Új hozzászólás Aktív témák
-
roBEEsz
csendes tag
@hyperspace: bocsi ez valóban kimaradt.. Gép: Gaggia Classic 2018 - Omron PID , szűkítő, 9 bar OPV - Eureka Mignon Specialita - IMS 12/18g - Warda Brazil blend
@RetepNyaraB: Ennek a felhelyezése annyi, h tömörítés után kicsikét nedvesítem (akár a gőzcsapról) és a pogi tetejére megy? Lehetséges az is h lassít a lefolyáson?
-
roBEEsz
csendes tag
Haliho!
A nagypályásokhoz már bedobtam ezt a kérdést, de még nem érkezett válasz.. szóval rákérdek itt is
Kérdés:
Mennyire tré, hogyha a pogácsa fennragad a felső szűrőn? Ez az én olvasatomban azt jelentené, hogy kicsikét vissza kell venni az adagból, de az érdekesség, hogy ugyanúgy megcsinálta 17,5g-nál is, mint 19-20g-nál.. Van ennek bármi jelentősége? Foglalkozzak ezzel? Annak ellenére, hogy 17,5g-nál is fennakadt, én kevésnek éreztem egy "világosabb" pörinél ezt az adagot..
Más: Tudnátok ajánlani P&Y CM-hez hasonló pörkölésű, minőségű és frissességű cuccost? Jelenleg a Warda kávékkal próbálkozom, amelyek ugyan nagyon jók, de az én ízlésemnek eddig talán mind túl világos pöri volt
Kávékalmárról valaki szokott rendelni, mik a tapasztalatok?
Köszi!
-
roBEEsz
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #6244 üzenetére
A levegő kinyomkodás bontás után sem játszik? Mert most nem nyomtam ki belőle, szóval lehet keresztet vethetek a maradék babnak..
-
roBEEsz
csendes tag
Halihó!
Még igencsak zöldfülűnek tartom magam az otthoni pressozásban, de arra hamar rájöttem, hogy a kávé frissessége egészen új szintre emeli az élményt.. Ennek a felismerésnek köszönhetően az egyszeri 1 kg-os rendelést felváltotta a 4x250g, főként sötétebb pörkölés vásárlása (P&Y CM, Warda alap szortiment)
Az első zacsi általában szupersztár, bármiféle probléma nélkül..és különösebb probléma még talán a másodikkal sem volt.. Viszont mire eltelt bő 3 hét és megnyitottam a bontatlan harmadik zacsit, már nem ugyanaz a látvány fogadott a nakeden és ízben is éreztem, hogy valamivel halványabb.. a negyedik zacsi ma kerül kinyitásra..
Ezt a szériát úgy tároltam, hogy nyitás után egy + zacsiba tettem őket és mindkettőből kinyomkodtam a levegőt + hűvös spejz..
Jelenleg abba gondolkodok, ha holnap megérkezik a friss szállítmány, hogy kettő mindjárt ahogy van megy a fagyóba, vagy esetleg egy plusz zacsival kiegészítve.
Azt hallottam, hogy a fagyasztásnak is lehet némi hátulütője.. Erről tudtok valamit? Nem gáz ha nyitogatva van a fagyasztó? Várnom kell míg kiolvadnak a babok? Ha nem így, akkor hogyan kéne tárolnom?
Kösz-kösz
-
roBEEsz
csendes tag
Igen, az első hozzászólás alapvetően elég megnyugtatónak tűnik.. ugyanakkor sajnos a gőzkaron lehetségesen a tejbe kerülő Alu-ról nem igazán esik szó.. Én kicsikét elgondolkodtam a egy rézbojler upgraden, vagy esetleg Silvia cserén.. Egyelőre még úgy sincs PID-elve a Gaggiám se..
-
roBEEsz
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #5999 üzenetére
Hát.. akkor végre rájöttem, hogy miért folyik a gőzkar.. Én alapvetően -mivel sajna presszóm még kuka..- ezért tejes italokat készítek.. Azzal a technikával, hogy nem várom meg a gőzölő gombjának felvillanását, hanem előbb rányitok.. én nagyon jó eredményt tudok hozni tejkrémbe.. Nem tudom mennyire cseszek ki a géppel, de nem igazán szeretnék megválni a tejes vonaltól sem.. így ha tényleg ennyi árt neki, akkor lehet kell más fajta gépet néznem..
-
roBEEsz
csendes tag
Gaggia Classic 2018 utáni modell PID-elése befolyásolja a gőzölést?
-
roBEEsz
csendes tag
válasz
Silent77 #5972 üzenetére
Először is köszönöm Silent! Szerinted érdemes a Classicot pidelni?
Egy teljesen más téma..
Ez mi a bánat??
https://youtube.com/shorts/WxrnlD7kumM?feature=share
Most adtam neki egy vízkőtelenítést.. (egyébként kb 5 hónapos gép...)
Hetente kapja a zsírtalanítót , rendszeresen leveszem a felső szűrőt és tartóját.. átmosom mosogatószerrel ..
Gondolom alapvetően ez hatással van a kávé készítésére.. és már eléggé unom, hogy többet takarítom, mint amennyi kávét készítek rajta..
-
roBEEsz
csendes tag
Halihó!
Mint ahogy egy korábbi hozzászólásomban említettem, az utóbbi időben brutál mód rácsúsztam az otthoni kávékészítős vonalra, a cél pedig nem más mint itthoni körülmények között király shotokat húzni.. Most már kb. 4 hónapja próbálkozok vele, nem túl nagy sikerrel. Sok infót megosztottam veletek múltkor, gép, kiegészítők és magát a folyamatot..
Ezekkel talán nincs is akkora gond.. az én tippem, hogy talán az őrlő beállítás, vagy az időmérés a probléma, -amelyek valamilyen szinten összeköthetőek egymással..-
Na most én alapvetően redditen, James Hoffmanonn, Whole Latte Art-on nevelkedtem az utóbbi időben.. ami viszonylag érdekes, hogy nem találtam még egyértelmű választ arra, hogy hogyan időzítsek.. Én alapvetően a gombnyomástól, gombnyomásig tartó folyamatot nevezem "extraction"-nek.. viszont a fórumon több hozzászólásban is láttam, hogy valaki a csészébe pottyanó első csepp után indít stoppert..
A problémám az, hogyha a gombnyomástól mérem, akkor gyakran viszonylag hamar megindul a kávé, illetve nálam gyakori probléma, hogy gyorsan kiszőkül.. (na most így legalább általában beleférek a 25-30mp-be.. vagy akár kicsit többe) (arra azért figyelek mondjuk, hogy sima szűrőben a lefolyás 5mp után induljon csak meg... viszont jelenleg nakedben egyből el kezd folyni..)
Viszont ha pedig az első cseppet várom meg, (ami lehet hogy ezesetben akár 7-8-9mp-t is igénybe vesz..) akkor nem fog hamar szőkülni, de lehet hogy túl finom lesz az őrlemény és keserű a végeredmény.. v erre is van 1 szabály? első csepp után mondjuk 25mp?
Illetve még az érdekelne, hogy különböző pörköléseket, hogy érdemes készíteni?
Tudom, hogy sötétet mondjuk rövidebb ideig, akár csak 1:1,5 ratio alapján, világosat hosszabban, de van esetleg ezekre vmi konkrét tippetek?
(Ja.. igen, tudom hogy a hőfok is számítana, de sajna egyelőre nincs PID
)
Köszi a válaszokat!
-
roBEEsz
csendes tag
Hmmm.. tehát akkor abszolút ne engedjem le 1-2mp hosszan a fejben lévő forróvizet? Lehet akkor ez is egy rossz lépésem volt.. Alapvetően igyekszem szakszerűen tárolni a babokat.. ezekben a vákumos konténerekben vannak és csak annyira nyitom ki, míg az őrlőbe rakom.. persze az őrlőben mindig van egy kisebb mennyiség..
-
roBEEsz
csendes tag
Huhh.. nagyon köszi a gyors reakciókat!
Igen, így kezdésre úgy gondolom elég sok infót megosztottam veletek, bár mégis akad ami pedig kimaradt..
RetepNyaraB: Konkrét széria számot most nem tudok írni neked, de a Cadynél jelenleg kapható 2018-as szériáról van szó.. Utólag kissé megbántam, mivel lehet egy korábbi modolt verzió sokkal ütősebb lehetett volna. Egyelőre annyi történt, hogy 9 bar OPV rugót beleraktam a gépbe, illetve a felső szűrő tartó körüli "O" gyűrűből vettem szilikont, de még nem dobtam bele.. Semmi komolyabb módosításon nem esett még át.. PID egyébként tervben van, de ígyis nagyobb elánnal ugrottam bele a pressozásba, mint szerettem volna
Szégyellem a pofám, de ahogyan írtad, a tartályban döglesztem a babokat, viszont kb csak 1, max 2 napi adagot.. a java része konténerben sötétben áll
Abszolút tudok azonosulni azzal, hogy minőségi kávéból kapsz minőségi pressot... most utóbbi időben Impresso volt a terítéken, de kövire rémegyek PallYotz kávékra szerintem
Lehet, hogy élni fogok a youtube elemzéssel, köszi!
koxx: IMS 12/18 ridgeless, elsőnek nem akartam még VST-t mert rohadt drága... PID egyelőre sajnos még nincs a gépben!
iatti: hmm.. változó.. igazándiból mindig más bajom van.. mikor vettem közepes pörkölést impressotól, azt kb nem tudtam úgy belőni, hogy ne legyen savanyú.. most megvettem a brazilt, ez meg olyan mintha az elkészített presso pogácsáját a pofámba dobták volna.. mintha a zaccot nyalnám.. sokszor keserű... Próbáltam már több verziót is 1:1,5 , 1:2 .. kiinduálsi alapom 17,5g (bár egyébként ez lehetne több is, de nem akarok túl tolni sem..) 25-30 mp általában míg lejön..
+ infó, hogy vízszűrős kancsót használok, úgy néztem hogy van hozzá kávévizes patron, kövi próba az lesz.. (tudom, tudom... ez nem az igazi, de a csapvíznél mégiscsak jobb!)
UI: a hócipőm tele van vele, hogy a Gaggia felső szűrője állandóan dzsuvás... kb 2 naponta le kell szednem, mert spriccel belőle a víz mintha muszáj volna.. érdemes IMS-t venni belőle?
-
roBEEsz
csendes tag
Sziasztok!
Eddig csak a háttérből figyeltem a fórumot és próbáltam magamba szívni a hasznos információkat, de elérkezettnek láttam az időt, hogy végre beregisztráljak.
Nagyon sok hasznos infót láttam, így gondoltam kikérem a véleményeteket!
Amit az én sztorimról érdemes tudni, hogy a tavaly nyári olasz nyaralás ébresztett rá, hogy szeretnék otthon is minőségi espressot fogyasztani..Kis keresgélés után meghoztam a döntést és megvásároltam a kezdő szettemet (Gaggia Classic 2018 - Eureka Mignon Specialita őrlő). Az eleje nagyon kínkeserves volt, igazán abszolút nulla tudással vettem karosgépet és próbálkoztam autodidakta módon használni, hát nem jött össze..
Azt lehet mondani, hogy már annak idején is igyekeztem jobb minőségű, 100% arabica kávét készíteni.. Pellini Top kategória körül kedztem, bar a sok kudarc után lejebb adtam és a Metro saját márkás 100% arabicajat vettem a barista oktatóm ajánlása nyomán..
Lassan 4 hónapja megvan a szettem, de talán 2 alkalommal sikerült számomra ízletes és jól eső pressot készíteni.. ami igencsak aggaszt.. Tejes italokat fogyasztok, mivel az ápol és eltakar.. de alapvetően pressozni vettem ezt a nyamvadt szettet
Tényleg eléggé nyomom a témát, mivel folyton keresem, hogy mit kéne upgradelni (9 bar, WDT stb..), de kezdem azt hinni, hogy én rontok valahol, mivel mások sokkal kevesebb odafigyeléssel, esetleg egy ennél is kezdőbb szettel is kiváló eredményeket tudnak hozni..
Úgy sejtem, hogy a jelenlegi kávémra sem lehet panasz.. kb 1 hónapos Impresso Brazil...
Maga a folyamat,
Őrlés - 17,5g
WDT
3 finom ütés a "tamper tálcán"
Puck Pefercter
Tamp
Víz leengedés
... és mehet a shot..Nem rég vettem egy nakedet és láttam némi csatornásodást pár alkalommal, de nem igaz, hogy ennyire béna vagyok
Esetleg van valami ötlet? (Tudom ez most így kicsit tömörre sikerült, de valahol el kell kezdeni..)
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
- DJI Mini 3 Fly More Combo drón szett
- DJI Mini 3 Pro Fly More Combo RC drón szett - 3 akku +szűrők +2db táska
- DJI AVATA Explorer Combo drón - 3 akku, Goggles Integra szemüveg, hátizsák
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett +128GB SanDisk SD
- DJI Air 2s drón szett megkímélt állapotban, kofferrel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
- Honor 200 , 8/256GB , Kártyafüggetlen
- Samsung Flip 2.0 PRO 65" WM65R + Connectivity tray + Gurulós állvány
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest