Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz Dorian #68719 üzenetére

    Hát, nevezz eretneknek, tudatlannak, stb, de az én véleményem általánosságban az, hogy a számottevően (a gyártási minőség véletlen hibáin jelentősen túlmutató, egyértelműen észlelhető, mérhető mértékű) eltérő geometriának (beleértve minden geometriai jellemzőt, tehát nem csak a magátmérőt, és hogy tömör vagy szálakból sodort, de azt is hogy mekkora szálakból és milyen mintára sodort, illetve van-e szigetelés a szálak közt, vagy sem, stb) vagy eltérő anyagtípusnak és minőségnek kell is kell, hogy legyen hatása a hangzásra (legfeljebb a géplánc többi része, vagy a környezet többi része túl gyenge/zajos és/vagy a tesztelőnek van botfüle ahhoz, hogy ezt észrevegye), de mikor nagy hasonló a geometria és az anyagminőség is (és én most ezt mondtam: ránézésre lényegében azonos az a geometria és papíron mindkettő igen tiszta réz), akkor számottevő különbséget azért nem várnék (ha van is, akkor az én inkább vagy a véletlenek [gyártási minőség szórása, "elferdített" gyártói adatok az anyagminőségről, stb] egymásra-halmozódása és/vagy [inkább] placebó).

    Én viszonylag botfülűnek vallom magam (sohasem zenéltem hangszeren és erősen vegyes a zenehallgatási ízlésem, javarészt inkább gyarló mellékes szórakozás, mintsem minőségi élvezet), de igazából a 2.5mm és 4mm rézkábel közt sem igazán hallom a különbséget.

    Sokkal inkább vagyok rágerjedve a szobaakusztikára. Már-már mániámmá kezd válni, hogy folyamatosan próbálgatom fel a különböző hanglágy anyagokat a falra, tolom ki-be a különböző bútorokat (az abszolút minimális egy szál foteltől a könyvespolcig+kanapéig és falra hányt szivacsokig/szőnyegekig) és fülelek, hogy melyik frekvenciák gerjednek túl, vagy nyelődnek el. Én ezt egyértelműen hallani vélem és zavar is, akármilyen gyatra minőségű hanganyagot hallgatok (pl. kvázi-amatőr zenészek kezdő felvételei, vagy tömörített mp3-ak, sőt videójátékok agyontömörített és sajnos gyenge minőségben kevert hangjai stb).
    Ez nekem nagyságrendekkel érzékelhetőbb (akár csak egy fotel arrébb-tolása, vagy egy függöny elhúzása), mint "normális" minőségű komponensek cserélgetése (a jó és mégjobb erősítő vakteszt se igazán megy nekem, a kábelekből pedig tényleg csak azt tudom, ha valami jó, vagy nagyon szar, de utóbbin érts pl. azt, hogy 0.5mm cinezett acél vs. 4mm tiszta réz, nem két ránézésre hasonló geometriájú és papíron hasonló minőségű kábel...).

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák