-
Fototrend
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
konzumpro
Topikgazda
válasz tepenzed #1770 üzenetére
Itt extrém kemény a víz, elvileg egy Laica kancsóból a táblázat szerint olyan keménységű víz jön ki, mint ami Pesten a csapból... Úgyhogy azzal már bátran táplálom a beépített szűrőt. Dupla szűrés, jól megyen...
(#1769) sepsi0 Nem úszom meg az RO szűrőt, ha az üzemeltetés így feleannyi mint kancsózni vagy DM-ből hordani az RO vizet. Hat év alatt megtérül.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
Nyugodtan linkeld, linkelek majd másikat.
Mondjuk ezt, 45-ért: [link]Más.
Most vettem elő az EP3515-öt és főztem vele hosszú dobozban várakozás után újra. Ezúttal házi pörkölésből. Kipróbáltam gyári nyomásfokozóval és SBS megnövelt nyomásfokozóval.
Négy főzés volt, egy bejáratós a mosogatónak, egy a gyári nyomásfokozóval, 2-esre állított őrlővel közepes aromával, mini adag, 19 ml lett a végeredmény. A harmadik már SBS-szel 3-asra állított őrlővel, hogy ne legyen annyi púderszerű szemcse, negyedikre már be is jött a dolog, eltűnt a keserűsége és finom lett, szép vastag crema a nyomásfokozó miatt, ízeiben kiegyensúlyozott. Kb. annyi idő alatt főtt le mint egy jól beállított szimpla a karoson.
A tejhabosítás maceramentes a kis fémcsővel, csak belelógatom a tejbe a végét és felgőzöli, nem engedek be túl sok levegőt az elején, lehet rozettát önteni belőle, már-már könnyebb a dolgom mint karossal. Kifejezetten tetszik az eredmény.Dilemma, mit adjak el rendkívül áron alul, a karos gépet vagy az automatát? Nem fér el mindkettő.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz Erdei88 #1812 üzenetére
Teljesen jókat ír.
Érdemes frissen őrölni és legjobb frissen pörköltből, még automatával is remek a végeredmény ha friss a kávé. A bolti szemesek errefelé fél évesek a polcon. Automatával még jók egy ideig, mert mindegyik nyomásfokozós, felhabosítják a lefőtt kávét valamennyire, ahogy egy rugós szelepen átpréselődik a folyadék. A frissen pörkölt kávéból ehelyett szén-dioxid szabadul fel, az csinál mikrobuborékokat, abból lesz a crema, meg az aromás kávéolajokból, szemcsékből, bár nem mindenki szereti a crema ízét.FPSTunker: Csak koffeinmenteset ittam így egy ideig, automatával, nem volt rossz, jobb mint a semmi.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
válasz egykori #1794 üzenetére
A karossal lehet valódi presszót is főzni, ez az előnye. Viszont az automatánál is van egy "sweet spot", amikor pont jó a savanyú-keserű-édes egyensúly, jelenleg ez Philipsnél a közepes gyári őrlőállás friss kávéval.
Tejet habosítani jobban tud a Philips (!) mint a négylyukú Sage gőzcső, ez az újítás nem tetszik, de a szerviz segített, jó fejek, találtak egylyukú Barista Express fúvókát, hamarosan jön. Ha beválik, könnyebb lesz a tejgőzölés.
Plusz a karosnál van PID, játék a tamperolással és lehet vele red espresso-t is főzni filterpapírok között nyomásfokozó kosárral. Bár erre elég lenne egy kapszulás gép is. -
konzumpro
Topikgazda
válasz egykori #1815 üzenetére
Örülök, ha hasznodra szolgál a topik, remélem az összefoglaló is egyre inkább segít majd a problémák gyors megoldásában.
A hengerfejen lévő gyűrűt eddig megkentem vastagon de hamar eltűnik, szóval igen, mintha tök felesleges lenne. Itt se kenik:
https://www.youtube.com/watch?v=TmvjccObuAU
Csak a kritikus pontokon szoktam kenni, ami gyakorlatilag a dugattyú tengelyét jelenti, a síneket amikben csúszik a henger. Ezeken a pontokon segítenének teflon betétek, és akkor nem is kéne kenni. Alaposan újra kéne tervezni ezt a főzőegységet, hogy ne mozogjon ennyi minden, de azt úgy hívják Delonghi.
Én sokat tejezek, de az EP3510 gyakorlatilag automatikusan gőzöl, ahogy azt régebben mutattam, főleg teljes tejjel könnyű, eltűnnek a nagy buborékok.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz egykori #1817 üzenetére
Gépfüggő, nálam kevés a kikapcsoláskor átfolyatott víz ahhoz, hogy csak tiszta víz jöjjön a végén, ezért kávés lerakódás maradna a kifolyóban.
Nem árt cserélni a tömítéseket néha, főzés közben a szürcsögés onnan is eredhet, de a hengerfejnél is eresztheti a nyomást.
Delonghinál csak gyárilag, összerakáskor raknak szilikonzsírt pár helyre, szét lehet szedni azt is néha, abszolút karbantartásmentes csak a Flair, bár abba is kellhet időnként új tömítés.
-
-
konzumpro
Topikgazda
Most friss pörkölésű kolumbiai kávét tesztelek, ez az egyetlen ami se nem keserű, se nem savanyú presszóként, desszertkávé, még csoki után is elég édes, ebből jöhetne egy 70 kilós zsák.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz #04441088 #1837 üzenetére
Delonghi nem játszik?
Nekem bevált a Philips EP3510/00, de már kifutott, ez volt a budget Saeco Minuto, olyan mint amikor a Leica kiválaszt egy jó Panasonic kompaktot, rebrandeli és eladja dupla áron.
A 3200-as sorozatnak már más a gőzölőcsöve, talán az 5000-es (5310/10) jó még, de 140e-t nem ér. -
konzumpro
Topikgazda
válasz #04441088 #1840 üzenetére
Én keresni szoktam, mi is az ami a többieknek van: https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/keres.php?stext=delonghi&suser=&srtouser=&stext_none=
-
konzumpro
Topikgazda
Ha túl sok az őrlemény, akkor szóródhat ki. Ha durvábbra állítjuk az őrleményt, térfogatra több lesz, több kávé megy át az őrlőn. Kávéfajtától is függ kis mértékben. Kisebbre állítva az aromát (kávészemek), kevesebbet fog őrölni, így nem lesz felesleg ami a főzőhenger átbillenésekor kiborulna.
-
konzumpro
Topikgazda
Az a baj, hogy nem nagyon lehet finomabbra állítani az őrlőt a gyári minimumnál, pedig jó lenne. Lehet kipróbálom és meghekkelem az egyik őrlőt, régi Xsmall-nál összeértek a kések, annyira közel lehetett tekerni őket, itt az újaknál van egy végállás korlátozó a meneten. Egy-két fokozattal lejjebb már annyival kevesebbet őrölne, hogy elférne 5-ös erősségen is szóródás nélkül a kávé.
Amúgy lehet még sztatikus feltöltődés is a háttérben, vannak kávék amik tapadnak mindenhova, műanyagon.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
válasz valakky #1909 üzenetére
Ezek alapján jobban járnál valami Delonghival, ami manuális tejhabosítós, vagy LatteCrema rendszerű. Vagy az előző hozzászólásomban leírt tuninggal bármelyik fémcsöves manuális tejhabosítós gép. A LatteGo csak habos tejet tud, lattéhoz nem alkalmas. Ha hab is elég, akkor jó.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz sz_abika #1911 üzenetére
Annyi mellékhatása van, hogy az amúgy is gyenge bekapcsoláskori öblítést el lehet felejteni, üresen át kell főzni őrölt módban egy gőzölés után. Gari? Senki nem tiltja hogy visszaállítsam gyári állapotba, főleg ha nem feszegetem a rugót hanem veszek tartalékot. Nem károsít semmit, több százszor főztem vele így.
-
konzumpro
Topikgazda
Elmegy vele. Én Philips filteressel jókat főzök de csak papírral, megfelelő arányokat és őrlésfinomságot használva. Itt is van egy előzőekben emlegetett egyensúlyi állapot amikor se nem keserű, se nem savanyú.
A papír sokat elvesz a keserűségből és az elvileg koleszterinszint-növelő olajokat is kiszűri.
Én ajánlom a papírt és a Hoffmann-féle 60g/l arányt. Gríz-szerű finomságra őrölve, de azt mindenki magának kísérletezi ki.Egy jó cikk filter témában:
https://bybeans.com/blogs/a-tuti-v60-recept[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
válasz szabifotos #1924 üzenetére
Nem mindig szórakoztató. Nálam most egy Sage karos a fő gép, de úgy néz ki javítani kell, elrepedt egy műanyag pipa benne. Ami nem lenne nagy gond, ha lenne hozzá alkatrész. De nincs, majd kiderül mit lehet szervizen keresztül megoldani rajta. Egy száz forintos vacak miatt kell küldözgetni az egész gépet.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz #49155328 #1932 üzenetére
Egyre magasabb, ráadásul. Megy a szervizbe utána eladom, nagyot fogok bukni rajta.
De jobban tetszik a Philips, ma már azzal készült a reggeli cappuccino. Tejet könnyebb gőzölni vele, de legalábbis nem nehezebb. A kávé meg, hát most Omnia Barista Espresso (Mezzo) de jobb ízeket hozott mint a karos, középállásban lévő őrlő, 3 kávészem aromaerősség.Az Omniánál jól látom, eltűnt a zöld Brasil, lett helyette barack/bronz színű Cortado.
Eddig a Brasil volt világos pörkölésű, most az eddig közepes pörkölésű Cremoso lett világos. Szerintem csak drága lett az alapanyag. Kár érte, a Brasil egészen jó volt.Amúgy karbantartásilag nem rosszabb, nem jobb egyik sem. Főzés után ezt is átöblítem, a tálcáját is. A főzőegységnek kéne egy teljes szétszedés és takarítás, utána meg csak a fontos pontokon kenés. Annyi plusz van az eddigihez képest, hogy most már DM-es desztvizet használok az automatába is, bár a szódabikarbónát kihagyom, mivel az kicsapódik gőzölésnél, lehet hogy több keserűsó kéne, van aki 1 helyett 2 grammot rak 5 literbe.
Ami meg saját magammal kapcsolatos tapasztalat, hogy mindenféle kávékészítési módban a legfontosabb összetevő az aki irányítja és korrigálja a működést, paramétereket, az előkészületek és a takarítás adja a végeredmény nagy részét.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
Ennél csak jobb legyen, ez nagyon habos lett. De valóban, elpocsékolják sok helyen a kapott technikát. Miket nem csinálnak a tejjel mindenhol... Minél kevesebb tejből minél több papírszáraz habot. Pedig nem borotválkozni akarok. Ez a vendéglátós szokás, vagy én várok olyasmit ami nem létezik, végülis sehol sem ígérik hogy latte lesz a cappuccino, a cappuccino meg lehet hogy ilyen kell legyen:
forrás: Starbucks[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
A szűrő sajnos csak egy bizonyos mértékig szűri ki a vízkövet, nálunk 26-os nk fokos vízből csinál 16-18-ast, aminél lágyabb víz folyik ki a csapból Pesten! Elvileg RO vízből lehetne minimálisan visszasózni barista vizet amivel nem lenne baja a gépnek... A desztvíz nálam nem vált be, főleg csapvízzel keverve rohadt büdös poshadt vizet lehet gyártani belőle. Amit nem innék meg, azt nem öntöm a gépbe... Marad a savazgatás és hát nálam most nyerésre áll a 3510 a Sage Barista Proval szemben, az SBS tuning után.
Valaki drága gépet keresett a minap, az Xelsis már 400e felett jár, de ugyanaz a főzőegység van benne mint ezekben az olcsó típusokban. Ugyanúgy eltömődik ha kemény vizet kap. -
konzumpro
Topikgazda
MarketWorldnél most 100e körül van az EP3510, jó ár érte.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz mustang08 #1957 üzenetére
Plusz egy tipp: https://www.youtube.com/watch?v=JvJHUBmvOpY
-
konzumpro
Topikgazda
válasz mustang08 #1961 üzenetére
Át kéne nyomatni aztán állni hagyni amíg le nem bontja a dugulást, én azért nem szedném szét jobban, persze ha ezzel foglalkoznék, lenne egy tesztpad ahol át lehet mosatni az ilyen makacsul eldugult kazánokat egy ulkával, de egy alkalomra csak leellenőrizném kazán nélkül átfolyik-e a víz, aztán ha nem akkor kazánba kicsit töményebb cucc és idő.
-
konzumpro
Topikgazda
Emagon most olcsóbb a szállítás miatt mint a konzolvilágban.
https://www.emag.hu/philips-aquaclean-vizko-es-vizszuro-2-db-ca6903-22/pd/DBH1LNBBM/
Új hozzászólás Aktív témák
- nVidia tulajok OFF topikja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Léghűtés topik
- Érkezik Magyarországa az LG szuper dizájnos hordozható projektora
- World of Tanks - MMO
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Ukrajnai háború
- Stellar Blade
- AMD off topik: VGA, CPU, APU és minden, ami AMD
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest