-
Fototrend
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
konzumpro
Topikgazda
http://saeco-kavegepek.com/wp-content/uploads/hasznalati/saeco-incanto-hasznalati-utasitas.pdf
Nem írja hogy öblítene, de ha őrölt módban lefőzöl üresen egy presszót, az kb. ugyanaz. Még személyesen nem találkoztam ezzel a típussal.
-
konzumpro
Topikgazda
Köszi, ezt nem láttam.
Nekem a 3510-zel volt ilyen problémám, előtte az Xsmall-al. Sokkal finomabbra kellett állítanom az őrlést és egy plusz nyomásfokozóval már közelít az ideálishoz a lefolyás, de az Xsmall-nál szűkítőztem is egy gázfúvókával, azt itt nem lehet megoldani.
A presszó hossza gyári beállítás szerint ennél a gépnél 48ml, szerintem őrült sok. Kb. 20ml-re minimalizálva tényleg csak pár másodperc a lefolyás, amit kicsit elhúz a dupla nyomásfokozó, de még lenne mit javítani ezen, finomabb őrleménnyel - bár arról nincs elképzelésem, hogy az OPV hova nyit ebben a típusban.
-
konzumpro
Topikgazda
25 +-2.5 ml egy presszó, 7 gramm kávéból (az INEI szerint).
http://olaszpresszo.hu/wp-content/uploads/2014/04/istituzionale_inei_hq_en.pdfA SCAA szerint: Espresso is a 25–35ml (.85–1.2 ounce [×2 for double]) beverage prepared from 7–9 grams (14–18 grams for a double) of coffee through which clean water of 195°–205°F (90.5°–96.1°C) has been forced at 9–10 atmospheres of pressure, and where the grind of the coffee is such that the brew time is 20–30 seconds. While brewing, the flow of espresso will appear to have the viscosity of warm honey and the resulting beverage will exhibit a thick, dark golden crema. Espresso should be prepared specifically for and immediately served to its intended consumer.”
Ezek a kvázi szabványok, el lehet térni tőlük, csak akkor az már nem presszókávé. (Automatából nem nagyon folyik ilyesmi, ilyen arányokkal, ennyi idő alatt, tehát...)
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
A Philips 3510-et szétszedve, három dolog is nyilvánvaló lett.
- Ebben nem tuningolható az őrlő, csak akkora menetemelkedés ívet képeztek ki a fix részben, ami éppen elegendő. A legfinomabb fokozatig forgatva még tényleg éppen elegendő, de nem lehet elérni azt az őrlésfinomságot, amivel már a kávé határozná meg a nyomás kialakulásához szükséges ellenállást. Gyárilag nem a minimumra van állítva az őrlő az 1-es állásban, így még ezt a korlátozott skálát sem lehet teljesen kihasználni.
- Az őrlőben nincs jeladó ami a forgást ellenőrizné, helyette gondolom fogyasztásméréssel ellenőrzik hogy van-e még kávé a tartályban, nem is fontos, csak érdekesség.
- Egy habszivacs ragasztószalaggal oldották meg a kijelző és beviteli gombok alatti panel gőztől, párától való védelmét, le volt fittyenve, semmit nem tömít, visszanyomkodtam ugyan, de érzésem szerint ez a gép nem lesz hosszú életű.Összességében kezd a Philips 3510 a korlátozottan ajánlott kategóriába vándorolni, de akinek elég a caffé crema és cappuccino, előbbit gyári állapotában, utóbbit tuningok után tud igazán jót készíeni vele.
A tuningok amik elérhetőek:
- Presszó mennyiség minimumra állítása, hőfok és aroma maximumra állítása,
- SBS szelep beépítése a rugós crema szelep fölé,
- Őrlő tényleges minimumra állítása szétszedés és felső rész megemelése után (előtte ki kell porszívózni a kávéőrleményt az őrlőből, különben a tömítőgumik közé megy),
- Pálcás hőmérő tejhabosítóba építése a pannarello mellé, pannarello gumialkatrész kimélyítése a fém cső lyuka alatt, hogy ne tömítse el egy vízcsepp...Ennyit lehetett belőle kihozni, legközelebb már másik gépről írok - ha írok.
-
konzumpro
Topikgazda
Közelít, de sajnos nem éri el. Karoshoz húzok megint, van egy új WMF ami nyomásfokozós ugyan de 100e alatt van, hasonlít a Sage Bambinokhoz. De szerintem kihagyom, Delonghi 350.55 van célként kitűzve, bár ennél is azt írják hogy megdöglik a kijelző a párától, gondolom hasonló komoly szigetelés van benne mint a Philipsnél.
-
konzumpro
Topikgazda
Na, a C ábrán a harmadik pdf oldalon ott a piktogram, az 1***-es sorozathoz nincsen tejrottyantó meg vízszűrő. Mindegyiknél csak a legnagyobb vízmennyiséget lehet programozni.
Meglepő, de nincs nagy különbség közöttük.
off: A 3510-hez még van egy tuning lehetőség, közel 20e-ért egy Saeco őrlő beszerelése, hogy lehessen finomabb őrleményt is használni. Viszont akkor nem lesz elegendő az őrlemény mennyisége, teljesen felesleges.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
Bocsi, kicsit offra sikerült hsz megint:
Ha a Delonghi ECAM 656.85.MS csak 10/5-ös presszót tud, nem nagyon érdemes automatában keresni a presszókávé lehetőségét.
Viszont érdekes módon Jurával, Philipsszel is tudtam jó presszót főzni - külső őrlővel, egy Graef CM702-essel őrölve, a gépet őrölt kávé módban használva.Tehát jó irány lehet olyan őrlős gépet találni, ami tud annyira finomra őrölni, hogy megfelelő legyen presszóhoz, csakhogy ilyenkor kevés szokott lenni az őrlemény, Juránál és Saeconál így jártam.
Talán egy hackelt firmware-rel vagy manuális őrléssel (miért ne lehetne őrölt kávé módban járatni a beépített őrlőt?) ki lehetne hozni azt egy automatából, amit automata+presszóképes őrlővel ki lehet.
-
konzumpro
Topikgazda
-
konzumpro
Topikgazda
válasz tibcsi2012 #427 üzenetére
Őrölt kávéból nem tud főzni, butítva van a szoftvere. Mivel fizikai akadálya nem lenne.
-
konzumpro
Topikgazda
Néha érdemes egy resetet csinálni és megkóstolni mit csinál a gép.
Most középre állítottam a hőfokot, az őrlőt a tuningolt végállástól vissza kettővel, azaz 3-asra (ez kb. a gyári minimum) és az adag is 40ml-es alapértelmezett. Egész jó egy cukorral és egy kávétejszínnel. Az biztos, hogy kellett hozzá a plusz SBS szelep, hogy legyen folyamatos két egér(patkány)faroknyi cremás (habos) lefolyás. Az összes tuning közül tehát csak ezt javaslom ehhez a típushoz. SBS szelep a rugós kerámiatuskó fölé. Csodálatos. Fantasztikus. Minden más beállítható. -
konzumpro
Topikgazda
Ebben sincs SBS. Túl gyorsan folyik le, de ez az összes Saeco típusnál így van, amelyikben nincs plusz nyomásfokozó. Jurához képest is gyenge, de csak 7-8 grammot használ, szimpla adag.
Milyen a zaccpogácsa, mennyire durva az őrlemény? Nálam legfonomabb álláson is durvább mint a bolti őrölt. Szarok ezek a Philips őrlők, egy szempontjuk van, hogy forogjon amíg a gariidő tart, mindegy hogy filter finomságra őröl. A Saeco Xsmall őrlőjét addig lehetett állítani míg a kések összeértek.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz Vangelis #467 üzenetére
Ami nekem bevált, a negyed kilós Lidl Bellarom Bio és a fél kilós Bellarom Crema, a Metroból pedig a fél kilós Rioba Etióp és a kilós Platinum.
Ízesített "kávét" nem rakok őrlőbe, nem lehet eltüntetni a szagát, döglött kávékat lehet így aromákkal feljavítani, biztosan jó biznisz, de meginni...?
-
konzumpro
Topikgazda
Mindig lattét iszunk, sok kávét próbáltunk, ez a Bio a legoptimálisabb, meg a Crema, ami sokkal erőteljesebb ízű, bár nem annyira összetett. Még a Marantól tudom az etiópokat ajánlani vagy a Brazilt. A Costa Rica is jó ha szereted a szotyis ízeket, nekem annyira nem jön be, a Brazil kakaó-csoki ízvilágot hoz, az etióp meg a virágos ízeket.
-
konzumpro
Topikgazda
Megújultak az ízek az új év alkalmából.
Eddig Oscar vízlágyítóval használtuk a Philipset, nem vált be, vízkövesedett, plusz a kávé aromái is gyengék voltak, mindig volt valami fanyar íze.
Most Laica vízszűrővel használjuk, nem a mineral balance, csak a sima.
Közepes hőfok, gyári legkisebb őrlésfinomság, 3-4 erősség, Bellarom Bio kávé, a nyomásfokozó gyári ~400g-os rugóerejét 1000g-ra növeltem, plusz rajta van az SBS szelep is, így 16 másodperc egy főzés az előáztatás kezdetétől, a mennyiség 25ml. Reprodukálható, jó eredmény. Ha így maradna, elégedett lennék vele. -
konzumpro
Topikgazda
válasz bbsofficial #488 üzenetére
A baktériumok elszaporodása miatt kell legalább 3 havonta cserélni.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz bbsofficial #490 üzenetére
A legolcsóbb megoldás talán az utángyártott Brita-kompatibilis kancsós Tesco-s szűrő, ezer alatt van darabja, havonta kell cserélni.
-
konzumpro
Topikgazda
Kellenek a szertartások itt is a konzisztenciához. Nálam is ingadozott, de megoldotta hogy első főzés előtt lefőzök üresen őrölt módban egy presszót.
Aztán meg nem hagyom bekapcsolva hogy ne fűtse a babokat. Két nap alatt megdöglik a kávé a tartályban, de erre nincs esély, hamarabb elfogy. -
konzumpro
Topikgazda
válasz csabulaxi #533 üzenetére
Nálam ez egy hasáb alakú műanyag alkatrész, ami úgy csúszik le a járatában mint egy trabant bütyök, igénytelen, könnyű, de emiatt könnyű kiszedni is, két oldalán nyomva tartva ki lehet szedni, van két pöcök a hasáb tetején belül. Kis szilikonzsírral a síneken egy fokkal kevésbé igénytelenül csúszik le-fel.
https://kavegepbolt.hu/Kavekifolyo-kulso-resz
Itt meg teljesen leszedik a krómozott burkolati elemet, mert belül is elkoszolódott:
https://www.youtube.com/watch?v=IlGBzeGVB3k[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
válasz csabulaxi #540 üzenetére
Penész. Sajnos túl kevés vízzel öblít a végén így marad bőven minek megpenészednie, na meg a kialakítás is tesz róla, hogy legyen egy plusz földes, avaros bukéja minden kávénak...
Az Xsmallban egy nagy puffertartály tárolta az évek alatt minden előző főzet maradékát. Gusztustalan. Kivezettem a szilikoncsövet végig, igaz így csak egy adagokat lehetett főzni, de sokkal tisztább íze volt...
Itt nem tudom mit lehetne tenni, talán itt egy plusz szilikoncsővel ki lehetne vezetni a kávét a csúszkás szétválasztóig, de ott azért még túl nyugtalan a lefolyás, ezért raknak puffertartályt a végére, az lenyugtatja a fröcskölést.
Érdemes kikapcsoláskor egy üreset főzni őrölt módban és negyedévente leszedni ezt a csőrt, tisztításra. Bár még belül itt is van egy puffertartály amit ki lehet szerelni, de ahhoz le kell a tetejét is szedni, macerás. Ahogy írod, sor kerül arra is, kíváncsi leszek ott mi van...
Tablettákban nem hiszek, ez ellen nem hatásos.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz tepenzed #537 üzenetére
Itt kőkemény a víz, ha lecseppen valahová, koppan.
De tényleg, tele van vízkő kicsapódással a központi egység, mivel nem lágy vízzel szoktam elmosogatni hanem sima csapvízzel.A pipacsövet harmadszor szedtem szét, tele volt vízkő morzsalékkal, szűrt (Laica univerzális) vízzel használom, de lehet hogy ez még az Oscar vízlágyító mellett lerakódott vízkő, majd ráeresztek egy citromsavas vízkőmentesítést megint.
Az Aquaclean-nel nem tudom milyen íze van a kávénak, csapvízzel és Oscarral csapnivaló, ha túl sok az ásványi só, nem tudnak kioldódni megfelelő mértékben a kávé aromái. Ezzel a Laica lágyvízzel jó az íze, de lehet Norda vagy Vera ásványvízzel is etetni a gépet.
-
konzumpro
Topikgazda
Itt van egy jó leírás az EP3200/EP2200/EP1200-as típusokról:
http://101coffeemachines.info/philips/ep1200-ep2000-ep3200/ -
konzumpro
Topikgazda
Kispárnát. Vagy vannak szilikon térdeplők. Vagy lehet vannak ilyen tamper mat-ek, abból valami nagyobb esetleg rátéve talán tompít valamit.
Van egy olcsó gyümölcsprésünk, az fülsüketítő, klippel a dobhártyám annyira hangos, de sokkal halkabb ha négyrét hajtott konyharuhán használom. -
konzumpro
Topikgazda
válasz tepenzed #549 üzenetére
Az őrlés időtartamát változtatja.
Nálam nem is nagyon áll össze a zaccpogácsa, ázott dara inkább, szar az őrlőm, nem őröl elég finomra, szétszedve beállítottam minimumra az abszolút minimumot, akkor se.
De nem gond, lattéhoz közepes állásban használom így is. Ami kb. a gyári állás mínusz egy fokozat. (A 3510-nél egy fokozat a 2200-as sorozatnál három fokozatot jelent, ugyanaz az őrlő csak más a számozás a beállító keréken).Empirikus tapasztalat: valahogy jobban kijönnek az aromák ha nincs porrá őrölve, ez nem presszógép végülis hanem valami átmenet a caffe crema meg a presszó között.
Próbáld még a hőfokot állítani.
-
konzumpro
Topikgazda
Hát ha más paraméter nem változik, akkor az időtartammal lehet változtatni az őrlésmennyiséget.
Régebben mindenféle paraméterek játszottak, volt fordulatszámmérő az őrlőn, de ezekben már nincs. Azt nem tudom hogy mér-e áramerősséget, mert abból következtethetne a kávébab keménységére. -
konzumpro
Topikgazda
Arra kíváncsi lennék, hogy melyik erősségnél van több koffein a főzetben, azt mondják hogy a koffein a főzés vége felé oldódik ki, a keserű ízanyagok megjelenésével egy időben, és hát a kevesebb őrleményt választva igencsak keserű irányba tolódik el az egyensúly... Lehet hogy több koffein van a gyengébb kávét választva?
-
konzumpro
Topikgazda
De ugyanannyi folyadékkal talán a több őrleménnyel lehet több koffein a főzetben.
Bár vannak fura dolgok, mint például hogy a forró víz hamarabb fagy meg a fagyasztóban mint a szobahőmérsékletű (ami urban legend is lehet, de akár be is indíthat egy intenzívebb hűtést a nagyobb hőmérsékletű víz).
Új hozzászólás Aktív témák
- Alapértelmezett konfiguráción sok Core CPU-nak lehet stabilitási gondja
- Vezetékes FEJhallgatók
- Opel topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Politika
- Vodafone-ra áttért Digi Mobilosok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Modern monitorokra köthető 3dfx Voodoo kártya a fészerből
- Autós topik
- További aktív témák...
- ELADÓ GÉREX gyártányú akkus fúró, csavarozó
- Jura F50 V2 automata kávéfőző
- Részletfizetés. Bontatlan. noblechairs LEGEND székek azonnal . 24 hónap garancia . +36301300000
- Új állapotú Ubiquiti Unifi G4 Doorbell Pro + Chime dobozában eladó - UVC-G4 Doorbell Pro UP-Chime
- KIA Ceed 1.4 T-GDI Platinum DCT. 2019.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest