-
Fototrend
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
konzumpro
Topikgazda
Ha egyszer telement vízzel, lentről szívja, nem tud annyira kevés víz lenni a tartályban, hogy ne jelezzen hogy töltsd meg. Szóval én mindig csak rátöltenék, ha épp nem vízkőmentesíteni kell.
Egy darab aquaclean szűrőt használtam el eddig, amit a géphez adtak, azóta csak aquaoptima filterrel szűrt vizet öntök bele. Előnye, hogy nem vízkövesedik az akril tartály, az újak már valami hidrofób anyagból vannak, nem csapódik ki rajtuk a vízkő.
A kancsós víz hátránya hogy leül a szénpor a tartály alján. Szétszedve a gépet a tartálytól a pumpáig vezető átlátszó csőben jól láthatóan lerakódott a szénpor. Könnyű volt kitisztítani, de gondolom az átfolyásmérőben is lerakódik egy kevés, a pumpa mondjuk tisztának tűnt. Szóval érdemes lenne valami utánszűrés a tartály alján, valami mikroszálas anyagból a kis műanyag kosár alatt, hogy megfogja a szénport.[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
válasz Dr. Szilikát #4350 üzenetére
Köszi, ez jó lenne, nem kéne az egész vízvezetéket pucolgatni. ✋
-
konzumpro
Topikgazda
Az összefoglalóból kikerült pár mondat, mert tévedtem ezeket illetően:
A zaccpogácsa állagából nem lehet következtetni az elkészült kávé minőségére, főleg ha nincs a főzőegységben leeresztő szelep, ami főzés végeztével a zaccpogácsából távozni engedi a vizet (pl. Jurában van ilyen).
A cremából sem lehet messzemenő következtetéseket levonni, mivel itt leginkább egy rugós nyomásfokozó szelep állítja elő a cremát, apró légbuborékokat keverve a kávéba.
A valóság az, hogy jól beállított őrlőnél szinte száraz a pogácsa akkor is, ha nincs külön leeresztő szelep, pl. a Philips Minuto rendszerű gépeknél. Csakhogy gyári állapotában nem lehet olyan finomra állítani az őrlőt, hogy jó legyen. De friss kávéval simán el lehet érni ezt az állapotot. Nézek a napokban egy menetemelkedést 10 fokozatot állítva az őrlőn, aztán ugyanezt le kéne mérni egy Graef őrlőn is. Ott 2-5 között van a presszó finomság mondjuk a Bellarom Bio-tól a friss két hetes pörkölésig. Ha a tartomány felső vége még beleér a gyári Saeco őrlők alsó tartományába, akkor friss pörköléssel a célnak megfelelő lehet.
A cremával kapcsolatban pedig változó a helyzet, a karos gépeknél a duplafenekű kosár esetében tényleg habos buborékos crema keletkezik, de pl. a Delonghinál használt rugós szeleppel és mondjuk Philips főzőegységgel nem nagyon keletkezik crema ha túl fáradt a kávé, tehát valamennyire lehet következtetni dolgokra a színéből, állagából, mennyiségéből, pl. ha túlexponált a kávé, mert magas a hőfok, az automatánál is megjelennek a világos foltok a túl sötét cremában.
Konkrétan ezeket mégse raknám bele az összefoglalóba mert nincs még kitárgyalva, lehet hogy nem is számít. Viszont ha van ami hiányzik onnan, javasoljátok, hogy az idetévedő érdeklődő rögtön választ kaphasson a kérdéseire.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz Dr. Szilikát #4391 üzenetére
Az áramlás sebességét lehet pimpelni szűkítővel, gépe válogatja, mostanában nincs szerencsém ez ügyben se karossal, se automatával. Ha kisebb a vízhozam, lassabb a lefolyás, csak jó lehet... (Nem mindig)
-
konzumpro
Topikgazda
-
konzumpro
Topikgazda
válasz #49155328 #4394 üzenetére
Az a baj, hogy ezek mind duplázzák a dupla adagot. Emlegetem a Jurát, de az is, ha duplát nyomtál, ráengedte a dupla adag vizet a szimplánál nem sokkal több őrleményre. Igazi spórolós német hangulata volt, bár a kávéval éppenséggel nem fukarkodott. Szerintem arrafelé kéne keresgélj J5 fölött használtban, az újak irreálisan drágák.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz Grande Ale #4397 üzenetére
Én szoktam, de csak darabokra szétszedve, miután a nagyját már kefével átcsutakoltam. Persze nem minden részét, csak a hengert, a váz két felét, a tölcsért, a dugattyút, mindent tömítések nélkül. Nem szed le nagy zsír lerakódásokat, de a finomabb szennyeződéseket igen. Utána én már nem ragacsozom össze nagyon, csak ahol feltétlen muszáj.
-
konzumpro
Topikgazda
Sz.Zs-től megérkezett az ULKÁ-ra tekerhető szűkítő, neki is álltam kipróbálni a Philipsben, de mivel a gyári pumpa műanyag menetes, nagyon lötyögött volna benne a réz még teflonszalaggal is, az EX4 meg réz, de oda nem kell szűkítő mert eleve alacsony a vízhozama. Hát bent maradt az EX4 és majd a karosba kell vennem egy réz EX5-öt, mert abba is műanyag menetest raktak.
A Philips nagyon jó lett alacsony nyomás indítással, két latte kipróbálási céllal el is tűnt, a tejgőzölés is jobb ezzel a pumpával, szárazabb a gőz. Csendesebb is, bár egy idő után hézagosra, hangosra rázza magát minden gép. -
-
konzumpro
Topikgazda
Elvileg adtak mérőkanalat a géphez.
Be is lehet szórni persze a tetején, de a párától felragad a tölcsér oldalára egy része az őrleménynek, ezért szoktam inkább kivenni, ha már abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nem a víztartály mögött van a főzőegység. Főleg ha rooibost főzök vele. -
konzumpro
Topikgazda
Ez az EX4 pumpa sokat javít a hőstabilitáson, kisebb vízhozamot jobban ki tud szolgálni a termoblokk. A gőz meg álomszép, száraz. Az őrlőtuninggal csutkára összetekert késekkel a Bellarom Bio elég jó ízeket mutat, max hőfokon, viszont nem kell gőzölni előtte hogy jó legyen, még.üresen átöblíteni sem. A gőzölésnél meg nem kell kiengedni az első gőzt. Lassan ideje lenne egy tuning szettet összerakni az új Philips sorozatokhoz is.
-
konzumpro
Topikgazda
Én valamelyik Delonghit ajánlanám ami LatteCrema rendszerű (pl. ECAM 350.55), ezeknek állítható a tej/levegő aránya, ami fontos különféle tejes italokhoz. Ne számíts nagyon komoly minőségre, de már meg lehet csípni ennyiért egy dual thermoblokkos verziót (pl. ECAM 370.95), az már azért elég jó tud lenni.
Vagy Saeconál ugyanezt tudja elektronikusan a Latte Perfetto-s Xelsis sorozat, belül egy szelepsorral állítja be ugyanazt amit a Delonginál egy mechanikus forgatógombos szeleppel lehet beállítani, hogy mennyire legyen buborékos a gőzölt tej.
A LatteGo ilyen szempontból semmilyen beállítási lehetőséget nem nyújt, csak nagyon habos tejet tud készíteni, ezért nem ajánlom.[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
-
konzumpro
Topikgazda
válasz Palesztin994 #4446 üzenetére
Nálam is csinálja néha, ha túl sok a pára és nem tud lefolyni ott a főzőegység alatti kis tálcába, sajnos ez a minuto-rendszerű elrendezés ilyen, ront még rajta ha vízköves a főzőegység, nem tud a víz lecsorogni, megtapad a műanyagon. Írják is hogy konyharuhával nem szabad törölni, de igazából a csapvíz miatt változik meg a műanyag felületi feszültsége, hidrofób jellege a vízzel szemben, könnyű rendberakni egy alapos tisztítás után leheletvékony szilikonzsírral. Vagy a másik lehetőség ha fűtesz alatta-körülötte és nem csapódik le a hideg műanyagon a pára.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz Palesztin994 #4448 üzenetére
Gyárilag nagyon bezsírozzák. Én tényleg csak annyira kenem be félévente relatíve folyós szilikonzsírral, amennyire megmarad halványan ecsettel. Eloszlik, a felesleg lejön papírtörlővel. És csak a fontos helyeken használok több zsírt, a dugattyú tengelye, csúszópályák. Így nem ragad annyi kávé a főzőegységre, szárazon ecsettel lejön hátul, a többi szűrt vízzel.
Szóval ahogy öregszik, karcolódik a műanyag, jöhetnek elő az ilyen fura hibák.
Most inkább a hideg idő lehet az ok, gőzölés után is sok víz lecsapódik mikor lehűti a termoblokkot belül gőzt kieresztve.Szervizbe nem vinném ezért, úgyse foglalkoznak vele ilyen szinten sehol, ez már fanatizmus, de ugyanilyen alapossággal lehet kotyogóssal is foglalkozni, nem gépfüggő...
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
válasz nyikszi #4462 üzenetére
Nem kell külön pepecselni, olyan amilyet kértél, "Tejhabosító fontos, amiből egyből kiszipkázza a tejet."
Csak mindegyik ilyen gépet karbantartani is kell. Ha nincs aki ezt megcsinálja nap végén, akkor a kávégép bérlést is érdemes megfontolni, vannak nagyobb igénybevételre egyszerűbb, kevesebb karbantartást igénylő automaták, de a tejporos verziók azért nem a gasztronómia csúcsa. -
konzumpro
Topikgazda
válasz jocoka75 #4465 üzenetére
Köszi!
Közben teszteltem a nyomásfokozókat, nem meglepő hogy nagyobb nyomást tud előállítani a régi üveggolyó mint az újabb kerámia dugó. Vissza kellett vennem a beállított rugóerőből, ami azt is jelenti, hogy a gyári rugó ereje viszont gyenge még az SBS szeleppel megfejelve is. Ez abban nyilvánul meg, hogy még tejjel is érezni világos pörkölésen, hogy citromlé az eredmény.
Jó nyomásviszonyokkal max aroma beállítással 21 grammot főzve finom kávéaroma jelenik meg, ami hosszan érezhető tejen át is.
A modding csak megerősített belső csőcsatlakozásokkal működik tartósan. -
konzumpro
Topikgazda
Az a Saeco nem rossz, bármelyik jó amelyiknél hasonló őrlésfinomságot és nyomásviszonyokat tudsz létrehozni mint a Taleánál. Nálam ehhez plusz nyomásfokozó kellett, meg őrlőcsere, de a többi csak beállítás kérdése. Persze biztosan vannak nehezebben idomítható gépek, de nem kell rögtön feladni. Van rá két heted hogy elállj, ha nagyon nem jön be az utód.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz gaboca0527 #4511 üzenetére
Szerviz mód nélkül nem nagyon tudnak őrölni, miért is tudnának? Én azért az Xelsist vagy az új GranAromát választanám, bár ezek a régiek is biztosan tudnak jók lenni, ha sikerül a konzisztenciát karbantartással, új alkatrészekkel javítani. Szóval nem igazán tudok segíteni helyetted dönteni, mennyit ér a bosszankodástól való időleges szabadulás.
-
konzumpro
Topikgazda
Nekem már nem annyira tetszenek a Delonghik, mert csak a felét lehet kivenni a főzőegységnek, a Philipsnél az egészet. Jókat főznek amúgy, 100e környékén már kapsz gőzcsöves Delonghit, de csak pannarellos, nem lehet vele szépen gőzölni, vagyishát a műanyag csúccsal lehet, de az nem szimpatikus, nem fogja bírni a takarítást, jobb a fém gőzcső.
A Delonghi automata tejhabosítós 23.460, 23.463 155e körül van most, talán fekete pénteken beeshet 130e alá. De Philips LatteGo-ra is szoktak nagy kedvezmények lenni. De LatteGoval nekem hiányozna hogy többféle tej textúrát tudjak csinálni, az csak borotvahabot tud.
A Saeco Lirica még a legjobb talán 120e-ért gőzcsővel, van benne fejlődési lehetőség, ha veszel egy tejkiöntőt és abban megtanulsz tejet gőzölni. Ha automata kell, normális tejhabbal az Delonghi lesz. Ha elég a szokásos automata tejhab, az a levegős száraz felfújt fajta, akkor mehet a LatteGo, csak ki kell fogni egy áresést.
Saeco Granaroma 220e körül indul, az lenne még jó.
-
konzumpro
Topikgazda
Hát nem tudom, én nem buzizom le aki nem csak paprikáskrumplit tud főzni, hanem esetleg valami kifinomultabbra, összetettebbre törekszik.
-
konzumpro
Topikgazda
Az előzményben olvasom hogy "A gőzölésre anyám is rá volt b.zulva", csak ilyen értelemben használom a szót.
A gyártók ránktolják a közepes minőséget, csak azért mert kevesebb meghibásodással jár. Ezért nem lehet kellően finomra állítani az őrlőket, ezért készít borotvahabot minden tejhabosító, ahelyett hogy megoldanák a problémát, standarddá teszik az automaták által létrehozott tejhabot, így aztán nem is elvárás a finomabb textúrájú, latte artra is alkalmas gőzölt tejhab létrehozása. Kerülni szoktam ennek emlegetését, mert nem mindenkinek igénye, de lassan fordítva működnek a dolgok és én kérek elnézést, csak mert hajlandó vagyok rá..görcsölni minden reggel a tejhab gőzölésére, meg egyáltalán a témára, ahelyett hogy beállnék a sorba és innám amit a pannarello meg az automata gőzölők zöme kiad.
Nincs vele bajom, csak ne legyen kötelező. -
konzumpro
Topikgazda
Gőzcsöves Philipseknél sajnos már csak műanyag csővéget adnak a pannarello alatt, nem tudok rá működő tuningot. Viszont a főzőegységben érdemes a kerámia crema-szelep alkatrészt üveggolyóra cserélni, sokkal precízebben zár, jobbak a nyomásviszonyok, ennek az a mellékhatása, hogy torlószelep nélkül hangosan kattan a dugattyű üresen öblítéskor.
De a lényeg, hogy fel lehet javítani az olcsóbb típusokat is, nem biztos hogy a drágább a jobb. Tejhab sűrűséget és állagot manuálisan, sima fém gőzcsővel a legegyszerűbb, ha cappuccinohoz kell vastagabb tejhab, folyamatosan levegőt engedsz a tejbe, ha flat white, latte a cél, akkor csak az első tíz másodpercben, utána már csak mozgásban tartod, forgatod a tejet a felszín alatt tartott gőzcsővéggel.
Automatán az Xelsis, GranAroma tud simább tejhabot, meg a Delonghi latte crema típusok.Én egy nagyon olcsó Minito rendszerű gépet használok teljes megelégedéssel, pumpacsere volt benne lassabb vízhozamúra, ettől csendesebb is lett, a gőze is kezelhetőbb, őrlőt a zegkávétól vettem bele, amivel presszó finomságúra tud őrölni, befulladásig friss pörköléssel, meg kapott üveggolyót és prémium kék szilikon tömítéseket. Már túlélt és lekörözött egy Sage Barista Pro karos őrlős gépet, meg a Catler kétbojleres karos is eladósorba került az őrlőtuning óta.
-
konzumpro
Topikgazda
-
konzumpro
Topikgazda
válasz z-csongor #4558 üzenetére
Javít, főleg ha golyós-rugós nyomásfokozóra raksz egy plusz SBS nyomásfokozót. Meg ha az őrlőt szorosabbra tudod állítani mint a gyári minimum. Itt nem nagyon játszik szerepet hogy a kések összeérnek-e, mert már rég összeérnek, mikor még lehet szorítani rajtuk és csúsznak egymáson, mintha rugó feszítené a tárcsákat, vagy maga a forgórész tartó műanyag rugalmas annyira, hogy nem okoz problémát még ha megszorulás határán is dolgozik.
Ilyenkor persze a Delonghi felé billen a mérleg nyelve, de tuningokkal eddig Saeco/Philips ami bevált nekem. Még a Jura sem.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
Kéne egy teszt a fizetős tesztoldalakról, bár annyira nincs sok.
Azért itt a fórumon vannak néha tuningok, néha csak beállítások, amik kissé megváltoztatják egy-egy gép tudását. Nem biztos hogy ezek a tesztek figyelembe veszik, hogy ki lehet kapcsolni az energiatakarékos üzemmódot a Delonghinál, ami kicsit hőstabilabbá teszi a gépet és jobb kávét eredményez. Sokat lehet tanulni a fórumtársaktól is.
Ha csak a presszó ÉS a tejes ital, akkor valami Ecam 350 a minimum, de szerintem az 55 végű az ami automatikusan készít tejhabot. Én azt venném, vagy ha karos is jó (blu79 figyelmébe ajánlva) akkor Sage Barista Express-t vagy Pro-t, bár utóbbit el kell vinni szervizbe ha eltörik a műanyag könyök a thermoblokkon, ami kb. akkora mint egy pilóta keksz. Cserébe 3 másodperc alatt üzemkész.
-
konzumpro
Topikgazda
Ez a szürke Senseo Sarista főzőegység annyira meglepő a sok egyenkinézetű Saeco/Philips főzőegység mellett, hogy egyszerűen nem tudtam figyelmen kívül hagyni, egy iparművészeti remekmű, találtam egyet használtan, elvileg holnap küldik. Ha megérkezik, szétszedem, áttisztítom és kirakom vitrinbe.
-
konzumpro
Topikgazda
A fentebb említett Philips Senseo Sarista kapcsán néhány gondolatot érdemes megosztanom a tervezett vásárlószopatás apropóján, ez a termék ugyanis nem csak praktikusságot növelő innovációt tartalmazott a főzőegység kapcsán, de kifejezetten profitéhes, indokolatlan vendor lock-in jellegű fejlesztést is, valami hasonlót, amit most a Nespresso is igyekszik a Vertuo kapcsán.
A Sarista egy hosszúkávé-főző, amihez előre töltött babtartályokban lehetett kapni kávét, ami ha egyszer kifogyott, le is zárta magát egy menetes alkatrésszel, ami minden őrlésnél fordult egy kicsit, így ha valaki szemfüles módon levágta a tartály tetejét és utántöltötte szemeskávéval, azt tapasztalhatta, hogy egy idő után nem kerülnek kávészemek a gépbe. Így aztán meg kellett barkácsolni a tartályban a menetes alkatrészt is, találhatunk még erről útmutatókat...
Teljesen indokolatlan és relatíve egyszerűen megszüntethető zárról van szó, nem tudom hogy a készülék forgalmazásának fellendítése miatt, vagy már a kezdetektől lehetett kapni kiherélt, utántölthető tartályt, de gondolom ha lehetett volna, vagy ha eleve adtak volna a géphez, senki nem reszelgette volna az utántöltő dobozokat. Végül megszűnt az egész termékvonal, mintha sose lett volna.
Új hozzászólás Aktív témák
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4)
- iPhone topik
- Sorozatok
- Diablo 3
- Villanyszerelés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Újabb Samsungok telepíthetik a Galaxy AI-t
- bb0t: Gyilkos szénhidrátok, avagy hogyan fogytam önsanyargatás nélkül 16 kg-ot
- További aktív témák...
- Részletfizetés. Bontatlan. noblechairs LEGEND székek azonnal . 24 hónap garancia . +36301300000
- Eladó teljesen új, bontatlan Nespresso Essenza mini piros színben
- Részletfizetés. Bontatlan. noblechairs EPIC székek azonnal . 24 / 36 hónap garancia . +36301300000
- Nagyon szép Delonghi Dinamica ECAM 353.15.B automata kávéfőző
- Noble Chair EPIC
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest