Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
hyperspace #4597 üzenetére
Egyik őrlőnek sem tesz jót bármilyen eszközzel történő pumpálás. Olyan helyekre is befújod az őrleményt ahová egyébként nem jutna be! Előbb, utóbb tönkre teszi.
-
kosmoo81
tag
válasz
hyperspace #4597 üzenetére
neked is ilyened van?
-
Osynho
addikt
válasz
kosmoo81 #4589 üzenetére
Szia.
Ugyan ezt az utat jártam be. Nespresso -> Saeco Poemia (tudtommal majdnem ugyanaz, mint a linkelt Gaggia)-> Gaggia Classic. A középső lépcsőfokot csak akkor ugranám meg, ha olcsón vennéd használtan és bukó nélkül el tudnád adni. Egy Poemia 10e körül beszerezhető, nyomásfokozót ki tudod szedni belőle. Aztán, ha rájöttél, hogy jobb kell, lehet nézni egy Classicot.
-
kosmoo81
tag
Sziasztok
Belépő szintű gépet keresek, nagyon tetszenek a Gaggiak, de nem tudom hogy egy Classic nem lesz-e túl nagy ugrás a nespresso után.
[link]
Egy ilyen olcsóbb kategória teljesen felejtos?
Láttam az előző hszekben a Graef Cm 702, szerintem az őrlőből az lesz az első.
Esetleg van olyan GC-hez hasonló olcsóbb árfekvésű amit lehet tunningolni?
Vagy másik markát nézzek?
Lelit esetleg?
Köszi -
soldier2
őstag
válasz
body007 #4586 üzenetére
Nem a szűkítő, hanem az OPV (over pressure valve). A víz egy részét visszavezeti a elvezeti (csepptálcába, vagy a pumpa elé a vízkörbe) a lényeg, hogy a szelep után a nyomás max a beállított érték lehet.
A csatornák nem mindig látszanak szemmel, de ha olyan karral készítesz kávét aminek levágták az alját (látszik a szűrő) akkor spriccel veszettül. A lényeg azonban hogy a kávé ízén érződik. Azt azért hozzáteszem, hogy ez vsz egy bolti szemes kávénál annyira nem nagy különbség, ha nem szeretnél világos pörkölésű kávékkal foglalkozni, és elmélyülni az egészben, ezért ne fájjon a fejedHa meg előre darált kávét használsz, akkor végleg értelmetlen a gépen bármit fejleszteni/cserélni.
-
soldier2
őstag
válasz
body007 #4582 üzenetére
15bar a pumpa max nyomása, de ez több a kelleténél, ezért profibb gépekben 9 bar köré van állítva a nyomás egy plussz eszközzel, vagy a még profibb gépekben állítható a nyomás (akár 6 bar is elég bizonyos kávéknak, de ez már a hardcore topic témája lenne). A lényeg, hogy a 15 baros varázsszó mögött egy 5-10 000 ft-os alkatrész megspórolása áll (amit a gyár nagy tételben még olcsóbban venne meg, de még be is kell építeni), cserében a magasabb nyomás hajlamos csatornákat kialakítani (mint árvízkor a gáton a buzgár
), emiatt az elkészült ital is rosszabb ízű.
-
murcis
csendes tag
Sziasztok!
Tudom pokol tüzén virágföld,de
Van egy szarvasi mini espressom ami mostanában lefőzésnél kB a víz felét elpárologtatja a semmibe.,kávé lejön valamennyi de az sem szépen egyenletesen. Megnéztem már mindent amit tudtam meghuzogattam a csavarokat,gumik is épnek tűnnek. Ilyenkor hol lehet a hiba? Nem akarom még kidobni : c -
looser
addikt
Én annakidején az Espresso wikit vettem alapul, de tudom, hogy ettől el lehet térni; mennyiségben (akár kávé, akár víz) biztosan. A hőmérséklet viszont relatíve standard, a 88 fok +/- 2 fok, az jellemzően megfelelő. Annakidején a hc topicban még kiemelték a nyomást, több otthoni gépet is át lehet állítani 9 bar körüli nyomásra, ami az ipari gépeket jellemzi. Szóval hőmérsékletnél max. 90 fok lenne az ideális.
-
capafog23
őstag
válasz
#85578752 #4572 üzenetére
Persze, én már elégedett vagyok a setup-al elején volt csak egy kis csalódás az oro miatt.
Én is szeretem kicsit hosszabbra engedni, ha olyanom van.
Igen, ha van rá időm/kedvem én is engedek egy adagot üres filterrel hogy átmeledjenMár elgondolkoztam egy feljebblépésen, de még egy ideig elleszek most ezzel. Nem visz rá a lélek hogy kiadjak 200-300 ezret egy magasabb kategóriás örlőre+gépre.
-
capafog23
őstag
Hasonló setup-om van.
Dedica+nyitott kar+sage bcg600Először Lavazza Oro-t próbáltam mivel itt sokan dícsérték.
Ugyan olyan keserű/savanyú volt mint amit te leírtál bármit csináltam finomabb-durvább örlemény, kevesebb-több g, kissebb-nagyobb hőfok (mert állítható, bár szerintem nemsokat ér).
Semmitől nem lett igazán jobb a kv. Betudtam annak hogy vagy a kv volt halott vagy ez a gép nem tudja kihozni belőle amit lehetne.18g az szerintem filter függő, én 17-17.5-el használom. Neten youtube-on én is láttam a 18g-ot de szerintem más fajta karjuk-filterük van.
Azóta próbálkoztam különféle "minőségibb" lavazza-segafredo bolti kv-kkal ügyelve a gyártási időre, max fél év. És sokkal jobb tapasztalataim vannak nálam idáig a lavazza super crema a favorit.
-
#85578752
törölt tag
Jó gépnél is van egy olyan helyzet, amikor a megfelelő finomság előtt akár egy fokozattal még pocsék az eredmény mert csatornásodik és átfut a víz a finomra őrölt kávén, ezért keserű. De még egy kicsit finomabbra veszed és akkor jön össze.
Itt JH a végén a finomabb őrlemény mellett visszavett az 1:2.2 arányból majdnem 1:2.5-re és jó lett.
-
waxos
csendes tag
A tömörítés ereje állandó, azon nem kell változtatni. Az örleményfinomsággal tudod első körben beállítani a csapolás sebességét. Ha csak cseppek jönnek, akkor durvábbra kellene őrölni. Tudni kellene mennyi a kosarad töltősúlya, mert lehet a szűrőbe pakolt mennyiség sem megfelelő.
-
TotO'
aktív tag
üdv!
van egy dedica 685 és egy graef 702 készülékem, illetve emellé egy nem nyomásfokozós kar aliexpressről + tamper
eddig basic szarvasi kávéfőzőnk volt, azt tejjel felöntve ittuk.
szeretném elérni, hogy alapból ne legyen keserű a kávé, hanem aromás. ahhoz fogható kellemes ízt szeretnék érezni, amit akkor érzek, amikor megszagolom a kávébabot/őrleményt, vagy azok a karakterek amiket olvasok (citrusos, ilyen, olyan) (tehát finom kávét szeretnék, wow) nem ragaszkodom az espresso mennyiségű "shot"-hoz, vagy ilyesmi
jó "recep" után kutakodva a neten (youtube, home-barista, etc) azt látom, hogy általában 17-18g darált kávét kb ~28-30s-ig kell "folyatni" (mi a jobb ige erre?) és ez idő alatt kb 35g-nyi kávé kell, hogy lefollyon. (espresso)
ha a fenti dolgokat fixnek veszem, akkor 2 másik értékkel tudok játszani: őrlés finomsága és a tömörítés (tamperelés?) mértéke (nameg persze a kávé maga).hogyan közelítsek az optimális finomság és tömörítés felé? pl: legfinomabb őrlési fokozat mellett 18g őrleményt összepréselem amennyire tudom: megfolytom a gépet, nem jön ki kb, csak cseppek.
kevésbé préseljem össze, vagy daráljam durvábbra? akármivel próbálkozom, keserű eredményt kapok.milyen pörkölésű kávé javasolt? (örömmel fogadok akár konkrét javaslatokat pl kapucziner vagy hasonló helyekről)
köszönöm!
-
válasz
body007 #4558 üzenetére
Na megvolt a próba (a reggeli kv). Szerintem tök finom amit lefőz
Mondjuk csak automata gépekhez tudom hasonlítani (otthon is az volt, melóban is az van) de azokat sztem hozza. Egy régi darálóval daráltam (az is szarvasi
) nem túl apróra és teljesen jó lett így elsőre.
-
#85578752
törölt tag
válasz
body007 #4553 üzenetére
Ha elég finom az őrlemény, nem szalad át a víz rajta, hanem szép lassan, egyenletesen folyik le. Ha túl finom az őrlemény, be is fulladhat a gép, elakad, nem folyik le.
Ha nagyobbra darálod, gyorsabban fő le, hacsak nem használsz valami nyomásfokozót, ami a kávé után megakadályozza a gyors folyást, ez lehet egy apró fúvóka, mint a duplafenekű kosaraknál, vagy rugós szelep, mint a DeLonghi nyomásfokozós karokban.Amit már nagyon finomra kell darálni, az fanyar tud lenni és erős, török kávéhoz hasonlóan iszapos. Ilyenkor jobb lehet az eredmény pár fokozattal durvábbra őrölve és nyomásfokozóval lefőzve.
Vagy friss kávéval.
-
eastsider
nagyúr
Sziasztok,
Eladó 2-es Brikkája nincs esetleg valakinek?
ebayről rendeltem, de valahogy "elveszett" postán -
Az a piros tömítéses az gondolom (nem hallom a videót csak nézem, melóban vagyok).
Egyébként mi az összefüggés a nyomás a darálás finomsága és a kávé minősége / íze között?
Azt így levettem, h bolti darált kávéhoz kell a nyomásnővelő - mert, h az finomra van darálva, és talán ennek a leggyengébb az íze.
Mivan ha nagyobbra darálom és lassabban főzőm le? -
válasz
body007 #4549 üzenetére
Igen, szűkíti. Egy nem nyomásfokozós kávéfőzőnél a kávé őrlésének a finomságával állítod be hogy megfelelő legyen a rendszerben a nyomás, tehát ne zubogjon át a víz a kávé pogácsán. A nyomásfokozós szűrőnél pedig maga a nyomásfokozó rész látja ezt a feladatot, ebbe rakhatsz akár bolti őrölt kávét is.
nyomásfokozós szűrő vs. sima szűrő.
De van olyan kávéfőző ahol a karban van a nyomásfokozó és sima szűrő van benne. -
válasz
Mr.Csizmás #4547 üzenetére
Egyetértünk. Én is kipróbálok bármit, ha úton vagyok. A legjobb kávé az, amire már órák óta vágysz.
-
-
arcsin
senior tag
A Makitásnál olcsóbb
-
válasz
Mr.Csizmás #4542 üzenetére
Szerintem siess. Gyorsan el fog fogyni ezért az árért. Én nem vagyok nomád típus.
-
-
looser
addikt
válasz
body007 #4531 üzenetére
Egy őrlőre (nem propelleres, hanem őrlőköves vagy tárcsás) mindenképp szükséged lesz, hogy jó kávékat készíts. Az előre darált (kockára vákuumozott) szemcsemérete nem megfelelő, csak a kotyogóshoz. A Graef CM 702 belépőszint, de nem lőhetsz vele mellé, sokaknak van vele tapasztalata. Esetleg kipróbálhatsz innen egyet a lista elejéről, de a kevés fokozat nem sok jót sejtet, a propelleres darálónál viszont használhatóbbak ezek is, ha most nem tudsz többet áldozni rá. Tök jó, most látom csak, hogy már elég nagy a választék ebben az árszegmensben, régebben gyakorlatilag csak a Delonghi KG79, KG89 voltak, utána a legkisebb Graef.
Jó kávékat! -
válasz
RetepNyaraB #4530 üzenetére
Sziasztok!
Rendeltem egy szarvasi cm 4677 gépet, h támogassam az ipart. Remélem nem lőttem nagyon mellé
-
válasz
hyperspace #4524 üzenetére
Összes hülyeboltban kellene lennie...
Mamutban tuti van. Pörkölés igen gyakran két hónapos; meg kell nézni!Szállítás pár napja alatt semmi baja nem lesz egy szelepzáras zacsiban semmilyen kv-nak.
-
Nutra
tag
válasz
hyperspace #4528 üzenetére
A szállítás sötét ló. De pont annyira az MM-be szállítás is.
Én szoktam hébe-hóba Szegedről direktben rendelni (általában más kávés cuccal együtt), nem volt gond vele. Meg nekem itt van a szomszédban a dunakeszi kávéboltnet, onnan elhozom a rendelést. -
hyperspace
őstag
-
Nutra
tag
válasz
hyperspace #4524 üzenetére
MMben gyakran sokáig hevernek a kávék a polcon, ezt érdemes nézni. Netes rendelés nem játszik?
-
válasz
hyperspace #4524 üzenetére
Igen ott. Esetleg még valami speciality boltban.
-
eastsider
nagyúr
Tényleg megérte megvenni az orlot. Köszi mindenkinek a tanácsot mégegyszer
Meg kísérletezek, de egyre több sikerélményem van.
[kép] -
hyperspace
őstag
Látott valaki Pesten AVX kávét boltok polcain? Én csak a Westendben lévő MM-ben találkoztam vele eddig.
-
Válaszoltam a kérdezőnek.
-
Nagyon kellemes cucc! Nekem bejött ez. Mellesleg iden! Brikkához nem szoktam porost.
-
Ha elfogy gyorsan akkor nincs gond. De ha hetente 1x iszol automatás kávét otthon, akkor az nem a legjobb.
Kollégák ha sokan vannak, negyed kiló elfogy egy nap. -
peestike
senior tag
Urak! Azt kellene nekem megfejteni, hogy van értelme szemes kávét az automata kávéfőzőben tartani napokig, vs. a darált kávét beletömni a kotyogóba?
Konkrétan erre gondolok: delonghi vs bialetti moka express -
-
Sanki
addikt
válasz
RetepNyaraB #4505 üzenetére
Na próbából rendeltem egyet még szerda este, péntek délben már átvehető volt.
(Kávék még mindig friss pörkölések.
)
Érdemes méretre vágni a szűrőt, hogy pontosan a pogácsa tetejére tudjon ülni, vagy elég, ha a tartó peremén ül fel? -
#03740288
törölt tag
Sziasztok!
A De'Longhi Dedica beállításánál, ha az egy csészés mennyiséget állítom az befolyásolja a két csészés mennyiséget, vagy az marad a gyári értéken? Más készülékek leírásában konkrétan leírják, hogy lehet-e függetlenül programozni a gombokat. Ennél csak annyt írnak, hogy hogyan kell beállítani. -
looser
addikt
Beszereztem egy ilyen kicsikét, állati kíváncsi vagyok rá :-) Elsőnek magában, utána bekeverem egy koffeinessel és kész a dupla, szimpla koffeintartalommal :-))
#Pacific #koffeinmentes
-
Probald ki!
Az utangyartottak altalaban vekony, vacak anyagbol vannak; az eredeti tobbet bir el. Gyakorlatilag sose pusztul meg, csak elbarnul, ahogy tele megy kv zsirral. Volt, hogy egy hetig egy darabot hasznaltam a napi 3 lottyhoz. De ezt nem ajanlasbol irom
En a gourmetkava.cz-rol rendeltem anno, nagyon hamar itt volt. -
Sanki
addikt
Kapuczineres aeropress szűrő vállalható?
Esedékes a rendelés onnan és gondoltam kipróbálnám ezt a felsőszűrős mókázást (gaggia gran style-hoz). -
#85578752
törölt tag
Innentől akkor ez is a komoly kávézás topik.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Latitude 8-11. gen i5, i7, 2-in-1 szinte minden típus csalódásmentes, jó ár, garancia
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged