-
Fototrend
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
konzumpro
Topikgazda
válasz rigoberto #1069 üzenetére
Itt látszik a képeken hogyan is kell felrakni a szűrőre a korongot, amit én sima Tesco 4 személyes filterpapírból vágtam ki ollóval, előtte ceruzával rajzoltam fel rá a dugattyú méretével egyező köröket, több szűrőpapírt összefogva elég sokat ki lehet vágni így.
Minden lefőzés előtt felrakom, mostanában úgy, hogy
- bekapcsolás után, megvizezve (csapból kifolyó vízzel) feltapasztom, beigazítom a szűrőkorongot és visszarakom a főzőegységet,
- forró vizet eresztek a csészébe (vastag falú Nuova Pointe, átmelegszik, tartja a hőt),
- gőz módban felmelegítem a thermoblokkot, üres tejkiöntőbe eresztem a gőzt és hagyom fél percig,
- jöhet a kávéfőzés, olykor üresen átfőzve és csak utána kávéval.Azért ez a folyamat, mert gőzölés nélkül hőhiányos a thermoblokk, az üresen átfőzés pedig átmelegíti annyira a gépet, hogy ne legyen hőhiányos.
1200-asnál macerás lehet hogy a víztartály mögött van a főzőegység, de egy próbát szerintem megér.
-
konzumpro
Topikgazda
-
konzumpro
Topikgazda
Ma szétszedtem a főzőegységet, átmostam, kiszárítottam, lezsíroztam, de valahogy mégse volt a végeredmény az igazi. Aztán a vízszűrő csere hozta meg a várt eredményt, ez volt igazából a baja, de nem árt az sem, hogy tiszta a gép.
-
konzumpro
Topikgazda
Csak a motor más szerintem. Az EP 3510-ben jó a felfüggesztés, a régi daráló motorja kicsit nagyobb, hozzáér a házhoz, emiatt nagyon hangos. Össze kellett raknom a régi motort az új őrlővel. Viszont most kezdem keserűnek érezni a kávét amit az automata csinál, miután pár napig kotyogóssal játszottam. Lehet hogy kotyeszra váltás lesz?
-
konzumpro
Topikgazda
Időnként kell egy reset, most visszaállítottam mindent gyárira, még az őrlőt is, csak a repedt kerámiát cseréltem újra, noha annak sincs más baja csak egy hajszálrepedés a felületen. Na meg persze full ki lett takarítva az őrlő a púderfinom őrleményől, gyanúm szerint egy idő után epekeserű minden főzet ahogy keveredik a friss őrleménnyel, funkciója nincs mivel a nyomásfokozó fogja vissza az átfolyást, nyugodtan lehet durvább őrleménnyel főzni ezeken.
Mindegy, nyomásfokozó is a gyári, őrlő a vonalon, beállító gombja ilyenkor középen kell hogy álljon (3-ason), menüből is reset volt a folyadékmennyiségekre, utána vízlágyság 1-esre, timeout maxra, kontraszt minimumra.
Ebéd után cappuccino teszt, csak a tapasztalat maradt, a tuningok mentek.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
Abszolút nem baj. Így középállásban eléggé gyengécske nálam, nem rossz, de olyan "vad" íze van.
A próba megvolt, most már nem lehet a fenti képen lévő presszót lefőzni ezzel a géppel, cserébe nem keserű a cappuccino. Nagyon tele volt kávéporral az őrlő, ami gyári beállításokkal nem fordul elő olyan könnyen.
-
konzumpro
Topikgazda
Visszajöttek a tuningok, minimumra állíott őrlő, az SBS nyomásfokozó, plusz a gyári golyós-rugós (vagyis kerámia tuskós) nyomásfokozó megnövelt rugóerővel, 22ml egy adag, szűrőpapír korong a főzőegységbe főzésenként. Ha egyszer így jó, nem bánom.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz stickermajom #1121 üzenetére
Ennyiért jó.
https://www.arukereso.hu/kavefozo-c3174/philips/ep2231-40-series-2200-lattego-p462310095/ itt van árelőzmény -
konzumpro
Topikgazda
válasz stickermajom #1124 üzenetére
A mostani amúgy milyen?
-
konzumpro
Topikgazda
válasz stickermajom #1129 üzenetére
Van amikor színvariációt jelöl a modellszám. Van amikor le van butítva, pl. nem tud őröltből főzni, pedig hardveresen minden adott. Nálam (3510) annyi a korlát, hogy a nagy kávé minimum 100ml kell legyen, Xsmallnál nem volt ilyen korlát, lehetett ristretto, espresso, itt nem.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz djapor96 #1164 üzenetére
Lehet hogy a hengerfejtömítésnél ereszt, szilikonzsírozni kell a központi egységet a kritikus pontokon. De ha gőzölsz is, páralecsapódás is lehet az ajtón, hülyén van megoldva a vízelvezetés az ajtónál, összegyűlik egy ponton és befolyik a főzőegység alá, vagy sikerül vagy nem.
-
konzumpro
Topikgazda
Érdemes kipróbálni a manuális gőzcsöves verziókat is. Sokkal rugalmasabb megoldást adnak mint az automata tejhabosítók, röhejesen egyszerű tisztán tartani.
Kell hozzá egy tejkiöntő meg egy megfelelő magasságú alátét, még tartani se kell, felhabosítja saját magát.
Latte arthoz is bevált, nem merek róla váltani karosra, mert pl. a Sage Bambino automata habosítója buborékosabbakat gőzölt, nehezen lehetett vele latte artozni, Barista Pro-ba ugyanaz a gőzcső került és többen panaszolják hogy a gőzölés végén szétpöffenti az egészet, bár ez inkább működési hiba. -
konzumpro
Topikgazda
válasz Grande Ale #1182 üzenetére
Reteszelődik amikor betolod? Ha ki tudod húzni a kis fül megnyomása nélkül akkor valami letört ami reteszelné a főzőegységet.
https://www.youtube.com/watch?v=mrLeAPfz6cs -
konzumpro
Topikgazda
válasz Grande Ale #1184 üzenetére
Valami a főzőegységben szorulhat. Nézem a mechanikáját, (nem pont az [link]), nem nagyon látok a meghajtáson kívül semmit odabent. Magát reteszeli a főzőegység. A szerviz biztosan megoldja.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
válasz stickermajom #1193 üzenetére
Nem, a románok letesztelik, kitakarítják mielőtt becsomagolják. Az enyémen egy ujjlenyomat volt beleégve a fényes részen ahol azóta én is mindig megtámaszkodok amikor gombot nyomok. Én egyből a legkisebbre húztam, de akkor még üres volt az őrlő, gondolom kiporszívózzák teszt után. Őrlés közben szabad csak 1-1 ricnit állítani, különben hirtelen megterhelve megroppantja a kerámia őrlőkést.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
Minden nap meglepődök ezen a gépen, vagy így, vagy úgy.
Most egy ideje gyári őrővel késcsere után legkisebb álláson 24ml-t főzök max aromán, 80ml tejet gőzölök hozzá, így pont belefér egy Duralex Picardie 160-asba.
Már eleve a pohár a nagyszüleimet idézi, bár nekik volt metszett fajta kristályüveg poharuk is, amin fura keretet adott a mintázatnak a használat során a barna matt fátyol, szerintem én rendezem a mosogatáskarmájukat.
A kávé állott sörös, malátás, fanyar illata csapja meg az orrom, "gyerekkocsma" emléket idézve, ízre pedig malátás, mogyorós csokis ízek bújnak elő, mint a szétharapott csavaros fagyi repedéseiből, ahogy az a gépkakaó keveredik a tölcsér ostyájával, de még az a kis füst is ott van, mint amikor cigis kézzel adja a másodállásban fagyizóban dolgozó napközis tanárnő, aki csinos, emiatt mogorva, de ennek ellenére fél év múlva elmegy szülni.
Természetesen filterpapírral.
[link] -
konzumpro
Topikgazda
válasz csabulaxi #1211 üzenetére
Ez így jó és az állító ilyenkor van középállásban - nálam. Ha úgy állítanám be, hogy ilyenkor maximumon legyen a tárcsa, csak középállásig tudnám tekerni. Egyébként ahhoz is állíthatod, hogy betekered minimumra és a tárcsát minimumra állítva rakod össze a gépet. Ugyanazt kapod elvileg, de talán így a legjobb az őrlő fokozat kihasználtság.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz dorika87 #1250 üzenetére
Van ez a video a főzőegység alapállapotba hozásáról, ha nem megy akkor vissza kell küldeni.
https://www.youtube.com/watch?v=mrLeAPfz6cs -
konzumpro
Topikgazda
Megtaláltam a teszt módot 5310-en, valahogy ösztönösen.
Főkapcsoló kikapcsolása után bal felső és jobb alsó gomb nyomvatart és főkapcsoló bekapcs.Power gombbal lehet lapozni, grinder oldalra érve a jobb felső gombbal lehet 5000 impulzusnyit őrölni. Hogy ez millisec vagy valami más, nem tudom, nincs az őrlőben jeladó.
Egy őrlési ciklus kb. 5 grammnak felel meg nálam. Kotyeszbe őröltem is kb. 6 grammot, főzőegységet kivéve nyitott ajtónál.Brrr.. Harioval jobbakat őrölök, valahogy finomabb a kávé kotyeszban, szóval jöhet a fordított felállás, Hario őrlemény megy őrölt kávéként a gépbe. Meglátjuk.
...
Hmm... Határozottan harsányabb ízek, még illata is van, lehet hogy kitakarítom az őrlőt és innentől kézi Chopin.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
Gép szétszedve, őrlő szétszedve, kipucolva, összerakva, középállásban hagyva teljesen jót főz, szerintem egy idő után elszaródik ez a tárcsás rendszer és a pangó döglött kávé tönkreteszi a végeredményt, főleg ha finomra van állítva az őrlemény. Majd meglátjuk, egyelőre tesztelem így. (Plusz kézi őrlővel a referencia.)
-
konzumpro
Topikgazda
válasz rumos XIII #1255 üzenetére
Scanpart vagy akármi ami citromsav és tejsav keveréke jó. A Saeco vízkőmentesítő folyadék is abból áll.
https://www.p4c.philips.com/files/c/ca6700_99/ca6700_99_pss_.pdf -
konzumpro
Topikgazda
Most nézem, egy liter tejsav kb. 3000 Ft, a citromsavból 2 kg kb. 2800 forint. Ez 16 flakonra elég, egy adag még postaköltségekkel számolva is 500 Ft alatt van. Bocsi hogy rontom a gyártók üzletét.
-
konzumpro
Topikgazda
-
konzumpro
Topikgazda
válasz Retro DJ #1266 üzenetére
A kávéfinomság állító lehet hogy törött, azért forog csak úgy el. Napi 6-10 adaggal nem is sok az 1 kg kávé két hétre, igaz nem is 5 grammból főz egy adagot mint a kapszulások, hanem kb. 8-12g, aromabeállítástól függően.
Fél évente érdemes szétszedve is kipucolni, de talán elég lehet ecsettel, kefével a leeresztő szelepnél megcsutakolni, kiporszívózni. Talán lehet ritkábban is vízkőteleníteni ha lágy vízzel használod. -
konzumpro
Topikgazda
Őrlési finomsággal a savas-keserű arányt lehet állítani azaz a kivonatolás erősségét, kávéfüggő, van aminek nem áll jól ha túl finom mert csak keserűbb lesz, de nem lesz finomabb íze. Nekem most középállásban jó. Az aroma az őrlés időtartamát befolyásolja. Nekem maxon vált be.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
Új hozzászólás Aktív témák
- Érkezik Magyarországa az LG szuper dizájnos hordozható projektora
- World of Tanks - MMO
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Ukrajnai háború
- Stellar Blade
- AMD off topik: VGA, CPU, APU és minden, ami AMD
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Így építsd a billentyűzeted!
- Linux felhasználók OFF topikja
- Bemutatkozott a Moto G32 4G
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen