Új hozzászólás Aktív témák
-
eastsider
nagyúr
-
válasz
pecsenye88 #5698 üzenetére
Háát pedig a Dedicát és a Classicot nem is lehet egy lapon említeni. Ha van rá keret akkor mindenképp a Gaggia!
-
pecsenye88
csendes tag
Kávéfőző sincs még biztosra, de a DeLonghi Dedica-val szemezek, ami baromi jó áron van és sok jót olvastam róla. Azon kívül a Gaggia Classic-ot néztem, de azt az asszony leszavazta. :D Ehhez jönne az őrlő, meg az kiegészítők, szóval így kezdő szettnek ez a 200-250 ezer körüli budget elég is lenne :D
-
válasz
pecsenye88 #5695 üzenetére
Kezdésnek új Graef CM702, vagy használt Mazzer ( jófogáson van most 2 ajánlott darab is 100e körül ) vagy kézi ( Kinu, 1z presso). De kérdés, hogy mi lesz a kávéfőző ?
-
bbuffy
senior tag
válasz
pecsenye88 #5695 üzenetére
Ha egy Mazzer a használt amitől tartasz, akkor nincs mitől tartanod. Egy használt darab is jó eséllyel túlél téged. Max kicsit iparibb lehet a kinézete, mint ennek a Sage cuccnak, amik persze őrlő fronton nem domborítanak nagyot. De nagyon laikusként ne rohanj bele az erdőbe semmiképp, szánd rá az időt. Vagy egy jó kézi, ha nem zavar a meló.
-
pecsenye88
csendes tag
Sziasztok!
Most jutottam el oda, hogy szeretném a kávézást otthoni szinten is magasabb szintre emelni. Rengeteg videót végignéztem a témával kapcsolatban és azt hiszem össze is állt a kép, hogy miből mit kellene vásárolnom ahhoz, hogy elindulhassak az úton, de megmondom őszintén a kávéőrlő az a termék, ahol hezitálok. Nyilván, ha a keret határtalan lenne, akkor könyebb lenne a választás, de maradnék így első szárnypróbálgatásnál a "földön". Láttam használtan őrlőt, amiről a "nagyok" véleménye is jó, de megmondom őszintén tartok a használt terméktől, ha már az egész alapja egy jó őrlő. Újaknál viszont nagyon szűkös a találatom, de ma rábukkantam a SAGE BCG600-ra. Esetleg valaki használ ilyen espresso-hoz? Vagy bárki, bármilyet, amiről van véleménye? Nagyon új vagyok a témában, szóval minden infó jól jön! Köszönöm szépen előre is! -
bigmasterg
addikt
válasz
K1nG HuNp #5693 üzenetére
De van, ha tűzhöz hozzáférsz, a 9barista csak ez nem egy olcsó cumó.
A flairhez pedig van táska, úgy egész hordozható. A neo kivitel pedig 125$ az még egész barátságos (lenne, ha itthon is lehetne ennyiért kapni).
Még a Bialetti Brikkát mondnám, de lehet nem sokkal jobb mint egy aeropress.
Ha szűkös a büdzsé vedd az aerot, aztán majd látod.
De espressot ezek közül csak a 9B és Flair tud. -
K1nG HuNp
őstag
utána nézek majd, elég borsos árú illetve ez csak otthonra működne, egy kis kompakt travel csomagba akkor gondolom nincs alternatívája az aeronak (egyelore nem is keresek)
-
#85578752
törölt tag
válasz
K1nG HuNp #5691 üzenetére
Egy időben mokkával próbáltam ezt, Mokinával egész jókat sikerült, Moka Express egyszemélyessel is de csak ha hideg vízbe mártva leállítottam a végén. Picit mindig van egy égett mokka-íz, közepes pörköléssel, Mokinával, előforralt vízzel ki lehet küszöbölni. Aeropresszel fel se merül a probléma. Ami nagy ugrás lenne, egy Flair.
-
K1nG HuNp
őstag
en jokat olvastam az aergrindrol, neked mas tapasztalataud vannak vele?
a tej tudom hogy nem a filteres kv legjobb baratja, v60hoz nem is iszom de az aeropressel erosebb kvt fozve szeretnel tejet is tolni mellé a csészébe (magyarul espresso utanzasa aeropressel es arra tej - shitty home latte)
-
K1nG HuNp
őstag
Hali, bekuckózok inkább ebbe a topikba, a hardcore részleget nem szeretném zavargatni a kérdéseimmel. A következő setup mellett döntöttem, fontos volt, hogy mivel sokat utazok koli-család-bnő között magammal tudja vinni egy kis tasakba a lehető legtöbb dolgot.
- aeropress
- aergrind
- nanofoamer
- on-scale ls-600
- knockon volt egy jól kinéző cipzáros canvas bag, amibe ezek és még kávé elvileg bőven elfér.amint megjönnek az alkatrészek tolok majd egy reviewt
Jelenleg itthoni setupnal egy v60 van, BLCKEST sárga etióp kv (utca végi placc nevű helyről véve, sztem jó dolog a lokál kis kávézót támogatni). egészen bejövős "bögre" kávékat tolok vele, 30g/500 ml james hoffman stílusban. két okból akartam a v60 setup mellé aeropresst. egyfelől a fentebb is irt mobilitás másfelől pour overrel nem tudok olyan kávét ami elég erős tejjel való higításhoz, erre remélem alkalmas lesz az aero (megintcsak james hoffman alapján elvileg igen)
Ha valakinek vannak tapasztalatai, (ami főként érdekel az a durability) az aeropresses setupommal azt nagyon szívesen meghallgatnám -
celf
őstag
sziasztok, van eladó kávém kawa.coffee-ról, ha valakit érdekel. most rendeltem, de elrontották az ordert.
egy brazil semi-carbonated. casmonak vannak sötétebb filter pörijei. loringon pörkölnek.
1x200 gramm és egy bontott csomag 182g, mindkettő a fagyasztóban.
filterben próbáltam, nem rossz, de presszóban szebben muzsikálna.
ezen kívül van egy mosott etióp omniroast, amihez azért már kell rendes őrlő/gép, hogy jó legyen presszón.
privátban írjon ha valakit érdekel, -
looser
addikt
válasz
Mr.Csizmás #5684 üzenetére
Jó lenne tudni, mikori lejárat...
-
bigmasterg
addikt
válasz
hoffaboy #5660 üzenetére
Aldis Amaroy grano di caffe espresso -t vettem egyszer, az volt ilyen szénné égetett.
Plusz ráadásul olyan pakura / vegyszeres szaga volt alapból, hogy iszonyat. Jó ideig szellőztetni kellett a kávét, hogy egyáltalán emberi fogyasztásra alkalmas legyen.
Mostmár úgy vagyok, hogy inkább nem veszek bolti kávét egyáltalán.Mondjuk csalok, mert fateromnak van egy Gene Café CBR-101 pörkölő, úgy meg 4-5ezer per kg-ért tudok normálisabb zöldkávét venni. Azzal 15 perc / 250g lehet haladni. Most hétvégén prököltem egy adag pallyotz choco madness-t vele.
-
looser
addikt
válasz
sherlock82 #5677 üzenetére
Ma voltam, megnéztem mindhármat, a zöld Bio 2022.12 lejáratú, a d'Oro-k pedig 2023.03 lejáratúak voltak.
-
válasz
sherlock82 #5677 üzenetére
200 gram? Nem 250?
-
sherlock82
senior tag
Ma láttam az aldi ban szemes dallmayer kv -t .
1200 ft körüli áron 200 g
meg voltam valami zöld csomagolású az valami bio lehet szerintem
az 1500 ft volt -
looser
addikt
Arra azt hiszem nem hat, bár lehet, hogy csak túl keveset iszok
(#5672) inf3rno: jogos, így kissé(?) hatásvadász és félrevezető a cím, bár azt meg nem írja, hogy a vastagbélrák kialakulását csökkent(het?)i. Pro és kontra érdemes szerepeltetni a tényeket.
(#5673) Polarstar: nézd, szerintem ezzel nincsen gond; ha viszont, mint más haszonnövényből, emiatt is újabb hektár erdőket kell kivágni, akkor én benne lennék, hogy csökkentem a jelenlegi 2 duplás adagomat. Egyébként teázom mellette, néha kávé helyett. Persze ez utóbbiról is lemondanék :-)
(#5674) Silent77: ugyanmár :-))
-
looser
addikt
Aki túl sok kávét iszik, annak kisebb lesz az agya
Nehogy elvegye bárki kedvét is :-)
-
-
inf3rno
nagyúr
Most támadt egy hülye ötletem, holnap megpróbálom egy kis vaníliával lefőzni a kávét.
-
-
hoffaboy
csendes tag
Adtam egy esélyt az AlzaCafénak, 3 hetes pörkölést küldtek, 1kg-os kiszerelésben. Na most nekem vagy a hordó alja jutott, vagy leadtak a minőségből.
Tapasztalatok alapján ki lett emelve, hogy nem olajosak a szemek, nincs szénné égetve.
Zacskó bontáskor arcon csapott az égett szag, a szemek nagyon sötétre pörkölve, olajkicsapódással. Úgymond vendégvárónak gondoltam, tejes italnak, de még úgy is kellemetlen, dohány utóízt hagy maga után.
Kérdezném azoktól, akik többször rendeltek már belőle, hogy ilyennek kell-e lennie? Mostanában világosabb vonalon mozogtam, de pl. a fagyóban levő Lavazza Oroval köszönő viszonyban sincs, holott akcióban azt is ennyiért vettem. -
válasz
inf3rno #5658 üzenetére
Megkönnyíti az életed, főleg, ha karbaőrléssel próbálkozol. 18g kosárba esélytelen tölcsér nélkül 18 grammot belerakni, de legalább is 5 perc szenvedés nélkül. S akkor nem is szóltunk a rögösödés-egyengetés témájáról.
Rugós tamper a gyávák menedéke
Amúgy rendkívül hasznos, nehéz vele elrontani, könnyű reprodukálni. De kv-nként be kell állítani a tömörítési mélységet.Tejhez: rizsből tudtommal nincs barista verzió. Mandulából viszont ha nem pörköltet veszel, nem lesz keserű. A zab a legjobb.
-
inf3rno
nagyúr
Már egy ideje agyalok rajta, a "dosing ring"-nek mi értelme van? Többet lehet beletölteni, mint ami alapból kifolyna belőle? Rugós tampert érdemes venni?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
RetepNyaraB #5654 üzenetére
A rizs a legjobb az eddigi tapasztalatok alapján. A zab a második. Szóját sosem ittam, nem is fogok. A kókusz jó, de elnyom minden más ízt. A mandula rohadt keserű. Ami még annál is ergyább az a kesudió. Hát az valami brutál sz@r. Nagyjából ennyi a felhozatal.
Nem vágom mi ez a nagy ellenérzés az egyesek szerint bikatej, mások szerint majomgeci iránt.
Az egész kb. keményítős víz, meg egy kis cukor és aroma. Nekem pl kell valami tej pótlék, mert tej nélkül csak ritkán iszom, a tejtől meg az esetek nagy részében szarul vagyok már egy évtizede. A habosításhoz szerintem elég egy kis lecitin meg olyan 1% kakaóvaj, aztán az megoldja. Majd kipróbálom ezt a baristás változatot is, ha látok valahol, de ezek a boltiak rohadt drágák. Sokkal jobban megéri gépet venni, és frisset főzni. Úgy számoltam, hogy olyan 1 év alatt behozza az árát.
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz
viktorhu #5650 üzenetére
A Dedica EC685 nem automata, hanem karos gép. Minden defaulton van, nem játszottam még semmivel. Darálásra vettem egy Graef CM702-t, azzal állítottam be a mostani szemcse méretet. A következő, ami aliról jön majd az a nyomásfokozó nélküli szűrő. A tejhabosítón még gondolkodok, hogy lecseréljem e azt is másikra. Igazából normál tejet nem használok már, a rizstej meg nem habosodik. Kakaóvajjal, lecitinnel megpróbálom egyszer, hogy tudom e habosítani mielőtt végleg elengedném a cappuccinot.
-
viktorhu
veterán
válasz
inf3rno #5642 üzenetére
Az alzánál világosabbat szerintem nem érdemes automatába. Nekem világos pörkölésből eddig egyedül az aldis roastmaster égszínkék csomagolású kávéja működött, de sajnos azóta nem sikerült találkoznom vele.
Ha túl keserű, akkor a hőmérsékleten tudsz csökkenteni, vagy kicsit durvábbra őrölni.
Milyen vízmennyiséggel használod? A szabvány espresso 25 ml, kb. ott jön ki a legkrémesebb eredmény az automatáknál is.
-
#85578752
törölt tag
válasz
inf3rno #5648 üzenetére
Van egy Imex CR-100 pörkölőm, 60e volt amikor vettem, az lassan kezdi behozni az árát, de mivel szabad téren érdemes csak használni, így akár egy pár ezer forintos kukorica pattogtató is kiválthatná. Persze ebben van pernyegyűjtő, meg időzítő, de az ideális mennyiség 80-90g lenne. Minden szabályt áthágva egyszerre max 120g-ot tudok pörkölni úgy, hogy folyamatosan rázogatom, aminek annyira azért nem örül a csuklóm és a fűtőszál se szereti, emiatt nem lehet vadulni, ütögetni, csak óvatosan. Környezeti hőmérséklettől és kávéfajtától függően egy közepes pörkölés elérése 8,5-9 perc. De legalább ismételhető, három-négy perc alatt lehűl annyira, hogy ki tudjam önteni fém tálcára, a pernyét zacskóba átrázzam és betöltsem a következő adagot.
A zöld kávé változó hogy mennyibe kerül, de most pl. a Danettinál sikerült venni többféle kávét átlagosan 3e/kg alatti áron, a robustát próbáltam eddig, szenzációs, fantasztikusan jó közepesre pörkölve frissen. Eddig még nem volt gondom egyik zöld kávéval sem, régebben kicsit tovább engedtem, olaszosra, de mostanában ha van rá mód kipróbálom többféle módon, de jellemzőbben világos, közepes pörkölések sikerülnek és főzéskor korrigálok nagyobb hőfokkal, meg automatán a gőzöléssel való előmelegítéssel.
A bolti kávék között az említésre méltók 4e fölött kezdődnek, így végülis megéri azt a fél-egy órát míg két heti adagot lepörkölöm, általában kétheti adagot. Jó lenne valami szagelvezetős nagyobb kapacitású gép de nincs nagy felhozatal, meg nem nagyon akarok több százezret költeni rá. Van hagyományos tekerős pörkölőm is, az mindenképpen füstöt csinál, de gyönyörű.
-
#85578752
törölt tag
válasz
inf3rno #5643 üzenetére
Nyomásfokozósoknál, mint az automaták és a Dedica, valóban két optimum van, egyik az amit írsz, amikor eltűnik az apró szemcsékből adódó keserűség. A másik az amikor sikerül megközelíteni a presszó finomságot és már a kávé szabályozza a lefolyást. Nem mindig jön össze automatával, mert nem tudnak elég finomra őrölni és akkor jön a középre állítás az őrlőnél és jó lesz. Persze nem jönnek azok az ízek, amik egy friss presszónál, de tejjel elmegy.
Alzás kávét nem próbáltam még, de ahogy olvasom elég sötét pörkölés.
Mostanában saját pörkölést használok, közepes, világos pörkölések sikerülnek, de szinte mindig csak tejjel issza mindenki, automatában is azt használok. -
inf3rno
nagyúr
válasz
RetepNyaraB #5644 üzenetére
Köszi! Ez jól jön majd, ha bármikor utazgatunk, és nem tudom inni az itthonit. :-)
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#85578752 #5637 üzenetére
Érdekes. Nekem az jött le, hogy minél finomabb a szemcseméret, annál jobban kijönnek a savak, és azért növeltem az elején a szemcseméretet addig, amíg már nagyjából eltűntek, és csak az aromát éreztem. Nálam ez a 9-es méret, de talán már 7-es méreten is átnyomná a gép a vizet. Ezzel az alzás kávéval legalábbis így volt. A hőmérséklettel még nem játszottam. Ezzel a géppel (Dedica) azt hiszem csak 3 féle hőmérséklet van.
-
inf3rno
nagyúr
-
#85578752
törölt tag
válasz
viktorhu #5636 üzenetére
Nálam még az szokott segíteni, ha minél finomabbra van őrölve és maxra van az aroma téve. Gőzölés után már átmelegszik a termoblokk, van amikor elegendő így a közepes hőfok is, nálam bevált. Ha meg csak egy kávé kell gyorsan, akkor érdemesebb maxra állítani a hőfokot és bekapcsolás után rögtön lehet főzni.
-
viktorhu
veterán
válasz
inf3rno #5629 üzenetére
Engem is meglep, ha igazán jó kávét kapok valahol, ezért is írtam le a múltkor, amikor egy étteremben olyan igazi sűrű, krémes presszókávét adtak, azzal az igazi kellemes mandulás ízzel. Ők costát használtak, de meg sem kérdeztem, hogy melyiket, mert automatával ezt úgysem lehet reprodukálni.
Általában a nagyon világos pörkölést az automaták citromlé-élménnyel hálálják meg, ezen tudsz csökkenteni, ha az aroma intenzitását csökkented, a hőmérsékletet pedig növeled, de igazán jó eredményt így nem fogsz elérni. A sötétebb kávékkal meg kísérletezni kell, hogy melyik jön be, amelyik még nincs szénné égetve, de mégis kijön az aromája automatával is. Első körben az Espresso feliratú kávékkal érdemes próbálkozni.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
RetepNyaraB #5628 üzenetére
Ja hát én már letettem arról, hogy igazán jót iszok ezeken a helyeken. Igazából csak csodálkozom, hogy többszázezres gépeik vannak, és mégsem tudnak jó minőséget kihozni velük. Azért gondoltam, hogy a babban van a hiba.
Na hát akkor mondjatok pár helyet, hogy hol jó a kávé!
-
-
#85578752
törölt tag
válasz
eastsider #5625 üzenetére
Én a Catleren (ami Graef CM70) 3-ason presszózok és 8-ason van az automatához, nyomásfokozós kosárhoz és kotyogóshoz jó, szóval valahol középtájékon a skálán. Jobbra eltekerve lehet próbálkozni filterrel, bár ahhoz jobb lenne egy dedikált őrlő.
Szóval búzadara finomságúra őröld és jó lesz. A gyári téglák közül van ami finomabb ennél, pl. a koffeinmentes Tchibo az már-már presszó finomságú, szokott sikerülni belőle jó lefolyással főzni. -
eastsider
nagyúr
Sziasztok,
egyik ismerősnek őrölnék kávét. dedicat használ, előre őrölt téglákkal. gondolom nyomásfokozós karral
presszóhoz képest mennyire durvára őröljem? -
murcis
csendes tag
Srácok kaptam egy saeco magic comfort automata gépet,nemrég volt szervizelve azóta rendben volt az előző tulajnál, aki egyben barátom is, de eddig sehogyse sikerült hűdejó kávét kicsiholni belőle. Eddig a metrós arabica gold ment rajta, most az aldis bar italia crema. Valami tipp trükk beállításban? Vagy vegyek egy karost?(szarvasit váltott egyébként 😊)
-
Más téma, ha már kezdő topik
cuppingoltatok már, vagy szoktatok valamilyen rendszerességgel? vagy ez nagyon HC topik?Van egy ismerősöm, aki nem nagyon kávézik, és nem akartam espressoval sokkolni
Így a Hoffmann-os házi cupping útmutatás alapján csináltunk egy session-t. (15gr, 250ml)
P&Y Sidamo, P&Y Brazil Cerrado, P&Y Grandi Arabica, Roastopus Seahorse volt a felhozatal. French press-nek a Seahorse-t és a Sidamo-t már próbáltam, espressonak mindegyiket ismertem már.Számomra nagyon érdekes volt így szálazni az ízeket, sokkal 'részletesebb' képet kaptam a kávékról, főleg ahogy folyamatosan hűltek, és újra visszakóstoltam őket. Talán a "versenyzők" is jól lettek megválasztva, könnyú volt sorrendet felállítani savasság-keserűség arányt tekintve.
Az ismerősöm annyira nem élvezte a dolgotnála az egyetlen vállalható a Grandi Arabica volt, a Brazil még elment, ha a másik háromból kellett választani.
Nagyjából megegyeztünk, hogy egy éve ugyanazt mondtam volna amit ő, én már hozzászoktam a savasabb ízvilághoz.Ami még érdekes volt, ezután újrakóstolni espressoként - a Roastopus kiegyensúlyozottsága ugyanolyan egyértelmű volt, számomra kellemesen kiegyensúlyozott, az ismerősömnek bántóan savas majd bántóan kesernyés - túl "tömény".
Szerintem érdemes ilyen tesztet csinálni, akár 1-2 kávéval is, kicsit másképp is megismerkedni az ízvilágával
(still better than benzinkutaskávé
)
-
válasz
inf3rno #5613 üzenetére
"Egyébként én nem értem ezt az egészet. Mármint néha elmegyek benzinkútra, kocsmába, kávézóba, fagyizóba, étterembe, és iszok egy feketét, de sehol nem kapni azt a szintű kávét, amit itthon egy olcsó karos géppel lefőzök."
A kávézót leszámítva a többi helyen "kávé kapható", de a kávé nem prioritás, nem szakma és főleg nem szenvedély.
Én azt feltételezem, hogy az esetek nagy részében a gép használatát ismeri a személyzet, de nagyjából kizártnak tartom, hogy akár csak napi szinten kóstolgatná (feketén) a presszót, amit készít, mérne bármit - van egy (jó) gép, fix beállítás, valamilyen szemes kávé az őrlőben és ennyi. Milyen vízzel készülhetnek ezek?Kifejezetten kávézó esetén ez már szomorúbb - de tegyük hozzá hogy a közönség nagyobb részének fontosabb a latte art, vagy az ízesített kávékülönlegességek mint akár egy klasszik sötét espresso. Ha jó kávét szeretnél, meg kell válogatni hova mész be
-
inf3rno
nagyúr
válasz
hadam98 #5609 üzenetére
Sajnos ez van, én is vettem egy GRAEF CM 702-t, bár sajnáltam rá nagyon a pénzt, de állítólag ez a minimum. Ég és föld egy frissen darált AlzaCafé ezzel meg a bolti előre őrölt fűrészpor. Ha nagyon ragaszkodsz hozzá, akkor nekem az Omnia Barista Arabica, ami legjobban bejött az előre őröltből, de nem kóstoltam végig a teljes választékot. Próbáltam még DavidOff, Segafredo, Tschibo, talán Amoroy, és még egy pár másik márkát is őröltből, de nem jók.
Egyébként én nem értem ezt az egészet. Mármint néha elmegyek benzinkútra, kocsmába, kávézóba, fagyizóba, étterembe, és iszok egy feketét, de sehol nem kapni azt a szintű kávét, amit itthon egy olcsó karos géppel lefőzök. Egyedül helyben pörköltet ittam jobbat Tokajban. Jó persze, biztos azért léteznek a fenti helyek, mert valahol össze kell jönni társalogni, meg minden, de valahogy az ember többet várna. Mondjuk kaják terén is kb. ugyanígy vagyok, ritka az olyan hely, ahol jobban főznek, mint mi itthon, és messze nem vagyunk mesterszakácsok. Azt hiszem talán mindkét esetben az alapanyag lehet a döntő, és nem a gép vagy személyzet.
-
Osynho
addikt
válasz
viktorhu #5599 üzenetére
Szerintem jobb, mint a Roast Master. Persze, nagyon nem mindegy milyen géppel és hogy készíted el. Nem mondom, hogy abszolút értelemben jó kávé, de kb annyival jobb, amennyivel drágább.
ribarszki: Azért kicsit megvédeném a Roast Mastert. Lehet 1-2 hónapos pörkölésűt kapni általában, úgy nem döglött. GC-vel simán jól viselkedik.
-
-
hadam98
senior tag
válasz
RetepNyaraB #5608 üzenetére
Ezzel tisztába vagyok csak még nincs őrlő gondoltam hátha van jobb fajta.
A Porlex az milyen? Több barista üzletbe lehet kapni, a Hario miben jobb? Mert nagyjából egy árban vannak -
válasz
hadam98 #5607 üzenetére
Őrölt kv = instant bukta. Sose lesz belőle "igazi" élményed, csak amilyent 70 éve kotyvasztanak minden házban Békéstől-Mosonig. Őrlőből nem lehet olcsót ajánlani, mert alkalmatlanok. De ha muszáj, akkor mindig jövök a Hario skerton pro-val, mint abszolút vállalhatatlan minimum :)
-
hadam98
senior tag
Sziasztok,
Eddig French press-t használtam a kávé készítéséhez de a családban mindenki a tejes, krémes kávákat szereti és kezdtem rá unni, hogy elég sok idő mire megcsinálom a kávét meg a méregetés stb. így bátorkodtam venni egy Espresso kávéfőző gépet.
Ma meg is jött a Gaggia Vivy Deluxe és meg is csináltam az első kávémat elsőre egész jó lett a végeredmény.Szeretnék ár-érték arányban egy jó kávét venni hozzá, egy finom csokisat. Tudnátok ajánlani?
Sajnos nincs kávé grinder így csak őrölt jöhet szóba.
A másik pedig Porlex Mini 2 grinder mennyire jó? Ilyen árban melyiket érdemes venni? Köszönöm -
ribarszki
őstag
válasz
viktorhu #5604 üzenetére
Értem amit írsz, és egy nyomásfokozós kosárral talán valami cremát is ki tudszbpréselni ezekből, de hidd el.. döglöttek. Egy nyomásfokozó kosár nélküli gépen lefőzve átzubog egy fekete lé. Gondolod nem próbáltam? Nem tudsz annyit zárni a darálón, hogy befulladjon.. aldi, lidl, segafredo, mind-mind döglött. Múltkor megörültem egy frissebb lidl kávénak. Vettem, kipróbáltam, kidobtam. Mérföldekkel ezek fölött áll at alza cafe. Már csak a friss pörkölés miatt sem versenyezhetnek vele. De nem azbén tisztem védeni. Ha neked nem jött be, vedd az aldis kávét. Milyen gépen próbáltad? Nyomásfokozós?
-
viktorhu
veterán
válasz
ribarszki #5601 üzenetére
Valószínűleg a többit nem próbáltad. Én úgy nyilatkoztam, hogy összehasonlítottam őket. Természetesen nem döglöttet kell venni egyikből sem.
Nem hiszem, hogy megégetném, pont, hogy savanyú lesz, ha nem állítom maxra a hőmérsékletet és közepesre a kávémennyiséget, akkor viszont egy korrekt bolti kávét kapok, nem többet, és nem kevesebbet.
-
ribarszki
őstag
válasz
viktorhu #5599 üzenetére
Fogalmam sinics, hogy mivel főzöd le, de köszönő viszonyban sincs az általad említett bolti vackokkal. Már csak azért sem, mert kivétel nélkül döglöttek. Nem egy CasMo, de ár értékben kiváló. Tisztességes klasszik arabica vonal, semmi több. Nyilván gyümölcsöt ne ebben keress. Étcsokit, mogyorót annál inkább. Mindig friss 2-3 hetes pörit kapsz. Eszpresszónak kívánja a nagyobb kosarat(20-21gramm kávé) az 1:1.5 kivonatolást és a 87fokos vizet. Lehet megégeted és az a gond. Lattenak teljesen jó, de eszpresszónak is tök jó csokibombát lehet húzni belőle. Magasan az általad említett kávék fölött van.. ha hasonlítani akarod, akkor olcsóbb hazai pörkölők friss kávéival lehet.
Új hozzászólás Aktív témák
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest