-
Fototrend
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
konzumpro
Topikgazda
-
konzumpro
Topikgazda
Nálunk évekig ment használt Jura (F90). Ha fel van újítva, nem sokat kell vele foglalkozni, fél évente érdemes egy mélytakarításra időt szánni, de ha van megfelelő porszívó illeszték, talán még az is megspórolható, mert csak a lefújószelepnél szokott lerakódni a zacc, más nincs amiért szét kellene szedni.
Merem ajánlani, erős kávét főz, ez az előnye is, meg a hátránya is. A Poemia után kényelmes lesz. -
konzumpro
Topikgazda
válasz dethroner #3860 üzenetére
Hasonló korú de szimpla fekete ment el nemrég 160-ért. Nem mindenki tud árukeresőről meg kuponokról. Baj?
Mármint attól, hogy a gyártó alámegy árban saját magának, még nem kéne kidobálni azt ami még jó. Meg a használt gépekkel szembeni ellenérzések is csak az erkölcsi elavulást növelik, nem veszünk annyi új cuccot ha ilyen hamar szemétnek nyilvánítják. Vagyis hát de, viszont ez valahol szomorú, hogy már végre nem szemetet gyárt az ipar, mégis fenn kell tartani az eladások növelését, így az előző túlárazott modellek árait bedöntjük.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
válasz dethroner #3875 üzenetére
Simán megér 160-at a géped, csak nem azok fogják megvenni, akik mindent kuponnal vesznek. De ha elégedett vagy vele, miért adnád el?
Ha bekapcsoláskor nem öblít jól, valószínűleg még mindig valami szivárgás probléma lesz, vagy dugulás. Ha ennyire hamar elmállott a régi szilikon gyűrű a pipacsövön, lehet hogy a "hengerfej tömítés" is ereszt üresen, kávé nélkül. Szilikonzsírral lehet javítani rajta, de az csak pár főzés erejéig hatásos.
A főzőegység utáni csőben tud még lerakódni kávézsír, a tabletta megoldja, ha nem, kis kefe, van ahol lehet kapni Saeco gépekhez. Meg ha régi típusú a kifolyó, akkor ott tud még lerakódni a kávésár, amin nem küzdi át magát az első öblítővíz. Xsmallnál gusztustalan volt.
De szerintem ebben már az új kifolyó van, ami csak egy szilikon cső. -
konzumpro
Topikgazda
válasz MegalodonS #3883 üzenetére
Van aki a kapszulás kávét is hosszan szereti, úgy a legtöbb benne a koffein.
"Caffé crema" durvább őrleményből készült hosszúra eresztett presszó - de sajnos a presszót is ilyen őrleményből készíti az átlag automata és nem lesz olyan tömény, mint egy igazi presszó. -
konzumpro
Topikgazda
Én mostanában megyek rá a koffeinre a karossal, nem lehet vele szimplát főzni, viszont kezdem érezni az összefüggéseket ízben a hőfok, nyomás, őrleményfinomság között.
Az volt a cél, hogy kiderítsem, mi a gyenge pontja az automatának, úgy néz ki az őrlő lesz az. Persze a gyártók nem fognak szabad kezet adni az őrlésfinomsághoz, mert akkor a befulladt kávé miatt küldözgetnék szervizbe a gépeket az emberek. -
konzumpro
Topikgazda
válasz viktorhu #3890 üzenetére
Igen, jó lenne valahogy alátétezni a gyári őrlőt, üresen összeérő késeknél még túl durva amit átenged a kések között.
A savanyúkon a magas hőfokon kívül még a túlkivonatolás segíthet, ha hosszabbra engeded, bár van amit nem lehet annyira hosszúra engedni, hogy egyensúlyba kerüljön, max. csak fanyar lesz. -
konzumpro
Topikgazda
válasz Dr. Szilikát #3896 üzenetére
Bizony, ebből nem szívesen innék vizet...
Nálam nincs labirintus a kifolyónál, mégis valahogy elmaradtak az öblítések, még kiszedett nyomásfokozóval is, simán lehet a rossz dugattyúszár tömítés, na oda mehet a zsír.
Közben teszteltem karossal is a Rioba Platinunot amit régebben automatával. Kb. 4 fokozattal durvább őrlemény kell mint a Bellarom Colombiából, olajosabb, sötétebb pörkölés, kakukkfüves, oregánós bukéval, mintha csak a Starbucksban innék.
Legalacsonyabb hőfokon mini ristrettora véve éppenhogy iható, nem a legösszetettebb, fura ízei vannak, remélem ha kicsit még gyorsítok rajta meg feljebb veszem a hőfokot, eltűnik belőle ami furán émelyítő íz. -
konzumpro
Topikgazda
válasz Palesztin994 #3899 üzenetére
Pedig attól függ, mire állítod, egyszerű számítást végez az átfolyó vízmennyiséget mérve a beállított vízkeménységtől függően. Nem érzékel mást, csak az átfolyó vízmennyiséget.
Állítsd 1-esre, annyi haszna van a beépített szűrőnek, hogy megfogja a kancsós szűrőből kioldódó szenet, így nem rakódik le a gépben.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz Palesztin994 #3901 üzenetére
Ugyanaz, csak a /22 két darabos csomag.
-
konzumpro
Topikgazda
Egy Philips EP1224-et tesztelek, nagyon halk, jó kávét főz, de itt is az van mint a többi Philipsnél, nem szabad túl finomra őrölni a kávét mert fanyar lesz, tök jó középállásban, a Minutokhoz képest gyorsabb a mechanika, hamarabb pozícióra áll, a tejhabosítás viszont csak buborékosat tud, amit mondjuk át lehet keverni NanoFoamerrel, de nem nagy élmény ennyit vesződni vele, inkább hagyományos automata tejhab készül, amibe belefőhet a kávé.
Viszont ez azt is jelenti, hogy nem rosszabb, mint a drágább verziók. A háromféle hőfokból a gyári közepes pont jó. Őrölt kávét is le tud főzni, csak jó sokáig kell nyomni az erősség gombot.
A víztartály mögé rejtett mechanika az ennél a sorozatnál megszokott, elég sok őrlemény marad itt-ott, érdemes alaposan kitakarítani hetente. Indokolatlanul sok zsír van a főzőegységben, nekem nem tűnik higiénikusnak ez a rendszer, tele zsíros zaccal. Az előző felhasználók nem sokat törődtek a karbantartással, sima csapvízzel megy, ameddig megy. Kicsit sajnálom, de ez van. Aki hajlandó karbantartani, az elégedett lehet vele, ajánlom igényes embereknek.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
-
konzumpro
Topikgazda
Mindenféle ajánlással szembemenve a Bellarom Crema karos gépben is igen jó tud lenni, kicsit könnyebb jó lefolyást elérni vele mint a Bioval, ami már nem olyan jó mint régen, talán túlpörkölik vagy más fajtából készül. Magas hőfokon a Cremának kétféle íze van, egy csokis sötét pörkölésre jellemző és egy ami a Biora volt jellemző, amíg jó volt, tehát ez valami blend.
A Metro Rioba Platinumhoz képest kb. kétszer olyan jó. A Platinumot magasabb hőfokon sikerült ihatóvá tenni, automatán is, kb. középre állított őrlővel a legjobb, az alatt keserű, közepes hőfokon meg furán fanyar. Szóval nagy hőfok, közepes őrlemény. De a Bellarom nagyságrendekkel jobb.
Van esetleg valami új bolti szemes, amit ezek mellett érdemes kipróbálni? Az Auchan sajátmárkás "Nívó" és "Prémium" kávéit próbálta valaki?
-
konzumpro
Topikgazda
Egy ideje dobozában pihent az automatám, ma elővettem és gyári állapotába hoztam, nem volt egyszerű, folyt a víz a tálca alá, gyanús volt hogy valami szivárog, és hát igen, a kiszáradás megtette hatását, a pipacsőre hátulról menő két nagynyomású cső gyorskötözőkkel van gyárilag rögzítve, azok ereszteni kezdtek, cserélni kellett, meg kicsit meg is dupláztam, hátha tovább bírja.
A karoson a gőzölésnél az impulzust és hőfokot variálva jöttem rá, hogy nekem több víz kéne a gőzbe automatán, hogy inkább folyékony mint habos legyen a gőzölt tejhab. Visszaraktam a gyári Phoenix pumpát aminek nagyobb a vízhozama. Végülis gőzre így jobb lett, a főzésre meg mindegy lesz, mert minden gyári középállásban van, nem elvárás a lassú lefolyás.
Most még pár napig tesztelem, aztán körbekérdezem a családot, kell-e valakinek. Kb. két éves, gari már nincs rá, érdekes hogy ennyi idő kellett neki hogy átlag felhasználóként totálkár benyomást keltsen a szivárgással, persze még sokáig fogja bírni. Azt tudtátok, hogy a pumpára 9 óra az élettartam?
Jó lenne ha kicsit átgondoltabban fejlesztenének a Philipsnél (is), simán lehetne megfelelő anyagminőséggel évtizedekig működő, javítható gépeket gyártani. Bár most már lassan ideje újragondolni a kávé jövőjét is.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz coolabácsi #3992 üzenetére
Nem ez a megoldás, hanem hogy nem kéne szart gyártani.
-
konzumpro
Topikgazda
Én még hezitáltam a DeLonghival kapcsolatban, de rosszul esett amikor láttam, hogy itt is rögtön karcosodik a műanyag meg a fém tálca. Ez már a kereskedői hozzáállás, amiről nem feltétlenül a gyártó tehet. A Philips a support email megszüntetéséért kap rossz pontot.
Azt azért tudod, hogy a Tchibo az Beko? -
konzumpro
Topikgazda
válasz bigmasterg #4025 üzenetére
+1, tej és cukor nélkül is iható, valódi presszókávéhoz tényleg karos az ajánlott.
De ha nem kell minden reggel vasalt ing, van Tchibo Esperto, kb. 84e körül.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz bigmasterg #4054 üzenetére
Sokan a Denkmit hal- és laborvizét isszák, mert jó akkumulátorokba.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz inf3rno #4063 üzenetére
Van itt egy cikk a vízlágyításról, nem tudom mennyire szakszerű.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz inf3rno #4068 üzenetére
Igen. Túl kemény vízzel a kávé is valahogy olyan, mint amikor túl sokáig áll a tea és fanyar lesz. Amikor kezd kimerülni a gyanta, akkor egyre mattabb, ízetlenebb, főleg a finomabb illatok tűnnek el.
Én nem vettem észre hirtelen átesést a víz lágyságában, egy patron három hét után már kezd gyengülni de csak lassan romlik a minősége. -
konzumpro
Topikgazda
Most kipróbáltam csapvízzel a karost, mivel gyárilag tartalmaz vízlágyító patront, ami egy évig jó házi használat esetén. Kicsit összetettebb ízeket hozott, mint eddig, túlzott óvatoskodás volt a kancsós lágy vizet használni.
Csak az zavar, hogy nem nagyon találok csere patront, viszont szét lehet szedni, elvileg tömény sóoldatban regenerálható a gyanta ami ebben a fajta vízszűrőben van, de találtam több helyen is vízlágyító gyantát, kilós kiszerelésben, gombokért. Szóval úgy tűnik áttérek csapvízre, remélem észre fogom venni amikor kimerül a gyanta.Automatánál is jó lenne ha szét lehetne szedni az AquaOptima szűrőt és lehetne cserélni csak a gyantát, tökre környezettudatosak lennénk, meg "kicsit" olcsóbb is lenne. Ebayen láttam utánöltő szetteket, egy doboz gyanta, kis tölcsér meg gumidugó, más helyen azt mondják ki kell fúrni a szűrőbetétet és ki kell rázni a régi gyantát, bele kell önteni az újat tölcsérrel, lezárni és kész. Ez a szett drága, szerintem egyszerűbb lehet házilag megoldani, ha van egy gumidugó, ahhoz igazodó méretű lyukat fúrni a szűrőn, venni vödrös olcsó élelmiszeripari lágyító gyantát, és utántölteni. Talán a kis tölcsér az egyetlen befektetés amit százforintos boltban be lehet szerezni.
(Fillérbaszó rovatunkat olvashatták)[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
válasz inf3rno #4071 üzenetére
Úgy néz ki ez a megoldás a Catlerhez, a forgalmazó nem árul tartozékokat, a szakszerviz Sage patront ajánlott, ami nem jó hozzá.
Kb. 1300-ért van online 1 liter kationos gyanta, ami regenerálható is. De lehet hogy van itt valami fizikai bolt is ahol árulnak ilyesmit. Ráér, de érdekes hogy mennyire nincs megoldva a szerviz, senki se keresi. Graefnél találtam szilikon kartömítést, az majd kelleni fog jövőre.
Az automatánál meg még nem tudom, most nem használom, csak egy ötlet hogy lehetne házilag fillérekért lágyítani a vizet.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz Dr. Szilikát #4073 üzenetére
Tényleg, bár abban szén is van, meg mintha nem sóval aktivált lenne hanem sósavas.
Azt nem tudom még mi van az Oscar párnákban, bár az nekem nem vált be túlzottan, talán túl lassan lágyít, vagy nem kellő mértékben. -
konzumpro
Topikgazda
válasz inf3rno #4076 üzenetére
Igazából van egy open source espresso machine nevű projekt, aminek épp egy Dedica az egyik hozzávalója.
Jó lenne egy hackelhető firmware-ű automata is, ami mechanikailag rendben van, sokáig lesz alkatrészellátottsága, elfér benne egy vezérlő. Raspberryvel meg lehetne oldani a vezérlést, programokat, (plusz) displayt, pid-et.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz Dr. Szilikát #4100 üzenetére
A tejsav oldja a kávézsíros learkódásokat is, úgy tudom.
-
konzumpro
Topikgazda
Milyen kár hogy beetették a kapszulával (is) az embereket. Kell még pár évtized hogy lássuk milyen hatással van a Nestlé az élelmiszeriparon keresztül az egészségünkre - ha lesz még rá pár évtizedünk.
Én most tettem vissza a karos helyére a Philips automatát, ami gyári állapotba van hozva, most volt két éves. Meg tudom vele csinálni azokat a cappuccinokat, lattékat amiket karossal, meg gyengébbet is tudok, vagyis Frei csészébe 100ml tejhabbal egy gyengére állított 20 ml-es ristrettot felönteni, amit azért karossal pocsékolás nélkül nem lehet. Amiket karoson tanultam, most automatán is elismételem. A cél a hasonló ízhatás és textúra, csak kisebb adagokkal, eddig jók vagyunk. Hirtelen fura a kényelmesség, meg hogy nem sugároz egy ötven fokos fém test az orrom előtt. Még csak a gőzölésre se kell sokáig várni, úgy látszik a dual bojler csak a hőstabilitáshoz ad hozzá, a gyorsasághoz őszintén szólva nem nagyon.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
Ittam podból, Pécs környékén egy cukrászdában, az nem volt annyira finom.
Kicsit rövidre fogva:
Szeretném hinni, hogy mindent megtesz a Nespresso a fair trade kávéért, nagy a választék is, azért én a Vertuo-t kihagynám, mert szerintem csak a konkurencia kizárása a cél, és hát ízre az se egy nagy durranás.
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Horgász topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Microsoft Excel topic
- nVidia tulajok OFF topikja
- Formula-1
- Synology NAS
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- Részletfizetés. Bontatlan. noblechairs EPIC székek azonnal . 24 / 36 hónap garancia . +36301300000
- Részletfizetés. Bontatlan. noblechairs LEGEND székek azonnal . 24 hónap garancia . +36301300000
- Nagyon szép Delonghi Dinamica ECAM 353.15.B automata kávéfőző
- Eladó teljesen új, bontatlan Nespresso Essenza mini piros színben
- Két kazános Jura Impressa 801 automata kávéfőző Cappuccino fejjel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen