Új hozzászólás Aktív témák

  • Lortech

    addikt

    válasz #64052736 #78812 üzenetére

    #78812 -Pepe-
    Ha nincs felszívódási problémád, normálisan táplálkozol, és nem szokott alacsony lenni, akkor nem kell rá külön figyelni (sőt, komoly problémát is okozhat, ha vasat szed akinek nincs extra pótlásra szüksége). Ha viszont krónikus kimerültséget tapasztal az ember, akkor érdemes lehet ennek hiányára is gondolni.
    Én tavaly ősszel még vért adtam, idén év elején 3 hónap alatt sikerült leépítenem a raktáraimat és borult minden más is a vérképemben emiatt. De nálam van felszívódási probléma is, ami miatt küzdeni kell a szinten tartásért a korábbihoz képest aktívabb életvitel és pörgősebb anyagcsere mellett.
    Az elmúlt évekből van pár kutatás az édesítőkről, nekem az jött le, hogy a nagy átlag számára normál mennyiségben nem rosszabbak mint a cukor, hosszabb távon és nagy mennyiségben viszont rossz irányba tolhatják el a bélflóra egyensúlyát. De mindegyik másként hat a szervezetre, nem nagyon lehet egy kalap alá venni őket. Én évek óta használok steviát, néha iszom egy zéró kólát, nem vettem észre problémát, de a táp kiegekben (pl. ízesített tejsavó protein) található ipari mennyiségű szukralóztól látványosan rosszul lettem, azóta mindenből csak natúrt veszek.

    #78793 comegetsome1
    Nem vészes ez a labor, az alacsony CRP tök jó, de gyak. az összes eltérés (FE, vvt, hgb, WE, MCV) vérszegénységre utal. Ellentmondásos a magasabb MCV alacsonyabb vassal, kár hogy nincs ferritin, és nincs B12 és folsav, ami ha alacsony lenne, megmagyarázná valamelyest az eredményt és akár az alacsony vasat is. Egy db alacsony szérum vas érték nem sokat mond, főleg ferritin nélkül. A vas homeosztázis bonyolult és soktényezős. Nehéz olyan orvost találni, aki érti az összefüggéseket és veszi a fáradságot, hogy kiderítse az eltérés okait. A téma bonyolultságára egy másik tanulmány, amiben a tesztalanyoknál B12 hiány elfedte vashiányt, és miután helyrehozták a B12-t, az kihozta a vashiányt.
    De inkább az oka érdekes ezeknek a hiányoknak, mivel ha nem nagyon egyoldalúan táplálkozol, vagy nem spec diétán vagy, és jól működik az emésztésed, nem alakul ki krónikus hiány, viszont ha felszívódási zavar van, a pótlás se olyan hatékony. Vasat és B12-t tárolja a szervezet, ha leapad, krónikus hiányra utalhat, a folsav hiánya az lehet valami pillanatnyi zavar is.

    Thank you to god for making me an atheist

Új hozzászólás Aktív témák