Új hozzászólás Aktív témák

  • roBEEsz

    csendes tag

    Halihó!

    Mint ahogy egy korábbi hozzászólásomban említettem, az utóbbi időben brutál mód rácsúsztam az otthoni kávékészítős vonalra, a cél pedig nem más mint itthoni körülmények között király shotokat húzni.. Most már kb. 4 hónapja próbálkozok vele, nem túl nagy sikerrel. Sok infót megosztottam veletek múltkor, gép, kiegészítők és magát a folyamatot..

    Ezekkel talán nincs is akkora gond.. az én tippem, hogy talán az őrlő beállítás, vagy az időmérés a probléma, -amelyek valamilyen szinten összeköthetőek egymással..-

    Na most én alapvetően redditen, James Hoffmanonn, Whole Latte Art-on nevelkedtem az utóbbi időben.. ami viszonylag érdekes, hogy nem találtam még egyértelmű választ arra, hogy hogyan időzítsek.. Én alapvetően a gombnyomástól, gombnyomásig tartó folyamatot nevezem "extraction"-nek.. viszont a fórumon több hozzászólásban is láttam, hogy valaki a csészébe pottyanó első csepp után indít stoppert..

    A problémám az, hogyha a gombnyomástól mérem, akkor gyakran viszonylag hamar megindul a kávé, illetve nálam gyakori probléma, hogy gyorsan kiszőkül.. (na most így legalább általában beleférek a 25-30mp-be.. vagy akár kicsit többe) (arra azért figyelek mondjuk, hogy sima szűrőben a lefolyás 5mp után induljon csak meg... viszont jelenleg nakedben egyből el kezd folyni..)

    Viszont ha pedig az első cseppet várom meg, (ami lehet hogy ezesetben akár 7-8-9mp-t is igénybe vesz..) akkor nem fog hamar szőkülni, de lehet hogy túl finom lesz az őrlemény és keserű a végeredmény.. v erre is van 1 szabály? első csepp után mondjuk 25mp?

    Illetve még az érdekelne, hogy különböző pörköléseket, hogy érdemes készíteni?

    Tudom, hogy sötétet mondjuk rövidebb ideig, akár csak 1:1,5 ratio alapján, világosat hosszabban, de van esetleg ezekre vmi konkrét tippetek?

    (Ja.. igen, tudom hogy a hőfok is számítana, de sajna egyelőre nincs PID :()

    Köszi a válaszokat!

Új hozzászólás Aktív témák