Új hozzászólás Aktív témák
-
Polacheck
HÁZIGAZDA
Minden kommentet örömmel fogadnék, nagyon az elején vagyok még.
Szóval adott ez a kávé (tudom, nem túl jó minőség, de a géphez kaptam, utána megyünk feljebb), ebből 18-19g-t leőröltem. (pontos mérleg jön maholnap)
Tamperelés előtt, tamperelés után.
A folyamat.
így néz ki a pogácsa a főzés után.
A végeredmény.Ízre nekem még nincs ott, színre meg túl sötét, bár nem tudom mit várjak ettől a kávéból.
Igazából nem tudom merre induljak. Menjek feljebb mennyiségben (20-21? elvileg érkezik a pontos mérlegem is soon), vagy finomítsak még rajta (nekem tök tapasztalatlanul úgy tűnik, mintha már nem kellene). Kávéból ezt elhasználom már gyakorolni plusz van egy fél kilo AVX mokka blend-em mielőtt elmozdulnék a világosabb pörkölésűek irányába.Mod: a gép Gaggia classic 2018, graef cm800 őrlő
-
Hoplitész
junior tag
Hario Skerton Pro kávéörlőt néztem ki egyelőre kotyogóshoz, majd podos kávégéphez.
Van ennél jobb választás hasonló értékben? -
Deer76
aktív tag
Ez a Stambulia Sisi kávé egész kellemes, közepes pörkölésű kávé. Szerintem finom. Nem az újhullámot képviseli, ha ez számít.
https://www.helmutsachers.at/ -
-
Deer76
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #4384 üzenetére
Kotyogós az pl ilyen
-
-
válasz
RetepNyaraB #4384 üzenetére
-
Zaji
őstag
Sziasztok,
Gaggia Classic-hoz szeretnék kartömítést venni, három típust találtam az expolygon-nál. Melyiket kell választani:
21 - 1786216 - eredeti kartömítés 8,5 mm
21 - 13-017 - kartömítés 8,5mm
21 - 13-016 - kartömítés 9mm
Illetve nem találtam a csepptálca alá azt a műanyag lapot ebben a webáruházban.
Válaszokat előre köszönöm. -
-
Deer76
aktív tag
-
Deer76
aktív tag
válasz
hyperspace #4376 üzenetére
MM, igen. Malabar az egyik kedvencem, most a Lagocaffe-tól vett Malabar kávét iszom, de az elfogy lassan.
RetepNyaraB: igyekszem, pl szoktam rendelni a Kapuczinertől is. -
Ha teheted minél frissebb pörkölést használj; mindegy mivel készíted el.
Gyáriaknál nem annyira érdekes, több okból. De kispörkölőtől én nem vennék 2 hónapnál idősebbet, ha lehetséges.Polacheck @próbáld ki egyszerűen. De meg lennék lepve. Filter és presszó között nagyon nagy a szemcseméret diffi...
-
Deer76
aktív tag
válasz
Mr.Csizmás #4375 üzenetére
Január végi pörkölés a bécsi és az AVX. Kotyogóst illetve Brikkát használok.
-
válasz
Polacheck #4372 üzenetére
Szia!
CM800-nál nem alátét van.
[link]
Nem emlékszem már pontosan, de nálam a teljesen át kellett állítani fine-ra, és 5-15 között volt talán a presszó. Arra majd figyelj, én megjártam vele. Nézd meg a kosár, hogyan volt benne. Fordítva is visszalehet rakni, ebben az esetben durvára fogja őrülni. Leizzadtam mire rájöttem mi a gond.
Annó hasonló volt nekem is, csak a régi Baby+ CM900 -
Polacheck
HÁZIGAZDA
Hello,
Lehet, hogy kicsit aktívabb lennék mostanában a topikban (értsd: lesz marhasok kérdésem), éveken át filtereztem egy hario mini millel és v60-al illetve chemexel, viszont most belefutottam egy Gaggia Mini Classic 2018-ba és mellé egy Graef cm800 őrlőre sikerült szert tenni. Van aki ezeket használja? Holnap érkezik meg az őrlő, van valakinek ötlete, hogy milyen beállításokkal próbálkozzak majd az őrlőn legalább nagyjából? Illetve kerestem sok helyen, hogy itt is alátétezni kell, mint a CM702-nél? Nem találtam rá választ.
-
#85578752
törölt tag
válasz
#49155328 #4367 üzenetére
Fura, nálam ugyanott van a presszó a Platinummal, mint a Bioval. Talán a Bio kicsit lassabban is folyik le mint ez az automatába szánt tanzániai de kb. ugyanott muzsikál, ahol a Platinum. Lehet hogy egyformán döglöttek.
A Platinumból ittam az első americanot ami ízlik, presszónak se rossz, de nekem ez cukorért kiált. De ezek szerint kotyogósba is jó lehet, ott is hasonlóak az arányok mint egy felére vizezett presszónál.
-
cSuwwi
senior tag
válasz
#85578752 #4369 üzenetére
Igen, az Ahora. Néztem a többit is, de a lightot nem mertem bevállalni, maradt ez.
A főző korosabb, CE-923-as, legalább 15 éves, de keveset ment. Sokáig bolti téglával etettem, de mióta megvan az őrlő, egyből minőségi ugrás lett a végeredményt illetően.
Egyelőre próbálom belőni a megfelelő őrlési fokot minden főzésnél, már a pár nappal ezelőtti "ihatónál" jobb -
#85578752
törölt tag
válasz
#49155328 #4365 üzenetére
Hosszan eltartható, döglött by design, nem cél hogy lehessen vele presszót főzni karos gépen nyomásfokozó nélkül, van rajta négy piktogramm, egy kotyogós, egy karos, egy automata meg egy dzsezva és csak az automata van bepippantva, hogy hát ezt használd ahhoz.
A Crema meg az Espresso még rosszabb mint a Bio, de automatában jól működik, ha megvan a hőfok. Ha megnézed, milyen szemekből áll, a Bioban vannak lyukak, nem 100%-os, az olcsóbb félkilósakban meg egész nyamvadt formájú szemek vannak.
Ez egyfajta környezettudatosság egyik oldalról, kevés pénzért is lehet kávéd, profit a másik oldalról. Van ahol ez pofátlanba megy át, olyasmit csak egyszer veszek, vagy egyszer sem, mint pl. a Mantaro, valahogy bizalmatlan vagyok vele. Ha ránézek, úgy érzem át akarnak baszni. A Bellaromokkal nincs ilyen bajom, olcsó, tudom mit kapok. Van aki sokkot...
Megértem.
Ígérem nem veszek többet ilyesmit, csak ha rákényszerülök, tényleg nagyon nehéz vele boldogulni, csak mikor sikerül rá belőni az aktuális gépet nagy nyöszörögve, akkor azért általában mindenki elégedett vele. Kb. metrós Rioba szintjén van, csak a másik véglet, nem az agyonégetett, hanem a savas fadarab. Tudom, szar vs fos.
Amit kiszerkesztettél bent hagyhattad volna, hátha volt benne még egy kis meggyőző erő.
-
#85578752
törölt tag
válasz
ServerWorks #2811 üzenetére
A Bellarom Tansania most sokkal jobb mint a Bio, fura hogy tök más a babok mérete, mégis hasonló karakter, viszont ebben nincs az a nyomasztó fanyarság mint a Bioban és nem kell tökig nyomni a hőfokot hogy eltűnjön belőle, teljesen jó legalacsonyabb hőfokon is, hosszan tartó finom íz és illatok, nagyon jó!
Nem tudom karosban el lehet-e érni azt az őrlésfinomságot, amivel már jó lesz a lefolyás. Legutóbb azért ajánlottam csak automatába mert karossal nem sikerült szimplafalú kosárral. Nyomásfokozóssal jó lehet, ahhoz tervezik ezeket a hosszan eltartható szemes kávékat, így nem cél a frissesség. Én már nem is tudom, ördögöt kell-e kiáltani, ha nyomásfokozóról van szó.
-
looser
addikt
válasz
#85578752 #4359 üzenetére
Bellaromból a bordó szerintem igen jó. Céges automatába vettem meg otthonra is és mindkettő szuper volt. Meg a félkilós (1250 Ft, szürke és barna, régebben mintha lett volna egy harmadik is?...) arabikák is jók. A bióért évekkel ezelőtt lelkesedtem, de rég nem ittam. Szóval nem igazán jó?
-
maross
nagyúr
-
válasz
Mr.Csizmás #4352 üzenetére
A fél csomag elfogyott már! Nekem bejött! Kellemes, nem karcos íze van. Nem viszi mélybe az ízjegyeket és nem bonyolítja túl. Ennyi pénzért remek választás volt.
-
-
válasz
RetepNyaraB #4354 üzenetére
Azért ezek a bolti etiópok nem úgy vannak pörkölve, hogy annyira háklisak legyenek ( szerintem ).
-
válasz
#85578752 #4353 üzenetére
Az etióppal azért lehet lukra futni automata, meg olcsó karos vonalon (kapszula más tészta). Nem egy elnéző fajta, kell neki a stabil hő, meg az idő. Különben jön a citromlé (és az újhullám szidása - pedig arról se a Ferrari tehet, ha Béna Béla kövér gázt ad a Körúton, kitáncol a segge és belefarol a parkolókba)
-
#85578752
törölt tag
Abba is mehet friss pörkölés. Szóval a Dallmayr-nek meg az Illynek vannak egyébként friss pörkölésekkel összemérhető árú etiópjai. Bár most találtam Auchan félkilós etiópot 2659-ért. Gimoka, Omoroka és társai robusztás keverékek, nem biztos hogy azt az ízt hozzák amit megszoktál.
-
tacsk0
aktív tag
Nespressonak van egy kulonlegesebb izvilagu kaveja az ethiopia. Tud valaki ilyen szemes kavet?
-
#85578752
törölt tag
válasz
#85578752 #4207 üzenetére
Egy nyomásfokozót próbáltam kotyogósba rakni Marcutti bácsi nyomán (lásd az előzményt).
Megjöttek a szelepek aliexpressről, Mokinába raktam, a negyedik rugócsere után már nem paráztam, hogy a túlnyomásszelep fog nyitni.
Brikkaszerűen nyit, fröcsköl mint az állat, arra üresen vízzel főzéssel már rájöttem, hogy csak lehajtott tetővel érdemes így főzni. Végülis lefőtt. Nem sok "crema" keletkezett, inkább csak gyűrű, túl magas a hőfok mire átjön a nyomástól, szóval ez bukás. Érdekes kísérlet volt, újabb talpas rúgás, hogy hagyjam már a buherálást. Elég volt.
-
No.01
addikt
válasz
RetepNyaraB #4344 üzenetére
Ezzel azert (gondolom/remelem) tisztaban van... Ideiglenesen ennel jobb laternativat nemigen tudok neki ajanlani en sem. (foleg, h a kis konyha vegett egy orlo mar tutira nem ferne el sehol sem)
-
-
No.01
addikt
Sziasztok,
Hugomok 10+eves automata gepe elromlott es a javitasa lehet nem megoldhato (legalabbis nem gazdasagosan) Igy ideiglenesen(?) kotyogoban gondolkodik.
A kerdesem, h erdemes esetleg a regi Brikkat (szeleppel) keresnie vagy teljesen folosleges es jo lehet a sima is csak akkor meleg/forro vizzel kell feltolteni? -
waxos
csendes tag
válasz
#85578752 #4340 üzenetére
Hogy a dimmeren kívül kell-e más is, hogy legyen előáztatásod azt nem tudom. Talán majd sz. zs. elárulja, ő tuningolt már néhány gépet, bár azok szerintem nem autómaták voltak. A GC-mhez utólag lett hozzákapcsolva egy, ott csak a csatlakozókat kellett összepattintani, és a tekergetésre változik a vízhozam is. A QM gyárilag nem Ulkás, saját gyári pumpát használ. Ha a gyári pumpa behal, és nem lehet talpra állítani, akkor szokták Ulkával kiváltani, de akkor már OPV is kell bele, mert ha csak a pumpát cserélik, akkor valamiért már nem szabályozható olyan finoman a vízhozam. Az okára már nem emlékszem, mert elég régen olvastam a kávéológián. Az enyémben még a gyári van.
-
waxos
csendes tag
válasz
#85578752 #4337 üzenetére
Nekem nem ez vele a tapasztalatom. Ha megtalálom a jó örlemény finomságot, akkor utána a potméterrel szépen szabályozható a lefolyás. Persze lehet kávétól/pörköléstől is függ. Többnyire közepes vagy annál picit világosabb pörköléseket iszok, sötétebbeknél talán más a helyzet. Azok közül nem mindegyik passzol a géphez. A PID-et nem értem, helyette nem OPV-t akartál írni?
-
looser
addikt
válasz
#72961024 #4334 üzenetére
E-vitaminnal együtt igazán jó a felszívódása
Ne bánd túlságosan, ha néha kikapod a vízterítőt, felsőszűrőt (én évente 3-4 alkalommal szoktam, annak ellenére, hogy láttam videón, ahol egy barista napi kétszer is zsíroldózott, ha épp szünet van, de legalább nap végén egyszer), felsőszűrőt és beáztatod zsíroldós vízbe és meg is vagy. Kényelmesebb így, hogy visszafolyik a víztálcára a szutyok, de szétkapni sem ördöngösség.Más. Vettem még a Nagy Lelkesedés idején (úgy 4 éve) egy IMS Single 9.5 grammos szűrőt. Nagy kedvem volt kikísérletezni a tökéletes szimplát. Sokszor próbáltam, de egyszerűen mindig elmaradt a várt eredmény. Ugye itt nem szükséges a szingli tamper, mert más a kialakítása a szűrőnek, szóval jó a sima 58-as. Egy fokozatmentes régi Iberital Challenge őrlőm van (én még használtan vettem 25-ért, nagyon tudom ajánlani, klassz, hogy lehelletfinoman lehet állítgatni az őrlési fonomságot és baráti az ára is) ezzel kísérleteztem. Úgy 40 adag után feladtam. Visszatértem a duplához, de jelenleg koffeinmentessel mixelem 50-50, így a központi idegrendszeri zavart és fejfájást is sikerül nélkülözni, miközben remek kávé készül :-)
-
#85578752
törölt tag
Érdekes ez a QuickMill is, régesrégen írta róla SiD, ha jól értelmeztem, hogy ha növekvő nyomást kéne a kávéra kifejteni, nem fog menni, mert 20mp után alacsonyra állított vízhozam esetén is megszalad a nyomás és belassul a lefolyás. Itt talán a PID hiánya lehet az oka, nyomásfokozós gépnél meg pont mikor már elég finom lenne az őrlemény, beleszól a nyomásfokozó és beroppan a befolyás.
-
#85578752
törölt tag
A bajonett rögzítéséhez használt csavarok ugranak ki, az OPV helyett.
Amúgy strapabíró, jó anyagból van, szóval egy feljavítás után örök élet, ez nem a műanyag belű Catler, úgy látszik több beszállítójuk is van.
Bár az a karos műanyag se rossz, ha a gyári hibák ki vannak javítva.Szépek ezek az ötvenéves karosok is, QM0650-et nézegetek inkább a gőzölés miatt. Már ha érdemes vele főzni-gőzölni-főzni...
-
Toobee
veterán
válasz
#85578752 #4324 üzenetére
Lefeszíti a csavarokat vs. strapabíró? Mióta volt Catlerem (Gastroback), nem merném senkinek nyugodt szívvel ajánlani. Akinek eladtam, sajnos szintén megjárta vele többször is a szervizt. Minden csupa műanyag, talán egy karos automataként tudnám leírni, már ami a minőséget illeti. Szerintem kerüld messzire, ott van egy rakás jó gép az 1960-1980 közötti időszakból, csak ki kell várni őket. Én például szívesen vennék még egyet a Gaggia Mini-ből, ami felújítva kerül 75-100e Ft-ba, de Turmix TX10 és QM0650 simán lesz 40.000 Ft körül, ha türelmes vagy.
-
#85578752
törölt tag
válasz
#72961024 #4323 üzenetére
Ahogy látom, Gruppe Italiana néven is fut ez a gép Görögországban, nem találtam robbantott ábrát vagy használatit hozzá, alkatrészeket se nagyon, amiből ki lehetne következtetni mi van benne.
Régen de szerettem volna egy Krups XP5210-et...
-
#85578752
törölt tag
válasz
#72961024 #4323 üzenetére
Igen, nálam a Graefnél is az egyszemélyesnél azért megállt a víz, szóval tényleg csak azt a feleslegeset ereszti le, ami a maradék nyomástól maradna a pogácsán. Jó eséllyel akkor van leeresztő szelep, talán akkor érdemes visszaöblíteni is, de ha nem írja a használati akkor nem tudom. Utánanézek hátha megtalálom más néven ezt a gépet.
Éjszaka például megtaláltam a Sunbeam EM6910-nél hogy hogyan lehet hőfokot állítani. A Catlernél nem írják a használatiban, pedig ugyanaz a két gép.
Jó lenne ez a Catler, drága, de elég strapabíró, csak nem szabad gömbölyű peremes kosarat beleerőltetni, mint a LM szimpla klón kosara, mert az lefeszíti a bajonettet a fejről, erősebb csavarokkal persze bírná azt is. A régi hasonló Graef jó kávékat főzött, azért vagyok rajta a dolgon, hátha visszatérne az a minőség, már minden más hobbit leépítettem, legalább a kávé legyen jó... Ha ugyannyiból kijön mint egy darálós Sage, akkor ez már jobb, mert kétbojleres.
-
looser
addikt
Ezt sodorta az imént elém a facebook :-)
-
#85578752
törölt tag
válasz
#72961024 #4320 üzenetére
Ez a szelep a főzés végén kinyit(na) és leengedi a vizet a kávépogácsáról, szinte szárazon lehet kiütni a karból. Persze tele lesz egy idő után kávésárral és zsíros lerakódással, ezért jó visszaöblíteni zsíroldóval (backflush). Sage gépeken van automata program rá.
Most hogy egy Catler ES 8014 után nyomozok, ami Sunbeam EM6910 néven is futott már, találtam egy videót, pont így robbant le a kartartó bajonett a Graefemről anno, úgy látszik ez gyártói hiba, hiába mondják hogy ez kis kávézó igényeit is kielégíti, ha túlhúzza az ember vagy túltölti, felrobban.
-
#85578752
törölt tag
válasz
#72961024 #4317 üzenetére
Érdekes mert van Krupsban olyan is, ami a raktárban állás alatt elöregszik és szétporlad, sok vásárlói vélemény írja, aztán meg van olyan is, pl. ami most Catler ES 8014 néven fut, de a kínai WPM gyártja, ami Sunbeam Ausztráliában, szóval ezek a brandek csak címkék, de hogy mi van a címke alatt, lutri.
-
#85578752
törölt tag
válasz
#72961024 #4314 üzenetére
Nézegettem ezt a gépet is, ha nincs más, lehet hogy ezekből a kínai műanyagokból is ki lehet hozni jót, na meg majd ezekből lesznek a jövő veteránjai, ha szét nem porladnak addig.
Jó lenne tudni mi van még a Pully Caff-ban, lehet hogy erős lenne az a zsíroldó 100%-ban, műanyagokkal érintkezve.
-
#85578752
törölt tag
Azt nem látod, hogy összeér-e, szerintem, inkább csak hallod, üresen.
Nem szabad túlságosan összehúzni, van amelyik kés bírja, van amelyik nem, a Graef annyira nem kényes, kopik de nem öli meg magát, míg mondjuk egy Sage-nél nem merném jobban összeengedni őket a kelleténél. Kerámia tárcsáknál automatában csúszhatnak egymáson, meg se kottyan. -
#85578752
törölt tag
Be tudod fullasztani? Amíg el nem éred azt a lefolyást ami közel van a befulladáshoz, keserű és fanyar, ez a cél előtti lépés.
Az alátétigény minden példánynál más, ha üresen épp hogy összeérnek a kések, az a nulla. Nekem olyan 3 körül volt jó Graeffel nullához képest, de volt ami csak 2-nél volt hajlandó jó lenni. -
Sanki
addikt
Gaggia Gran Style + Graef CM702 + Velencei gondolások (következő Modica Blend): nagyjából milyen örlésnél kellene használnom, hogy ne legyen keserű a kávé? Eddig 1 alátéttel 10-20 közötti beállításokat próbáltam, de valahogy nem sikerült eltalálni. (Nyomásfokozós karral és buherált karral is hasonló az íz).
-
#85578752
törölt tag
Amíg nem ugrik elénk egy ajánlott ötvenéves fémházas karos gép réz csövekkel, addig műanyagból talán megfelelő lehet egy DeLonghi EC230, szimplafalú szűrőkkel, normális gőzcsővel? Vagy ipari hulladék mind?
-
eastsider
nagyúr
Sziasztok,
Brikkabol 2 v 4 -est érdemes venni ? Illetve érdemes made in italyra vadászni, vagy simán vegyem meg a boltban?
Előre is köszönöm
-
válasz
RetepNyaraB #4302 üzenetére
Érdekes fűszeres jegyek, kissé emlékeztet húsra engem. Lehet hogy kicsit éhes is voltam, mikor ittam. A nyár mindig jöhet ennyiért!
-
-
Deer76
aktív tag
Én innen rendeltem ezt a kávécsomagot:
Bialetti Brikkát használok.
A Choco Jambo pici cukorral tényleg étcsokis.
A Lago Classic blend nekem keserű volt, akárhogy próbáltam.
A Cerrado Brazil kávé egy kellemes, picit mogyorós, nem keserű kávé.
A Monsooned Malabart még nem teszteltem.
Tavaly ősszel indultak, valaki próbálta már?
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - XEON I 32GB I 512SSD I Nvidia I 15,6" 4K DreamColor I Cam I W11 I Gar
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- Samsung Galaxy A35 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest