-
Fototrend
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
konzumpro
Topikgazda
Folyamatban van egy újabb mod kipróbálása, SBS szelepre cserélem a kerámia dugós rugós megoldást. Még nem tudom mi sül ki belőle, lassabb lefolyásra számítok.
A Philips EP1200/EP2200/EP3200 sorozatot már nem ajánlom, mert 35ml az alsó limit és az soknak tűnik. Manuálisan persze meg lehet szakítani, de azért na...
A 3100-as és az 5000-es sorozat jónak tűnik, hibáival együtt.DeLonghi ECAM 350.15-öt nézegetem, 30 ml a beállítható minimum, van benne hosszú kávé funkció, ilyenkor alacsonyabb nyomáson főz (1 másodpercig megy a pumpa, 1 másodpercig nem). Presszóhoz csak szimplákat érdemes főzni vele mert a dupla csak egy kicsit emeli meg a kávémennyiséget de dupla adag vizet főz át (ugyanúgy mint a Jura F90).
-
konzumpro
Topikgazda
A tejhabosítójával lehet krémes tejhabot is gőzölni? Azon gondolkodtam hogy az automatikus tejhabosítók is lehetnek jók, ha megfelelő állagú tejhabot gőzölnek és egy fém kiöntőbe folyik, talán lehet vele latte artot is gyakorolni. Ha túl buborékos, habos, akkor nem igazán.
Amelyik gépen nem lehet külön tejet gőzölni, azt a trükköt lehet használni, hogy latte programot futtatunk őrölt kávéval, persze nem szórunk be semmit és tejgőzölés után megszakítjuk a programot. Már csak a sorrend miatt, mert a tejes automaták először tejet gőzölnek, aztán főzik bele a kávét, fordítva pedig lehetne latte arttal ügyeskedni, ha összejön a megfelelő tejhab.
-
konzumpro
Topikgazda
Az Alza elviszi, küld futárt. Én őrölt kávé módban szoktam előmelegíteni valamennyire a gépet. Kis tej is elhűti, csak gőzölve szoktam használni.
Ha nem tetszik az ami kihozható belőle, én elállnék tőle a helyedben amíg lehet.(A módosítások amiket eddig leírtam, teljesen opcionálisak és csak saját erőlködéseim nyomai, garanciavesztéshez vezetnek, olykor pedig több gondot okoznak mint amennyi hasznot hoznak.)
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
Oscar bácsi meggyütt! Errefelé 26 nk°-os a víz, így talán ha fél évig elég lesz, de így is csak 5e egy évre a lágy víz (a Danettinél futárral). Talán tovább is bírja, majd mérem.
Le kell még tesztelnem ízre, de ahhoz kelleni fog házi kevert víz is, az biztosan nem rossz viszonyítási alap. -
konzumpro
Topikgazda
Elszórakoztatom magam a Philips 3510/00-val még mindig... Fura volt, miért van csak 5 fokozata az őrlőnek, amikor a 2200-nak 12 jutott? Eddig eszembe se jutott megnézni, de két fokozat között itt 3 lehetséges állás van, ha végigkattogom, kijön a 12 fokozat. Egyszerűen más gombot fröccsöntöttek a két géphez, találomra kapott rá beosztást.
Mondtam már, hogy egyre szimpatikusabb a Delonghi ECAM 350-es?
-
konzumpro
Topikgazda
Az eMag-on most 158e az ECAM 350.55 B, ez most a legolcsóbb LatteCremás gép.
-
konzumpro
Topikgazda
Philips 3510 őrlőjével kapcsolatban jó hír, hogy módosítás után próbálgatva, azon a fokozaton a legjobb (többféle kávéval is - Lidl Bellarom Crema és Metro Rioba Etióp), ami a gyári 1-esnek, azaz a legfinomabb fokozatnak felel meg. Vagyis nem szükséges szétszedni...
Sokkal finomabbra kéne ahhoz őrölni, hogy már-már befulladjon a gép és igazi presszó legyen, ízre viszont pont ezen a durvább fokozaton tűnik el a fanyarság és keserűség.Hőfoknál csak reggeli hidegindításkor érdemes max fokozaton használni, ha gőzölés után főzök kávét túlmelegszik, a közepes hőfok univerzálisnak tűnik, hidegindítás helyett úgyis lefőzök őröltkávé módban üresen egy presszónyi adag vizet.
Még megvárom az SBS nyomásfokozót, továbbra is azt remélem tőle, hogy egyenletesebben tartja majd a nyomást mint a kerámia dugó a kónuszos rugóval.
-
konzumpro
Topikgazda
Az automata tejhabosítókkal igazából az a bajom, hogy egyik sem ad teljesen szabad kezet, Juránál nem volt elég forró amit csinált, nem lehetett lattéhoz használni, nem tudom Delonghinál mit szólna a tej a kiöntőhöz, mennyire hűlne el mire a csészébe jut, kéne egy hőfokmérés a kész cappuccinoban az egygombos és a kétgombos kiöntős módszerrel is.
A Philipsszel könnyű dolgom van, már minden csészetípushoz megvan a megfelelő magasság, van amelyiknél (duplafalú üvegpohár) a pannarello lyuka limitálja a hab magasságot, van amelyiknél én (lattékhoz), a hőfok meg teljesen szabadon választott, összességében jobb mint amit a Sage automata tejgőzölőjével lehetett a Bambinoban.
-
konzumpro
Topikgazda
A .35-nek eléggé oda van rögzítve a gőzölőcsöve, szerintem nem lehet upgrade-elni, de nem baj, mert jobb tejhabot lehet manuálisan gőzölni. Lattéhoz csak az elején szabad levegőt beengedni. Sajnos ezt nem mindegyik géppel lehet megoldani, kis karos Delonghikon kész katasztrófa a tölcséres csővég, pedig van gőze rendesen, de ki lehet cserélni a gőzkart és akkor már tökéletes.
-
konzumpro
Topikgazda
https://expolygon.hu/index.php/webshop/rocket/ra92504624-o-s-c-a-r-vizlagyito-szuro
Itt azt írják hogy 15 német keménységi foknál 150 literre elég, itt nálunk keményebb a víz, kb. 100-ra lesz elég, szóval csak saccoltam. Majd mérni kell, én is megyek majd az akvaristákhoz. Karossal elég volt öt hónapig, pedig az pocsékolta a vizet.
-
konzumpro
Topikgazda
Újabb tuninggal gazdagodott a Philips 3510, egy már régóta meglévő Motta hőmérőt eszkábáltam bele a tejhabosító fogantyú részébe, hogy a pannarello csővel párhuzamosan belelógjon a forró tejbe, így minden alkalommal a kellő hőfokon tudom leállítani a gőzölést.
(A gumiba egy kihegyezett réz csővel vágtam lyukat. Ha van valakinek törött teleszkóp antennája abból egy tűreszelővel két perc alatt lehet ilyen lyukasztót készíteni, utána már csak a merőlegességre kell figyelni.) -
konzumpro
Topikgazda
Szerintem már nincs , még a hőskorban SiD csinált tuning Xsmallokat és jó hírük volt. Én csak egy elkésett követő vagyok, de még nincsen tuti tippem, hogyan lehetne megközelíteni a karos gépek színvonalát valamelyik best buy alapgéppel, mert az igazán a kihívás, milliós automatákkal már nem kunszt.
-
konzumpro
Topikgazda
Az őrölteket kotyogósra hangolják, az automaták meg igazán a kotyogósok kiváltására jók, azzal a plusz előnnyel, hogy nem muszáj 100 fokos vizet áttolni velük az őrleményen.
Koffeinmentesen kívül nem nagyon vennék őröltet, bár nyaraláskor előfordulhat.
Kapszulából kinyert őrleményt is érdemes automatában kipróbálni, de csak az igazi kávés fajtákat, nem az instanttal, tejporral keverteket.
Szemcseméretben messze vannak a presszótól. Ez az egyik tuning, ha tudsz 7 gramm kávét külön őrlővel presszó finomságúra őrölni, lassan lefolyva fő le az automatában. Ha túl finom, bedugul. Ha picit is durvább mint kéne, átzuhog, méregerős lesz, tele finom kávéporral, keserűen. De érdemes játszani vele egy Graef cm702 jól muzsikál egy Jura f90-nel, őrölt módban. Saját őrlőjével sose lesz jó, mert minél finomabb az őrlemény, annál kevesebb a mennyiség.[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
Van egy második lankás vonala a kávé ízvilágnak a presszón túl. Adott folyadékmennyiség mellett a savas-keserű ízek egyensúlya durvább őrleménnyel is billenhet valamelyik irányba. De sose lesz kávéházi, aromás jellegű.
-
-
konzumpro
Topikgazda
Mai 3510 tuning: SBS!
Megjött Szófiából az SBS crema szelep, gyorsan ki is cseréltem a rugós-kerámia megoldást rá. Akkor jött a csalódás, instabil, ütemesen szuszogó rendszert sikerült kreálni, amiből szakaszosan távozott a víz. Átnéztem a központi egységet mindenhol, mi eresztheti a nyomást esetleg, de semmi, ez maga a szelep.Az SBS gépekben a crema szelep után szokott lenni még egy aroma szelep, aminek a tengelyét kivezetik az előlapra. Fogalmam sincs milyen felépítésű, mekkora erővel hat vissza.
De miért ne használhatnánk egy plusz nyomásfokozó szelepet a rendszerben a kávépogácsa után? Akár még az SBS crema szelep előtt?
Visszaraktam a gyári rugós-kerámiadugós nyomásfokozót ÉS erre az SBS szelepet, és kipróbáltam.
Nagyon szépen lefőtt 18ml kávé max őrleményből, elég jó ízekkel, végre megint elkezdődött az ami legutóbb csak Xsmall-al sikerült, kávéházi stílusú, aromás, kerek ízek, hála a lassabb lefolyásnak és a nyomásfokozónak. Akár még presszóként is iható produktum, ami nem volt eddig jellemző a 3510-re.
Szóval szegény ember SBS-e: SBS szelep, nem cserélve, rárakva a gyári kónuszos rugós szelepre.
Még az öblítésre is jut ereje, nincsenek olyan gondok mint túlfeszített kónuszos rugóval, amit senkinek sem ajánlok mert visszafordíthatatlan és kezelhetetlen rendszert képez.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz John1994 #221 üzenetére
A Delonghik egyre jobban tetszenek, Jurából ebben az ársávban ami megérné, az S8 sajnos drágább, 500e körüli, de ki lehet fogni néha 50-nel olcsóbban is.
Nézd meg a Gaggia Accademia-t is, meg a Babila típust is, tudnak automatikus és kézi tejgőzölést is, így hétvégi baristáknak is ideális gép lehet. -
-
konzumpro
Topikgazda
Lehet hogy egy vízkőoldás kéne neki, meg főzés előtt használd az öblítés gombot hogy előmelegítse a főzőegységet.
A mellédaráláson lehet hogy szintén tisztítás segítene de az lehet hogy szervizes meló, valami szorul valahol a főzőegységben, fülre nem változott a hangja az idők során, nem hallani ilyenkor hogy erőlködik? -
konzumpro
Topikgazda
https://www.arukereso.hu/kavefozo-c3174/f:delonghi,daralo-van/?orderby=1&st=lattecrema
Philipsszel macerás ugyanezt a szintet elérni, tuning nélkül nem fog menni.
-
konzumpro
Topikgazda
Én a múltkor belinkelt Delonghikból választanék LatteCremásakat, 160 körül vannak és alig kell karbantartani.
Más. Az Oscar párna nem nagyon válik be a tartályban ha nem este van feltöltve hanem menet közben kerül be friss víz.
Kicsapódik a vízkő a pipacső környékén ahol kiengedi a rendszer a gőzölés után a túl forró vizet kávéfőzés előtt...
Emiatt nálam szivárgás volt a pipacsőnél, hallható fortyogás főzések között, szét kellett szedni, átmosni, áttörölni, szilikonzsírozni, visszatenni.
Úgy néz ki kell egy külön egyliteres víztartály amiben tevékenykedik Oscar, aztán abból utántölteni a gépet. Ennyi macerát talán még megér a dolog. -
konzumpro
Topikgazda
Nekem az összes tejgőzölési technológia közül a Delonghi LatteCrema tűnik a legkiforrottabbnak egyszerűség, tisztántarthatóság tekintetében.
Jurával ment ez az autocappuccinator megoldás egy szilikoncsővel, de a tisztántartás nem volt egyszerű, leginkább a mosogatószeres hurkapálca vált be...
Philipsnél a LatteGo maradt meg a sokféle megoldásból, mosogatógépben mosható, habosítja a tejet. https://www.youtube.com/watch?v=Z_oL0Bovg00
-
konzumpro
Topikgazda
3510-esem van, napi kb. 5-8 kávét iszunk vele. Hétvégén családdal 12-15 is lehet.
Kell bele vízszűrő a víz lágyításához.
Vagy külön kancsó, oscar párnával.
Vagy Brita/Laica/BWR kancsó, nem bántja az acél kazánt és nincs vízkövesedés.Fél évente kell szűrőt cserélni, évi 10e körül van, oscarral 5e.
Lágy vízre állítom a vízkeménység beállítást, így amikor vízkőteleníteni kell, jelezni fogja, én egy evőkanál citromavat rakok ilyenkor a víztartályba, másfél literes edényt a kifolyó és a gőzcső alá és lefut a tisztító program.
Naponta kidobom a zaccpogácsákat, kiöntöm a tálcából a vizet, átmosom.
Hetente egyszer a központi egységet is átmosom vízzel, áttörölgetem és visszarakom, kikapcsoláskor átöblíti.
Ja és kávéval is után kell tölteni, meg vízzel, más nagyon nincsen, havonta egyszer érdemes szilikonzsírral megkenni a kritikus pontokon, a sínekben szokott lenni elég zsír, a hengerfejnél mindig eltűnik.
[ Szerkesztve ]
-
-
konzumpro
Topikgazda
-
konzumpro
Topikgazda
Röviden: nyomásfokozót kéne tuningolni esetleg őrlőt, cserébe normális lefolyást kapnánk, kb. olyat amit a Delonghik produkálnak finom őrlésű friss pörkölésű kávéval.
Hosszabban, lehet hogy irreális elvárás, hogy egy átlag felhasználásra készített cafe crema típusú kávéital-főzőből presszókávéra hasonlító alaplevet nyerjünk ki, de ha egyszer már lehetséges, nagyon nehéz visszafelé haladni és lemondani a lehetőségekről. Sajnos az őrlő a 3000-es, 5000-es sorozatban a gép szétszedése nélkül nem tuningolható, plusz SBS nyomásfokozó beépítése után pedig nem elegendő a gyári öblítéshez tartozó vízmennyiség, így őrölt módban zárom a főzéseket üresen, de ez kis ár azért a minőségért amit kapunk cserébe. Sokkal jobban kivonatolt, aromásabb, presszószerű kávé a végeredmény, ami mégsem keserű vagy túl erős. Sokkal jobb cappuccinok is készülnek ezekből a kávékból.
(A módosítások garanciavesztéshez vezetnek, így senkinek nem ajánlom, de ha már lejárt a gari, esetleg használt gépről van szó, megér egy próbát.)
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
Amikor se nem alulexponált, se nem túlexponált. Se nem savanyú, se nem keserű.
Megfelelő körülmények mellett.
Nálam hőhiányos a gép ezért magas hőfokon használom.
A lefőzött mennyiséget a lehető legkisebbre vettem, az itt 20-22ml környékén van.
A nyomásfokozó miatt ez kissé elhúzódik szerencsére, nem zúdul át a víz a kávén.
Ideális az lenne ha a kávé biztosítaná a magas nyomást, szelepként viselkedve megfelelő mennyiség és tömörítés esetén.
Nyomásfokozóval lehetőség nyílik az őrlemény durvaságának variálására. -
konzumpro
Topikgazda
Csak a Philipset kell így: https://www.youtube.com/watch?v=VcYhWeYPzPY
Új hozzászólás Aktív témák
- nVidia tulajok OFF topikja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Léghűtés topik
- Érkezik Magyarországa az LG szuper dizájnos hordozható projektora
- World of Tanks - MMO
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Ukrajnai háború
- Stellar Blade
- AMD off topik: VGA, CPU, APU és minden, ami AMD
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest