-
Fototrend
Új hozzászólás Aktív témák
-
rup1u5
Topikgazda
válasz
apollo12
üzenetére
Ja hát kérem ez tiszta káosz! Először is frissítsd az adatlapod, hogy pontosan milyen konfiggal van dolgunk! másodszor meg szedd ki a fenébe azokat a 2gigás, 667-es modulokat és kezdjük nulláról a dolgot az összes rendszerkomponens pontos ismeretében! Ramokat meg ne mixelj ha stabilitásra vágysz és tuningolni is akarsz!
-
rup1u5
Topikgazda
Nálam volt throttling egyszer cpu túlmelegedés miatt 4.3GHz-en, játék-vízzel. Akkor egy újrapasztázás segített. Aztán lett rendes épített víz mindenen és azóta jól érzi magát a procim meg a GPU-m is! Ez után a power limit miatt throttlingolt 4.5GHz-en. Lehet, hogy ez utóbbira kéne apollo12-nek is vetnie egy pillantást a BIOS-ban.
-
rup1u5
Topikgazda
válasz
Pubszon
üzenetére
De van értelme mert így sohasem ment 20w fölé a fogyasztás HWinfo szerint. Ha hagyom úgy ahogy javaslod akkor folyamatosan ugrál az órajel max szorzó és min szorzó között pár másodpercenként. Ez tolja a fogyasztást.
Most csináltam egy másik beállítást a javaslatodat alapul véve. 6 mag, HT-off, virtualization-off, max szorzó 20, offset -0.120. Így terhelve 0.848V-ot kap. Idle max30W és 60W alatt marad AIDA FPU stress alatt is. Ez jó lesz netezős-filmezősre mert így a win is elég gyors és marad elég erő ahhoz hogy ne röcögjön ha mellette mondjuk tömörítek, másolok stb.
(#4206) apollo12:
"játékba vissza veszi a teljesítményt 4.2ghz re"
Nem lehet, hogy throttling-ol? CPU vagy a VRM nem melegszik túl? Alaplapi VRM-re nem ártana egy extra venti alapból! Milyen lapod van? -
rup1u5
Topikgazda
Lementem 0.8v-ra ami terhelés alatt így néz ki:

20W idle fogyasztás azért elég jó

-
rup1u5
Topikgazda
Mivel ritkábban játszom és gyakrabban csak netezésre használom a gépet ezért szeretnék egy underclock-undervolt beállítást is csinálni. Mit gondoltok mennyi lehet az a minimális fesz ami adható a legalacsonyabb szorzóval?
-
rup1u5
Topikgazda
válasz
core i7
üzenetére
W10 oem license az alaplaphoz kötődik. Ha az megy akkor megy vele a W10 is. Nekem is így van W10-em, anno bagóért vettem W7 oem-et és azt upgrade-eltem. De tök lényegtelen mikor ebay-en azt is vehetsz már £1.99-ért!

-
rup1u5
Topikgazda
válasz
Pubszon
üzenetére
Egy 3930k-t vagy 1650-et még be lehet szerezni 25-30K között ami normális de az X79-es lapok sajnos horror áron mennek. 4930K-t meg nem kapni normális áron csak 50K körül. Szerintem nem éri meg ennyit áldozni egy ilyen koros platformra. Akkor már inkább RYZEN vagy X99.
Persze ha az ember okos és türelmes akkor találhat lapot is normális áron. És bele egy jólárasított E5-1650 V2-t. Bolond aki manapság 50-60K-t kiad egy 4930K-ért!
-
rup1u5
Topikgazda
válasz
core i7
üzenetére
3790x nevü proci nincs. 3930K-ra gondolsz ugye?
Összehasonlításnak egy i7-980X @ 4.16 GHz-en hoz 979 pontot Cinebench R15-ben. Az én Xeon E5-1650-em ami gyakorlatilag egy az egyben egy 3930K 4.5GHz-re húzva pedig 1151-et kap. Azonos órajelen kb 10-15% lehet a Sandy-E előnye, szóval Gulftownról Sandyre váltani nem éri meg.
-
rup1u5
Topikgazda
válasz
core i7
üzenetére
Ez a Sandy-E topik és X79-et írtál, szóval végképp nem értem....
Ha egyértelműbben kifejeznéd, hogy mire gondolsz akkor jobban értenénk!
Írj pontos proci típust! Melyik kettőt szeretnéd összehasonlítani? Amúgy meg ITT pillanatok alatt találsz cinebench eredményeket akármilyen procihoz és az alapján már tudsz összehasonlítani. -
rup1u5
Topikgazda
Rövidet nem hiszem, hogy fogsz találni!

De itt van ez Sandy-E-hez ami szerintem nagyon hasznos és pdf-ben is letölthető. Beteszem az összefoglalóba is.Sandy Bridge E Overclocking Guide
Ivy-E-hez nem találtam ilyen alapos leírást de gondolom ahhoz is jó alap lehet a fenti guide.
Talán itt találsz némi hasznos infót Ivy-e tuninghoz de itt a topikban is érdemes visszaolvasni! Gyakran én is azt teszem.
-
rup1u5
Topikgazda
-
rup1u5
Topikgazda
Attól is függ persze, hogy mire is használod de szerintem igen. 6mag/12szál amit a modern játékok már meg is hálálnak. Pláne ha a 4820-at eladod. Úgy minimálból lesz 6 magod és cibálhatod 4.5GHz-re.
(#4161) bitpork:
Tudom, hogy hármónkon kívül más nem nagyon nézi ezt a topikot de hátha betéved valaki aki épp procit keres. 
-
rup1u5
Topikgazda
Csak mondom, hogy 27K-ért dobálnak most 3930K-t itt az aprón!
Többet is!
Ennyiért meg is éri!
Linket is raknék ha nem lenne szabály ellenes! -
rup1u5
Topikgazda
válasz
bitpork
üzenetére
2013 második fele. Meg kell hagyni, gyönyörű lap!

-
-
rup1u5
Topikgazda
Egy ilyen 10 magos nem lenne jobb választás neked munkára?
-
rup1u5
Topikgazda
Akkor ezt a két hibaforrást ki is lőhetjük!

Alaplapi VRM hogy bírja terhelés alatt? Az is okozhatja ha 100° fölé megy. (nálam ezért kapott vizet) Egy ventit mindenképp érdemes közvetlenül fölé tenni!
És ahogy aty-73 is írta, a 8 rammodul is bonyolítja a tuningot. Ha a VRM hőfokok rendben vannak akkor én inkább itt keresném a hiba forrását. 4 modullal próbáltad mi a helyzet?
Milyen órajelen mennek a ramok?Többi feszzel mi a helyzet bios-ban?
VCCSA mennyin van? 8 modulnál oda kellhet némi többlet. 1.2V mondjuk4200-at azért kéne vinnie annak a procinak alapból.
-
rup1u5
Topikgazda
-
rup1u5
Topikgazda
Érdekes alternatíva!
"X79" lap H77 chipset-el!
AliExpress HUANAN X79 Motherboards -
rup1u5
Topikgazda
-
rup1u5
Topikgazda
Az mitől lehet, hogy játékok órákig futnak gond nélkül, viszont win desktop-on vagy böngészés közben kékhalál és olyan gyorsan restartol, hogy a blue screen épp, hogy csak felvillan? LLC-t már a legmagasabb fokozatba "kapcsoltam" de úgy meg már 1.4v-ot kap terhelve amit nem szeretnék.
-
rup1u5
Topikgazda
válasz
kicsipapucs
üzenetére
Nem tervezem lecserélni a 1650-et.
Csak jó látni, hogy most már a sokmagos Ivy-e-k is ereszkednek árban. -
rup1u5
Topikgazda
válasz
Pubszon
üzenetére
Az lenne az igazi de elég horror áron mennek sajnos.
Viszont egy fincsi 10 magos 2680v2-t szívesen kipróbálnék. -
rup1u5
Topikgazda
-
rup1u5
Topikgazda
válasz
Skeleton01
üzenetére
42*100 miért nem jó?
125-ös BCLK-val nekem is ez volt a problémám. -
rup1u5
Topikgazda
válasz
kicsipapucs
üzenetére
Ja! Emlékszem! Neked van a DELL-ed.

-
rup1u5
Topikgazda
válasz
kicsipapucs
üzenetére
Perpill szerintem ez most a legjobb vétel: 1650 v2 postaköltséggel 38K-ért! Ha számít az egyszálas teljesítmény és a tuning akkor inkább egy ilyet mint 2690-et.

-
rup1u5
Topikgazda
válasz
kicsipapucs
üzenetére
ebay rogyásig van velük.
-
rup1u5
Topikgazda
válasz
kovab0de
üzenetére
Nekem gyanús, hogy döglött az a 4930k.
Próbáltad kivenni és újra betenni a CPU-t? Nem görbült el véletlenül néhány pin a foglalatban? Ha visszateszed a 4820-at akkor ismét működik gond nélkül?
A 2680nak mennie kell abban a lapban! Bár ha a 4930k sem ment....
Első körben tesztelném a 4930k-t egy másik lapban mielőtt még egy procit vennék, mert lehet hogy a lap adta meg magát. -
rup1u5
Topikgazda
válasz
kicsipapucs
üzenetére
Fúú...elvesztettem a fonalat.

Ha van 8700k is meg 5960x is akkor mi a francnak vesződsz a szutyok DELL-el és miért nem a 8700k-n tolod a GTA-t?
Vagy ennyire szereted magad szpatni?
Én szívem mélyéből rühellem az összes DELL meg Compaq féle szutykot és max bottal piszkálom őket.
Egyébként meg nyugodtan vegyél fel socialon ha online is tolnád a GTA-t!
(#4048) akoska07:
Szerintem nem! Inkább ebay-t nézegetném 1680v2 után. Néha akad nagyon jó deal! Most ment el egy pár napja olaszországból 360EUR-ért ami már elég baráti ár érte. Ritkán találni 500-600GBP alatt. -
rup1u5
Topikgazda
válasz
kicsipapucs
üzenetére
Ezek szerint a T3600 nem támogatja az Ivy Xeon-okat? Még a sandy-e E5-2690-et sem?
Nem is tudtam, pedig egy ilyen kukázott gépből guberáltam ki az én 1620-amat meg egy Firepro kártyát.
Nem lenne egyszerűbb/olcsóbb inkább váltani X79-re? Akkor mehetne akár egy 1660 kényelmes 4.5GHz-en, vagy ha nagyon kellenek a magok akkor a 10-12 magos Ivy-e procik valamelyike. -
rup1u5
Topikgazda
válasz
kicsipapucs
üzenetére
Szerintem rendben van. 35-ös szorzót nem tudja tartani az összes magon terhelés alatt? Elég baráti a fogyasztása!

-
rup1u5
Topikgazda
Nagyjából tisztában vagyok a munkásságoddal.
Azt hiszem ez most tipikusan az az eset amikor a korábban szerzett tapasztalatok inkább hátráltatnak, mint segítenek.
Én egy Xeon E5-1620-al érkeztem az X79-es platformra amit 4.3GHz-en használtam. I7 még csak a kezemben sem volt soha! Ennek fényében mikor megláttam milyen olcsón dobálják ebay-en az E5-2620-akat én is fellelkesültem és óriási tuningokat vizionáltam. Még szerencse hogy kérdeztem és keresgéltem neten mielőtt vásároltam volna.
Overclock.net forumán is vagyok és ott is be-beesnek arcok időnként akik E5-2xxx-et szeretnének tuningolni aztán szembesülnek azzal, hogy nem lehet. Ritka az, hogy valaki olyan nehezen lássa ezt be mint te!
Ez nem 1366, 771 vagy Opteron! Isten hozott a szopatós Xeonok világában!
Csak ismételni tudom magam: Ha LGA2011-es Xeon-t akarsz tuningolni akkor -> 1620 v1 v2, 1650 v1 v2, 1660 v1 v2 vagy 1680 v2 és slussz-passz. Mit gondolsz miért nem látunk E5-2670-eket 107-es BCLK fölött?
De hajrá! Nyomassad a teszteket! Én várom a beszámolódat!
Hátha kiderül, hogy mindet rosszul tudok! 
-
rup1u5
Topikgazda
Ha nyernék a lottón sem cserélném le az X79-et. (így is bőven sok nekem) Inkább egy nagyobb lakást néznék, hogy külön számítógép-szobát csinálhassak. Jelenleg a konyhában lakik a gép a hűtő mellett.

Aztán indulna a bevásárlás valahogy így:
Egy nagy számítógép asztal, ami mellé felhoznám Budapestről a Herman Miller Aeron székem, valami VESA mountos kar két monitornak, a jelenegi monitorom menne másodiknak és vennék egy 21:9-es, IPS, 144Hz szerű csodát elsődlegesnek.
Aztán mennék bele a gépbe:
Proci csere E5-1680 V2-re, VGA csere 1080Ti-re FC blokkal, táp csere valami full moduláris 650-esre, a 11 éves SB X-fi helyére is néznék valami modernebbet és kapna egy hálókártyát is mert az alaplapi soha sem működött. És ha már úgy sem számít a pénz, lecserélném a 4*4GB RAM-ot is 4*8-ra és betennék még egy SSD-t RAID0-ba. Innen egyenes ágban következne a vízhűtés pimpelése is. Jönne bele még egy 140/45 vagy 60-as radi ha befér, eLoop ventik egy D5 és az összes olcsó fittinget cserélném pofásabbakra a drágább kategóriákból. És végül a $10-os DELL billentyűzetem helyett is vennék valami "menőt".
Azt hiszem számomra itt lenne a plafon ennél a konfignál.
Új gép építése esetén azonban én is AMD felé mennék inkább.(#4008) bacsis:
Igen. Azt mondom, hogy meg sem fog mukkanni az a proci 125-ös BCLK-val még ha minimumra veszed a szorzót akkor sem. Nem én találom ki ám ezt! Nem véletlenül nem látsz OC eredményeket 2620-al, vagy bármelyik másik 2000-essel. De próbáld ki és számolj be itt a kísérleteid eredményéről! Én nagyon szívesen olvasnám!
Hátha tanulunk valami újat. -
rup1u5
Topikgazda
Mit értesz "bclk szorzó" alatt? Ezt nem értem. Sima szorzó van csak és kész nem? Én sokáig használtam az enyémet 36*125-ön és tesztelgettem 37-38-as szorzóval is ha erre gondolsz.
"De nekem sikerült a 2620as xeo,t is húzni bclk-val.... 105ig"
Ezt mondtam én is, hogy kb ennyire képesek a 2000-esek.
Azt nézd meg még, hogy a max turbo szorzó ilyenkor az összes magon érvényes e vagy csak 1-en. -
rup1u5
Topikgazda
Ezt nem igazán értem én sem de LGA2011-nél a 2000-4000es Xeonok teljesen más tészta. Ezeknél a prociknál a tuning ki van zárva. Hogy mit mahináltak Intelék ezeknél a két utas Xeonoknál, hogy még a bclk-val sem lehet minimálisnál nagyobb tuningot hozni azt én is szeretném tudni.
Ugyan akkor míg ha egy I7 egyutas Xeon megfelelőjét fogod (1620-1650-1660) akkor nagyjából ugyan olyan tunning potenciálra számíthatsz, nyitott szorzóval. Szerinem ezt a mérnökeiken kívűl senki nem érti. 
-
rup1u5
Topikgazda
Egyik linken sincs szó Xeon E5-2xxx tuningról.
Egyébként ezt a quiedot ajánlom! Letölthető pdf-ben is. -
rup1u5
Topikgazda
válasz
tom_tol
üzenetére
Nem tudom. minden esetre az biztos hogy a 2000-esek nagyon nem mennek. Szorzó lockos és BCLK tuningot is csak minimális mértékben viselik el.
Neked viszont X99-ed is van nem? Ott létezik egy BIOS mod amivel a V3-as 2xxx-es Xeonok legmagasabb turbo szorzón képesek hajtani az összes magot! Ez utóbbi megfejelve egy kis BCLK emeléssel már elég szép teljesítmény többletet hoz a sokmagos Xeonoknál.
(#3956) bacsis
Igen. Ezek lockmentesek. Hogy miért azt ne kérdezd.
Van aki azt mondja, hogy azért mert ezeknek a Xeonoknak van i7 megfelelőjük de ez az elmélet kicsit sántít mert a 1680 V2-nek nincs és lockmentes az is.Nem tudom hol olvastad ezt a bclk-s dolgot de én még nem hallottam olyan V1-V2-es, 2xxx-es Xeonról ami 125-ös bclk-val ment volna. Jellemző, hogy valahol 103-107 között fekszenek meg.
Ha viszont ott a 4930k akkor felejtsd el a Xeont

-
rup1u5
Topikgazda
Tájékozódhattál volna kicsit a témában mielőtt nekiugrasz.
E5-2xxx-es Xeonoknál felejtős a tuning! Ha szerencséd van akkor BCLK-val el tudsz menni kb 105-ig és kész. Nézz egy E5-1650-et vagy 1660-at ha tuningolni akarsz. Van is most itt az aprón egy 1650, 31K-ért. Az enyém így megy most, szintén egy Extreme4 lapban.Egyébként az álom proci x79-es platformon az E5-1680 V2.
(Ivy-E, 8mag/16szál, unlock). Lejjebb is estek az áraik $1000-ról hála a RYZEN-nek csak elég ritkák. Van most egy ebay-en Olaszországból de én 250 eurónál többet nem adnék érte. -
rup1u5
Topikgazda
válasz
bitpork
üzenetére
Én is hasonlóan gondolkodom. A jelenlegi konfigot csak azért építettem, hogy egyszer HEDT konfigot is csináljak. Elköltöttem egy felsö-közép kategóriás vga árát csak a vízhűtésre. Közben gyerek is lett, úgyhogy ez a vas most marad jó darabig! Max egy 1070-et, fc blokkal lövök bele ha kijött az új generáció és 50k-ért dobálják őket használtan. Következő gépem valami ultra low budget használt vas lesz 3-5x ekkora teljesítménnyel és fele fogyasztással. Majd a 45. születésnapomra meglepem magam vele.

-
rup1u5
Topikgazda
válasz
bitpork
üzenetére
Elég lesz az az 500-as táp.
Az enyémet is egy 525-ös, 82+-os Enermax viszi, proci 4.5-ön, 4db ram, GTX970, 2 HDD, 1 SSD, hangkártya meg a vízhűtés. Én még továbbra is inkább egy Ryzen 1600-ra mennék rá a helyedben! Épp a minap néztem egy 3.85GHz-es Ryzen 1600 Cinebench score-t és 1330 körül hozott. Ezzel szemben az én procim 4.5GHz-en csinál 1150 körül. Közben meg bekajál 170W-ot AIDA szerint.Arról nem is beszélve hogy 2 modullal csak dual channel-ed lesz, szóval ram oldalon is veszíteni fogsz a sebességből.
-
rup1u5
Topikgazda
válasz
bitpork
üzenetére
Felejtsd el!

Eljárt már felette az idő és ahogy proci is mondja, egy ryzen-el jobban jársz.A 4 foglalatos Asrock egy extreme4 lehet, mint az enyém aminél ha 1 foglalat rossz az annyit jelent, hogy buktad a quad channel-t és a 16GB-ból csak 12-t fogsz tudni használni. Az biztos, hogy én nem vennék ilyen drágán, hibás, öreg hardware-t!
-
rup1u5
Topikgazda
Sehogysem sikerült eljutni a post screenig 2400mhz-en.
Próbáltam a javasolt idözítésekkel és úgy is, hogy mindet auto-ra tettem. VTT: 1.25v, VCCSA-t próbáltam 1v-al, 1.05v-al és 1.25v-al is. Az összes 0.05v-os lépcsőt nem volt időm végignézni. Nem postolt egyikel sem.De így is fél siker, hogy a proci végre megy rendesen 45*100-on. Emelném tovább a szorzót, milyen feszekre figyeljek a vcore-on kívül?
(#3855) aty-73:
Ezt Pubszon kollégának szántad ha nem tévedek.
-
rup1u5
Topikgazda
OK. A feszeket belőttem ajánlásod szerint. Proci maradt 4.5GHz-en. Vcore autoról offset +0.005v-ra és az LLC-t egyelőre hagytam legalacsonyabb szinten (level5). Így aida stress test alatt 1.288-1.296v között mozog cpu-z szerint. Super Pi 32M közben viszont felmegy 1.328v-ig is. Úgy tűnik mintha auto vcore-al akkor stabilabb feszeket kapna. Teszek egy próbát még a ramokkal aztán megyek aludni amíg a lányom engedi.

-
rup1u5
Topikgazda
OK! Belövöm oda is.
A power limit is kétszer van. Egyszer az oc tweaker alatt, és még egyszer az advanced\cpu conf\cpu power management alatt. De ez legalább mindkét helyen ugyan az amire az egyiknél beállítom.
Asrock...Most nézem és a core current limit ott is 300. A screenshot volt régebbi.

-
rup1u5
Topikgazda
Teljes terhelésen, folyamatosan, prime és aida stress test alatt volt 1.36v offset-el. Az utóbbi két hsz-edben rengeteg hasznos infó van! Nekifutok megint az offsetnek és a feszek beállításának és csak utána foglalkozom a ramokkal. Majd leírom itt hogy mire jutok. Remélem benézel még!

-
rup1u5
Topikgazda
CPU fesz jelenleg auto-n van, igen. Így kap terhelés alat 1.28-1.29v között. Kisérleteztem sokat az offset móddal de valamit nagyon rosszul csinálhattam mert 1.36v alá nem tudtam levinni fagyás nélkül.
Beállítom amiket írtál.
"(core current limit itt megint 200?, vagy ez egy másik beállítás?)"
Ez egy másik beállítás. Ide mit javasolsz mennyit adjak?4 darab 4GB-os 2400Mhz-es Trident-X-em van igen. (több foglalat nincs is a lapon)
Konkrétan ez az neweggről.
CL10-esek. Itt vannak a részletek.
És jelenleg ezekkel az időzítésekkel megy 2133-on, 1.65v-al.Nagyon örülök, hogy most írsz ide mert ezekkel a problémákkal már régóta kűzdök! Ki is használnám a tudásod offset és ram ügyben!
Ha sikerülne offsetel belőni a feszt és a ramokat is 2400-ra akkor lassan elindulhatnék 4500 fölé is a procival. -
rup1u5
Topikgazda
OK. Beállítottam az általad ajánlott értékeket és továbbra is stabilan tartja az órajelet. Ha a ramot szeretném 2133-ról 2400-ra feltornászni akkor merre induljak el? Egyelőre megakadtam 2133-on. Itt és itt lenne még ötleted, hogy mit mire állítsak? Szeretném kihozni a max-ot a prociból energiatakarékos üzemmódok mellett.

(#3841) aty-73:
Kb ez lenne a cél nálam is.
-
rup1u5
Topikgazda
Végre tartja az órajeleket terhelés alatt is! Kicsit lassabb lett a mem írás/olvasás/másolás de az annyira nem lényeges. Fontosabb, hogy végre 100-as bclk-val is meg van úgy tűnik a 4.5GHz!

Most már csak azt kéne kiderítenem, hogy hol a fenében lehet az alaplapomon ez a VRM1 szenzor, mert hogy nem a vizesblokk alatt az tuti! Ezzel is küzdök már pár éve.
Lehet írnom kéne Asrock-nak.
-
rup1u5
Topikgazda
-
rup1u5
Topikgazda
válasz
Pubszon
üzenetére
Nem vagyok tuning szakértő, mert 2400-on sehogysem tudom működésre bírni a ramokat és a 45*100 sem működik rendesen a CPU-n, mert ilyenkor terhelés alatt levált a szorzó 44-re. Ezért használom 44*102-n. Így az órajel fixen 4488Mhz terhelés alatt.
Jelenlegi beállításaimmal így néz ki:

Az enyémnél jobb eredményeket kéne kapnod már 4.2GHz körül, 2400-on hajtott ramokkal.
Próbáld meg a ram időzítéseket kicsit feszesebbre venni! -
rup1u5
Topikgazda
válasz
Pubszon
üzenetére
Na eljutottam a biosig!

Rosszul emlékeztem és egy csomó mindent auto-n hagytam plusz az LLC is a legalacsonyabban van. Lenne még mit finomítani rajta de nincs időm foglalkozni vele.
Itt vannak a képek linkelve mert nem akarom szétbarmolni a topikot: egy, kettő, három, négy. Remélem segít valamit!
Feltehetnél egy AIDA64-et! Kíváncsi lennék neked mutatja e a VRM hőmérsékletet.Én meg feljebb pöccintettem a bclk-t 102-re és megnézem így bírja e:

-
rup1u5
Topikgazda
Értem. Ennyi fesszel annak a procinak 4.7-4.8-at is mennie kéne stabilan nem? Próbáltad feljebb tornászni az órajelet?
(#3818) Pubszon:
Most nem tudom újraindítani hogy bemenjek biosba de egy AXTU screenshotot tudok tolni. Semmi különösebb mókolást nem igényelt ez nálam és biztos lehetne még többet is kihozni belőle alap feszekkel ha rászánnám az időt. Ha jól emlékszem az LLC-t közepesre tettem, talán level3 azt hiszem és a feszeket auto helyett kézzel állítottam be a default értékekre, hogy ne kezdje el nekem a lap magától túllőni ahogy emelem a frekvenciát. A célom az volt, hogy az összes energiatakarékos mód megmaradjon és ehhez képest érjem el a lehető legmagasabb stabil órajelet. Nekem fontos az enrgiatakarékos üzemmód mert 80%-ban IDLE megy a gép. 44*102-t fogom kipróbálni majd legközelebb, hátha elmegy az is a jelenlegi beállításokkal.
-
rup1u5
Topikgazda
válasz
Pubszon
üzenetére
Egy BIOS frissítéssel kezdenék.
-
rup1u5
Topikgazda
-
rup1u5
Topikgazda
De neked V3 kéne nem?
Amúgy kétszer volt már fönt itt HA-n ugyan olyan proci mint az enyém 23K-ért.
Annál jobb vétel nincs!
Rendszeresen jelzem is itt ha látom mert szoktam figyelni az aprót. Ebay-en most is találsz olyat mint az enyém $120-ért E5-1650 V2-t (4930K) pedig 166 euróért postával együtt németországból. -
rup1u5
Topikgazda
Nagyjából felsoroltál mindent a hszben:
"összességében olcsóbbak, hivatalosan nem árulhatóak, bizonyos alaplap + bios párosokakkal nem biztos, hogy kompatibilesek / bootolnak."
"Arra nem találtam választ, hogy azonos típusú QS / ES proci lassabb-e mint a 'rendes' verziójú, illetve valami szolgáltatás le van-e tiltva bennük pl (vt)?"
Már miért lenne lassabb? Ha a magszám, architektúra és az órajel is megegyezzik akkor egy az egyben ugyan azt a teljesítményt kell hoznia!
Én azt javasolnám, hogy döntéskor ne a típus-nevet nézd hanem az adott ES/QS proci specifikációit!
Láttam én már olyan XEON procit ahol megegyezett a típus, viszont az ES-ben kettővel kevesebb mag volt mint a non-ES-ben! Megeshet az is, hogy az órajel (is) alacsonyabb és/vagy funkciók hiányoznak.
Szóval olyan ebay-estől vegyed aki lehetőleg minden részletet közöl: magok száma, órajel, utasításkészlet és az sem hátrány ha tudod előre, hogy működni fog a te lapodban is.(#3795) Pubszon:
2400-as ramok jobban illenek hozzá!
Nekem is az van!
Hajrá! Várom a beszámolódat!
-
rup1u5
Topikgazda
válasz
Pubszon
üzenetére
Szerencsére mutat a lap VRM1 és VRM2 hőfokokat AIDA-ban. Ezt Afterburnerrel íratom ki játékok közben is, mert jobb szeretem állandóan szemmel tartani. A VRM1 szenzorra még mindig nem jöttem rá, hogy hol van a lapon mert az nem lett hűvösebb a vizezés után sem, ezért aztán úgy gondolom, hogy az nem a borda alatt lehet. Talány...
Ezért is maradt a venti közvetlenűl a VRM rész fölött. Most ebben a pillanatban: VRM1: 78C°, VRM2: 62C° úgy hogy órák óta IDLE van a gép.
Pár perc Sniper Elite 4 közben meg így néz ki:

És ezt úgy hozza, hogy buktatott ablak mellett van a gép a földön és kint 17 fok van. Csukott ablaknál nem ritka a 90 fok sem nálam VRM1-nél. Ha nem lenne venti fölötte akkor simán elérné a 100-at is amit azért már nem szeretnék látni hosszú távon. 90 még belefér.
Nagyon kíváncsi vagyok hogy neked milyen VRM hőfokaid lesznek!
Örülök, hogy végre van még egy Asrock lap a topikban! 
-
rup1u5
Topikgazda
válasz
Pubszon
üzenetére
4x8 bőven elég lesz, tuning is könnyebb 4 modullal.
8-as venti mindenképp jól fog jönni a VRM fölé! Nekem most is van fölötte egy 12-es slim hiába van levizezve.
Chipset ventit úgy is beállíthatod biosban hogy soha nem fog elindulni. Nekem úgy volt víz elött. Nem igazán melegednek ezek. A VRM a húzós ezeken a lapokon. Pikk-pakk 90-100 fok körül lesz akár játékok alatt is azzal a fosch gyári aludarabbal. -
rup1u5
Topikgazda
válasz
Silencer83
üzenetére
-
rup1u5
Topikgazda
Az "érzésed szerint" mit jelent?
Mérted valamivel terhelve?
Pont egy olyan gépből guberáltam az előző procim, egy 1620-at a hűtővel együtt és emlékszem, hogy eléggé hurka az a borda már egy 1620-hoz is. Először azzal próbáltam ki mert nem volt normális hűtőm hozzá és ilyet produkált:
Ebből kiindulva nagyon kevés lehet már az a kis borda egy 1650-hez abban a zárt házban. Pláne ha a paszta is öreg alatta.Tedd át azt a 1650-et egy normális lapba, rendes hűtéssel és rendben lesz!

Az én 1650-em most így megy:
-
rup1u5
Topikgazda
Volt pár hete még egy 1650 ugyan attól az eladótól.
Szóltam is akkor!
És te milyen eredményekre jutottál a tiéddel? Lássunk valamit!

-
rup1u5
Topikgazda
Csak mondom, hogy 23K-ért van most az aprón egy ugyan olyan proci mint az enyém!

-
rup1u5
Topikgazda
Ezt nem is vitatom.
Mindenki arra b@ssza el a pénzét amire akarja.
Részemről amíg 25K-ért is lehet venni Xeon E5-1650-et addig bolond lennék majdnem 3szorosát fizetni egy alig 15%-al gyorsabb 4930k-ért. -
rup1u5
Topikgazda
válasz
tom_tol
üzenetére
"Van amikor pont az a 10% kell vagy nem"
A kérdés jelen esetben, hogy forintban mennyit ér 10% előny?
(#3754) BlackSoft:
vicc ami ott megy. Kíváncsi lennék hogyan jutottak erre az árra. Benéztek az itteni túlárazott hirdetések közé, oszt'jónapot....ez így jó lesz.
Ennyi erővel a sarki zöldséges is lehetne itt beárazó. -
rup1u5
Topikgazda
válasz
tom_tol
üzenetére
Nálam meg így néz ki most egy 24/7-es beállítással:

És az én procimat 30K-ért már megkapod. De mint írtam volt itt aprón 4 hónapja 20K-ért is.
Mennyi a különbség a kettőnk eredménye között? 10%? Kötve hiszem, hogy +40-50K-t érne ennyi difi.
És akkor még cibálhatnám 4.6-ra, 4.7-re de nem akarom, hogy sokat egyen. A tiéd reálisan 40-45K max szerintem, mert nagyon jól megy. De nyugodtan hirdessétek 70-80K-ért, mert lesz rá vevő......és ez a vicc az egész X79 platformban. 
(#3756) VGYke:
Szerintem igen, mikor 30-ért 6 magot kapsz.(lásd ebay-es linkem) De ez csak az én véleményem. Amíg 80-ért tesznek föl ide 4820-akat is addig jó eséllyel fogod tudni te is eladni a tiédet 40-ért. Én nem fogom megmondani ki mit, mennyiért hirdessen csak azt, hogy szerintem mi a reális ára! -
rup1u5
Topikgazda
Egyáltalán nem baráti, mikor 40-ért kapsz 3930K-t itt a hardveraprón és 25K-ért Xeon 1650-et ebay-en ami gyakorlatilag ugyan az. Én 45-nél többet biztos nem adnék egy 4930k-ért. Túlárazottak ezek a procik, a beárazók sincsenek képben és a vevők meg kicsengetik érte a magas árat azt meg senki nem nézi, hogy 4-6 éves CPU amiket a valós teljesítményük alapján kéne beárazni. És akkor a RYZEN-ről még nem is beszéltünk! Itt vannak az olcsó 8 magos procik és valaki még komolyan jó árnak tartja a 70K-t egy 4 éve debütált 4930K-ért?

(#3751) VGYke:
A beárazós topikban is el vannak tévedve! 70K-ra áraztak be pár napja egy 3930k-t
Volt itt az aprón 4 hónapja egy eladó E5-1650 (3930k) 20K-ért!
El is ment pillanatok alatt. Nem azt mondom, hogy reális ár volt mert valahol a duplája körül lett volna a korrekt ára de még mindig közelebb járt az az eladó a realitáshoz mint akik 70-80K-ért hirdetik a 3930K-4930K procikat. Nem olyan régóta kezdtek megjelenni itt az aprón 40-50K körül hírdetett 3930-ak. Azt mondom, hogy lassan kezdünk közelíteni a realitás talajához és ezen majd a Ryzen is fog segíteni kicsit. Szerintem az ebay-en érdemes szétnézni árak tekintetében és bevonni a körbe a Xeon-okat is. A hardverapró egy katasztrófa és a beárazós topikból sem szabad messzemenő következtetéseket levonni! -
rup1u5
Topikgazda
Procit nem nehéz találni. Sokkal könnyebb mint x79-es lapot.

4930k valóban ritkább és ebből eredően irreálisan drága de 3930k-t már itt az aprón is találsz 39.9K-ért. 4930k után érdemes ebay-en is szétnézni.A tuning meg nem bonyolult. Kezdésnek pattintsd a szorzót föl biosban 43-ra és nézd meg úgy. Overclock.net-en van egy jó guide. Majd belinkelem ha gépről leszek.
-
rup1u5
Topikgazda
Xenon az autók fényszorójában van! A processzor neve meg Xeon!

4.5GHz-en hajtott 4930k-ról neked nem nagyon van már hova lépni följebb platformon belül.
Egyedül a ritka és nagyon drága Xeon E5-1680 V2 jöhetne szóba, ami egy lockmentes 8 magos Ivy-e és ilyenekre képes 4.7Ghz-en.
Ebay-en $1000 körül lehet találni pár darabot, a Kínai aukciós oldalakon meg fele ennyiért. Útóbbiakban én nem nagyon bíznék. Gondolom nem véletlenül fele annyi.Mondjuk amit megspórol az ember lap+ram+cpu terén egy x99-re váltás kihagyásával azt költheti egy 1680 V2-re és talán még olcsóbban meg is lesz a 8/16~4.5Ghz X79-en.
ha lenne fölös $1000-om akkor én beneveznék egyre. Igazi ritkaság!
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Redmi Note 14 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4404
- szinteÚJ Dell 15 i7 1355U 32GB 1TB 120Hz!!!!!!
- Apple iPhone 13 mini 256GB Pink használt, szép állapot 100% akku 6 hónap garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASRock A520M R5 5500 8GB DDR4 250GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Sharkoon RGB Slider 400W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Csak jó látni, hogy most már a sokmagos Ivy-e-k is ereszkednek árban.

Vagy ennyire szereted magad szpatni?

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

rup1u5