Új hozzászólás Aktív témák
-
RetepNyaraB
veterán
Egyrészt jobb, ha felmelegítesz fél liter vizet és abban oldod a cuccot, majd lehűlve öntöd vissza és szépen összerázod. Hidegben csomósodhat, esetleg nem oldódik rendesen.
A pufferoldat készítése felesleges plusz procedúra nekem, én beletolom az 5 literbe és kész. De százados mérleggel, kivéve, ha garantáltan pontos a tizedesed. Ha téved pár tizedet, az érezhető lehet a végén.Innentől hardcore, aki nem akarja nem kell olvasni:
Másrészt nekem jelenleg a puffer (szóda) szerepe igen jól érezhető, mert épp kísérletezem vele. Most olyan 0,42g megy az 5 lityibe, 1,2 keserű mellett (ez utóbbit próbálom majd csökkenteni épp). Ettől a TDS 130-150 körül van, kemény arcok arra esküsznek ne legyen 80 felett, de én abból nem tudok ihatót főzni.
Több puffer mérsékli a savanyát, testesebbé teszi az ízeket (ha úgy vesszük, összemossa a határokat). Mivel többnyire világos tételeket iszom és mindig zavart a citromosság, ez nekem fontos. A 0,2-0,3 nagyon kevésnek bizonyult."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
#64905664
törölt tag
Tasiadamnak!
Az általad kért kritériumoknak ez megfelel de én közelebbről nem ismerem. Az oldalon a legalsó kávéfőzőt nézzed (A CMM5 ), de akár az egyel visszábbit is.
Ha esetleg megfogott az oldalon a kávégép alatti írás végén van teszt is: A gépről írt tesztemet itt találod..........
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
-
Dorian
félisten
Kimértem először az 1,2 g (nál hajszállal kevesebb) keserűsót, majd 1,5-ig adtam hozzá szódabikarbonát. Eleve egy csészébe tettem bele, tehát a mérleg sem a mérési alsó határon volt.
Meglátjuk majd milyen lesz, mert előtte ki is tisztítottam PulyCaff-fel a főzőt, ilyenkor a szokásosnál mindig gyorsabb a lefolyás, kisebb a nyomás, forróbb a kávé, így adagolás-újratervezés van, de majd hétfőn érünk haza.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
sherlock82
senior tag
Nespresso Vertuo Next gépet rendszeresen átmosom a kezdetek óta.
Ma kivételesen mérőpohárral végeztem el a tisztítást, pontosan 5 dl víz egy ilyen átmosás.Vettem a napokban egy " toccanto " elnevezésű kapszulát is hozzá, de az nekem nagyon nem ízlik, valami bor aroma is van benne. A hülye fejemmel azt hittem ízleni fog.
Iphone se 2, Mizuno Wave Rider 25, Garmin Instinct 2
-
hyperspace
őstag
válasz sherlock82 #6206 üzenetére
Remélem ott még nem tart a Nespresso, hogy ízjegyeket is aromával oldanak meg. Milyennek érzed amúgy, savanyú, savas? Illatában érezni a gyümölcsöket?
Én is próbálkozni fogok hasonló karakterű kávéval, már nálam van, de pihentetem még.Hogy vált be a Vertuo? Milyen az előző generációhoz képest? Mikor 25ezer volt, majdnem vettem egyet, mert nem próbáltam még ezt az új megoldást.
ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)
-
sherlock82
senior tag
válasz hyperspace #6207 üzenetére
Hát figyi,
nem tudom hogyan készíti a gyártó, de valami bor íze van neki, vagy annak a zamata meg kissé gyümölcsös és savas. Szóval nem finom, hiába rövid kávé nem hasonlít egy presszóra.Én eddig mindig kotyogót használtam, legutóbb Bialetti - t. Ezt a gépet ajándékba kaptam, de egyik legjobb ajándéka volt. Én kizárólag presszó kv - t szoktam inni, tehát ezek a hosszúak nekem nem jönnek be, aki azt szereti ő is bőven talál magának variációt.
Nyilván nem olcsó ha valaki rendszeresen kv -t iszik, de én egy hét alatt 3 - 4 főzést csinálok magamnak ezzel a géppel. A többi rövid kávé fajta egyébként finom, megtévesztésig hasonlít a presszóra.
Iphone se 2, Mizuno Wave Rider 25, Garmin Instinct 2
-
Petyuska111
tag
Lollina e.s.e. pod-os gépet tudja valaki, hogy kell karbantartani? Vagy kell egyátalán? Vízkőtelenítés, ilyesmi. Amit adtak hozzá útmutatót, abban semmi nincs erről, egy szó se.
-
Dorian
félisten
Nos, újratervezés van, mert az így visszasózott deszt vízzel kissé keserű ízt kapott a kávé.
És ez [link] a kávé, aminek pont nem kéne ilyennek lennie. Szerintetek a keserűsó lett sok?
A maradék bekevert vizet félre teszem, a soron következő két csomag úgyis sötét pörkölésű olaszos kávé lesz, annak talán még jól is áll majd.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
sherlock82
senior tag
Ha az üzletbe vissza viszem a nesspresso kapszulákat, akkor kapok valami kedvezményt vagy ez csak ilyen jófejűség meg szolidaritás a részemről?
Iphone se 2, Mizuno Wave Rider 25, Garmin Instinct 2
-
#64905664
törölt tag
válasz sherlock82 #6211 üzenetére
Én visszavitettem a futárral, de a zaccot kiszedtem a humuszba a kis kapszulákból és a vertuókból is. De már ritkán rendeltem így lett egy veder kapszula, amit kukázni fogok mivel át/visszaálltam kotyogósra és csak vertuo kapszulát fogok rendelni nagy ritkán és keveset....Ja persze én rendeltem eddig és rendeléskor be kellett jelölni, hogy kérek zacskót is és a futár abban vitte el, van nekik ilyen fekete szabványosított. Összesen 200-at lehetett beletenni csak. A nespresso ezért kedvezményt nem ad csak jópofáskodik, hogy ők milyen környezet tudatosak. De többektől olvastam a neten, hogy a futár nem vitte el tőlük....
[ Szerkesztve ]
-
#64905664
törölt tag
válasz inf3rno #6214 üzenetére
Van egy karám évek óta amelybe az udvaron letermett növények szára, levele, fűnyiradék és ilyesmi megy a kv zaccot meg ráöntözöm úgy, hogy mindíg teszek rá egy kis takarót is faleveleket, némi földet ilyesmit. Mikorra a konyhában összegyűlik egy kis veder zacc még további konyhai hulladék is kerül bele pl tojáshéj, paprika paradicsom csuma, esetleg tea zacc szóval ételen kívül mindenféle ez kb 1 hét alatt már szite erjed és mikor kiürítem a karámba elkeverem annak nem sok kell az összeéréshez. Egy év múlva már használható jó föld lesz a végeredmény.
-
#85578752
törölt tag
válasz sherlock82 #6213 üzenetére
Viszik Pannonhalmára, várják az apátok.
Furán állnak a kezükben a lapátok. -
inf3rno
nagyúr
-
#64905664
törölt tag
válasz inf3rno #6219 üzenetére
Kora tavasztól késő őszig én sem gyűjtöm a fenti módon, mert 1-3 nap múlva akkor is megjelennek a muslincák ha lezárom a veder tetejét ezt pedig nem nagyon akarom a konyhában. Ez csak télen működik melegebb időben nem, jobb minél hamarabb kivinni ahova való. Persze a konyha ajtóm egyből a szabadba nyílik így fedezhetik fel a szárnyasok hamar, szellőztetéskor. Szerintem ha a virágok stb-ra öntöd a zaccot ajánlatos mint a trágyát is egy kissé összegereblyézni a földdel.
-
-
-
fererencz89
őstag
Sziasztok!
Gyors keresés után látom, hogy volt pedzegetve a téma, de még nem lettem okosabb.
Van egy alap Saeco Poemia gépem, nyomásfokozós karral. Lehet ahelyett valami normális kart szerezni valahol? Érdemes?Köszi!
Dorian:
Mindenhol táborok vannak?!?[ Szerkesztve ]
Nem szotkam hibázni.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz fererencz89 #6224 üzenetére
alin biztos kapsz, de fejből nincs meg a szűrőtartód mérete. Gondolom 51-53cm valahol. Csodák nem lesznek tőle, de onnantól lehet értelmezhető italt főzni vele. Persze ekkor már alapvetés egy használható őrlő, tamper+jó minőségű kispörkölői szemes kv.
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
kemcso
Ármester
válasz fererencz89 #6224 üzenetére
Kivehető belőle a nyomásfokozó, nem kell másik kart venni.
-
válasz RetepNyaraB #6225 üzenetére
Gondolom mm akart az az 51-53 lenni, cm-el érdekes lenne.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz fradi81 #6230 üzenetére
főzés után áteresztesz némi vizet és tiszta ronggyal, ja. Illetve mondjuk havonta kicsavarod a csavart, leszeded a szűrőt, elszörnyedsz mi van alatta és azt is kipucolod, jellemzően kávézsír oldóval. Pl. [Tersoclean] , vagy Pullycaff (ezt hirtelen nem találtam).
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
őstag
Sziasztok!
Én is "kávéfüggő" vagyok. Van valami jó ár/érték arányú erősebb instant kavarós kávé ami ajánlott ? 1000ft környékén vagy az alatt mit ajánlotok ?-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
RetepNyaraB
veterán
válasz attilav2 #6232 üzenetére
"Az ember egy bizonyos szint felett nem süllyed egy bizonyos szint alá"
Esterházy PéterIgazán, minden támadási szándék nélkül én csak ezt tudom javasolni
Amúgy szerintem kb. a nescafé gold az egyetlen iható, amit boltban megkapsz."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
fradi81
veterán
válasz attilav2 #6232 üzenetére
Valaki valamelyik topikban írta ezt a fajtát, vettem egyet vész esetére de még nem bontottam ki így nem tudom milyen, de amúgy is mindenkinek más a jó, egy próbát megérhet.
RetepNyaraB Köszi![ Szerkesztve ]
moto g72, Ninebot d28e
-
MODERÁTOR
Akinek dedica 685 / 785 gépe van neki is marhára karcolódik a fém tálca?
"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."
-
sherlock82
senior tag
Nespresso vertuo gépemet 6-8 főzés után szoktam az mosni forró vízzel, ti szoktatok ilyet csinálni?, ha igen milyen gyakran?
Iphone se 2, Mizuno Wave Rider 25, Garmin Instinct 2
-
#64905664
törölt tag
válasz sherlock82 #6236 üzenetére
Melyik részét mosod forró vízzel? Mert talán a külsejét, a kapszulatartót csepegtető tálcát és esetleg a fejet lehet de a vertuónál nem ez a lényeg. Nálam egy már cserélve volt garanciálisan, fél évre. Ekkor az ügyfélszolgálaton végre több telefon után összeakadtam olyannal aki értett hozzá, ő elmondta, hogy úgynevezett tisztító programot kell sűrűn csinálni de ezt a használati utasításban én így nem olvastam annak idején. Bizonyára tudod ez miből áll, jól teleönteni a tartályt, kapszulákat kiüríteni, csepegtető tálca helyére egy nagyobb edényt tenni, gép bekapcs majd amikor folyamatosan világít gyors egymásutánban háromszor lenyomjuk a bekapcsoló gombját és kb 5 perc alatt végbe megy a tisztító progi. Nos, ez a férfi elmondta, hogy ezt szerinte legalább 6 kávénként meg kell csinálni! Ezt én a régin nem tettem ilyen sűrűn de kizárt, hogy ezért ment volna tönkre, ahhoz túl sok gépet hordanak vissza a futárok. Egyébként van egy inissia kiskapszulásom is abban minden kávé lefőzés után azonnal el lehet indítani egy sima vízzel való lefőzést és már tiszta is a kávé útja. Ezt csinálom elejétől fogva de a vertuónál csak az előbb leírt macerásabb opció van persze az se tart sokáig.
-
#64905664
törölt tag
válasz sherlock82 #6238 üzenetére
Az nem árt, ha tiszta a gép kívülről és vele együtt a kávé útja is.
-
kemcso
Ármester
válasz fererencz89 #6239 üzenetére
Ennyi kiszedni belőle: [link]. Simán vissza is lehet tenni.
[ Szerkesztve ]
-
roBEEsz
csendes tag
Halihó!
Még igencsak zöldfülűnek tartom magam az otthoni pressozásban, de arra hamar rájöttem, hogy a kávé frissessége egészen új szintre emeli az élményt.. Ennek a felismerésnek köszönhetően az egyszeri 1 kg-os rendelést felváltotta a 4x250g, főként sötétebb pörkölés vásárlása (P&Y CM, Warda alap szortiment)
Az első zacsi általában szupersztár, bármiféle probléma nélkül..és különösebb probléma még talán a másodikkal sem volt.. Viszont mire eltelt bő 3 hét és megnyitottam a bontatlan harmadik zacsit, már nem ugyanaz a látvány fogadott a nakeden és ízben is éreztem, hogy valamivel halványabb.. a negyedik zacsi ma kerül kinyitásra..
Ezt a szériát úgy tároltam, hogy nyitás után egy + zacsiba tettem őket és mindkettőből kinyomkodtam a levegőt + hűvös spejz..
Jelenleg abba gondolkodok, ha holnap megérkezik a friss szállítmány, hogy kettő mindjárt ahogy van megy a fagyóba, vagy esetleg egy plusz zacsival kiegészítve.
Azt hallottam, hogy a fagyasztásnak is lehet némi hátulütője.. Erről tudtok valamit? Nem gáz ha nyitogatva van a fagyasztó? Várnom kell míg kiolvadnak a babok? Ha nem így, akkor hogyan kéne tárolnom?
Kösz-kösz
-
RetepNyaraB
veterán
válasz roBEEsz #6243 üzenetére
A bontatlan zacsit nem kell kinyomkodni, csak a CO²-t tolod ki belőle, ami nagy kár. Hűvösben, lehetőleg levegőmozgás mentes helyen simán elvan pár hónapig (mondjuk 2-3).
Ha fagyasztani szeretnéd, azt adagonként érdemes (méhsejt üvegcsékben, a szűrőkosaradnak megfelelő méretben, ezt majd valaki linkeli, akinek fejből megvannak a ml méretek - szerintem olyan 50ml körül). Egészben nem jó berakni, mert kiül rá a pára minden kinyitásnál és oxidálja a cuccot. Sima hűtőben tárolásnál jó leragasztani a zacsin a szelepet, főleg ha légkeveréses hűtőd van, hogy ne szívja ki az aromát.
Egyébként az egyszerű hűtés jó kompromisszum, amennyiben bontás után egy hét alatt megiszod a 250g-t.Fagyasztott bab egyből a darálóba menjen. Semmi olvasztás.
[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
roBEEsz
csendes tag
válasz RetepNyaraB #6244 üzenetére
A levegő kinyomkodás bontás után sem játszik? Mert most nem nyomtam ki belőle, szóval lehet keresztet vethetek a maradék babnak..
-
inf3rno
nagyúr
válasz roBEEsz #6245 üzenetére
Én csak fagyasztok, szerintem nagy jelentősége nincs a kinyomkodásnak vagy legalábbis én nem tudom megoldani, hogy az oxigént kiszorítsam teljesen széndioxiddal vagy nitrogénnel. A fagyasztás sokkal megbízhatóbban lassítja a párolgást, szublimálást, és úgy minden reakciót.
Buliban hasznos! =]
-
looser
addikt
A Pennyben alapból van két fajta Schirmer kávé, amik szerintem igen jók, de csak most vettem észre, hogy van egy sajátmárkás (San Fabio) fehér zacsis is; ez nem az a kilós 2000Ft alatti narancs-barna cucc, hanem fél kilós. Illatra baromi jó, 1700Ft/0,5kg és 2024.01 a lejárat. Szerintem az olaszos vonal kedvelőinek megérhet egy próbát.
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
RetepNyaraB
veterán
válasz roBEEsz #6245 üzenetére
A co² ugye ül a zacsi alján, míg ki nem kényszeríted belőle borogatással, laposra nyomással. Nyilván ha már a felét megittad úgyse maradt benne semmi sziéndió, akkor inkább próbáld a levegőt kinyomni módjával.
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
waxos
csendes tag
válasz fererencz89 #6239 üzenetére
Igen, szerintem ez jó a Poemiához. A beszúrt linkben is ahhoz volt az ajánlás. Aki ajánlotta, azt hiszem Gaggia Vivához vette saját részre (keress rá a másik topikban a régi hozzászólásaira), az meg kb egy átcimkézett Poemia.
-
flash-
veterán
Az espresso arányokról szeretnék kérdezni titeket
Melyik felé tendáljak?
1:2 vagy 1:3?
A kávéfőző delonghi dedica ec685 m
Es olyan kb 5000ft/kg Avx kavekat használok (80-20 ast vagy 90-10)Es egy 14g örleménnyel készült dupla 1:2 arányú espresso (végtermék kave 28g) mennyi ideig follyon át? 40-50 vagy 60sec?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest