi-Fi jelzőt, amik távolról sem közelítik annak tényleges jelentését. Talán ezért van ma lenézve, és/vagy ezért kellett "valakiknek" az audiophile szócskát elkezdeni bevezetni, és használni. Meg kell különböztetni így. Létrehozni azt a köztes réteget az elérhetetlen high-end, és a "tucat" hi-fi közé, ami pénzben ugyan szemmel már jól látható összegbe kerül, de még elérhető úgy is, ha az ember nem ül egy hatalmas aranykupac tetején.

    Ha jelentését nézzük, a hi-fi (mindig keverem, hogy kötőjel vagy sem) :) igenis jó dolog, csinálni kell, művelni, de tudni kell, hol álljunk meg, mert bele lehet hülyülni (mint mindenben az életben, ha túltolja az ember. És mint szintén mindenben, itt is káros a túltolás).

    Elmegyek egy bizonyos szintig, oda ahol már tényleg élvezetes a reprodukció, ez egy viszonylag magas szint, de ennyi, nincs tovább.
    +1 :K

    Sokak örömére :D egyszer én is el fogom hagyni ezt a topic-ot, szakmai okokból. Talán, mert megállok.. vagy 20 évre, .. valahogy így.. és élvezem.. aztán majd.. 60 körül .. ránézek.. jók-e az elko-k, membránok, satöbbi.. jöhet az első százezres "nagyszerviz", víz, olaj, fékek, vezérlés, pumpák, .. de addig csak "autóznék", élvezném. Ezt nem lehet nonstop valamiféle belső "hiánnyal", agyrágó bogárral a fülünkben megélni, pszichésen. Tudni kell megállni. Szerintem.

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

Új hozzászólás Aktív témák